Rôzne

Tekvica na pečenie

sovka62 - fotkasovka62, 18. januára 2012

Ne jeseň som sľúbila že napíšem aké odrody tekvice na pečenie sú na našom trhu, tak plním sľub.
Tá prvá odroda, klasická, o ktorej sme vtedy diskutovali, má sploštený tvar, oranžovú dužinu a šupku sivozelenej farby. To je tá tekvica, ktorú sme kedysi doma volali pánska. Odroda má názov NAGYDOBOSI.
Druhá je hruškovitého tvaru s oranžovou šupkou (podobná ako Butternut, ale podstatne väčšia), dužina je sýto oranžová. Podľa toho má aj názov a volá sa ORANGE.
Na náš trh ich dodáva maďarská firma Kertimag Budapest.
Iste ich je na trhu viac, napísala som len tie, ktoré predávame a máme s nimi skúsenosti.

@zareaguj


Diskusia k téme

alex100
Tak ja som nad týmto nikdy neuvažoval. Každú , ktorú som kúpil bola dobrá. A okrem toho na vyprážanie v trojobale je super aj patizón alebo kaleráb.

@sovka62 , a je tam nejaký rozdiel v chuti?
marianna76
sovka62 som rada, že si nám takto napísala... tak skúsim zohnať ešte aj tú prvú ... ďakujem
alena45
@alex100 , Ty zrejme nepoznáš pečenú tekvicu. Ja som ju milovala od detstva, keď nám ju robievala stará mama. Po upečení je sladká ako med bez akéhokoľvek ochutenia. Pokrájaš na mesiačiky, uložíš na plech a pečieš cca 40-50 minút. Videla som predávať pečenú tekvicu aj na trhu v Komárne.
matata1
voľakedy sme piekli tú prvú (aspoň si myslím, že to bola ona). Tak ako píše @alena45 bola výborná. Len naša starká ju nechala poštípať mrazom, pokrájala a upiekla. Mňam, to bola dobrota. Roky ju aj pestovala, ale potom sa voľajako "prespala" (tá tekvica), a potom už to nebolo to pravé orechové. A v obchodoch so ju nevidela. Škoda.
irenaw
jej, @sovka62 nikde som sa nevedela dopátrať ako sa oficiálne volá tá zelenkavá s oranžovou dužinou. poznám ju pod názvom pečiarka, ale to málokto pozná, kto sa len zoznamuje s oranžovou tekvicou. takže som mala veľký problém niekomu vysvetliť, ktorá je to tá výborná pečená sladká tekvica so škoricou :). teraz poviem odrodu a môžu si vygoogliť, ďakujem veľmi pekne.
pivonka
@sovka62 , vďaka za info. Vieš ešte povedať, či bude na trhu staronová odroda mrkvy - fialová?
sovka62
@pivonka , ak myslíš tú, čo je taká fialová až vyzerá čierna, tak tá na trhu je. Dodáva ju firma SEMO Smržice a môžeš ju kúpiť ako čistú odrodu (len tú tmavú) alebo ako zmes mrkvy rôznych farieb.
celeblith
@sovka62 dakujeme :) my tiez na trhu na jesen kupujeme tekvicu na pecenie, pravdepodobe oba druhy. mne vsak chuti viac ta orange (vraj sa vola aj muskatova?, alebo to je zasa ina?)
ja by som skor bola zvedava, kde by som kupila semienka, lebo moj tatko pestuje cukiny, tekvicu- sparglovu, tak zmestila by sa aj tato na pecenie, ale u nas v zahradkarovi semienka nemaju a zo semienok kupenych nic nevyrastie
alex100
@alena45 , máš pravdu takto som to naozaj nepoznal. Ďakujem za vysvetlenie. ked budem mať tekvicu tak to vyskúšam. Práve som dorobil štrúdľu a už sa mi zbiehajú slinky, to len tak bokom.
alena45
Celeblith, nie je dobré dávať tekvice spolu a zvlášť túto sladkú, "prespí sa" ako píše Matata1. U nás sa povie aj "prefajtí" alebo "zbastardí".
Nebude sladká. Môžeš ju samozrejme použiť na čokoľvek iné, len na pečenie to nebude ono. Sama ich sadím až na úplný koniec záhrady, za ovocné stromy a aj tak sa stane, že nie všetky sú poctivé. To asi tie včely s dlhým doletom, či čo...
marienkat
Ja som doteraz poznala len bielu tekvicu -bielu zvonka a bielu vnutri. Inu nie. Myslela som si, ze tie oranzove, to su len americke pouzivane na Haloween, netusila som, ze to rastie aj na Slovensku. :-D
irenaw
mne jedna tetuška povedala, že pestuje každý rok len jeden druh a aj tak sa jej niekedy "zatúla včela od suseda". tekvice sa vraj ľahko krížia, to bude asi tým.
celeblith
a ja som sa cudovala, ze preco zelene cukiny, ktore boli vedla sparglovej tekvice boli tak trochu smrncnute :) celkom pekny micurin v praxi :)
ale aj tak by som to skusila, mozno by sme vynechali tu tekvicu a dali radsej na pecenie, ak by som zohnala semienka
sovka62
@celebith , v záhradkárskych predajniach by ju mali mať, ak nemajú, poraď im, nech si ju objednajú. Na Slovensko ju dováža firmy Agro Hobby Veľký Meder, tú bez problémov nájdu na internete a firma posiela tovar na dobierku, tak problém nevidím. My od nich nakupujeme aj iné maďarské osivá, napr. výborné reďkovky, uhorky a podobne.
celeblith
@sovka62 a vy mate predajnu so semiackami? v trnave? ja momentalne chodim do trnavy do prace, tak by som si mohla kupit u vas aj bez postovneho ;)
mijaita
Pridavam trosku do dynoveho mlyna . Letos jsem vyzkousela snad vsechny dyne, ktere jsou u nas dostupne. A nebylo jich malo. A mam je hodne rada. Musim konstatovat, ac jsou vyse zminene dyne vyborne, tak chutove je naprosto a bezkonkurencne nejlepsi a i vsude jako nejlepsi hodnocena, SWEET DUMPLING zde...
 frontporchfarm.net/veggie-id/winter-squash/sweetdumpling/...

Je mala, upece se cela jak je. Ne dlouho. A pak jite absolutni zazrak! Neda se prirovnat k zadne dyni. Ano, je sladoucka, ale ne preslazena. orisky nemaji chut tak lahodnou jako tahle mala krasavice. A ja koupila jan asi 4kousky a nez jsem se k nim dostala, uz bylo po dynich. mam jeste dva kousky. Rada bych se podelila . Tak alespon zkuste v case dyni a treba si vzpomenete az uvidite. Laka uz od pohledu !
sovka62
@celebith , ozvi sa mina mail, prosím ťa, napíšem ti, kde nás nájdeš.
@mijaita , ti tekvičky si kúpila v Čechách? Máme v sortimente niečo podobné, ale predávajú sa ako okrasné tekvice, nikdy by mi nenapadlo, že by sa mohli jesť. Idem sa pohrabať v katalógoch, uvidím čo tam píšu.
2010
Ked som bol nedavno doma tak som mal diskusiu s mamou ktora tvrdila ze tekvica (zrela - tvrda -zlta ) je dobra len pre prasce na krmenie... Tak som spravil taky tekvicovy gulas ako prekvapko.


irenaw
@mijaita tiež som tekvicová, ďakujem za info, budem po nej pátrať, takú som ešte nevidela. @2010 obidve jedlá vyzerajú fantasticky :) @sovka62 ďakujem za túto diskusiu a ostatným za príspevky, zas viem niečo nové o tekviciach :O)
sovka62
@2010 , u nás sa jedával len tekvicový prívarok a pečená tekvica. Prívarok som nenávidela (v tom som jednotná s tvojou mamou). Ale teraz je tých tekvíc toľko odrôd, že to začínam prehodnocovať. A keď vidím tie tvoje obrázky, to by som si určite dala povedať. Tak sa teším na leto a určite tekvice ochutnám aj podľa teba.
mijaita
@sevka62 , hledala jsem na internetu dynove farmy a tahle
 www.pumpkins.cz
byla nejbliz Praze. Ale ve fotogalerii nemaji ani ctvrtinu toho, co tam je, jak to tam vypada. A techhle malinkych sweet dumpling tam byly bedny a bedny ! Byla jsem jak u vytrzeni ze vseho a nevedela jskou driv. Oni tam nijak vyrazne neporadi, nabizena polevka venku byla predrazena a silne nejedla voda plna vegety, ze jsem ji vylila. Ty dynicky jsem si koupila jen proto, abych mela od kazdeho druhu neco. Tak ted vim, jake koupim letos a navic, ty co mam jeste doma, tri, se zatim nekazi. Doporucuji ve vasem okoli hledat nejakou dynovou farmu a tam poslat dotaz s fotkou te dynicky, zda je take pestuji. Je opravdu nejuzasnejsi ze vsech dyni!!
sovka62
Ďakujem, @mijaita , ešte som tie katalógy nestihla, boli sme preč z domu, ale v pondelok to popozerám, už som zvedavá, či tam niečo nájdem. O tekvicovej farme v našej blízkosti neviem, ale keď sa budeme motať kde-kade budem mať oči riadne otvorené, možno na niečo narazím.
sovka62
@mijaita , tak presne tú, sweet dumplings, predávame už viac rokov. Na balíčku je ale napísané, že je to okrasná tekvica, tak mi nikdy nenapadlo, že by sa dala jesť. Predavačky mi ale povedali, že viacerí zákazníci tvrdili, že ju používajú na jedenie. Tak už len aby sa urodila, určite ju vyskúšam upiecť.
garanco
@sovka , ďakujem, poučila som sa z diskusie, ktorú si začala (a to už hodne dávno):-))
kajsibv
vela ludi hovori, ze tekvica je blee. ked niekto nevie jedlo varit, tak aj telacia svieckovica moze byt blee. pecena tekvica, ja si ju vozim z madrska, je vynikajuce jedlo najme v zime. pokvapkana tekvicovym olejom a javorovym sirupom. vyskusajte!