Kuchyňa a vybavenie

Teplovzdušná rúra

evkalibka - bez fotkyevkalibka, 16. júla 2012

Prosím poraďte mi kedy použiť pri pečení zákuskov a koláčov ventilátor na teplovzdušnej rúre. Kúpila som si sporák Gorenje "z ruky", je nový ale bez návodu.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Na toto som sa aj ja chcela podívať, návod by som mala mať, ale kde je? A neviem, či teplovzdušná je s ventilátorom, alebo je to zvlášť taplý vzduch, lebo ja mám na gombíčku na sporáku dva symboly a neviem, ktorý je čo.
majo51
Keď chcete piecť viac plechov naraz tak musíte prepnúť na symbol ventilator v krúžku ostatné ventilátory sa používajú len na rovnomerne pečenie ale iba z jedným plechom. Lacnejšie verzie rúr ventilátor v krúžku nemajú.
sovka62
Odkedy mám teplovzdušnú rúru (a mala som jednu z prvých, táto je už druhá v poradí) pečiem úplne všetko s ventilátorom. Ten vždy zapínam prvý, potom nastavím príslušnú teplotu podľa toho čo pečiem a už len čakám, kým bude hotovo.
Prečo všetko na teplovzduch? Teplota pečenia o 20 stupňov nižšia ako pri tradičnom pečení, čas pečenia o tretinu nižší ako pri tradičnom pečení, výsledok vynikajúci, tak prečo nie? Aspoň na nedesí účet za elektrinu.
majo51
A hlavne sa daju piecť aj 2 plechy naraz. Napr. na jednom mäso a na druhom zemiaky. Lebo na vianoce to oceníš na suché pečivo.
fany1602
veru!ja som v sobotu piekla až 3 plechy naraz!! piekla som sucháriky síce som sa bála ako to dopadne ale perfektné!!!neľutujem že sme ju kúpili.ale ešte sa stale učím aj ja.lebo je na tej rúre 8 funkcií takže ešte neviem.čo a ako ale že sa dá piecť viac plechov naraz je isté!!!
sovka62
No vidíte, to, že tam strčím naraz dva plechy, mi už pripadá také samozrejmé, že som to ani nespomenula.
evkalibka
Ďakujem za rady, ale nie je rozdiel keď sa pečie piškótové cesto a kysnuté ? Už som sa stretla s receptami kde bolo napísané, že piecť bez ventilátora. Asi treba len piecť a piecť. Tak sa to naučím. Ďakujem.
jeka
ja mám "MOra",a kysnuté v nej pečiem tak,že asi 4-5 min obyčajne (iba na podkysnutie) a potom si prepnem na teplovzdušnú na 150 stupň. a dopekám .piškotové pečiem na 160 stupň.
sovka62
@evkalibka , aj kysnuté, aj piškótové pečiem s ventilátorom. Jedno aj druhé vkladám do rúry vyhriatej na príslušnú teplotu a tú už počas pečenia nemením. Veď ani nemám kedy, cesto na piškótovú roládu niekedy nepotrebuje ani desať minút, buchty bývajú upečené do tridsať minút, tak si spočiatku dávaj pozor, aby si niečo nespálila.
prskavkaa
@sovka62 a piškótu pečiete len ne ventilátore v krúžku? Akú nastavujete teplotu a koľko minút pečiete? Nevyschne Vám piškóta? Neviem ako upiecť dobrú piškótu, nechce mi vyrásť....
evkalibka
piškotu som ešte nepiekla, ale zajtra skúsim cuketový koláč od "ančičky"
gina3
@Sovka62 (16.7.2012 18:46)

piskotove cesto ktoryn ventilatorom ? symbol ventilator , alebo hore dole zohrievanie s ventylatorom ?
gina3
po vymene sporaku na sa mi nedaria pecenie zakusky , piskotove cesto :(

Ako pečiete tvarohovu babovku , piškótové cesto v teplovzdušnej rúre?
Na akej teplote a ako dlho akym programom ? Vždy mi krásne vybehne a pri chladnutí spadne, alebo zvonka sa upecie výzorovo pekne ale znutra je to hrozne mokre neda sa to jest .

Mam otazku: ako pecieme v teplovzdusnej rure, zapnuty termoobeh ?
alebo horni dolni ohrievanie ? tam sa tvori vela pary na ovocne tvarohove nie je dobre / ? treba teplotu upravit ...
ako ...nastavit program , teplota , cas ?

prosim .... poradiť ako piec piskotove cesto napriklad z 6 - 8 vajec ? /  www.pluska.sk/ipeknebyvanie/servis-reality/prakticka-...

co su tam nakreslene
to je ktory shora 4-ty ? Ventilátor s kruhovým ohrevným telesom , kruhovým ohrevným Telesom: nastaveni tohto režimu dosiahnete rovnomernú teplotu ,
alebo je to s hora 5 -ty ? Ventilátor s ohrevom + spodný ohrev ,
ohrevom Ventilátor + spodný + vrchný ohrev: ? /

.... poradiť zložitejšie,ako piec piskotove cesto s ovocim , tvarohom ? alebo
ako odpaľované cesto pečie ... ?
ako sa pecu zapusky postup pecenia teploty program ?
cim je rura viac fukcna tym je pecenie zlozitejsie ...
ak peciem v teplovzdusnej rure ?. je to rozdiel oproti klasickemu spodnemu a vrchnemu ohrevu.
Skombinovala som viacej techník pečenia , lebo každý vraví niečo ine ... , na ake cesto ako ... prosim poradte ...
piskotove cesto po vybratí z rúry spľasli, a vzdrutra sa zdaju bit surove ... aj ked sa to pecie dllho ... ako piect tvarohovu babovku ... ? ked to peciem aj 80 minut je to zle zvonka pekne upecene a znutra velmi mokre nedopecene :(

Postupovať podľa zaužívaného / 40 rocneho uspesneho/ postupu a teploty oproti klasickemu . plynn spodnemu a vrchnemu ohrevu. rúry ako inokedy.. sa neda ...
viem každá rúra pečie inak. uz som stoho zufala ! Prosim poradte ako mam piect v novej rure amica ? dakujem Gabi_3@centrum.sk