Varenie

Tajný recept výroby medovníkov.

tinca - fotkatinca, 7. decembra 2010

Vianočnými receptami sa to len tak hemží na Vareche, zvlášť na medovníky. Dnes som natrafila v čase na tajný recept medovníkov rodiny, ktorá ich vyrába už 300 rokov. Dovolila som si to skopírovať. Tak vyskúšajte!

Hauríkovci vyrábajú medovníky už 300 rokov, tu je ich tajný recept!

Dnes 10:23

Dedo, otec a teraz syn! Rodina Hauríkovcov z Kremnice si medovnikárske remeslo odovzdáva z generácie na generáciu.


Rodina Jozefa Hauríka (60) z Kremnice pečie medovníky už tristo rokov.
Autor: fab, Nový Čas

Skvelé vianočné recepty
na celé
sviatky dostanete už vo štvrtok zadarmo s denníkom Nový Čas.

Sladkú pochúťku vyrábajú už 300 rokov
. Sladké perníčky sa členom kremnickej rodiny Hauríkovcov stále neprejedli. Napriek tomu, že ich vyrábajú už tristo rokov! „Zachovala sa napríklad legitimácia na výrobu perníkov môjho starého otca Rudolfa,“ hrdo hovorí Jozef Haurík (60), majiteľ pernikárne.

Z obdobia
pred ním majú len rôzne písomné zmienky o Hauríkovcoch pekároch a pernikároch. Všetky práce potrebné na výrobu sladkej pochúťky sa robia ručne! „Pomáha nám iba stroj na vaľkanie cesta a na miešanie, ktorý je však originálom, iba sme si ho trošku prispôsobili,“ dodáva pernikár.

Na pečenie dokonalých kremnických perníčkov však majú svoje tajomstvo
. „Spočíva v ceste. To sa zamiesi, nechá sa aspoň dvanásť hodín postáť, ale potom sa musí opäť dobre premiesiť, aspoň šesťkrát,“ prezrádza Jozef Haurík. Pernikárske remeslo po otcovi pomaly preberá syn Martin (27). „Baví ho to, až som sa čudoval....“ spokojne sa usmieva pekársky majster.

Recept na kremnický medovník

Potrebujeme:

•1 000 g hladkej múky
•300 g práškového cukru
•250 g zohriateho medu
•25 g rozpusteného masla
•20 g salajky (1 vrecúško)
•10 g perníkových korenín (1 vrecúško)
•5 celých vajec
•2 polievkové lyžice kakaa
Postup prípravy:
Vymiešame cesto, ktoré necháme odpočívať 12 hodín prikryté vlhkou utierkou. Potom ho znovu na pomúčenej doske premiesime a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Medovníčky poukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C až 200 °C asi 6 - 7 minút. Prvé štyri minúty trúbu radšej neotvárajte.

Autor: Nový Čas, mkš

@zareaguj


Diskusia k téme

janazjarku
Ku všetkým surovinám treba samozrejme primiešať veľké kusisko lásky a potom sa to určite podarí :-) @tinka daj to aj do receptov prosím tam si to pekne vytlačím !!
alexdidi
...tajný recept?....aj by som vyskúšla, ale medovníky už mám napečené....na Varechu ich nedávam, lebo sa tu už opakujú vo veľkom, každý máme ten svoj recept...s malými obmenami je to stále to isté...príležitostne vyskúšam aj tento recept.
babidka
citala som kdesi , ze cesto na "naj-spravne"perniky zreje az niekolko mesiacov . ja by som teda nemala tu trpezlivost :-) Ale poznam pernikovych fanusikov ktori pecu aj niekolko druhov pernikov....:-)
sovka62
Ja sa tiež držím svojho receptu. Nepodobá sa mu ani jeden na Vareche, lebo je úplne bez tuku. A medovníky nie sú mäkké, naopak, sú tenké a pekne chrumkavé, také máme radi.
tinca
ale dievčence veď si robte podľa svojho, ja som dala do placu len príspevok, ktorý sa mi pozdával na obdobie pečenia medovníkov. Možno sa nájde niekto koho zaujme a keď nie tak, sa nič nestane.
gitka2
ale ten recept už teraz nie je tajný haha, keď ho už pozná 7 tis. varecháčov
kuchticka
@tinca , ja mam skoro rovnaky recept a tom mojom sa doporucuje ulozit cesto- nechat odpocivat 3 dni. Inak vsetko rovnake. Len neviem ci ta "salajka nahradzuje sodu bikarbonu? Co je slajaka neviem.
kucharronald
Musím povedať, že som už tento rok vyskúšal 2 rôzne cestá, nemali skoro nič spoločného, ale sú super, také isté, mäkké ihneď :))) Ešte by som chcel piecť medovníky, lebo veľa nezostalo...a to som piekol z 1.5kg cesta :) Trošku som porozdával, a aj sa to zjedlo :))
helca103
malo byt nechceš... dá sa to vôbec niekde opravit ked je niečo zle napísané?
ejta
Ináč @babidka raz keď som robila medovníky na Vianoce, narobila som strašne veľa cesta a keďže sa mi ich nechcelo potom toľko vykrajovať a piecť, zabalila som zvyšok do fólie a do Veľkej noci nechala v špajzi. Bolo úplne super a na Veľkú noc som si ušetrila robotu....
claretka
Salajka je uhličitan amónny, dáva sa do cesta napríklad na dobošové rezy... Kedysi sme to pekávali na opačnej strane plechu a stračne to v kuchyni pri pečení smrdelo po čpavku.
babulienka
Helca na tvoj dotaz pozri si diskuziu Chyby v texte tam su rady. Ten problem som mala aj ja.
honestka
@kuchticka : tu najdes Salajku pod nazvom: Ammonium Carbonate, alebo Bakers Amonia v europskom deli a je rozdielne oproti Sode Bicarbonate. je balena ako prasok v sklenenych ampulkach, niekedy sa volala aj Jelenia sol a Sovka raz davno tu rozputala diskusiu, kde som sa rozdielnost dozvedela. Ak ste pekavali davno doma Bohemku, tak si vybavis vonu pri peceni.==
@babidka : moje cesto na perniky dozrieva v chladnicke najmenej od 2-12 mesiacov. ozaj je pravda, ze cim dlhsie stoji, tym su perniky kvalitnejsie aj ked dnes nemame zrejme tu pravu originalitu muk, co pouzivali stari pernikari. je to tiez original recept, sotorocia drzany v tajnosti v rodine ako pravy pardubicky, my ho mame v rodine aspon 50 rokov dany vraj doverne a tak som patrala po rodine, ktora nam ho dala, ci ho mozem zverejnit
(uz som to spominala a bol on zaujem) avsak zatial si to nezelaju. je aj dost drahy oproti inym recepturam aspon tu, lebo dobry med nas stoji kazdym rokom viac. (na pol kg muky ide pol kg medu) plus dalsie dodatky a zatial co citam recepty v kadzom je oproti nemu pomerne malo medu. Ja mam v chladnicke 3 kg cesta, ktore caka na spracovanie a pecenie. ale ako pise Tinka, niekedy sa oplati vyskusat prave tie stare ci zabudnute avsak osvedcene recepty, mne sa to osvedcilo aj pri vareni.
arasidka
Tak tento recept som našla práve včas. Vyskúšam ho a uvidím!!!
Ďakujem, Tinca.
kuchticka
Vdaka @honestka. To ammonium carbonate som uz zhanala v niekolko obchodoch, ale zbytocne. Tiez som si totiz zapamatala radu @sovky z pred niekolko mesiacov. Zatial mi stacilo do vsetkych mojich pernickov soda bicarbona. Receptov mam asi 10 - 12. Niektore su vynikajuce, ine uz menej dobre, tak tie uz nepeciem, recept stornujem.
marianne69
@tinca tieto pernicky su absolutne fantasticke,mala som skoro 6 plechov,nemala som salajku,dala som trosku PDC a viac tuku a takisto viac pernikoveho korenia aj medu som dala viac.Su hned makucke.Moj povedal,ze take dobre perniky sme este nemali.Trosku som si ich upravila.Dakujem za recept.
sovka62
Dievčence, tú Salajku určite kúpite v Jednotárskych predajniach. Mávajú ju stále a ak v tej vašej predajni nie je, požiadajte nech ju objednajú. Keďže sú zasobovaní centrálne nemôže to byť žiadny problém. Len pozor na hmotnosť. Dlhší čas som kupovala 10 g balenia, takže som ich spotrebovala do cesta naraz. Až raz bol zápach pri pečení až neznesiteľný, vylovila som prázdne vrecko z koša a zistila, že balení bolo 20 g. Tak si to radšej overte. (Mimochodom, to čom som s dvojnásobkom Salajky ukuchtila, vôbec nebolo k jedlu. Aj som to nechala odstáť, či nevyprchá, ale zachovala sa statočne a vydržala, až kým som pečivo nevypleštila do koša.)
vlastik
Jožko je môj cukrarsky kolega,on perniky ja lizatka...pozname sa 20 rokov a spolu chodily po jarmokoch predavať naše vyrobky...čo trva dodnes,nakolko ja som už prestal vyrabať...a tajny recept to neni...použiva iny...xixi,to bol recept pre ludi do novin a nie jeho tajomstvo...potom by to nemalo vyznam vyrabať keby si to každy take chutne urobil...nemyslite?
drobec49
Ale ja sa vás teraz opýtam. Ako to može mať názov MEDOVNÍK, keď tam ide viac cukru ako medu????
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Dobrý deň,
Váš medovník som ochutnala v kúpeloch Trenčianskych tepliciach cca ped 2 rokmi. Páčil sa mi, bol tvarovo veľmi pekný, púchly a chutný.Kúpila som si tam aj recept. Teraz som sa rozhodla, že ho vyskúšam. Najskôr som zarobila len z 1/2 dávky. Nevedela som, či mám dať 2 vajcia alebo 3. Dala som 3 nakoľko sa mi cesto zdalo dosť husté. Ale som ho vypracovala a čaká na dozretie, možno do zajtra. Pýtam sa, má byť to cesto hustejšie tak ako ho mám? Nebudú medovníčky tvrdé? Prosím prosím o odpoveď
Eva
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Vlastik (23.11.2011 07:15)

Vlastik, tak ja som sa rozhodla tie perníčky piecť. Mám ich zamiesené a cesto sa mi zdá dosť husté. Nepoznáš ten originál recept?

evula49@gmail.com