Varenie

Syrová poradňa

luckaprima - fotkaluckaprima, 18. júla 2014

Milí fajnšmekri, milujem syry, no asi sa v nich nevyznám, riadim sa tým čo mi chutí a to mi stačí, nedávno som sa stretla v pár receptoch s odporúčaniami ako: "prosím Vás nepŕznite toto jedlo eidamom, to nie je syr ale bordel/hnus" a podobne.. a tak by ma zaujímalo čo je vlastne na tom Eidame, pretože mne napríklad celkom chutí a aké syry sú podľa Vás dobré. Dajte nejaké typy na syrové fajnotky, môže to byť akýkoľvek syr, tvrdý, tučný, plesňový.. hlavne aby chutil skvelo. Privítam aj tipy ohľadom kvality nech sa teda niečo naučím. Ďakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

renulienka
...skus citat zlozenie, dobremu syru staci malo: napr. syry Liptov maju mlieko, sol, syridlo a su chutne ;-)
renulienka
...este ma napadlo, asi pred 2 mesiacmi mi kamarat Sardincan priniesol ochutnat ovci syr, ktory bol infikovany pocas doby zretia larvami muchy syrorodky drobnej, ktore kyselinami zo svojho zazivacieho traktu rozpustaju tuky. Priniesol ,,verziu,, uz zbavenu lariev a mozem potvrdit, ze to bola naozaj chutna zalezitost ;-). Myslim, ze to volaju casu marzu-,,zhnity syr,,-tak nejak ;-) Naozaj pochutka ;-)
1x ankha
sylvia267
nemyslím si, že Eidam a podobné syry sú nejaký hnus.... záleží akurát na výrobcovi a samozrejme na jedle do ktorého syr ide. Napr. do paradajkového šalátu by sa mi taký nehodil, ale germen white alebo podobné syry typu feta... Do plniek napr. na zapekané zemiaky, pizzu a podobne máme radi aj nivu... Na cestoviny skôr parmezánového typu, teda extra tvrdé zrejúce syry.
1x ilusa
stefik
vela syrov najma tých velmi lacných nie sú syry v podstate ide o tzv. analógové syry alebo analogové výrobky ide o to, že čast tuku alebo celý tuk vo výrobku je nahradený rastlinými tukmi. dobrý syr by mal podla mňa byť z mlieka, syridla a soly len to sa odráža na cene z 10l mlieka je cca 1 kg syru keď sa syr nechá zrieť ešte viac stráca na váhe.
ilusa
Lucka drz sa svojho rozumu,Ty si sikovna kucharka.Vies kazdemu sa zda nieco ine nevhodne,napr.syrokrem,bambino,krabie tycinky,vegeta,aj ked je bez glutamanu,oleje,tuky,cukry,lepok a mohli by sme pisat do aleluja
zolik
Ahoj luckaprima, nie som odbornik na syry, ale predsa len zijem v syrovom raji (aspon Svajciari si to o sebe myslia). Cim drahsi syr tym kvalitnejsi, aspon tu. Najcastejsie v kuchyni na varenie a zapekanie pouzivam kvalitny Emental a stredne vyzrety az stary Gouda.
janger
@luckaprima , byvam v o.i. aj v krajine syrov ;-). Eidam ozaj nie je bordel a hnus. Ak je teda taky, ako ma byt...Viem, ze doma (na Slovensku) volaju Eidam, Gouda....aj syry, ktore su vyrabane tam. Tato znacka je chranena a mala by sa pouzivat len na syry, ktore su vyrabane v Holandsku. Ja najviac pouzivam Goudu a to v roznej zrelosti, mladu, prelezanu, staru...A okrem toho aj ine druhy holandskych syrov. Tu je to v kazdej domacnosti stale v zasobe...Snad najviac syra sa tu zje na chlebe. To je standard v kazdej krabici na desiatu a pod...Kvalitne syry su dost drahe...