Vianočnými receptami sa to len tak hemží na Vareche, zvlášť na medovníky. Dnes som natrafila v čase na tajný recept medovníkov rodiny, ktorá ich vyrába už 300 rokov. Dovolila som si to skopírovať. Tak vyskúšajte!
Hauríkovci vyrábajú medovníky už 300 rokov, tu je ich tajný recept!
Dnes 10:23
Dedo, otec a teraz syn! Rodina Hauríkovcov z Kremnice si medovnikárske remeslo odovzdáva z generácie na generáciu.
Rodina Jozefa Hauríka (60) z Kremnice pečie medovníky už tristo rokov.
Autor: fab, Nový Čas
Skvelé vianočné recepty
na celé
sviatky dostanete už vo štvrtok zadarmo s denníkom Nový Čas.
Sladkú pochúťku vyrábajú už 300 rokov
. Sladké perníčky sa členom kremnickej rodiny Hauríkovcov stále neprejedli. Napriek tomu, že ich vyrábajú už tristo rokov! „Zachovala sa napríklad legitimácia na výrobu perníkov môjho starého otca Rudolfa,“ hrdo hovorí Jozef Haurík (60), majiteľ pernikárne.
Z obdobia
pred ním majú len rôzne písomné zmienky o Hauríkovcoch pekároch a pernikároch. Všetky práce potrebné na výrobu sladkej pochúťky sa robia ručne! „Pomáha nám iba stroj na vaľkanie cesta a na miešanie, ktorý je však originálom, iba sme si ho trošku prispôsobili,“ dodáva pernikár.
Na pečenie dokonalých kremnických perníčkov však majú svoje tajomstvo
. „Spočíva v ceste. To sa zamiesi, nechá sa aspoň dvanásť hodín postáť, ale potom sa musí opäť dobre premiesiť, aspoň šesťkrát,“ prezrádza Jozef Haurík. Pernikárske remeslo po otcovi pomaly preberá syn Martin (27). „Baví ho to, až som sa čudoval....“ spokojne sa usmieva pekársky majster.
Recept na kremnický medovník
Potrebujeme:
•1 000 g hladkej múky
•300 g práškového cukru
•250 g zohriateho medu
•25 g rozpusteného masla
•20 g salajky (1 vrecúško)
•10 g perníkových korenín (1 vrecúško)
•5 celých vajec
•2 polievkové lyžice kakaa
Postup prípravy:
Vymiešame cesto, ktoré necháme odpočívať 12 hodín prikryté vlhkou utierkou. Potom ho znovu na pomúčenej doske premiesime a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Medovníčky poukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C až 200 °C asi 6 - 7 minút. Prvé štyri minúty trúbu radšej neotvárajte.
Autor: Nový Čas, mkš
@babidka : moje cesto na perniky dozrieva v chladnicke najmenej od 2-12 mesiacov. ozaj je pravda, ze cim dlhsie stoji, tym su perniky kvalitnejsie aj ked dnes nemame zrejme tu pravu originalitu muk, co pouzivali stari pernikari. je to tiez original recept, sotorocia drzany v tajnosti v rodine ako pravy pardubicky, my ho mame v rodine aspon 50 rokov dany vraj doverne a tak som patrala po rodine, ktora nam ho dala, ci ho mozem zverejnit
(uz som to spominala a bol on zaujem) avsak zatial si to nezelaju. je aj dost drahy oproti inym recepturam aspon tu, lebo dobry med nas stoji kazdym rokom viac. (na pol kg muky ide pol kg medu) plus dalsie dodatky a zatial co citam recepty v kadzom je oproti nemu pomerne malo medu. Ja mam v chladnicke 3 kg cesta, ktore caka na spracovanie a pecenie. ale ako pise Tinka, niekedy sa oplati vyskusat prave tie stare ci zabudnute avsak osvedcene recepty, mne sa to osvedcilo aj pri vareni.
Ďakujem, Tinca.
Váš medovník som ochutnala v kúpeloch Trenčianskych tepliciach cca ped 2 rokmi. Páčil sa mi, bol tvarovo veľmi pekný, púchly a chutný.Kúpila som si tam aj recept. Teraz som sa rozhodla, že ho vyskúšam. Najskôr som zarobila len z 1/2 dávky. Nevedela som, či mám dať 2 vajcia alebo 3. Dala som 3 nakoľko sa mi cesto zdalo dosť husté. Ale som ho vypracovala a čaká na dozretie, možno do zajtra. Pýtam sa, má byť to cesto hustejšie tak ako ho mám? Nebudú medovníčky tvrdé? Prosím prosím o odpoveď
Eva
Vlastik, tak ja som sa rozhodla tie perníčky piecť. Mám ich zamiesené a cesto sa mi zdá dosť husté. Nepoznáš ten originál recept?
evula49@gmail.com