V poslednej dobe sa tu roztrhlo vrece so zvlastnymi receptami,
ktore maju jedno spolocne, v nazve sa vyskytuje zemepisny
nazov, cize nieco zahranicne. A prave v tom nazve je problem, na
tento mesiac je vyhlasena sutaz o zahranicny recept a preto
mnohi varechaci usilovne pchaju nejaky zahranicny privlastok k
uplne normalnemu receptu alebo k jedlu, ktore nema s danou
krajinou nic spolocne. Preboha ludia, to vsetci chcete tak strasne
vyhrat..... musim povedat, ze sa mi to vobec nepaci. Klasicka
palacinkova torta je odrazu bulharska, kuracie stehna trochu
podliate vinom su zidovske (hoci by presne tak mohli byt aj
francuzske) aby to bolo pestrejsie tak ich spravime s javorovym
sirupom po marocky( ! ) neviem preco nie po kanadsky, to by
pasovalo viac. No a armensky steak, to sa chudaci armeni musia
divit. Vrcholom vsetkeho su podla mna salvadorske pupusas, tie
maju v recepte ako upiekla dotycna dama spolocne iba vodu, v
uvode je sice opisane vsetko ako by to malo byt, ale to co
zdokumentovala a pripravila ona, su obycajne slovenske placky-
posuchy, kazdy to vola inac. Chcem tym len povedat, ze to s
klasickym zahranicnym receptom nema nic spolocne a preto by
tieto recepty nemali byt zaradene do sutaze mesiaca. Mrzi ma, ze
prave teraz nepridavaju nic alebo velmi malo nasi varechaci, co
byvaju v yahranici, prave oni mozu vyuzit original suroviny ktore
maju lahko dostupne. Verim ze pri vyhlasovani vysledkov sa
admini zamyslia a vyberu naozaj ten spravny recept. o tyzden
uvidime
k pupusas som napísala všetko, čo k tomu patrí, že to tebe, ale aj iným pripomína domáce placky - to asi preto, že sú to všetko chlebové placky, a každý národ má tie svoje a s mnohými variantami.. recept som vložilla tak, ako som ho našla, nemenila som ho. a na tom zahraničnom webe má veľa pozitívnych ohlasov, dokonca odborných, i zo salvadoru, ani jeden nemá výhrady voči názvu
poliaľ ideo mňa, naštudovala som si o tom viac a priložila som aj linky, ktoré vypovedajú o tom.
vidím, že v profile máš uvedený Paríž. ak tam skutočne žiješ, tak musíš vedieť, že samotné víno v recepte vôbec nepostačuje, aby si mohla prehlásiť recept za francúzsky.
francúzska kuchyňa je oveľa náročnejšia a komplikovanejšia a to čo do surovín, tak i do postupu a technológie spracovania, nedovolila by som si zaradiť tak ľahko do francúzskej kuchyne.
okrem toho by si si mohla naštudovať aj kritériá židovskej kuchyne, nie sú vôbec ľahké. za zaradením receptu do tejto kuchyne si teda stojím.
tvoja kritika je síce opodstatnená, ale len v širšom merítku a všeobecne.
predpokladám, že pri výbere budú odborníci, teda obavy nemám.
aj tak ti dakujem za príspevok
za to tvoje recepty na skvelé sirupy zo svadby tvojej sestry sú také úžasné, že nakoniec ani množstvo surovín nevieš - to je na skutočný výsmech, či skôr na zaplakanie. :))))))
ty si ani inú odpoved nezaslúžiš. nebud precitlivelá, lebo ty také rada dávaš.
budem k tebe citlivá, až budeš aj ty ku mne.
Vitazne recepty budu tie, ktore si ulizi najviac ludi do Kucharskej knihy. Myslim, ze vy sami viete posudit ci sa van recept paci alebo nie, urcite si do Kucharskej knihy nedate recept, ktory je zly. Cize zle recepty by nemali vyhrat, kedze logicky dobre recepty prida viac ludi do Kucharskej knihy...
ved aj židovský recept, ktorý je skutočne židovský, ty prehlasuješ za francúzsky a to len na základe vína. to je všetko, čo vieš o francúzskej a židovskej kuchyni? obe kuchyne používajú úplne iné koreniny a postupy.
dnes ráno som pridala ten recept aj na fb a pochválil ho aj židovský šéfkuchár, židovský žurnalista a židovský rabín.
garantujem ti, že by mi ho tvrdo a nemilosrdne vytkli , keby naozaj židovský nebol.
prajem ti pekný zvyšok večera :-)
vieš teta@evusik , aká akcia, taká reakcia :D máš, čo si chcela.
prajem ti spokojný večer.
tiež ti vadí len prívlastok "madarská" vienetta a že som pridala recept ja. keby to bol ktokoľvek iný, nediskutovakla by si o tom.
je mi ľúto, ale na Slovenských , ani iných weboch som tento recept nenašla.
no a ešte ti vadí asi, že som ho uviela ako zahraničný recept.
tak prepáč, nemohla som ho nazvať ináč.
pekný večer ti prajem.
lenže zadanie nebolo zahraničný recept - typická tradičná národná špecialita.
teda nešlo len napr. o Dobosovu tortu, Rigó Jancsi, alebo Gerbeaud rezy, Maďarský paprikáš či perkelt, Halászlé, Maďarský guláš, iné. nielen toto sú madarské špeciality.
ja som tento recept inede ako na madarských weboch nenašla.
aj iné národné kuchyne idú s dobou, nemajú len klasické a tradičné alebo staré recepty, nehovorím len o madarských.
pozri si môj recept na Madarský guláš a uvidíš sama, koľko sa okolo neho polemizovalo :-) a práve preto, že "madarský" a odo mňa, tak sa mi nečuduj :-)
ďakujem.
ty si môžeš robiť posmech z iných, ale ked ti to vrátia, to ti už nesedí...
to som teraz nehovorila o sebe.:-))))
beriem ťa tak, že ty si už raz taká, sama si to o sebe napísala.
Nuž, budem úprimná, preto, aby som vymyslela s prívlastkom názov receptu skoro " z MARSU " nepridávam do súťaže žiadny recept, tie čo sú od žida, moslima až po kresťana a neviem koho, sú recepty ktorým ja nemusím dávať žiadne pomenovanie odkiaľ pochádza, lebo tak ich varím celý život čo som sa naučila držať varechu v ruke, pritom ani vo sne som nevedela, že to čo varím, je zo židovskej či inej "národnosti" recept.
A aby som bola korektná, recepty ktoré pridali naše varecháčky, ktoré dlhodobo žijú v zahraničí, tie ich recepty by sa dali skôr prirovnať k danej téme v súťaži, len zas je to o ukladaní do kk, čo zvádza k pochybnostiam :-( Dúfam , že som sa nikoho nedotkla .
Je na škodu veci, že pravidlá sú také aké sú, mali by byť "kóšer" pri určovaní výhry, súhlasím s @evusik , má pravdu v komente : @evusik , dnes 14:56
@evusik :pripomenula si mi osie hniezdo , krásne , pobavila som sa, ďakujem .
teraz síce viac, však je súťaž. tak prečo nie?
pozri do môjho profilu a zistíš, čomu sa venujem, že ma baví zahraničná
kuchyňa.
podrobnejšie som to rozviedla v odpovedi pre @levandula - pozri si to, prosím.
dakujem ti, že moje reakcie chápeš, že si môj recept na zmrzku pridala do svojej kk, ako aj za tvoj názor. inak v pohode súhlasím s tebou :-)
pekný zvyšok večera ti prajem. :-)
V poslednej dobe, či sa to niekomu páči, alebo nie, úroveň pridaných receptov klesá, a hoci admini zrejme robia svoju prácu ako vedia, nedokážu vrátiť úroveň Varechy späť. Mne záleží na tom, aby Varecha zostala jednou z najlepších stránok, mám tu svoje recepty, svoju kuchársku knihu, našla som tu priateľky.
Mnohi maju asi "belmo". Je smiesne, aby sa k receptom s jednoduchymi ingrediencami pridali iba zahranice nazvy. To ma postacit na inspiraciu?
Necudo, ked sa nieco hlada cez google, ze naskacu rozne katastrofy a prist k tomu pravemu je problem.
/aj ked nahodne sa sice najdu dobre recepty, ale s nedostatkom zauzivaneho kulinarskeho nazvu, ktory pletie a zdrzuje/.
napr. Ruskyje pirogy nie sú len na ruskom webe, ale sú najlepšie spracované na ruskom videu youtube, tak prečo by nemohli byť práve ruské?
k receptu Pupussas som napísala všetko, čo k nemu patrí a podložila som ho aj pridanými linkami. Vedel by mi niekto povedať, kde by som tu zohnala špeciálnu salvadorskú múku Masa Harina? aby recept bol autentický ako v Salvadore, tiež salvadorský syr? a ked bežná klasická naša kukuričná múka nie je vhodná, tak som síce použila našu pšeničnú múku. toto však nič nemení na tom, že recept zostáva salavadorským,t. j. zahraničným.
za mojimi židovskými receptami si stojím a sú pridané so všetkou vážnosťou a zodpovednosťou.
tiež si dovolím pripomenúť, že aj zahraničné kuchyne idú s dobou a nazakladajú sa len na starých tradičných receptoch.
a chcem dodať, aby si každý láskavo všimol, že zadanie súťaže na tento mesiac redakciou znie:
Zahraničné špeciality
a nie
Tradičné zahraničné recepty, Klasické zahraničné recepty, Staré zahraničné recepty alebo Národné špeciality.
aj toto dávam do pozornosti redakcie.
ak moje recepty pridané do súťaže nie sú zahraničné, tak žiadam redakciu o ich vymazanie.
dakujem.
a..psík by sa mohol volat Prišiel...tak krásne slovensky to znie...a pravdivo...:-)
najmä ak sa uvedie pôvod alebo upravené, ak nie je niektorá surovina prístupná u nás?
Ja nerozumiem tomu prípadu s Vienettou, ak by sa recept našiel na mongolskej stránke, bol by mongolský ?
Môžeš opísať z knihy, z webu, uvariť, nafotiť, ale uvariť originálny recept, nie "po našom", ako sa hovorí.
Ja napríklad vôbec neviem, že by sa v marockej kuchyni vyskytoval javorový sirup, ale viem, že sa vyskytujú marocké citróny, naložené v soli. Dajú jedlu typickú chuť. No a aby niekto kupoval celý pohár marockých citrónov kvôli súťaži, tak použije citrónovú šťavu - ale to je niečo úplne iné. Keďže som si marocké citróny robila sama, je tu na ne recept, tak viem, že chuť je iná ako citrónová šťava. No a ak to varecháč urobí, že použije náhradu, tak už to nie je autentický zahraničný recept. Keď Ty si chceš doma uvariť "po našom" zahraničný recept, tak si uvar, ale nie je to vhodné na súťaž.
ale k téme - včera som varila španielske vtáčky, dnes francúzske zemiaky a zajtra tatarský biftek... môžem aj ja súťažiť??????
a ešte k domácej vienette, tak nájde už konečne niekto recept aj na inom zahraničnom webe ako na madarských weboch?, aby nemohol mať názov madarský?
prečo nikto nespochybňuje Russkyje pirogi, hoci sú aj na iných zahraničných weboch?
len si osobne myslím, že práve na ruskom webe sú najlepšie spracované a preto považujem tento recept za zahraničný, za ruský a jeho pomenovanie za správne, tam ho autorka našla.
napr. Estónsky kringel sa nerobí výhradne v Estónsku, ale recept je pôvodne originál švédsky a precestoval pol Europy od 13. storočia, nájdete ho mnohých zahraničných weboch a napriek tomu že je švédsky, nikto nediskutuje o tom, že nie je Estónsky a či jeho názov je správny.
to platí len pre Madarskú domácu vienettu, pre ostatné pridané zahraničné recepty už nie?
ricette.pourfemme.it/articolo/ricetta-viennetta/12241/...
www.ziplist.com/recipes/606933-Homemade_Viennetta...
laslibretasdecalohe.blogspot.com.au/2011/04/tarta-vienetta-de-nata-o-casi-a...
takze moze byt aj anglicka,talianska,spanielska a dalej sa mi uz nechcelo hladat. K tej sutazi pred tym boli jarne ... a kazdy druhy recept mal v nazve jarne ... potom polievky pribudlo ich tu neskutocne vela na buduci mesiac ked nahodou budu zavaraniny tak tu nebude nic ine len zavaraniny atd.... a zas samotny autor receptu by sa mal zamysliet ci to co pridava je naozaj zahranicne.
www.ziplist.com/recipes/606933-Homemade_Viennetta...
pravdou je, že sú to zahraničné recepty.
Talianska domáca vienetta obsahuje:
I. recept: 250 ml šľahačky, 3 bielky, 1 CL vanilkového extraktu, 50 g cukru, 150 tmavej čokolády, 50 g orieškov.
II. recept: 1000 ml šľahačky, 6 bielkov, 200 g čokolády, 100 g cukru
Talianska domáca vienetta spĺňa kritérium zahraničného receptu, ale aj Maďarská domáca vienetta, okrem toho mám prepracovanejší postup.
Nemám dôvod premenovať recept, alebo ho nedať medzi zahraničné recepty.
@lucynkab , veľmi pekne dakujem za pridané linky, pomohla si mi vyriešiť moju dilému. :-)
dúfam, že teraz už prestanú diskusie k tomuto receptu.
zatiaľ mnou pridaný recept je najjednoduchší a aj podrobne spracovaný.
opäť nemám dôvod zmeniť názor alebo ho nezaradiť do zahraničných receptov.
dakujem:-)
ja si však svoje recepty ustojím.
čo sa týka Pupussas, práve som si prečítala komentár a link od našej varecháčky a prikladám:
varecha.pravda.sk/recepty/pupusas-salvadorske-chlebove-pl...
okrem toho som dnes už napísala v mojom komentári o 7.16, že ak moje recepty pridané do súťaže nie sú zahraničné, tak žiadam redakciu o ich vymazanie.
dakujem.
ale ste rozkošné
čo ti bráni? :D
dakujem.
tiež už nebudem k tomu diskutovať, lebo som svoje rozhodnutie tu napísala jasne v komentároch dnes o 7:16 a o 11.45.
vid záver oboch komentárov.
viac urobiť nemôžem.
dakujem.
ale @jerica to vystihla, konkrétne tá zmrzlina je fakt dobrá, človek by aj pochválil, ale dá sa?????
na Vareche. Typická slovenská vlastnosť - závisť a vybojovať si niečo zadarmo, je u nás hlboko zakorenená . Určite poznáte typické výjavy z výstav , ochutnávok a rôznych podujatí. Ľudia berú prospekty všetky do radu , aj keď ich nepotrebujú , lebo sú zadarmo. Pri rôznych ochutnávkach budú čakať na kúsoček syra,
sušienky a i. aj 20 min. v rade , lebo je to za darmo. A na vareche
sme schopní urobiť aj zo slovenských bryndzových halušiek maďarské, lebo strašne túžime vyhrať za darmo škrabku , lopár, kuchársku knihu a kvôli tomu si vymyslíme nový zahraničný názov a zapredáme aj svoju mater. Čo je zadarmo, to sa ráta. Keby nebolo tejto súťaže , nebolo by tu týchto 97 komentov , ale určite by sa zas našla iná príčina na hádky . Veď sme závistliví slováci . no nie?
to je naj.sam.lepsie prirovnanie.
ozaj jej rozsiahle komenty v poslednom case sa tu citaju ako roman. v nich najdete takmer cely zivotopis.
ako sa uz zacalo udavat v linkoch, receptov na vinnetru je ozaj na webe mnozstvo len treba prekliknut. a kto pozna ine reci nie je problem. ale to nedokazuje originalitu vsak?
alebo zmrazeny plat coko postacuje rozdielom oproti inym sposobom?
súhlasím -čo píšeš-okrem jedného:
vymeň slovo =slováci= za ľudia...raz v telke-máááloo pozerám-skôr v zime ako teraz-dávali-čo robia američania pri akciách v reťazcoch..pozabíjať sa išli-myslím-že bol aj dáky mrtvy..
takže: je to ľudská vlastnosť..nie čisto slovenská..
Ale jedna vec ma zarazila, že užívatelia, ktorí sa očividne do súťaže nezapájajú, majú problém s receptami od @pusta ...
Autorka receptov bojujúca silou mocou za svoju (ne)pravdu... A tón tejto celej diskusie ako inkvizičný súd danej osoby...
Muži asi o nás ženách fakt majú pravdu... :) Hádame sa o tom, z čoho by sme sa mali tešiť, každá si potrebujeme povedať svoj názor (i ja teraz), aj keď daná téma sa nás vlastne úplne priamo netýka.
Ani se nestydela prijimat slova chvaly a obdivu. Po zasahu adminu vymenila par slovicek, neco prehodila a opet soutezi. Duvod mi znamy neni. Zije ve Svedsku, vzdyt by nas tu mohla zasypat originalnimu recepty !
@2010 staci aj stovka a uvidis ten cvrkot
@afataga ešte príde "prečo ste stiahli recepty, čo budem teraz variť..." a ležím pod stolom ;-D
Je to veľmi smutné.
Emanuel Ridi mal raz vo svojej relacii japonca a ten robil normalny snicel, ale robil k nemu aj nejaku omacku, len uz som zabudla aku, alebo zeby na ne svacol vajce? uz si fakt nepamatam, len viem, ze ma to prekvapilo, surove uhorky aj ja niekedy davam do salatu, ani som nevedela, ze som taka svetova :-)))
už si tu dosť dlho , aby si prišla na to , že na vareche NIKDY nebude pokoj. Stále sa tu budú viesť boje aj keď tu nebudú súťaže. Tu ide o
boj včelých kráľovien . Sú tu typy ktoré si myslia , že tu šéfujú , lebo
majú najviac komentárov aj keď si komentujú aj svoj komentár . Na každej strane okupujú polovicu listu a komentujú každý komentár jednotlivo i keď by stačilo poďakovať všetkým spoločne. Ale keď sa chce človek zviditeľniť , využíva i spôsoby , ktoré iným lezú na nervy
Bojujte ďalej milé dámy , sranda musí byť. Aspoň je tu vzrúšo.
Have a nice holidays Cheers
kedˇsme si zaspievali , tak si aj zatancujme , nech nám je veselo !!!
Chcela som navrhnúť adminom zrušiť súťaže, lebo poniektorí pridávajú také množstvo receptov, že asi denne nerobia nič iné, len varia, fotia, pridávajú a hádajú sa na Vareche a tie recepty sa v podstate opakujú, len sú motivované cieľom súťaže. Vyžaduje to dosť času preklikať sa cez ne a nájsť tie ozaj kvalitné a neopakujúce. A ten spor u maďarskú vienettu - autorka mávala aj výborné recepty ale toto? Fakt ako ten žolík - jerica včera 12:23. A čo ďalšie spory, odchody z Varechy a mazanie receptov? Nepripadáte si ako trucovité deti, keď požiadate o vymazanie svojich receptov?
ale zas až tak smiešne to nie je, nech nepreháňam. zarazili ma reakcie niektorých varecháčiek. to fakt existujú ľudia, ktorí sú tak strašne zabažení za výhrou? kvôli "škrabke, čičotoje" budú sypať nezmyselne nazývané recepty, budú urážať ostatných hlava-nehlava a urážať sa, ak niekto na nich, hoc aj oprávnene (to hlavne), ukáže prstom? budú podvádzať, opajcované recepty predstavovať ako vlastné? baby, nebláznite! stojí vám to za to? tu sa naozaj nedá spoľahnúť na to, že "veď na to nikto nepríde", pretože vždy na to niekto príde. a to je potom, podľa mňa, tá najväčšia hanba. ale niektoré reakcie sú naozaj čarovné a ja osobne sa na nich nesmierne bavím. @iren , ak tie tvoje svetové zelerové hranolky nevyhrajú, cesnakový pučák ti osobne zakúpim a vydodám, lebo u mňa vyhrali aj bez súťaže. (ak v súťaži nie sú, platí to isté).
takže by som odporúčala, hlavne niektorým: na hlavu studený zábal, nohy do lavóra s vlažnou vodou a chuť na hádky prejde. sme na vareche!!! nie na trhu, nevaďme sa ako kofy. pekný deň vám všetkým prajem. jana
@irenaw uzivaj si pocit v koncekoch prstov, kym ich este mas :-) lebo pri tej rychlej praci s nozom nevies dna ani hodiny :-)
@afataga , ja by som ten segedín pridala už len zo zvedavosti na tie komentáre, ale mojou hlavnou otázkou pôvodne bolo, či sa bude považovať za dostatočne zahraničný, keď sa budem s každým vadiť, že to je jediný originál priamo od najhlavnejšieho kuchára z najhlavnejšieho hotela v Szegede. ešte by som mohla pridať argument "poznáte vôbec také niečo? jedli ste to už? ani ste nevedeli, aké jedlo to je, kým som sem nedala svoj recept". alebo tak dajako, podľa vzoru z tejto debaty. :-))) škoda, že sa mi Szeged nezdá byť dosť zahraničný a ja zo seba nerada robím paka, mohlo to byť zaujímavé.
Veď toto je síce zábavné na čítanie, ale zároveň trápne, že sa takto doťahujú dospelí ľudia :-((
Možno Ťa nepresvedčím, ale ja si veľmi vážim všetkých, ktorí si dajú námahu a vedia to sem priložiť, podeliť sa so svojimi skúsenosťami, čo som mala snahu občas aj ja, no zrejeme nepatrím do "košiara ", v ktorom sa reaguje pozitívne ,aj na nie celkom tomu patriace komenty.
Prosím, len nereaguj prudko, naozaj nie som človek, ktorý by rád podnecoval šarvátky a nebol to ani môj prvotný úmysel, iba som vyjadrila svoj pocit.
aspon podla mna. takze teraz mozete utocit na mna, ze som z diskusie, ktoru som sempridala , vymazala zopar nepodstatnych prispevkov, ani v jednom sa neriesila dana tema, pokial si spominam. kedze vidim, ze to je prijimane s nevolou, viac to robit nebudem. ale preklikat sa az na koniec diskusie, bol uz pomaly problem..
Tvorivost je vlastnost urcenalen cloveku, tvorivost obohacuje a posuva nas dopredu......pokial je pozitivna ( a nie konzumna ) a ma zaklady, lebo aj varenie je umenie a nie o tom ako drzime varesku, ale o tom ze s tym co nam zem dala a za co sme dali nase tazko zarobene peniaze zaobchadzame spravne tak aby sme z toho mali co najvacsi uzitok a potesenie..
Vymenou informacii, skusenosti , tovaru , znalosti, vedomosti vznikli velke civilizacie a velke narody a opakom aj zanikli..taka hodvabna cesta a narody cez ktore viedla a zanik ich napredovania objavenim morskej trasy..aby sme aj my tak malicky narod nezanikli len papagajovanim a obhajobou daco co nas posuva akurat tak do kurnika medzi kvocky....vasa stara(pretoze na varechu chodim od vzniku) a nova (zaregistrovana) @ nalpa :-)))...hlavne ze nam chuti, a zrno ja rada , nie ze nie a meliem aj za troch ked mam chut a naladu :DD
PS: Ku tej sutazi stacilo zvyraznene dorazne pridat autenticke,,ci uz z dovolenky, od znamych, z miesta pobytu...aj s kratkym predslovom o autenticnosti a povode ..a je to..