Rôzne

Toto určite nevar

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 31. marca 2012

Je sychravé ráno, nešiel som na ryby a ani variť sa mi nechce.
Katastrofa. Tak ma napadla taká myšlienočka - každý sa na tomto
portáli snaží prezentovať svoje kulinárske úspechy. Ale čo
nezdary? Určite boli aj tie. Možno, keby sme ich zverejňovali,
ušetrili by sme niekomu čas a nervy. Nepátral som, či už
náhodou podobná téma nebola diskutovaná - na Vareche som
len krátko.

@zareaguj


Diskusia k téme

rybarkuchar
No a hneď prihodím jeden nezdar z mojich ranných kuchárskych pokusov (cca 40 rokov dozadu). Mám rád vyprážané hríby. Keďže som z kraja, kde nie je problém v sezóne hríby nazbierať, doniesol som domov krásne dubáky. Mama bola v práci, ja hladný - nápad: vypraž si ich. Videl som veľa krát ako to mama robila, tak som sa do toho pustil. No a tu je môj omyl: Dubáky boli nasiaknuté vodou, obalil som ich v trojobale, hodil na rozpálený olej, trojobal za minútu zozlatoval - priam prihhorel, no dubáky zostali polosurové. Zhltol som ich ešte teplé a výsledok už tušíte - kŕče, teplota, nevoľnosť, ... Poučenie: hríby buď predvariť, alebo vyprážať na miernom ohni dokiaľ sa poriadne neprepečú.
bahadur
Dobrý nápad.Ale nevím jestli se nájde dost těch co se jím něco nevyvedlo a pochlubí se tím.
viera1
Nemusia to byť len nezdary,ja som si túto vetu vypočula,keď som experimentovala s talianskou kuchyňou.Potom strávil môj syn 3 mesiace v Taliansku a odvtedy nedá na tú chuť dopustiť.Ale muž zostal tvrdohlavý !Včera som mu núkala výbornú brokolicovú krémovú polievku.Tak mi to vysvetlil,že "nikdy som to nejedol,ani nebudem".A mám to,my sme si pochutili.Takže aj to sa stáva.
hubata
pre @rybarkuchar - ani ma nenapadne aby som hríby predvárala, scvrknú sa, stratia chuť, vôňu a zostane z nich vecheť. Vyprážam na najmenšom plameni, dlhšie aby sa prepiekli, vo vyššej vrstve masti, pekne do ružova. Už pražím a ešte obaľujem, aby nemali čas zvlhnúť, obal dobre pritlačím, zbytok strúhanky oklepem aby mi nehorela v masti.

Moja skúsenosť: ak je niekomu ťažko z jedlých hríbov, tak ich papá s pocitom že "ja sa určite otrávim" a je to teda psychická záležitosť a radšej nech ich neje lebo len straší ostatných.
klaura
nezdary ? cha ... ja som raz do hotovej kyslej fazuľovej polievky hodila takú spravodlivú hrsť soli namiesto cukru ... fazule za poriadny hrniec a čo teraz ? taniere na stole .... keďže som si to uvedomila v zlomku sekundy jak sa soľ ponorila, nezamiešala som, do druhého hrnca pozberala polievku zvrchu a jedli sme takú planú ... fazuľu bez fazuliek ... odvtedy mám všetky nádoby v kredenci poriadne a viditeľne označené ... :))
hanee
ja som si prave osolila na ranajky caj, lebo vsetko mam v plechovkach od kavy presypane .o(( cas ich oznacit nalepkami. Aaaaale, aspon ma to prebralo .o)
babidka
Ja som raz chcela urobit zapekane spagety .V recepto stalo /okrem ineho/ : 6 ks sardiniek v oleji . Takze som urobila vsetko ako trebalo , buchla som do omacky krabicku sardiniek v oleji ,zmiesala so zeleninou a spagetami . Posypala dobrym syrom a dala piect . Presne podla receptu.Nuz , jest sa to veru nedalo ! To jedlo bolo mimoriadne nechutne , taky doslova blivajz ! Spagety skoncili v smetiach . Neskor som zistila , ze recept v casopise mal alebo preklep alebo to bol zly preklad . Do jedla mali ist sardelky a nie sardinky :-) Kto jedol sardelky , tak vie aku maju absolutne inu chut . Odvtedy nechcem ani sardinky ale ani sardelky .-))
viceroy
Ja som si do panvičky ráno naliala ocot, namiesto oleja. Ešte že som to zbadala a nehodila tam vajcia. To by bola iná praženica! Tie dve fľaše sú celkom rovnaké, len nálepky iné.
mimitje
Pekná téma! Tých nezdarov naozaj bolo, ale pokiaľ to skončí "iba v koši" a nikomu sa neublíži, tak aj to patrí k vareniu a pečeniu.. Horšie je to, ak sa naozaj poškodí zdravie alebo takmer. Ako v tvojom prípade, alebo v prípade mojej tehotnej švagrinej - dokonca sa to stalo minulý víkend. Ona je dokonca na rizikovom a nič nemôže robiť, tak ju moji rodičia každý deň navštevujú a moja mama je aj varí. A tak to bolo aj minulú sobotu. Naši prišli s pripraveným obedom v obedáriku. Tak sa švagriná chcela po obede zavdačiť aspoň dobrou kávičkou z pressovaru. No a potom si spomenula, že v špajzi má jeden balík zabudnutého hnedého cukru ešte z doby, keď žili v Holandsku ( vrátili sa asi pred rokom). Takže ho ide otvoriť, aby sa skonzumoval. Doniesla teda ten neotvorený sáčok, ale nebola na ňom žiadna nálepka- švagriná povedala, že sa asi musela odlepiť pri prevoze. Sáčok otvorili, nasypali do cukorničky , otec nabral 2 kopcovité lyžičky a dal si do kávy. Švagriná vraví, že ona to ešte ide ochutnať. Dala si na lyžičku, vložila do úst... A našťastie neprehltla... Okamžite bežala do kúpeľne a ešte po ceste stihla otcovi povedať - "nepi tú kávu, je to hnojivo na kvety.. " Samozrejme sa všetci zľakli, ale mala jedno šťastie, že to naozaj neprehltla, lebo inak by to skončilo veľmi zle... A ktovie čo by tiez bolo, keby otec tú kávu s hnojivom tiež vypil. No proste, v tomto prípade všetci mali šťastie. Ale nie vždy to tak môže dopadnúť.
marianne69
Mne sa raz videli v markete uzasne lacne tuniakove konzervy,tak nevezmem len jednu nie?ked su take lacne...a uz doma kuchtim,reku spravim tuniakovo-cestovinovy salat narychlo,prisli sme z roboty zhladovany ako vlci.Ako-tak tu konzervu otvaram,bola u mna na kavicke kolegina z prace Polka a vravi...Ty Mariana,na tej puske(konzerva) jest vidno oci z kota....Ja som kupila tak lacno macacie konzervy a keby nie kolegynky Helenky,tak si to ani nevsimnem a mame macaciu veceru.Tak to urcete nevarte.Odvtedy nalepky na konzervach nie len prezeram ,ale aj citam...
rybarkuchar
@hubata vari som Ťa ani nikoho iného nevystrašil. Huby pripravujem roky rokúce a na mnoho spôsobov. Od tej doby som nemal ani raz problém.
Len tak na okraj, predvariť ešte neznamená rozvariť a nie je hruba ako huba, ale to je jedno. Pri príprave hríbov treba byť vždy opatrný arešpekt je na mieste.
marianne69
No a aby ste si nemysleli,ze som ju zobrala z regalov,ktore su urcene pre zvierata,az taka slepa nie som,boli tieto konzervy spolu s ostatnymi potravinami urcenymi na precenenie.Tak to tam chodilo,ked sa nepredalo mlieko alebo chlieb a pecivo(este teply a certvo upeceny) z toho isteho dna tak to dali vecer o 9 hod za 10 centov...aj moje konzervicky...
rybarkuchar
@marianne69 - čítať nálepky je naozaj dôležité. Už som pri niektorom recepte spomínal ako som si neprečítal zloženie marinády na grilovačku (obsahovala alkohol) a šupol som ju spolu s marinovaným mäsom na rozpálený wok. Plamene šľahali, mäso sa flambovalo a mne zredli mihalnice a obočie.
rybarkuchar
Teraz sa na tom bavíš, ale vtedy Ťa asi čert bral. Aspoň mňa by bral určite. Klobúk dolu, že si to zdokumentoval.
aretta
No a ja si to tu čítam, škerím sa a práve mi zhorel korpus na nedeľný koláč... Tak, a mám nepodarok :-)
aroooo
Pred pár rokmi na Štedrý večer sme vyprážali ja aj suseda tradičné mrazené filety z tresky.Ona šikovná, celá zhrozená mi pred večerou volá, predstav si všetok trojobal mi z nich pri vyprážaní opadol a vyzerá to strašne.Ja som ich mala už tiež pripravené, aby trochu rozmrzli, nie celkom, obalím,vypražím a môže sa jesť.Ako mi zavolala, nechala som len 2 ks,na skúšku, keďže dopadli ako susede,ostatné putovali zpäť do mrazáku.Vtedy bolo nové to poťahovanie rýb ľadom, ten sa pri pečení roztopil a samozrejme odpadol aj trojobal.Na to sme prišli až po sviatkoch, že ich treba nechať rozmraziť celkom.Pokiaľ tam nebol ten ľad dali sa kľudne vyprážať aj polorozmrazené,ju ešte syn utešoval, veď sa to dá zjesť aj také.
niniatko
Keď som pred dvomi rokmi prvýkrát sama robila zázvorníky, mala som recept stiahnutý z netu. A samozrejme, chýbala v ňom salajka. Zdalo sa mi to divné, keďže viem, že sa tam dáva, ale keď v recept nebola tak nebola. A tak to aj dopadlo, zázvorníky sa nenafúkli, ale aj tak otec ich zjedol. Na chuti im to nejak neubralo :D

A tiež... všetci poznáme kivi koláč. Cesto, smotana, ovocie a želatína. Robila som variácie na kivi, dala som na jeden koláč ananás a na jeden černice. Lenže... nepočkala som pokým želatína vychladne a ešte takú horúcu ju vyliala na koláč. Samozrejme, že sa smotana začala predierať na povrch a tak milé koláčiky vyzerali akoby boli poprestrekované montážnou penou :D Odvtedy u dávam želatínu vychladnúť :)
kuchticka
@rybarkuchar , ja bych takych nezdarov tiez mohla napisat poviacero. Ked som sa vydala, nevedela som vobec varit. Hned po svadbe sme sa nastahovali do takeho male bytu (studio, u vas myslim garzonka). Malicky dvijplanickovy el. varic v predsienke. Hovorim si: fajn, varit sa tu da. Sned nieco uvarim . Pytam sa mojho milovaneho: mas rad polievky? ano, a moja mama dava donich vela zeleniny. Tak dobre, uvarila som s vela zeleninou. Prisiel z prace a naservirujem, zacali sme jest, on sa zastavil ... nadychnul, a zacal statocne papat. Tak som sa pridala a strpla. hovorim si, ved som do tej polievky ziadny cukor nedavala, preco je sladka? Taketo a rozne ine nepodarky boly i neskorsie kym som "maturovala" z varenia. Ale i teraz sa obcas nieco prihodi.
damisa
nuž pridám aj ja jeden z mojich preklepov v kuchyni keď som šla robiť guláš vo veľkom. Načistila vyše kila cibule naliala do kotlíka olej a dala cibulu a miešala, miešala a cibuľa miesto toho, aby sa začala pražiť tak mi začala peniť. Pozriem na fľašu a ja miesto oleja naliala z veľkej fľaše čistiaceho prostriedku na riad, ktorý mal presne takú istú farbu ako olej a ja som si to samozrejme poplietla a nevšimla si. Našťastie cibule bolo doma dosť tak sme sa na tom len zasmiali a začali odznovu.
paveva
Ja som nedávno išla variť puding. naša dávka je 3 litremlieka a v pol litri rozmiešať prášky. no aked som ho "osladila" tromi lyžicami soli, počúvam, čo to mlieko tak bubloce, samozrejme sa mi zrazilo a bolo po pudingu. mlieko som vyliala pre psíkov, nech si "osladia" život.
egreska
ja som raz varila hubovú mrvenicu a zabudla som tam dať huby :-))))))) doteraz sa mi všetci smejú....
tatranka
Varila som kuraciu polievku a vlastne som už končila.Vedľa sa prevárali rezance do nej. Pripravila som si cedidlo na precedenie a namiesto rezancov som precedila chutnú kuraciu polievku.Na cedidle ostala zeleninka a kuracie kúsky. !!!! Aby som situáciu ako tak zachránila a manžel aby o mojom prehrešku nemal ani potuchy,chytro som dala variť kurací bujón a zachránenú zeleninu s kuracími kúskami som šupla do vývaru.Manžel síce pohmkával,že polievka je akási iná,ale tajomstvo som vyzradila až po dlhšom čase.
marianne69
@tatranka to iste spravila aj moja mama,ale namiesto zemiakov ocedila,hovadzio-kuraci vyvar.V hrnci je zostalo kus masa a zelenina a zemiaky sa pokojne varili na sporaku dalej.....
rea1
@tatranka , tatranka. :-))))))))))))) ja som sa s takymto prúserom nechcela pochvalit a ty takto. ja zvyknem cedit vyvar predtym, ako dam donho zeleninu. dam vaťrit maso, kosti, horsie casti zeleniny a koreniny aby bol dobry vyvar, potom ho precedim a az do takehoto davam zeleninu, ktora sa zje. zvyk. a snad pred mesiacom, postavim cedidlo do drezu, vlejem donho slepaciu polievku a pozeram ako to prislovecne tela, preco polievka z cedidla vyteka do drezu a nie do hrnca, ktory som nechala stat na kredenci, hoci obvykle cedidlo postavim don. sice som cedidlo rychlo prelozila na kredenc do toho hrnca, takze snad tretinu polievky sa mi podarilo zachranit, ale neviem, ci sa to vobec oplatilo, lebo od tecucej polievky bol obkydany nielen kredenc ale samozrejme, aj polovica podlahy. ved - ked sa dari, tak sa dari, nie?
rybarkuchar
Ako sa hovorí: človeka poteší, keď počuje o cudzom nešťastí. Dávno som sa tak nezasmial.
irenaw
už som tu pár mojich nepodarkov písala, ale moja zásoba je dostatočne veľká :-) a nie sú to len z mojich kuchárskych začiatkov, aj dnes sa občas zadarí. varila som segedín, opiekla som cibuľu, opiekla som klobásu, podliala vodou a dôkladne dusím cibuľu s klobásou :-). po čase som pridala kapustu a varím ďalej. ochutnám, už by to pomaly malo byť, ale veď to je nejaké čudné, slabé. zrazu pozerám, čo to za misku mám položenú na linke a tam nakrájané mäso. mäso som pridala dodatočne, samozrejme, že to vôbec nebolo to pravé. neviem, kde som mala hlavu, ale iste nie v kuchyni :-).