Rôzne

Toxická cibuľa

norietta - fotkanorietta, 29. novembra 2012

Ahojte, prosim poradte mi, či je skutocne pravda, ze cibula je po
24h, resp. 12 h. toxicka?

Ide o to, že mam choreho drobca, tak som mu včera urobila
cibulovy caj, ale len z polky cibule. Druhu polku som pouzila dnes.
Musim na kazdy caj, cize kazdy den, pouzivat uplne cerstvu cibulu,
alebo staci aj tu polku? Jedna cibula na den je strasne vela. A ja
nechcem tolko plytvat. Pretoze na noc davam nakrajanu cibulu do
izby, takze to by boli dve cibule denne :D
Dakujem

Rozmyslam, ze napr, ak mame doma klasicky zemiakovy salat, tak
ho jeme aj dva dni a dokonca, sa pripravuje o den vopred, a nikto
sa zatial neotravil....

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Nie som špecialista cez otravy, ale zemiakového šalátu sme jedného času robili za vedro, a ani po týždni sa nám nič nestalo.
S tou cibuľou by som si tiež nerobil starosti. Naše mamy vedeli prd o toxickej cibuli, čaju sme každú zimu vypili na litre a tu sme.
Skôr nám v budúcnosti bude škodiť dnes prehnaná sterilita prostredia a potravín.
turistka
@norietta , mám už svoje roky, cibuľu mám rada , bez nej si neviem prestaviť mnohé jedlá, ani ten cibuľový čaj. Tiež neminiem celú cibuľu napríklad, na dochutenie huspeniny, či k slanine, ostane mi i na druhý deň. Ver mi, som zdravá. Podľa mňa nie je toxická, práve naopak -vyháňa neduhy. A ak máš obavu o drobčeka, tak si zožeň sklené strúhadlo, alebo čisto nerezové, nie tie obyčajné plechové a na tom môžeš nastrúhať a urobiť šťavičku.
wzorin
Jeden den nechat cibuli v lednici je v poradku.Pokud mate stale pochybnosti, urcitym resenim by bylo si proste sehnat male cibule :)
elixir
Norietta, neviem Ti odpovedať tak, že by som dala ruky do ohňa, ale silno pochybujem, že je cibuľka toxická. Skúšala som o tom hľadať články na internete i v angličtine už dávnejšie, všetky čo tvrdili že cibuľa sa stane toxickou, boli len také "bylinkárske", ale žiadna vedecká inštitúcia nič neuverejnila, nijaké výsledky výskumu / rozboru. Keby bola toxická, určite si o tom veľa prečítame. Ani v slovenčine nič nebolo, skôr pochvalné ódy na to, aká je cibuľka zdravá. Jedna lekárka sa k tomu vyjadrila v odpovedi na otázku, že cibuľa sa stane toxická len keď ju čímsi sami kontaminujeme a že inak nie je dôvod mať obavy...
elixir
Samozrejme píšem teraz o účinkoch na ľudský organizmus.
medulienka122
myslím, že keby si ju dala do hermeticky uzavretej nádoby, hoci aj do malej fľašky s uzáverom, jeden deň by sa nemalo nič strašné stať, hlavne nech nepríde do styku s kovom /alobalom a pod./
irenaw
stále neviem prísť na to, prečo sa má zmeniť na toxickú? tým, že ju ošúpeme a rozkrojíme? podľa mňa akurát rýchlejšie vyschne. vysvetlí mi niekto, čo sa teda s cibuľou udeje?
irenaw
@elixir vidím, že všeličo sa s cibuľou udeje :-) ale nenašla som tam, čím začne byť toxická
elpedro
@elixir : ja som predsa len niečo našiel :)  www.hoax-slayer.com/onions-magnet-bacteria.shtml...

Podľa mňa ide o to, že cibuľa naberie baktérie normálne ako každá potravina. Len tým, že mala "čarovnú moc vytiahnuť choroby" si ľudia myslia, že ich takto "tahá" aj z okolia. A preto táto fáma. To že pôsobí dobre keď sa prikladá na kožu - môže byť - no to môže mať niečo so vstrebávaním jej látok priamo do krvi bez priechodu zažívacím traktom. Ale to je len moja laická predstava.
hubata
Ešte som to nepočula ..... ale ak si ju kúpila v hyperbordeli tak je všetko možné. Ak je nejaká pohnojená tak môže byť aj toxická. Nemáš nablízku záhradkárov, rodinné domy kde by si si chodila kupovať pre malého kvalitnú zeleninu a ovocie?
Cibuľu, cesnak by mal malý jesť aj na omastenom chlebe, a predísť tak ochoreniu, t.j. majú také účinky ako penicilín. Keď je chorý už je neskoro. Zo všetkého čo jeme pravidelne má naše telo úžitok - ale musí to byť pravidelne.
eva53
keď majú iba veľké cibule a mne stačí štvrťka alebo polovica, tak ju celú nakrájam nadrobno a čo nespotrebujem, dám do malého štvorcového téglika do mrazničky a keď potrebujem, hodím na olej a zužitkujem. Tiež som zachytila správu, že nakrájaná by sa nemala skladovať, resp. ani rozkrojená.
1x albina
evanaaa
Ak by na tom niečo bolo, už by sa tým potravinári zaoberali, prípadne by ľudí varovali pred nesprávnym použitím cibule. A toto pri mojom veku počujem prvýkrát, akoto, že som sa ešte nič podobné nedočítala ato som už prešla rôzne publikácie a články. A ak píšu o užitočnosti zeleniny, píšu nielen o jej kladnej stránke, ale poprípade aj čoho sa vyvarovať a podobne. Napríklad veľa vitamínu A môže byť až nebezpečné, o tom som čítala, ako aj po predávkovaní vit. C a podobne. Ja cibuľu milujem a aj cesnak, jem častejšie chlieb s cibuľou ako so šunkou alebo salámou.
evanaaa
A tiež si vyberaám stredne veľkú na varenie a maličké na jedenie za surova, príp. do polievky ( vcelku so šupkou) alebo vcelku do ryže apodobne.
mariaklara
A čo potom tá sušená cibuľa, ktorá je v rôznych sušených dochucovadlách?
jozka2
rozrezana reaguje so vzduchom,neotravite sa ale vytvoria sa toxiny,uz nie je taka zdrava,na polovicke cibuli nie je tolko toxinov,ze sa s toho hned otravime,ja reznu stranu namacam do oleja aby som zabranila pristupu vzduchu a zabalim do mikrotenu tak aby bol rez obaleny.
jozka2
este ak nezuzitkujem celu naraz zvyknem ju pokrajanu oprazit na oleji a na druhy den je hotova na prazenicu a pod.niekedy ju oprazenu a ohriatu dam na chlebik s maslom ci syreckom na ranajky.
jozka2
elixir je to pravda,ze cibula taha bakterie ako magnet ked je rozrezana,prave preto by sa detom a ani dospelym neodporuca,ale ak zabranis pristupu vzduchu k rezu podla mna by mala byt menej nebzpecna,ako som pisala hore,davam reznu stranu do oleja a zabalim celofanom,mikrotenom aby sa zabranil pristup vzduchu.
jozka2
este ked ma niekto chripku,nachladenie davam k posteli rozrezanu cibuli,resp.cibule.
lusinkab
No ja si osobne nemyslim,ze by cibula mohla byt nejako toxicka.Ja varim len pre dvoch a bezne sa mi stane,ked mam velku cibulu,ze polovica z nej putuje do chladnicky zabalena v kuchynskej folii a este stale som tu a nic sa mi nestalo. Samozrejme je to asi ako s kazdym jedlom,ktore ked das do chladnicky a poriadne ho nezakryjes,alebo nezabalis tak na nom bakterie maju party :-).
puntodadino
Ludia zlati- co su to za keci-taha bakterie?Co j e magnet?zasnem nad jednoduchostou nasich ludi.Ano,ak niekto ma polku cibule,naj je potriet to citronm,tu reznu plochu.No a ak nechcete horku cibulu po nakrajani- staci ju dat pod pohar,t.j.hermeticky uzavriet.a dva dni v chlade prezije.A este jedno- ak chcete naozaj vyuzit cesnak-tak ho jenmo pokrajajte a nechajte na vzduchu oxidovat 10minut-az potom to bude to prave orechove..))
tatranocka
@puntodadino ,ja som to videla v TV,nechali ošúpanú cibuľu v laboratóriu a na druhý deň ju dali pod mikroskop a boli tam baktérie.Ako to funguje neviem,ale asi na tom niečo bude,keď staré mamy dávali chorým cibuľu k posteli (magnet-nemagnet).
elixir
baktérie v cibuli určite boli, baktérie sú všade... a keď majú trošku cukru a prístup vzduchu, tak sa aj množia, takže na druhý deň ich tam bude viac... presne ako kvasnice. Niekedy sa baktériám dokonca páči aj arzén (nedávny objav spred roka)...
Ale takto to nájdete na úplne každej potravine podľa mňa. Cibuľa v tomto nie je ničím výnimočná. Omnoho závažnejšie by to podľa mňa bolo na ovocí ešte, čo sa týka množstva a druhov baktérií, lebo tam majú úplný sacharidový raj. Navyše, sulfidy, ktoré cibuľa vytvára pri oxidácii, sú dobré na podporovanie ľudskej imunity a nie sú priateľmi mnohých baktérií.
Otázka je, či je cibuľa toxická. Čiže, ak je cibuľa deň v chladničke, myslíte, že sa z nej otrávime? naraz alebo postupne?
Keby sme premýšľali nad každou takou baktériou a snažili sa jej vyhnúť, zbláznili by sme sa. Napríklad, "najšpinavšie" miesto domovov je kuchynské umývadlo... Baktérie zo záchoda bývajú po celom byte... Keď máme zeleninu z pôdy a nedobre sa očistí (a vlastne, čo je dobre? kedy máme istotu, že je vec naozaj čistá?), hoci z mála pozornosti, je šanca, že sú v nej spóry nebezpečných baktérií, napr. tetanu, ktoré sa ani pri bode varu nezničia, také sú odolné, takže ich kľudne spapáme v omáčke či polievočke... A predsa, keď sme boli deti, hrali sme sa, doškrabali dootĺkali počas hry, potom vytrhli mrkvičku zo zeme a poočistili, prípadne jahôdky zjedli, alebo ešte lepšie - lesné maliny, jahody, ktovie čo všetko na ne potenciálne ciká...a ešte sme stále tu. ;)
Cibuľa na vzduchu nie je nebezpečnejšia než veci ktoré som vymenovala... A nenašla som žiadny článok, ktorý explicitne spomína, že oxidáciou sa v cibuli vytvárajú jedy (toxíny)... baktérie počas svojho života vytvárajú rôzne látky, jedny sú pre telo toxické, iné nie. Ale neviem, prečo by sa držali špecificky na cibuli a nie niekde inde, napr na jablku, jahode, chlebe, atď.
irenaw
dobre napísané. všade okolo nás sú procesy, ktoré si neuvedomujeme. zahodíme chlieb, keď zbadáme plieseň a sme v pohode. tá plieseň tam bola dosť dlho už predtým, len sme ju nevideli. a teraz si to má odniesť práve cibuľa? ;-D
gubics
Myslím si, že obavy sú zbytočné. kedysi dávno som čítala, že keď v roku 1773 vypukla v meste epidémia cholery, z jedného jediného domu v meste nikto neochorel, a to bol vraj dom trhovníčky, ktorá predávala na trhu cibuľu. Na celej povale jej domu sa sušila cibuľa, ktorá mala také antibaktriálne účinky, že ochránila všetkých obyvateľov domu od nákazy cholery.(Napísal ako spomienky na svoju prax lekár, žial meno si už nepamätám).
Naša mamka keď mala naviac polku cibule, tak to položila reznou plochou na navlhčený tanierik a vložila do chladničky. Takto tá cibuľa vydržala aj niekoľko dní a nič sa jej nestalo.
puntodadino
Jednoduchost Slovakov je neuveritelna.Vsetko,co vidia v tv,alebo citaju v bulvari zhltnu aj s navijakom.Ale naco im davat rady-oni to vedia najlepsie.Takze hura na arzen!Kedysi na prednaske z mikrobiologie nam stary pan prof.povedal,ze nieje na svete material,na ktorom by sa nemohli sirit mikroorganizmy.Bol to byvaly aktivny letec.Vraj asi 30% havarii lietadiel malo sposobit upchatie benzinoveho privodu bakteriami.Plny suhlas.Ale zeby aj na cibulu skakali?Iba ak v rozpravkach.Totiz v tom benzine to trvalo roky.
rulik
podľa mňa tá toxicita sa dostala niekam asi zlým prekladom z významu, že postrúhaná cibuľa skôr podlieha skaze, niekto v preklade použil nesprávne slovo a preložil to ako jedovaté a samozrejme novinári to rozmazali a šíria to ako fakt,to isté ako o konci sveta čo má nastať za chvíľu,nejaký srandista si niečo vymyslel a podal to ako svedectvo z májskeho kalendára a škrabáci z toho urobili senzáciu, nepočul som ešte o cibuľovej otrave, nakoniec skazenú cibuľu veľmi rýchlo poznáš
elixir
@puntodadino taký materiál by si našiel celkom iste v laboratórnych podmienkach :) Práve tam robia výskum a zaoberajú sa tým, čo baktérie rady a čo nerady. "Otvárali šampanské", keď zistili, že jeden typ baktérie dokáže prežiť v prostredí, kde z okolia namiesto fosforu čerpá arzén, dovtedy nikdy nič podobné nevideli. Teraz polka "vedeckého sveta" napáda autorov článku, že presa len sa vo vzorke nejaký fosfor našiel.
Preto, že svet je plný zlúčenín ktoré sa mixujú jedna radosť, v bežnej prírode sa dá len ťažko nájsť miesto, kde by sa nachádzalo iba také zloženie prvkov, ktoré by nevyhovovalo baktériám; ale existuje.

Tvoj profesor sa asi vyjadril s nadsázkou. Aj ja tak občas rozprávam. Keď chcem zdôrazniť, aká veľká je pravdepodobnosť toho, čo tvrdím.
marika9
Myslím, že skôr ide o zmeny v dôsledku oxidácie. To sa dá vyriešiť ako to už bolo uvedené. Do zemiakového šalátu cibuľu obáram v sladko-kyslom vriacom náleve. Tak necítiť zmenu vône a chuti ani o pár dní.
gordonko
.... neviem čo je pravdy natom,ale počul som že cibula sa narezaná pridává ked ryžu varýš .... vraj vytiahne z ryže dajaké škodlivyny a má sa potom vyhodiť ..... ,ale že by bola škodlivá tomu neverým ved kukni ako aj ponej priberám a tu som ( hlavne ked ju posolim )
gordonko
@norietta ..... mal som niečo aj o cibuli , ale nenašiel som to už toto je tiež zajmavé len neviem či sem môžem pridávať niečo okopírované i imeilu - hadam že ma zato nevyhodia

CITRON z mrazáku
Jednoduše .. dejte umytý citron do mrazícího boxu lednice.
Jakmile je citron zmrzlý, celý citrón nastrouhejte ( není potřeba
loupat ) a posypte jim vaše potraviny. Posypte ho na whisky, vína,
zeleninový salát, zmrzlinu, polévky, nudle, špagety omáčku, rýži, suši, rybí
pokrmy. Všechny potraviny budou mít nečekaně nádhernou chuť, něco, co jste
možná nikdy předtím neochutnali.
S největší pravděpodobností si jen myslíte, že citronové šťávy mají
mnoho vitaminu C. To už není úplná pravda. Nyní, když jste se dozvěděli toto
citrónové tajemství, můžete použít citron i do instantních nudlových poháru.
Co je hlavní výhodou použití celého citronu kromě zabránění jeho
plýtvání a přidávání nové chuti ? No, vidíte, citronové slupky obsahují o 5
až 10 krát více vitamínů než citronová šťáva samotná ! A ano, to je to, co
je plýtvání. Ale od této chvíle tento jednoduchý postup zamrznutí celého
citronu pomůže zkonzumovat všechny tyto živiny a ještě mnohem zdravěji. Je
také dobré, že citronové kůry jsou schopny z těla odstranit zdravotně
závadné toxické prvky .
Takže dejte citron do mrazáku a pak každý den ním posypejte svá jídla. Je
to klíč k tomu, aby byly vaše potraviny chutnější a vy budete žít zdravěji a
déle! To je tajemství citronu ! Lepší pozdě než nikdy !

Překvapující výhody citrónu !

Citron (Citrus) je zázračný produkt - zabíjí rakovinné buňky. Je 10.000
krát silnější než chemoterapie. Proč o tom nevíte ?!? Protože laboratoře
mají zájem dělat syntetickou verzi, která jim přinese obrovské zisky.
Nyní můžete pomoci příteli v nouzi tím, že mu dáte vědět, že citronová
šťáva je prospěšná v prevenci onemocnění. Chuť citronu je příjemná a
nepřináší strašlivé účinky chemoterapie.
Kolik lidí zbytečně zemře při tomto přísně střeženém tajemství jen proto
,aby nedošlo k ohrožení multimilionářských velkých společnosti ?!?

Jak víte, jsou známý citronovníky více odrůd citronů a limetek. Můžete
jíst ovoce různými způsoby: můžete jíst řízky, džusy, připravené nápoje,
sorbety, pečivo, atd. ..
Má mnoho ctností, ale nejzajímavější je efekt, vyvolán u cyst a nádorů.
Tato rostlina je osvědčeným lékem proti rakovině všech typů. Někteří říkají,
že je velmi užitečný ve všech variantách rakoviny a je považován i jako anti
mikrobiální spektrum proti bakteriálním infekcím a plísním, účinný proti
vnitřním parazitům a červům, reguluje krevní tlak, který je příliš vysoký ,
je antidepresivem, bojuje proti stresu a nervovým poruchám.
Zdroj těchto informací je fascinující: pochází od jednoho z největších
výrobců léků na světě, říká, že po více než 20 laboratorních testů od roku
1970, extrakty ukázaly, že ničí zhoubné buňky ve 12 druzích rakoviny, včetně
rakoviny tlustého střeva, prsu, prostaty, plic a slinivky břišní...
Sloučeniny tohoto stromu ukázaly 10000 krát lepší výsledky než produkty
Adriamycin, drog běžně používaných v chemoterapii na celém světě, což
zpomaluje růst nádorových buněk. A co je ještě více udivující: tento typ
léčby s extraktem z citronu pouze ničí zhoubné rakovinné buňky a nemá vliv
na zdravé buňky .
evanaaa
@gordonko , tento meil som aj ja dostala......niečo pravdy na tom bude, ako sa hovorí - bez vetra sa list nepohne, treba si z toho vybrať. Len škoda, že tá kôra sa chemicky ošetruje. Ak by sa citróny u nás pestovali vo veľkom, a hneď by šli do predaja, nemuseli by sa takto škodlivo ošetrovať. Ale veď aj jablká zo zahraničia sa iste ošetria, aby k nám prišli bez úhony.