Rôzne

Tkané koberce

afataga - fotkaafataga, 3. februára 2018

Poznáte niekoho, kto tká koberce? Najlepšie z okolia Žiliny.

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne
Kúpila som malý tkany koberček do kuchyne na žilinskom jarmoku. Keď bude nejaká akcia,skus popozerať. Mal všakovate vzory aj rozmery. Venuje sa tomu jeho rodina po generácie. Pohladam vizitku,ak niekde zasuchtanu v kabelke nájdem,ale určite som ju vzala. Potrebujem aj ja ešte jeden maly na výmenu,som ľutovala,ze som odrazu nevzala.
torticka
Skoda, ze si to nechcela pred dvadiatimi rokmi. My sme akurat vtedy dotkali posledne koberce. Pani, ktora snuvala a vsetko robila okolo nich zomrela. Skoda. Dnes je uz vsetko drahe., co sa na to potrebuje.
afataga
Dakujem vam, zienky, aj do mailu mi nieco prislo od neregistrovanych, ale ja som sa nevyjadrila presne, ja nemam zaujem o koberce, babka ich mala dost, skor mi ide o tom, ze sa doma povaluju stare tricka a rada by som ich darovala, nech maju sancu na druhy zivot. Babkina suseda tkala a tak viem, ze sme tam nosili tricka, bavlnene pancuchace, take tie, co nas mama rano do toho natriasala ako vrece zemiakov :-) a ked som sa v skolke vyzula, mala som ich ako plutvy a pod. veci, babka to strihala na pasy tak do spiraly, robila z toho klbka a nosila jej to a potom mala asi koberce zadarmo, alebo so zlavou, to neviem, ani ma to nezaujimalo.
babkaancika
@Afataga (3.2.2018 20:05) Trafila si klinec po hlavičke!!!!!!
Práve tento týždeň som poslala skoro 5 kilový balík nastrihaných pásov na tkanie kobercov , objednala som si tiež 2 kusy tkaného prestierania na stôl a jednu štólu na dlhý čierny stôl . Postrihala som všertko, čo som v tom chcela mať, a ostatné navyše pre Vierku Ferancovú zo Zázrivej - Havranie. Ak chceš vedieť viac, vyhľadaj si na Googli :

Chalupa u baču Jána , je to miesto, kde sme sa už dvakrát vrátili stráviť nejaký ten týždeň v krásnom prostredí Oravy. Spoznala som ju cez FB, náhodou sa mi dostali do očí jej fotografie z jej tvorby, a som rada, že sa s ňou poznám už aj osobne.


babkaancika
i tento koberček na mojej chodbičke je z jej dielni. A to bol práve ten oment, keď som ho videla v ponuke na FB, pretože ma zaujali tie netradičné farby, ktoré mám najradšej. A prečo? Lebo hore, si všimni ten obraz, to je moja ručná práca - vyšívaný môj akože "rodokmeň" a tam sú zrovna všetky tie farby, ktoré som videla v tom koberci. A tak sa naše kamarátstvo začalo .


afataga
@Babkaancika (4.2.2018 11:09)

Dakujem, ak nenajdem blizsie, tak sa na tu pani obratim. Ja moc nemam vztah k takym kobercom, ale k tomu obrazu sa hodi, ale to prestieranie sa mi paci, co ma samu prekvapilo :-)
babkaancika
júl 2017 , slniečko nás zradilo, bolo dosť daždivé počasie, ale nejaké tie výletiky sa udiali, a keď sme sa vrátili, tak na podstienku pri krbe sme preklábosili pri kávičke, či poháriku bieleho aj niekoľko hodín.


1x mitzy
luss44
@Babkaancika , pozrela som výrobky p.Vierky na FB aj video o tkaní, krásne veci tam má, určite si prestieranie objednám, len vybrať farbu. Dík že si to tu spomenula, dobre vedieť.
babkaancika
@Luss44 (4.2.2018 16:29)
nie je problém, vieš aký máš nábytok, čo by sa k tomu hodilo, á máš to. S Vierkou sa dojednáš , či chceš len také ako ja , utkané so strapcami na bokoch, alebo obšité látkou, alebo aj s nejakým vzorom. Mne sa páčili vianočné témy, a najradšej mám len také utkané bez vzoru.
babkaancika
Handričkové tvorivé dielne - tak sa dá nájsť niečo na FB , kde je toho viacej, nielen koberce, ale všelijaké vecičky, čo potešia oko .
tiginko
moja mama voľakedy dávno tiež posielala staré oblečenie niekam do Zázrivej a vracali sa nám utkané koberčeky. A veľmi milé bolo, keď sme si v nich spoznávali šaty, blúzky, tričká... V Partizánskej Ľupči na chalupe ešte stále slúžia. Ja radšej poskytujem oblečenie na rovnaké určenie, na aké bolo vyrobené :-)
2010
Nasi tkaci odkial bola zena pomreli, a chceli sme daco podobne.
Daju sa najst medzi indickymi dodavatelmi kobercov pod menom Dhurrie.




sovka62
Až mi oči vychádzajú na vrch hlavy od toľkej krásy. Kedysi toho bolo okolo nás plno, lebo len čo skončili Vianoce sviatkom Troch kráľov, starká v kuchyni rozložili krosná a išlo sa tkať. Najprv vlastná produkcia, ľan a potom konope, ktoré do Vianoc museli byť spradené a keď toto bolo hotové, prišlo na rad tkanie kobercov.
Handier bolo dosť, lebo rodiny všetkých starkiných detí (mala ich päť) usilovne strihali, zošívali a motali do klbiek všetko, čo sa obnosilo, či zodralo a to pekne po farbách, aby sa starkej ľahšie tvorili vzory.Tie koberce boli neuveriteľne praktické. Celú zimu sa po nich chodilo, keď prišla jar, vyniesli na dvor, v koryte sa vyrajbali hrubou kefou a mydlom. Keďže u starkej sa voda nosila z obecnej studne a na koberce by jej bolo treba veľa, uložili sa namydlené, vyrajbané koberce do káričky, doviezli k potoku za dedinou a v čistučkej tečúcej vodičke sa vyplákali. Doma sa prevesili cez plot a keď uschli, boli ako nové. Boli skoro nezničiteľné, vydržali dlhé roky. A viete, že by som ich ešte vedela utkať? Len nasnovať by som nevedela, na to bol treba fortieľ skúsenosti, ale v dedine sa vždy našla žena, ktorá to vedela a pomohla. Kdeže tie časy sú a kam sa podeli všetky tie krosná, ktoré bývali skoro v každom dome?
afataga
@Tiginko (4.2.2018 21:24)

suhlas, vlani som niesla dve obrovske krabice pouzitelnych veci do azyloveho domu, ale ked mas tricko sirsie ako dlhsie, alebo vyprata farba, alebo sem- tam dierka, to uz je len na handry, alebo do kobercov, ale ak ich chces nosit, rada ti ich poslem :-)
afataga
@2010 (4.2.2018 23:30)

dik, ale ja nehladam koberce, skor odberatela na stare tricka, pyzama a pod.
afataga
@Sovka62 (5.2.2018 13:03)

Skoro ako u mojej babky, akurat ona netkala, ale suseda, to strihanie a klbka si pamatam aj ja, aj pranie na dvore a plakanie v potoku, inak velmi ekologicke to bolo, ale ja som tie koberce neznasala, lebo v jednom kuse sa to kdesi huzvalo a potkynala som sa o ne :-)
babkaancika
@Afataga (5.2.2018 13:52) keď som bola ešte malá, u nás sa tiež strihalo. Mama bola krajčírka, handričiek a všeličoho bolo u nás neúrekom, nič nevyšlo nazmar, sedelo sa v priestrannej kuchyni, strihalo, a mama pásy zošívala na stroji, potom z toho robili klbká. O nejaký čas boli nové koberce . A keby to ženy vtedy vedeli, že nielen koberce, ale aj krásne prestierania na stôl, či štóly sa dajú z toho urobiť, boli by to robili. Ja som koberce zrušila, ale v kuchyni mám malý pod stolom, v obývačke tiež len taký chlpáč na okrasu, a tomu od Vierky som nemohla odolať kvôli detto sfarbeniu, aké je na mojom obraze. Teraz ho mám vo svojej posteli ako predložku pred mojou sedačkou.
sovka62
@babkaancika , aj starká tkali rôzne veci, hlavne z ľanu. Samozrejme, hlavne plátno, to vždy bolo treba,ale napr. aj obrusy a utaráky. Jeden ľanový uterák, ktorý ma oboch koncoch vtkanú červenú ozdobu mám doteraz schovanú na pamiatku.
afataga
@Babkaancika (5.2.2018 18:46)

My tiez nemame koberce, ale ten v chodbicke ti pasuje k tomu obrazu, teraz ho mas v posteli??? No zima je svina :-)))
babkaancika
ja vaše kučeravé oči............. tam malo byť v mojej izbe pri posteli, teda presne , rohový gauč, a tam ma hreje pod nohami, lebo tam mám akože svoju dielničku, maľujem, vyšívam , píšem a hlavne spííííííííííím......:)
babkaancika
@Afataga (7.2.2018 17:17)
padalo, padalo, a keď napadalo, začalo sa topiť ! No a zajtra ráno sa bude pre zmenu šmýkať :(
mijaita
@Babkaancika (10.2.2018 23:17)

:-) :-) :-) to je krasne prirovnani, musim se smat - pozerám ako zle podojená koza :-) :-) :-)
1x vb
afataga
@Babkaancika (11.2.2018 09:37)

alebo aj: cumis ako bača do tuzexu, alebo tela na nove vrata

@Paploska mozes mi aj do mailu napisat, ak si ho stratila, mam ho v profile
mijaita
@Afataga (11.2.2018 11:26)

Tele se u nas pouziva, do lekarny cumi krava, ale baca do tuzexu uz pro mnohe neni ... ale taky dobry! Husa do flašky je taky bezna.
babkaancika
nedávno som počula v telke hlášku:" Už rozumieš tomu , čomu rozumel on?" verte, neverte, aj som nad tou otázkou rozmýšľala, ako by som ju správne vysvetlila... asi som jemu, ani tej otázke dobre neporozmela :))
alebo - dá sa vysvetliť viacerými spôsobmi.
No, ale sme strašne ďaleko od danej témy - že koberce..... Tak ako Afataga, už si niekoho zohnala? Z tejtp ríležitosti som si spomenula na dávne časy, keď sme bývali na periférii nášho mestečka a niekoľkokrát do roka sa k nám zatúlal na koni s vozom Handrláčik, vtedy sa zbehla celá naša ulica a každý tomu handrláčikovi niečo niesol na výmenu. Moja mama odniesla staré plátené návlečky s modrými pruhmi , ktoré jej už v skrini zavadzali, a na výmenu vyčarala od handrláčika krásny červený hrnček s bielymi bodkami. Ja som bola do toho hrnčeka taká zaľúbená, že som si ho prezerala doma, bála som sa z neho piť, aby som ho nerozbila,a pamätám si, že som ho nejedenkrát kreslila farbičkami na papier.
afataga
@Babkaancika (11.2.2018 17:51)

Ta veta nema chybu :-))) a pribeh pekny, este mas ten hrncek?
Este som nikoho nenasla, ale nevzdavam to.
babkaancika
nemám, ani neviem kedy sa rozbil, je tomu viac ako šestdesiat rokov. Bolo to tak dávno, že ešte po našej ulici chodili kravičky na pašu, a večer sa vracali späť a každá jedna z nich vedela, do ktorej brány má vojsť. Na našom domčeku sme mali dosť nízke okná a keď bolo teplo, boli otvorené, V jedno ráno som sedela pri okne, kde mala mama toaletný stolík , veľký ako písací a v strede velikánske zrkadlo. Tam som najradšej sedávala a kreslila. Zrazu po pravej strane, kde bola záclona, sa čosi pohýbalo a záclona sa ťahala otvoreným oknom von. To bol horor, keď sa v okne na mňa dívala strašne veľká hlava s rohami, a v papuli bol koniec záclony. V šoku som skočila na postele, a revala som tak, že mamu málem trafila mrtvica. Keď stádo kravičiek a teliatok prešiel, ulica bola celá "orazítkovaná" , ale nie dlho. Gazdovci z každého domu vyšli von s vedrami a lopatami a prašná cesta znovu zostala čistá. Veru, v tých časoch boli také "razítka" ešte vzácne a skončili v kompostoch .
afataga
@Babkaancika (12.2.2018 18:12)

Tak az taky horor som ja nezazila, ale tie kravy iduce cez dedinu doverne poznam. Ked som bola mala, chodila som na cast prazdnin ku babke, kde to este fungovalo presne tak isto. Obcas ma babka vyslala do obchodu pre maslo, rozky a pod. a ja som sa vzdy pytala, ci nepojde kravy, lebo som z nich mala panicky strach. Raz sa stalo, ze babka pozabudla, ze pojdu kravy a poslala ma do obchodu, cestou spat vidim oproti ako ide stalo krav a teraz co? Blizko mna bola obycajna dedinska krcma no a mna nic lepsie nenapadlo, ako sa tam ist schovat, chlapi na mna cumeli ako na zjavenie, ja tak isto na krcmu a ked sa spamatali, vypytovali sa, co tam robim a cia som a pod., na mojom strachu sa rehotali, ale ako bolestne som vyfasovala tatranku a malu cokoladku a tak sme boli vsetci spokojni. Od vtedy sa babka radsej 3x kukla na hodiny, aby som nesla zas do krcmy :-).
mitzy
@Afi (5.2.2018 13:52) ja mam tkany bielosedy koberec v hale, pod neho som dala protismykovu umelohmotnu sietku pod koberce z ikea, vola sa stopp, lebo sa mi tiez casto zvlnil, (stacilo, ked po nom prebehli moje dve macky v bojovnej nalade) :) ta sietka je super, drzi ho tam kde je polozeny.
afataga
@Mitzy (14.2.2018 19:57)

Ale ja taky koberec nechcem, treba lepsie citat :-), ale mozno si niekomu pomohla.
1x mitzy
mitzy
@Afataga (15.2.2018 10:16) ja ti ho nenutim :-D citam ta dobre, ale pisala si o tom ze sa ti taky muchlal, ked ste taky mali, tak som napisala, ze co som urobila proti tomu ja. Chcelo sa mi s tebou proste iba nadviazat nit (nadpriast kobercovy hovor) chchch. Aj ked nikdy nevies a ja u teba zazvonim a vrazim ti balik s tkanym kobercom do ruk so slovami "a okamzite do chodby s nim!" Absurditky ;-D
@Babkaancicka verim, ze pomoze ;)
babkaancika
Určite si to zapamätám. Ten môj obľúbený koberec som si musela vziať do mojej izby, lebo môjmu manželovi na chodbe vadil.Cez deň ešte ako - tak, ale sa bál v noci, že sa na ňom potkne. A tak mi slúži ako teplá podložka pod nohy, keď vyšívam v mojej izbičke, sedím na gauči a najradšej mám na nohách len teplé ponožky. Mám radosť, keď mi príde takáto fotka môjho vyšívaného obrazu od niekoho, komu som ten obraz vyšívala .


afataga
@Mitzy (15.2.2018 12:16)

No ved vravim, ze necitas dobre :-), ja som pisala, ze babka mala take, maly stary domcek a na zemi hadam aj 3 vrstvy takych kobárov, asi aj kvoli izolacii a to sa furt huzvalo, vieme? To mala vsade-v chodbe, kuchyni aj izbe a take strakate ako to vyslo. Ale tam to pasovalo a ked uz sa sem dotrepes s tym tepichom, tak nech je aspon cierno-biely, aby sa mi sem hodil :-) a rovno aj tu sietku tam nalep, haha.