Varenie

Syr na vyprážanie

glosterka - fotkaglosterka, 18. februára 2011

Milé kucháročky, kuchárikovia a kuchtíkovia!

Viete o nejakom dobrom syre na vyprážanie?

Mne sa už veľakrát stalo, že keď som si v obchode pýtala syr na vyprážanie, tak až doma som sa presvedčila o jeho "kvalite"... V obchode ho vždy mávajú v chladiacom boxe ako Eidam tehla... ale či je to skutočne tak...???

Klasicky ho obalím v trojobale a idem vyprážať... no a už počas vyprážania je to hotová POHROMA... To čo sa deje so syrom na panvici je kuchárska KATASTROFA...:-((( Syr sa začne po chvíli roztekať... to čo je roztečené sa hneď lepí na pancivu... a to čo je roztečené spraví zo syra a strúhanky takú hnedú rozťahanú usušenú hmotu...

Kde sú tie časy, keď sa dal syr bez problémov vypražiť??? Mať na tanieri takúto dobrotu bolo priam POTEŠENIE. Syr bol do chrumkava upečený a po prekrojení sa vo vnútri tak krásne ťahal ako žuvačka...

Aké máte vy skúsenosti so syrom na vyprážanie? Viete o nejakom, ktorý je ozaj kvalitný a dá sa zjesť?

Budem rada, keď sa tu nájdu nejaké tipy... Vyznať sa v syroch je v dnešnej dobe problém... Nevedno ako je to v prípade syrov so zložením... či už aj to nezačali fušovať... zdá sa, že áno... Na tovaroznalectve sme sa učili, že kvalita a druh syra záleží hlavne od obsahu tuku v sušine... ale čo ostatné tam už pri dnešnom výrobnom procese naprplú, to už my nevieme... ach jaj...

@zareaguj


Diskusia k téme

dorisa
Ja nemám. Ja tak isto dopadnem,ako ty, ale mne to nevadí. Raz som mala tak vypražený syr,že len skelet bol taký tenky a všetko ostatné vytečené v oleji:)))))) Predpokladám,že udené syry,ako koliba a pod. tiež aj parenica sa neroztekaju.
egreska
práve dnes som mala taký ako opisuješ na obed,chrumkavý a vo vnutri ťahavý :-)) kupujem ho u nas v družstevnej mäsiarni,je údený a za dobrú cenu .. okolo 5 eur .A zásady pri vyprážaní:syr musí mat najmenej 45% tuku ,niekedy ho obalujem dva krat a vyprážam na prudkom ohni...mal by sa ti vydariť ...
kucharronald
najlepší syr je Karička....ako @egreska písala, obaliť 2x v trojobale (múka, vajce, strúhanka, vajce, strúhanka) a rýchlo opražiť. Keď máš teflónovú panvicu, syr by sa ti nemal lepiť na panvicu....môže to byť aj dôsledkom oškrabanej teflónovej panvice...
evanaaa
Práveže syr musí byť aspoň 45%-ný, aspoň tak som čítala, nie nízkotučný. Niekedy ale predávajú plátky syra na vyprážanie, len či je na to určený, alebo to len priamo v predajni naporcujú hocijaký, neviem. Ak je tak upravený priamo z výrobni, mal by byť v poriadku. Aj ja som mala raz dobrý, inokedy sa roztekal. Proste, musí byť tvrdý, nie mäkký.
evanaaa
A treba, aby olej nebol "studený", ale horúci.
glosterka
Kočky a Rony, ďakujem za odpovede a rady. :-)

Syr kupujem zásadne tvrdý. Pýtam si u obsluhy-predavačky syr na vyprážanie... doma si ho nakrájam a obaľujem ako egreška. Hmmm, lenže častokrát nevieme, čo kupujeme... v obchodoch to zvyknú niekedy vychváliť... a potom je zo syra brečka... Alebo sa mám opýtať predavačky, koľko má t.v.s.? Nevedno ako by sa zatvárila...

Vysmážam zo zásady na teflónke. Je nepošklodená a olej je vždy horúci. Vždy testujem kúskom ušúľaného cesta, či je už akurát na vysmážanie.

@kucharronald , ďakujem za tip. Istý čas som ho kupovala. Karičku mi raz poradili v Tescu v ZA. Žiaľ, žijem na dedine, Tesco máme ďaleko ako aj iné väčšie predajne a tak výber na dediinských predajniach typu Coop je biednejší... predajú bársčo...

@dorisa , svokra skúšala zopárkrát vysmažiť údený syr, no ten urobil to isté... Ešte syr (Hermelín) s bielou plesňou je ok na vysmážanie, no eidamská kvalita sa hľadá ťažšie...

@egreska , vďaka, skúsim pozerať obsah t.v.s. Tak sme sa to učili aj na tovaroznalectve. Tých 45% tuku je to pravé na syr na vysmážanie.
jegor
v dnesnej dobe je najlepsie kazdy obalit 2x v trojobale syr musi byt 45,per,.a vyprazit sa musi do 3min. inak sa kazdy potom rozteka no kvalita syrov v dnesnej dobe je slaba
sovka62
Kupujem Tekovský salámový údený syr a používam ho skoro na všetko (len na niečo Ementaler a samozrejme parmezán a mozarellu). Keď ho vyprážam, obaľujem ho dva razy a nevyteká mi.
janazjarku
@sovka62 aj ja som priaznivec tekovského údeného syra :-) kupujem vždy v kuse kilo a doma špeci krájačom si vyrobím plátkový a ani pri vyprážaní nemám žiadny problém. Inak môj manžel zo zúfalstva , keď mu takmer vždy vytiekol syr tak sa rozhodol pred vyprážaním syr nastrúhať zlepil vajcom a až potom fukol do strúhanky a bolo po vytekaní :-)
ches
Aj mne sa to stalo a mame tu velky vyber syrou.Zatial sa my podarilo v Lidl kupit eidam tehla cerveny obal alebo aj zlty a necham ho v ladnicke dlhsie stat, lebo nie vsetky su dobre vysusene.
Ovalujem v trojobale.
evusik
tiež mám tú skúsenosť, že na vysmážanie treba kvalitný syr, nie tie náhražky ktoré sa tvária ako syr... ja syr obalím a dám tak na 20 minút do mrazničky až potom vysmážam a nikdy sa mi neroztečie
1x myalab
zvoncek
Ja som si zvykla vyprážať v cestičku (ako na parížsky rezeň), miesto
mlieka použijem pivo alebo minerálku. Tiež syr nakrájaný na plátky pred obalením nechám na 15 min v mrazničke. Po vyprážaní ukladám na papierovú uterku, aby som sa zbavila prebytočného tuku.
glosterka
@egreska , ďakujem za zaujímavý tip, aj recept. :-) Vyskúšam. Takto sa apoň spotrebuje ten čo ostal... a nevytečie...
alena45
ja som počula, že na vyprážanie sa používa Michalovská tehla.
glosterka
@alena45 , svokor ju pravidelne kupoval... ale už to nie je tá kvalita na vyprážanie... tiež sme boli sklamaní...
file
michalska tehla sa nerozteka, da sa vysmazat aj bez trojobalu
marcy
overený spôsob,ktorý nahrádza 3 x do roka fritézu :-) obaľujem 2 x, fígeľ je ten,že vyprážam v malom vysokom kastróliku s veľa olejom.Vyprážam po jednom,t.j. nahriatý olej sa neochladí,jeden kúsok krásne opečie zo všetkých strán.Ide to rýchlo,odporúčam
evas13
Nemám dobré skúsenosti s vyprážaným syrom, buď sa pri vyprážaní rozteče, alebo sa vypražený naťahuje ako guma a dokonca sa mi stalo, že som sa s ním skoro zadusila. Od vtedy som veľmi opatrná a dobrých 10 rokov ho robím takto: 300g tvrdého syru postrúham na jemnom strúhadle a zamiešam s tromi vajciami, polhodinku nechám odpočinúť a potom tvarujem guľky v tvare fašírok, obalím v strúhanke a vyprážam v horúcom olej. Neroztečú sa a sú fantastické.
evas13
Zabudla som, môžete si ich v surovom stave dať aj do mrazničky.
jozefj
Evas13.Výborný nápad. Ďakujem vyskúšam.
jozefj
Ronald ty máš vždy dobre nápady."A JE TO"
jerica
tak ako napísal @ronald používam na vysmážanie KARIČKU , nevyteká :-)
vladkaku
... a zase by sa hodil TAG - nápady,... utekám hodiť ten syr do mrazáku :))
mxxx
No ja nie som kuchár ale veľmi rád rád si čítam v "VARECHA" a sem tam niečo u kuchtím keď ma to ...... a tiež by som uvítal rubriku :
... a zase by sa hodil TAG - nápady,...
... a zase by sa hodil TAG - nápady,...
... a zase by sa hodil TAG - nápady,...
... a zase by sa hodil TAG - nápady,...
ancicka
Milá glosterka,vravíš,že žiješ na dedine.Čo tak vyskúšať obyčajný ovčí sýr.Na vypražanie je tento sýr veľmi vhodný , takiež lahodný a nerozteká sa.Ako hovorí Janko Kroner v profesionáloch,,nebíčko v papuli"Určite niekde okolo vás sú salaše ,vyskúšaj!A ešte u nás je dostať Sabinovskú tehlu ,aj tá sa nerozteká.Ja sa neviem dočkať mája,vtedy je ovčí sýr najlepší.Chodíme celé leto na sýr na saláš.
glosterka
@ancicka , tu nemáme salaš... iba ak by sme ovčí syr kúpili niekde po ceste od BB do NR, kde sú tie drevené stánky... akože salaše, kde predávajú žiaľ kravský syr ako ovčí...
ancicka
...nemyslela som ,tie drevené stanky,ale ozajstný saláš.Skúste niekde na saláši u baču.Možno,že sa vám poštastí .Ja ked si kúpim ,tak celú hrudku.Nechám jú stiecť z vody a potom jú pokrajam,čoto si nechám a ostatok v mikrotenovom sačku dám do mrazjaka.Ked chcem použivať ,vyberiem aspoň 24hod. pred konzumovaním,on sa scelí a používam ho akokeby bol čerstvý.môže sa používať aj hned po rozmrazení,ale je trocha sýpky.Oni väčšinou nechcu predať 1kg.Ja si takto urobím zásobu.
tinca
@glosterka , ak môžem poradiť najlepší na vyprážanie je u mňa č.1 Volovec, č.2 Sabi hrudka je biela, údenná aj rôzne ochutené, ja mám najradšej bielu no a s * ovčí syr, to je fakt nebíčko v papuľke, môžeš si ho aj zmraziť aj tie predchádzajúce čo píšem. Nie je zlá aj Karička. Ale aby sa ti syr neroztekal šupni ho na 1/2 hod. pred vyprážaním do mrazničky už obalený, už som to tu viackrát radila. Isto ti nevytečie a musíš mať horúci olej, aby syr dostal šok.
glosterka
@ancicka , ďakujem, možno niekde raz stretnem uja baču... Ak pôjdeme na nejaký výlet okolo dedín, kde je salaš... uvidím... tu na zlatomoravecku je to pobiednejšie...

Milá @tinca veľmi pekne Ti ďakujem za Tvoje tipy a rady. S tým obaleným a zamrazeným syrom to nabudúce určite vyskúšam. :-) Už sa teším ako syr dostane šok. :-))
glosterka
@evas13 , ďakujem za zaujímavý a šikovný recept so strúhaným syrom. Vyzerá to lákavo, prakticky... hmmm... tiež vyskúšam.

Ďakujem vám všetkým za rady a zaujímavé tipy! :-)
jeka
@glosterka ,sú tu nápady na vypražanie,ta kti ija jeden pridám,lebo i mne sa stáva to čo tebe.Najnovšie ked idem vypražať,tak obalenyý syr opečiem na najmenšom ohni z oboch stán ,ako ked sa robí mäso sa to zatiahne a potom to vypražím .Dobre sa mi robí s banoveckou tehlou.
enge149
@glosterka ,píšem už tretíkrát/vždy nastane problém pri posielaní/,ja mám skúsenosti s vypráž.syru náš slov.najlepší je "Kravička"údený a neúdený jedenkrát obalím,dám po jednom zmraziť do mrazničky,vyprážam na horúcom oleji/1/2 masť/pred obaľovaním prekrojím na 1/2 do šikma,sú dva trojuholníky,lepšie sa to vypráža aj chutí,pridávam aj surový zemiak,dá sa kupiť väčšie množstvo,obaliť a potom rýchlo podľa potreby vypražiť alebo pohostiť návštevu,je to super..
enge149
pridávam aj encián alebo hermelín je výborný,ale nesmie sa prekrojiť,obaliť a vypražiť celý,dá sa aj ochutiť korením a opekať alebo grilovať je zdravší a chutí..
glosterka
@enge149 , ďakujem za zaujímavý tip. Mrzí ma to s tým pridávaním komentárov... aj mne to robí... koľkokrát už kliknem na "pridaj", dlho naťahuje, vypíše chybu... a to čo som napísala mi zmizne... a zase to napísať... už sa to nedá napísať tak ako prvýkrát - hlavne keď ide o dlhší komentár...
marienka44
@Glosterka ,mne nikdy nevytecie, lebo nikdy syr nevysmazam. Tepelna uprava sa ma robit len vtedy , ked sa potravina neda zjest surova. To je moja filozofia. Este jest spaleny kancerogenny olej na syre. Br,br... Ved je tolko krasnych jedal, preco teda vysmazat syr, ked je chutny v povodnom stave?
trencanka
Vitam tuto debatu. Chcem robit syrovu roladu, poznate to, syr sa da to sacku a varit do vody , vyvalka sa, plni...Ale mam problem kupit dobry syr, mam vzdy problem pri valkani, navrchu syra akoby sa urobila kora a vnutro je take zrazene...Kde robim chybu?
egreska
@trencanka skus dat na plech alobal a nan rozložit platky syra tak aby sa prekrývali,daj do rury kým sa syr neroztopí,nechaj vychladnut a potom pokračuj tak ako si zvyknutá...mala by si dosiahnut pekny velky syrový plát..
verka1
Tak a my sme nad nočnou morou celého kuchárčenia vyzráli. V LIdl dostať kúpiť mrazený, obalený camembert /vari dobre som napísala/4 kolieska v krabici, spolu s mini ríbezľovým džemom. Keď je v akcii tak nakúpim pár krabičiek, dám do mrazáku a ked si zmyslím hodím do fritézy a k tomu pyré. Nikdy mi nevytiekol. Takže huráááá. Doporučujem ochutnať. Nervy sú k nezaplateniu, takže je aj cenovo dostupný a zase ho nerobíme každý týždeň.
glosterka
Ďakujem za ďalšie zaujímavé tipy a rady. :-)

@marienka44 , čo narobíš, keď niektorí proste neodolajú chuti chrumkavého a vo vnútri žuvačkového syra...? Hlavne chlapi sú taký chrumkáčikovia... Ja vysmážané nič nepapám. Raz za čas spravím takúto dobrôtku rodine. A karcinogénne nič na tom nevidím, veď všetko čo robíme doma, je ok, vieme ako to robíme, aj čo si tam dáme... Oveľa horšie je to už v stánkoch s občerstvením, kde sú už inak poprepaľované tuky... vždy cítiť tú ťažkú smradľavú vôňu...:-((( Viem, že istý čas v Žiline robili v jednom stánku pri Starej tržnici hranolky na indulone!!!!!!!!!!!!!!! Však tuk ako tuk, nie? Predavačky sa majú teda čím pochváliť... Našťastie som nikdy nič takéto kupované nejedla! Ja mám svoje papaníčko. :-)

@verka1 , vďaka za tip, no my zo zásady nekupujeme polotovary. Tento lídlový syrček máš síce bez roboty, starostí a nerváčikov pri vysmážaní... ale domáca strava je domáca... a možnože ho na skúšku kúpime... ak tento návrh prejde našim hlavným dietológom. :-)))
vren
najlepší je kravský syr chuťove vynikajúci a za posledných 99 rokov ani raz sa neroztiekol
betka11
ja som tiež za ten červený z lidlla, ale už taký nemôžeme,pokial sme papali všetko tak som mala najradšej tento
zuzanka2692
CHYBA NIEJE V SYRE ALE V JEHO PRIPRAVE...staci zopakovat trojobal 2krat ale dokladne!!!!! zarucene sa neroztecie ziadny syr..
bonpari
viem, ze to nie je prave uplne k teme, ale podla tvojich receptov sudim, ze nemozes mliecne vyrobky a syr mozes? pretoze ja tiez nemozem nic, kde sa nachadza laktoza a to pre mna znamena naozaj ziadne mliecne vyrobky, aj ked uz som nasla rozne triky ako si pomoct, no toto ma trosku zarazilo, tak sa pytam len tak zo zvedavosti.
glosterka
Ahoj @bonpari :-). Veľmi dobre si sa zorientovala v mojich receptoch ;-). Nemôžem vôbec nič z mliečnych výrobkov kvôli silnej intolerancii laktózy a mliečnej bielkovine. Vyprážaný syr robím len rodine, preto som tu dala vlani túto tému. No a syyyyyyyr... keď ho majú doma - hlavne údený, pareničkový a pod., tak len pozerám a slintám alebo idem radšej preč z kuchyne... Žiaľ, náhradu nemáme...:-( Už dávno som však nemala tofu syr... dúfam, že ho niekde zoženiem a dám si aspoň ten po polroku.
bonpari
neviem aku silnu intoleranciu mas, no mne povedali, ze mam tiez tu najtazsiu a mliecne vyrobky jem.. aj ked nie take, ako ostatni, tak ti mozem poradit.. aj ked predpokladam, ze to vsetko asi vies, no mozno nie, tak skus a uvidis.. v prvom rade existuju tabletky laktazan, su sice drahsie, no tie ma zachrania, ked jem napr. veci, kde je kvasok ako knedle, bagety a podobne.. na cisto mliecne veci to nestaci.. a potom su aj kvapky laktazanove, ktore kvapkas do jedla.. napr. spravim mliecnu polievku, do svojej casti nakvapkam kvapky a za 24 hodin si to mozem dat aj ja.. aj ked to nevyuzivam az tak casto kvoli cene i crevam, no je to super, ze si raz za cas mozem aj ja take dopriat a nic mi nie je.. a skusala som aj tak, ze do mlieka a z toho si potom varim, lebo bezlaktozove ci sojove mlieka mi vobec nechutia a jem to len ako nevyhnutnost, ked to uz fakt inak nejde a nemam zarobene mlieko.. a daju sa kvapkat aj napr. do syrovej natierky a podobne a funguje to.. a potom este existuju Minus L vyrobky.. nieco maju v bille, nieco v tescu.. ja si kupujem maslo, tvaroh a syr.. a vsetko funguje super a aj to chuti normalne.. i ked zase je to super drahe.. a nasla som aj jeden obchodik, kde maju slahacku, smotany, cokolady, keksy a rozne ine vyrobky tejto znacky, aj ked to som este neskusala.. no a ako posledne, tento rok som sa odvazila skusit cisto ovcie vyrobky ako ovcie jogurty, bryndzu a tiez mi v podstate nic nebolo.. ja mam sice len intoleranciu na laktozu co je mliecny cukor, tak neviem ci mliecna bielkovina este vsetko u teba zhorsuje a stazuje.. takze mozno su moje rady zbytocne, no keby ti aspon nieco z toho pomohlo, bolo by to super.. lebo viem, ake to je tazke a strasne, pritom beznemu cloveku ani nepride, kde vsade laktoza moze byt a co vsetko mame akoze zakazane..
glosterka
@bonpari , ďakujem Ti pekne za rady :-). Si milá.
Ja však nemôžem vôbec nič z mlieka a ani nič čo je so zníženým obsahom laktózy. Mám aj ABKM... a nemôžem v žiadnom prípade experimentovať s bruškom a hlavne s črievkami... No a Laktazan nehrozí! Už som si prešla všeličím, aj som si vytrpela... Vieš, mám za sebou opakované operácie, črievka dosť citlivé... takže si dávam len to čo mám osvedčené. A mne zase veľmi chutí sójové mliečko, aj pohánkové. Zajíc... Mňam :-).
Dnes som si po dlhej dobe konečne pochutnala na údenom tofu!!! Jupííí, mňaaaam. Je to lepšie ako údená parenička!!!
Všetko dobré Ti prajem.
mesiar50
Chyba je v technologickom postupe
Staci dat syr do mrazaku na 30 min
A potom ho na vriacom tzv.spenenom
oleji rychlo vysmazit ked sa syr zacne
akoze nafukovat treba ho z oleja vybrat okamzite
inac sa roztecie.Ked neveris klikni na moje recepty.
Ja to mam odkukane od kimlo vlastne on mi poradil
a 100 % to funguje ja som to obaloval iba raz trojobal
whapy
Pár rokov dozadu,keď som vedel v Košiciach zohnať Michalovskú tehlu som vyprážal len tu M.t. a nikdy som nemal s ňou problém či raz bola v troj obale,alebo 2-krát.Teraz ju už v KE neviem zohnať,zrejme asi len v MI.Naozaj bola kvalitná.Musím povedať,že momentálne jediný spôsob je asi ten mrazák(naozaj to pomôže).