Rôzne

Sutaz na Varecha.sk

levandula - fotkalevandula, 23. júna 2013

V poslednej dobe sa tu roztrhlo vrece so zvlastnymi receptami,
ktore maju jedno spolocne, v nazve sa vyskytuje zemepisny
nazov, cize nieco zahranicne. A prave v tom nazve je problem, na
tento mesiac je vyhlasena sutaz o zahranicny recept a preto
mnohi varechaci usilovne pchaju nejaky zahranicny privlastok k
uplne normalnemu receptu alebo k jedlu, ktore nema s danou
krajinou nic spolocne. Preboha ludia, to vsetci chcete tak strasne
vyhrat..... musim povedat, ze sa mi to vobec nepaci. Klasicka
palacinkova torta je odrazu bulharska, kuracie stehna trochu
podliate vinom su zidovske (hoci by presne tak mohli byt aj
francuzske) aby to bolo pestrejsie tak ich spravime s javorovym
sirupom po marocky( ! ) neviem preco nie po kanadsky, to by
pasovalo viac. No a armensky steak, to sa chudaci armeni musia
divit. Vrcholom vsetkeho su podla mna salvadorske pupusas, tie
maju v recepte ako upiekla dotycna dama spolocne iba vodu, v
uvode je sice opisane vsetko ako by to malo byt, ale to co
zdokumentovala a pripravila ona, su obycajne slovenske placky-
posuchy, kazdy to vola inac. Chcem tym len povedat, ze to s
klasickym zahranicnym receptom nema nic spolocne a preto by
tieto recepty nemali byt zaradene do sutaze mesiaca. Mrzi ma, ze
prave teraz nepridavaju nic alebo velmi malo nasi varechaci, co
byvaju v yahranici, prave oni mozu vyuzit original suroviny ktore
maju lahko dostupne. Verim ze pri vyhlasovani vysledkov sa
admini zamyslia a vyberu naozaj ten spravny recept. o tyzden
uvidime

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
ja som sa nedávno zúčastnila jednej foto súťaže, aj som to oľutovala, pretože išlo o obyčajné lajkovanie... kto získa najviac lajkov vyhráva, keď som zistila, že sú tam jedinci, ktorí za deň získali 2000 a viac lajkov, nevedela som či sa mám smiať alebo čo... po skončení súťaže ale usporiadatelia súťaže napísali, že po vytriedení t.j. vyhodení súťažných príspevkov ktoré sa buď nedržali témy alebo mali podvodné hlasy (netuším ako to funguje) a z toho čo im zostalo, čiže seriózni súťažiaci, vybrali víťaza.... takýto prístup sa mi veľmi páčil a myslím, že takto by to malo fungovať aj tu... admin by mal mať právo rozhodnúť a recepty ktoré nespĺňajú dané kritérium by mal vyradiť...
alena45
mňa to tiež napadlo, ale s tým neurobíme nič, pochybujem, že admini sú tak znalí kulinárstva, to by mohli posúdiť práve naše varecháčky v zahraničí, ale tie sú ticho. Recepty tu pribúdajú, často aj na úkor kvality, a keď ich recept alebo foto niekto skritizuje, tak to dostane od iného varecháča, napríklad @hjarta pridala všetky svoje recepty v júni, všetky sú "zahraničné", musíme sa zmieriť s tým, že niektorí sú proste viac súťaživí, aj na úkor kvality.
pusta
@levandula , dakuem za tvoju kritiku, mohla si byť kľudne adresná, aspoň voči mne, odpovedala by som ti priamo.
k pupusas som napísala všetko, čo k tomu patrí, že to tebe, ale aj iným pripomína domáce placky - to asi preto, že sú to všetko chlebové placky, a každý národ má tie svoje a s mnohými variantami.. recept som vložilla tak, ako som ho našla, nemenila som ho. a na tom zahraničnom webe má veľa pozitívnych ohlasov, dokonca odborných, i zo salvadoru, ani jeden nemá výhrady voči názvu
poliaľ ideo mňa, naštudovala som si o tom viac a priložila som aj linky, ktoré vypovedajú o tom.
vidím, že v profile máš uvedený Paríž. ak tam skutočne žiješ, tak musíš vedieť, že samotné víno v recepte vôbec nepostačuje, aby si mohla prehlásiť recept za francúzsky.
francúzska kuchyňa je oveľa náročnejšia a komplikovanejšia a to čo do surovín, tak i do postupu a technológie spracovania, nedovolila by som si zaradiť tak ľahko do francúzskej kuchyne.
okrem toho by si si mohla naštudovať aj kritériá židovskej kuchyne, nie sú vôbec ľahké. za zaradením receptu do tejto kuchyne si teda stojím.
tvoja kritika je síce opodstatnená, ale len v širšom merítku a všeobecne.
predpokladám, že pri výbere budú odborníci, teda obavy nemám.
aj tak ti dakujem za príspevok
pusta
mne sa súťaž veľmi páči. prečo? konečne je tu množstvo kvalitných a rôznorodých receptov, ktoré nie sú na jedno kopyto a do nekonečna omieľané a opakované. :-)
2010
@alena45 , no za mna rozhoduje redakcia a ta rozhodla ze to nie je ziadna fotograficka sutaz a na Slovensku sa avokado na sladko nerobi:-)


julica
Pusta tára viac než Tristan. Levandula má úplnú pravdu, chuť vyhrať sa dá krájať.
julica
Vyvrcholením je maďarská zmrzlina - maďarská, lebo recept bol nájdený na maďarskej stránke :) totálny výsmech
pusta
a nevieš, prečo nie? @julica. predsa to chce každý účastník súťaže... sorry.
za to tvoje recepty na skvelé sirupy zo svadby tvojej sestry sú také úžasné, že nakoniec ani množstvo surovín nevieš - to je na skutočný výsmech, či skôr na zaplakanie. :))))))
marianne
@julica Tebe tazko vyhoviet...ked je v zmrzline praskova slahacka zle je....ked su zase kvalitne suroviny a dobry recept,zase prekaza nazov alebo varechac...sa vam cudujem obom....ale za pravdu Ti davam v tom,ze tie zahranicne nazvy su naozaj niekedy na pozastavenie...vyhrat ano,ale nie za kazdu cenu,dufam,ze redakcia to ohodnoti fundovane..ja som ani nevedela,ze taka sutaz prebieha,nikdy to nesledujem,som sa cudovala,ze co sa to tu deje...
mracik9
hadky,nehádky ja som sa len pousmiala,moja torta je z roku pána a fakt by som ju tu nedala keby nie ta súťaž,ale pozrite mala úspech.Tak si myslím, že tu dávam svoje ja,nemôže ma nikto uraziť.Levanduľa,skús ju najprv urobiť a potom posúdiš sama či to stálo za uverejnenie,hoc aj súťažne :))
gabriele
ja som si myslela, ze sutazne recepty maju byt typicke pre tu ktoru krajin a tesila som sa, ze sa tu zas nieco nove dozviem...ale mnoho pridanych "zahranicnych" receptov nesie len punc zahranicnej webovej stranky... alebo bezny recept dostal privlastok niektorej krajiny... objavili sa tu vsak aj velmi dobre inspirativne recepty...tak uz bude len na spravcoch tejto stranky ako to posudia...aby si varecha udrzala svoje renome...
pusta
@julic , taká úžasná kuchárka ako ty. ktorá sa naháňa internete, na bežkách, znevažuje väčšinu varecháčov chorobne kritizuje, koho a čo len môže a pritom všetkom sama neovláda vlastné recepty, ma vôbec nemôže znechutiť. :-))))))
julica
@pusta , čo ma chceš čím vystrašiť či znevážiť? tým, že odpovedám na prosbu o pomoc radou? že si nepamätám váhu surovín na sto litrov limonády, ktorú som robila pred dvoma rokmi? radšej ako špehovaniu iných by som sa povenovala introspekcii. alebo vieš čo? pridaj recept na dajaké české nanuky, nech to máme exotickejšie. @levandula , prepáč puste za toto sprznenie opodstatnenej diskusnej témy, má na mňa ťažké srdce, lebo som jej raz povedala, že slovenčina v šesťdesiatych rokoch bola plná "čechizmov". PS: rozum sa mi z nej pretáča, ale treba odpustiť
julica
btw. tie židovské stehná si pridala dvakrát - včera po druhýkrát - aby ti zapadli do termínu súťaže alebo aby si ich viac ľudí všimlo a uložilo do KK? už naozaj nechutné
levandula
tuto diskusiu som sem pridala s umyslom zvysit uroven pridavanych zahranicnych receptov a nie aby som vyvolala nejake hadky. Neviem komu julica kde co povedala, ale teraz s nou absolutne suhlasim. pusta, mozes vysvetlit, preco je ta tvoja zmrzlina madarska? ved naoyaj s madarskom nema nic spolocne, pridavat ju ako zahranicny recept je nefer, a to uz nehovorim o tom, ked udavas niektore svoje recepty , napr. korenene masove kulicky... ako jedlo arabske,slovenske,talianske,turecke a zidovske apritom ho sama uvaris a vlozis foto a napises, ze ty si ho varila z bravcoveho. no proste odporujes sama sebe, su to velke protiklady. ked chcem uvarit nieco arabske alebo zidovske ,tak urcite necakam ze ho autor pridaneho receptu nebude varit z bravcoviny... a tak by sa dalo pokracovat do nekonecna
levandula
prepacte, v poslednom riadku mam preklep, chcela som napisat, ze arabske a zidovske recepry by nemali byt z bravcoveho masa
pusta
@levandula , len pre tvoje info, nenapísala som, že recept je arabský, len že som použila arabské korenenie. to nesmiem :-)))) no nehovor :D
pusta
myslela som tebou citované Korenené guličky :D
marianne
....mozno aj redakcia trosku pochybila,alebo mala upresnit a sprisnit pravidla o surovinach...ked uz vyhlasim sutaz o zahranicny recept,tak aspon pri uverejneni skontrolujem zakladne suroviny a nepustim recept alebo trvam na zmene nazvu...lebo niektore ingrediencie fakt oci kolu....
julica
Nuž, mňa z varechy nevylúčili pre aroganciu a urážanie v príspevkoch... kde chýbajú argumenty, príde na osobné útoky...
pusta
@julica , nekrič hop, kým si nepreskočila, čo nie je môže byť :D
ty si ani inú odpoved nezaslúžiš. nebud precitlivelá, lebo ty také rada dávaš.
julica
Mna by len zaujimalo, co myslis tou zmienkou o bezkach... Dala ti redakciu moj email? PS: niekto musi mat v sebe aj kusok citu.
pusta
@julic , nepotrebujem tvoj mail. nemám záujem.
budem k tebe citlivá, až budeš aj ty ku mne.
julica
ja ti svoj mail nenúkam, preboha. pýtam sa, odkiaľ ty vieš o mojom bežkovaní??!! kde si špehovala
nazarboncuk
levandulka ked som prisla na varechu prebiehala tu sutaz s receptami marockej kuchyne.tolko krasnych receptov tu bolo takmer kazdy jeden mam ulozeny a niektore som varila viackrat. to co sa deje teraz si popisala velmi pekne. v podstate s tebou suhlasim. neviem preco sa mi stale beha po rozume sandra a ze to tu bolo akesi ine...neviem.kazdopadne tym nechcem urazit terajsich adminov, vazim si ich pracu...
marianne
no @nazarboncuk toto bude asi 1x, co s tebou nesuhlasim..nebolo to ine....,tak isto sa hadalo a nie malo a varechaci balili takisto svoje recepty.... a nie malo.Len ja mam stale taky pocit,ze niektorym ide o to,aby sa nabudil dojem,ze varecha ide dole kopcom,lebo @sandra odisla......uz som to tu xxxx krat citala...tieto zadusne omse ako @tiginko raz poznamenala nikde nevedu...mne uz pride smiesne stale za nou plakat,pekne sa s nami rozlucila,popriali sme jej vsetko dobre a co viac....
nazarboncuk
moze byt marianne sak som vtedy len na varechu prisla...uz som ticho hawk..dufam ze nerozducham zas nejake vasne :)
tomas
Sutaze sa zrusili este pocas Sandry, lebo bola zaplavovana hadkami a kritikami. Tento rok sme skusili znova sutaze, s tym rozdielon, ze predtym zrebovala redakcia vitazov, teraz vitazov vyberaju Varechaci.

Vitazne recepty budu tie, ktore si ulizi najviac ludi do Kucharskej knihy. Myslim, ze vy sami viete posudit ci sa van recept paci alebo nie, urcite si do Kucharskej knihy nedate recept, ktory je zly. Cize zle recepty by nemali vyhrat, kedze logicky dobre recepty prida viac ludi do Kucharskej knihy...
mariana33
radosť čítať....nerozumiem prečo sa tak hádate...veď to tu je o varení...
denyany
ani som netušila, že nejaká súťaž prebieha. to je pre @mracik9- ohľadom tej bulharskej prekladanej torty. pýtala som sa, že prečo bulharská ozaj len zo zvedavosti. a ona doložila foto z kuch. knihy, opísala to odtiaľ tak, ako našla. čiže určite účelovo nemenila názov jedla. ak tak urobili iní, ich vec. ja súťaživý typ nie som, tak ma to netrápi.
levandula
tomas, bohuzial nemozem s tebou suhlasit, tentokrat totiz nejde o to ci je recept dobry alebo nie, on naozaj moze byt velmi dobry a vela ludi si ho ulozi do kk. ale ide o to, ze nesplna (podla mna) podmienky sutaze, totiz nie je zahranicny. ja si tu akoze madarsku vienetu tiez rada pridam do svojej kk, ale nie je to madarsky recept, je z madarskych kulinarskych stranok. taketo podobne tu su ,ako ruska zmrzlina atd. to si potom mozme pridat francuzske zemiaky, spanielsky vtacik alebo ruske vajce... zahranicny recept je o niecom inom. samozrejme ze ludia si pridavaju to, co im je chutovo blizke a cenovo dostupne, ale prave teraz je prilezitost najst originalny recept, ktory cloveka zaujme a koli ktoremu si niekto pojde kupit suroviny hoci aj do viedne, len aby dosiahol chut naozaj zodpovedajucu originalu. a nie je to ziadna extravagancia , staci sa pozriet na parkoviska v okoli rakuskej metropoli. a vasa argumentacia, ze zle recepty by nemali vyhrat, je proste z inej opery, na vareche su vacsinou dobre recepty. poznamka na koniec, vacsina ludi ani nevie ze nejaka sutaz vobec prebieha. jednym slovom zahranicny recept by mal byt naozaj zahranicny, a nie len jeho nazov v recepte
irenaw
@levandula zostáva len dúfať, že tie najviac ukladané recepty redakcia preberie a posúdi, či spĺňajú kritérium zahraničný recept. Teda taký, ktorý je typický pre inú krajinu ako Slovensko a je navarený z originál surovín, nie z náhrad. Lebo inak môže byť súťaž najviac uložených receptov za jednotlivé mesiace a je to bez problémov a bez prívlastkov...
levandula
@irenaw , absolutne s tebou suhlasim, len som to nedokazala tak pekne naformulovat, dakujem, je to presne to co som mala na mysli
pusta
@levandula , ak to ne je madarský recept, tak mi ho nájdi inde. potom budeš asi spokojná. mám pocit, že to vadí len pre: "madarský" a že je pridaný mnou. inak by si žiadne poznámky nemala.
ved aj židovský recept, ktorý je skutočne židovský, ty prehlasuješ za francúzsky a to len na základe vína. to je všetko, čo vieš o francúzskej a židovskej kuchyni? obe kuchyne používajú úplne iné koreniny a postupy.
dnes ráno som pridala ten recept aj na fb a pochválil ho aj židovský šéfkuchár, židovský žurnalista a židovský rabín.
garantujem ti, že by mi ho tvrdo a nemilosrdne vytkli , keby naozaj židovský nebol.
prajem ti pekný zvyšok večera :-)
hjarta
@alena45- Mozem vediet aky mas problem somnou, alebo s mojimi receptami? Ja niesom odkazana na sutaz, a hlavne mne nejde o niejaku vyhru!!!!! Ano mna skritizovali za fotky, ale snazim sa dat fotku k danemu jedlu. A neviem co mas za problem. Dakujem a budem rada ked sa vyjadris. Uz som pocula ze niektory museli skoncit tu na vareche, pre niektorych ludi.!!!! Dakujem.
iwuska
mne osobne napriklad vobec neprekaza, ak niekto prispieva zamerne receptami, ktore su k sutazi vhodne, skor mi vadi, ked zaraduje do sutaze podobne recepty, ako ta hore spominana Vienetta. pokial su recepty fakt kvalitne a ukazuju nieco nove a zaujimave, tak mi to len vyhovuje a sutazivost mi vobec neprekaza.
pusta
@evusik , ani ja som od teba inú reakciu nečakala, tak čo sa ti teraz nepáči :-)
vieš teta@evusik , aká akcia, taká reakcia :D máš, čo si chcela.
prajem ti spokojný večer.
pusta
@iwuska , pre tvoj kľud, nenašla som vienettu inde. nie je len na No. salty, je aj inde, ale všetko sú too rôzne madarské variace weby.
tiež ti vadí len prívlastok "madarská" vienetta a že som pridala recept ja. keby to bol ktokoľvek iný, nediskutovakla by si o tom.
je mi ľúto, ale na Slovenských , ani iných weboch som tento recept nenašla.
no a ešte ti vadí asi, že som ho uviela ako zahraničný recept.
tak prepáč, nemohla som ho nazvať ináč.
pekný večer ti prajem.
slavka2012
Nuz ja si myslim, ze cielom sutaze bolo zatraktivnit stranku pridavanim zaujimavych novych receptov. Sutazivost i to, ze sa clovek vypne k vykonu, ked ma motivaciu, a tou moze byt prave aj sutaz, je celkom prirodzena ludska vlastnost. Kazdy kto sa jej chce zucastnit urcite robi vsetko preto, aby zverejnil v ramci svojich moznosti co najlepsi recept, ludia sme vsak rozni mame rozne moznosti a nie vsetko sa paci vsetkym. Mali by sme vsak byt k sebe tolerantnejsi, a zial, v tejto diskusii sa viac osocuje ako riesi. Pokial ide o mna, takmer vsetky moje recepty su exoticke ci zahranicne, nielen tie co som zverejnila v juni. Na vyhru v sutazi nie som odkazana, a ak by som predsa len nieco ziskala, viem presne, ktorej varechacke by som ju venovala.
levandula
pusta, co sa tyka konkretne tej vienetty, tak mi naozaj nejde o to ci je tam privlastok madarska, myslim ze s takym istym uspechom by tam mohlo byt napisane slovenska, rakuska, ceska, nemecka atd. vienettu poznaju v celej europe, predava sa vsade, ty si iba nasla nejaky domaci recept na madarskych strankach, ale sama uznaj, ze to nema nic spolocne s nejakym originalnym madarskym receptom, takuto zmrzlinu si robi kazda druha domacnost aj v sk , aj v cr, aj blr, a inde. keby si pridala gulas, tak s tebou urcite polemizovat nebudem
evusik
@pusta ty keby si nemala posledné slovo asi by ťa roztrhlo... na toto mi samozrejme odpíšeš, že ja chcem mať tiež posledné slovo a blá blá blá... prosím ťa vymysli si niečo originál :-) už ma to fakt s tebou nebaví...ako vždy, nakoniec tu ostanú len tvoje siahodlhé elaboráty o tom ako je všetko čo robíš správne a dobré a na večné časy a nikdy inak.... idem venčiť psa, to má aspoň nejaký zmysel :-)
julica
@evusik , blahozelam k psicatku, nech sa najduch u vas osmeli a je vam s nim dobre.
pusta
@levandula , v tom máš pravdu.
lenže zadanie nebolo zahraničný recept - typická tradičná národná špecialita.
teda nešlo len napr. o Dobosovu tortu, Rigó Jancsi, alebo Gerbeaud rezy, Maďarský paprikáš či perkelt, Halászlé, Maďarský guláš, iné. nielen toto sú madarské špeciality.
ja som tento recept inede ako na madarských weboch nenašla.
aj iné národné kuchyne idú s dobou, nemajú len klasické a tradičné alebo staré recepty, nehovorím len o madarských.
pozri si môj recept na Madarský guláš a uvidíš sama, koľko sa okolo neho polemizovalo :-) a práve preto, že "madarský" a odo mňa, tak sa mi nečuduj :-)
ďakujem.
iwuska
@pusta podla mna si uz trochu vztahovacna, aj ked je pravda, lebo sa to tu do teba obulo, ze mas byt preco. mne osobne je uplne jedno, kto recept pridal a som na vareche tak kratko, ze nemam preco mat zatial nejake osobne vyhrady proti konkretnym osobam. pozrela som si zamerne tvoje recepty a je pravda, ze v poslednej dobe pridavas vsetko so zahranicnym privlastkom. mne samotnej to nevadi, to je prave to o com pisem hore. aj mne samej, keby sa chcelo fotit (a keby som mala doma funkcnu masinu), tak by som sa asi snazila v dany mesiac pridat nieco, co sa tyka sutaznej temy. pokial ide o dobry recept, nevidim dovod, preco to nerobit. tvoju zmrzku som si dala do kucharskej a bola asi 2. jedlom vobec, ktore som si tam niekedy pridala, takze recept kvitujem, ale je pravda, ze len preto, ze je na madarskom portale sa mi nezda byt nicim tradicny, odlisny od toho, co bezne mozme pripravit aj my tu. teda, ja za narodnu kuchynu povazujem to, co je tradicne a bezne v danej krajine. niekto tu vycital, ze su to pokrmy z beznych surovin, to mi napriklad vobec nevadi, ze su lahko dostupne, ale ked robim nieco zahranicne, tak cakam, ze to bude nieco ine, nove a neobvykle pre nasu domacu kuchynu a zmrzlinovu tortu za taky recept nepovazujem. ale beriem tvoje argumenty, mne je popravde uplne jedno kto to vyhra a kazdemu to doprajem. len sa snazim vysvetlit tebe, preco sa niektorym nepaci napriklad tento konkretny recept a preco ho nepovazuju za kosher v ramci sutaze.
pusta
@evusik , mňa nie, ale teba ide roztrhnúť :D
ty si môžeš robiť posmech z iných, ale ked ti to vrátia, to ti už nesedí...
to som teraz nehovorila o sebe.:-))))
beriem ťa tak, že ty si už raz taká, sama si to o sebe napísala.
jerica
@levandula , @irenaw , zdieľam váš objektívny a trefný príspevok.
Nuž, budem úprimná, preto, aby som vymyslela s prívlastkom názov receptu skoro " z MARSU " nepridávam do súťaže žiadny recept, tie čo sú od žida, moslima až po kresťana a neviem koho, sú recepty ktorým ja nemusím dávať žiadne pomenovanie odkiaľ pochádza, lebo tak ich varím celý život čo som sa naučila držať varechu v ruke, pritom ani vo sne som nevedela, že to čo varím, je zo židovskej či inej "národnosti" recept.
A aby som bola korektná, recepty ktoré pridali naše varecháčky, ktoré dlhodobo žijú v zahraničí, tie ich recepty by sa dali skôr prirovnať k danej téme v súťaži, len zas je to o ukladaní do kk, čo zvádza k pochybnostiam :-( Dúfam , že som sa nikoho nedotkla .
Je na škodu veci, že pravidlá sú také aké sú, mali by byť "kóšer" pri určovaní výhry, súhlasím s @evusik , má pravdu v komente : @evusik , dnes 14:56

@evusik :pripomenula si mi osie hniezdo , krásne , pobavila som sa, ďakujem .
pusta
@iwuska , máš pravdu, áno pridávam veľa zahraničných receptov. a nielen teraz.
teraz síce viac, však je súťaž. tak prečo nie?
pozri do môjho profilu a zistíš, čomu sa venujem, že ma baví zahraničná
kuchyňa.
podrobnejšie som to rozviedla v odpovedi pre @levandula - pozri si to, prosím.
dakujem ti, že moje reakcie chápeš, že si môj recept na zmrzku pridala do svojej kk, ako aj za tvoj názor. inak v pohode súhlasím s tebou :-)
pekný zvyšok večera ti prajem. :-)
alena45
@hjarta , neviem o tom, že by niekto musel odísť z Varechy, väčšinou to bolo tak, že chceli odísť. Pri jednom z tvojich receptov bola, a to iste uznáš, veľmi nepodarená fotka, tak som sa pozrela aj na iné tvoje recepty. Vtedy som vlastne zistila, že si recepy pridávala len tento mesiac a hlavne zahraničné. Aj pri tej najnovšej pomazánke si sa ani neunúvala po sebe text poriadne prečítať, toľko gramatických chýb tam máš. Chcela som napísať, že súťaživosť niektorých varecháčov je na úkor kvality a Ty si poslúžila ako dobrý príklad. Proti Tebe osobne nič nemám, veď Ťa ani nepoznám, ale súhlasím s Levandulou, že pri hodnotení receptov v súťaži by mali admini prihliadať aj na kvalitu receptu. Na jeho kvalitu by vlastne mali dohliadať už pred uverejnením, ale zrejme to nestíhajú.
V poslednej dobe, či sa to niekomu páči, alebo nie, úroveň pridaných receptov klesá, a hoci admini zrejme robia svoju prácu ako vedia, nedokážu vrátiť úroveň Varechy späť. Mne záleží na tom, aby Varecha zostala jednou z najlepších stránok, mám tu svoje recepty, svoju kuchársku knihu, našla som tu priateľky.
evusik
@julica ďakujem, psík je zatiaľ spokojný, on vie, že mu u nás bude dobre, len ešte nemá meno, vyhlásila som doma súťaž... zatiaľ vyhráva Monty, Jonatán alebo Edo tak uvidíme ako to dopadne :-)
palokuchki
Ja som si tiez vsimla, ze tkzv. zahranicne recepty su mnohokrat doslova pritiahnute za vlasy. V mnohych je len zahranicny nazov. Ano je to velmi vidiet komu ide za kazdu cenu vyhrat a nedba na kvalitu receptu alebo jeho pravdivost. Myslim, ze redakcia to bude mat teraz tazke. Tiez si myslim podobne ako @evusik , @jerica , @irenaw aj @levandula , ze by mali v redakcii prehodnotit ktory recept vyhovuje poziadavkam sutaze. Bolo by to ferove voci tym, ktori skutocne pridali tradicne zahranicne speciality.
palokuchki
Dovolim si este jednu pripomienku k tejto sutazi. Mylim si, ze by redakcia nemala davat sutazne recepty na facebook Varecha pocas sutaze. Tymto dava ine sutaziace recepty do nevyhody a tomu konkretnemu receptu robi vacsiu reklamu.
ankabanka
uplny suhlas ako @palokuchki a podobne nazory. Sutaze maju sluzit ucelu k comu sa vyjadrila autorka tejto diskusie.
Mnohi maju asi "belmo". Je smiesne, aby sa k receptom s jednoduchymi ingrediencami pridali iba zahranice nazvy. To ma postacit na inspiraciu?

Necudo, ked sa nieco hlada cez google, ze naskacu rozne katastrofy a prist k tomu pravemu je problem.
/aj ked nahodne sa sice najdu dobre recepty, ale s nedostatkom zauzivaneho kulinarskeho nazvu, ktory pletie a zdrzuje/.
pusta
zatiaľ nikto na vareche nenašiel recept viennettu aj na iných zahraničných weboch. a to ani na slovenských, ani na českých, ani na rakúskych, či iných stredoeurópskych weboch, hoci vienetta ako taká, sa priemyselne vyrába v týchto krajinách, avšak nie domácky. recept sa nenachádza výlučne na No.Salty, ale na viacerých madarských weboch. tak nerozumiem, prečo by nemohol byť zahraničným receptom a prečo by nemal byť zahraničným receptom a nemohol mať potom názov Madarská vienetta? madari majú aj iné špeciality, než len tie, ktoré sú známe tu.
napr. Ruskyje pirogy nie sú len na ruskom webe, ale sú najlepšie spracované na ruskom videu youtube, tak prečo by nemohli byť práve ruské?
k receptu Pupussas som napísala všetko, čo k nemu patrí a podložila som ho aj pridanými linkami. Vedel by mi niekto povedať, kde by som tu zohnala špeciálnu salvadorskú múku Masa Harina? aby recept bol autentický ako v Salvadore, tiež salvadorský syr? a ked bežná klasická naša kukuričná múka nie je vhodná, tak som síce použila našu pšeničnú múku. toto však nič nemení na tom, že recept zostáva salavadorským,t. j. zahraničným.
za mojimi židovskými receptami si stojím a sú pridané so všetkou vážnosťou a zodpovednosťou.
tiež si dovolím pripomenúť, že aj zahraničné kuchyne idú s dobou a nazakladajú sa len na starých tradičných receptoch.
a chcem dodať, aby si každý láskavo všimol, že zadanie súťaže na tento mesiac redakciou znie:
Zahraničné špeciality
a nie
Tradičné zahraničné recepty, Klasické zahraničné recepty, Staré zahraničné recepty alebo Národné špeciality.
aj toto dávam do pozornosti redakcie.
ak moje recepty pridané do súťaže nie sú zahraničné, tak žiadam redakciu o ich vymazanie.
dakujem.
radost
@evusik
a..psík by sa mohol volat Prišiel...tak krásne slovensky to znie...a pravdivo...:-)
pusta
ešte by som rada vedela, prečo by recepty súťažiacich nemohli byť aj z časopisov, zo zahraničných webov či iných zdrojov?
najmä ak sa uvedie pôvod alebo upravené, ak nie je niektorá surovina prístupná u nás?
sergej
chcem poprosiť levandulu a spol,definuj prosím zahraničný recept,nech už je konečne kľud,radi sa podučíme
alena45
@sergej , to sa nedá vysvetliť, to musíš vedieť. A keď to nevieš, tak si zavolaj odborníka - on posúdi, či sa jedná o zahraničné jedlo alebo jeho paškvil. Aj redakcia by tak mala urobiť.
Ja nerozumiem tomu prípadu s Vienettou, ak by sa recept našiel na mongolskej stránke, bol by mongolský ?
Môžeš opísať z knihy, z webu, uvariť, nafotiť, ale uvariť originálny recept, nie "po našom", ako sa hovorí.
Ja napríklad vôbec neviem, že by sa v marockej kuchyni vyskytoval javorový sirup, ale viem, že sa vyskytujú marocké citróny, naložené v soli. Dajú jedlu typickú chuť. No a aby niekto kupoval celý pohár marockých citrónov kvôli súťaži, tak použije citrónovú šťavu - ale to je niečo úplne iné. Keďže som si marocké citróny robila sama, je tu na ne recept, tak viem, že chuť je iná ako citrónová šťava. No a ak to varecháč urobí, že použije náhradu, tak už to nie je autentický zahraničný recept. Keď Ty si chceš doma uvariť "po našom" zahraničný recept, tak si uvar, ale nie je to vhodné na súťaž.
irenaw
@sergej nezdá sa mi, že prívlastok v názve receptu je to pravé, skôr nejaké info kde, ako, pri akej príležitosti... sa dané jedlo pripravuje. niečo ako gastro-zemepis-dejepis. to je čisto subjektívny názor. ak ty ovládaš definíciu, rada sa dozviem, v čom sa mýlim.
marianne
Nazvy receptov, to je trvaly kamen urazov na Vareche a malo by sa to uz raz a navzdy poriesit,80 percent hadok su koli tomu......Redakcia musi prist na ako....lebo je naozaj pravda,ze ak recept tiramisu najdem na cinskom webe,tak to asi nebude cinsky recept...aj keby bol neviem ako dobry.Ja tie sutaze nesledujem,ale vyhru kazdemu prajem,len mala by byt zasluzena...ale jedno sa vareche upriet neda,kym na inych strankach by clovek umrel od nudy,tak tu to zije v kuse a to je prave to,co mam rada...sa to musi nejako vyriesit...
marianne
Jednoducho,ak sa vyhlasi sutaz takehoto druhu,musi sa presne zadefinovat,ake poziadavky ten recept musi splnat,inak je to o ....nicom.
evusik
@radost keby to bolo dievčatko tak by sa volala Sirôtka, ale je to chlapec... ale ja som presvedčená, že to správne meno, ktoré mu bude pasovať si ho nájde samo :-) teraz keď toto píšem tak spí pod mojou stoličkou, hlavu má položenú na mojej nohe a ja sa bojím aj pohnúť :-)))))
ale k téme - včera som varila španielske vtáčky, dnes francúzske zemiaky a zajtra tatarský biftek... môžem aj ja súťažiť??????

mariana33
nemohla som sa dočkať rána, aby som si prečítala tieto žabomyšie vojny...nech je tá vienetta odkiaľ chce, je to super recept...v podstate je zmrzlina celosvetová, lebo nikto presne nevie odkiaľ pochádza
afataga
davam na zamyslenie: ak najdem na polskej stranke ruske pirohy, bude to polsky alebo rusky recept? mohol by byt aj polsky aj rusky a tym padom by mohol byt do sutaze zaradeny 2x, alebo na rakuskej stranke najdem pizzu, je to taliansky alebo rakusky recept? skusme si predstavit, ze napr. v Australii bude taka ista sutaz, domorodec najde na vareche rcp na gyros, ma ho nazvat slovensky gyros??? cela tato sutaz mi pripada nedomyslena, s nejednoznacne zadefinovanymi pravidlami, preto sa jej rada nezucastnujem, skrabku na zemiaky si radsej kupim sama
pusta
@marianne , presne tak, presne zadefinovať požiadavky, ktoré zahraničný musí spĺňať, aké sú jeho kritériá.
a ešte k domácej vienette, tak nájde už konečne niekto recept aj na inom zahraničnom webe ako na madarských weboch?, aby nemohol mať názov madarský?
prečo nikto nespochybňuje Russkyje pirogi, hoci sú aj na iných zahraničných weboch?
len si osobne myslím, že práve na ruskom webe sú najlepšie spracované a preto považujem tento recept za zahraničný, za ruský a jeho pomenovanie za správne, tam ho autorka našla.
napr. Estónsky kringel sa nerobí výhradne v Estónsku, ale recept je pôvodne originál švédsky a precestoval pol Europy od 13. storočia, nájdete ho mnohých zahraničných weboch a napriek tomu že je švédsky, nikto nediskutuje o tom, že nie je Estónsky a či jeho názov je správny.
to platí len pre Madarskú domácu vienettu, pre ostatné pridané zahraničné recepty už nie?
mariana33
a pri súťažiach by sa mali sprísniť pravidlá, originál recepty, originál ingrediencie a nielen názov krajiny v názve jedla...nie je predsa problém si naštudovať a nájsť na nete všetky charakteristiky tej danej kuchyne...no a bude po hádkach:o)
mariamka
p. @pusta ja som ju nasla na zopar talianskych weboch pod nazvom "Viennetta fatta in casa" nechcela som to pisat, ale ked sa pytate..
marianne
@pusta ...ved napis talianska domaca vienetta a mas to v suchu:-)) lebo inak ta zmrzlina nema chybu.......len zase neviem ci ju robia tak ako ty...
lusinkab
 www.misya.info/2007/08/11/viennetta.htm...

 ricette.pourfemme.it/articolo/ricetta-viennetta/12241/...

 www.ziplist.com/recipes/606933-Homemade_Viennetta...

 laslibretasdecalohe.blogspot.com.au/2011/04/tarta-vienetta-de-nata-o-casi-a...
takze moze byt aj anglicka,talianska,spanielska a dalej sa mi uz nechcelo hladat. K tej sutazi pred tym boli jarne ... a kazdy druhy recept mal v nazve jarne ... potom polievky pribudlo ich tu neskutocne vela na buduci mesiac ked nahodou budu zavaraniny tak tu nebude nic ine len zavaraniny atd.... a zas samotny autor receptu by sa mal zamysliet ci to co pridava je naozaj zahranicne.
pusta
@marianne , asi máš pravdu. napísala by som to, ale pozerala som teraz linky, ktoré pridala @lucynkab , lenže ani jeden recept v linku nie je identický s tým, čo som pridala, takže by to nesedelo.
pravdou je, že sú to zahraničné recepty.
Talianska domáca vienetta obsahuje:
I. recept: 250 ml šľahačky, 3 bielky, 1 CL vanilkového extraktu, 50 g cukru, 150 tmavej čokolády, 50 g orieškov.
II. recept: 1000 ml šľahačky, 6 bielkov, 200 g čokolády, 100 g cukru
Talianska domáca vienetta spĺňa kritérium zahraničného receptu, ale aj Maďarská domáca vienetta, okrem toho mám prepracovanejší postup.

Nemám dôvod premenovať recept, alebo ho nedať medzi zahraničné recepty.
@lucynkab , veľmi pekne dakujem za pridané linky, pomohla si mi vyriešiť moju dilému. :-)
dúfam, že teraz už prestanú diskusie k tomuto receptu.
pusta
dalšie dva pridané linky sú tiež zahraničné recepty, ale tiež iné zloženie.
zatiaľ mnou pridaný recept je najjednoduchší a aj podrobne spracovaný.
opäť nemám dôvod zmeniť názor alebo ho nezaradiť do zahraničných receptov.
dakujem:-)
marianne
...nuz ako chces,to je na Tebe @pusta...ja osobne by som Ti za tu vienettu aj nejaku cenu dala:-),lebo je prefektna aj s vybornym fotopostupom, lepsiu som tu zatial nenasla...len skoda,ze sa dostala do takejto krizovej palby,si to ten recept nezasluzi...:-) no,ale zase nazvy,stara bolest Varechy....
marianne
ale u tych placiek pussusas,ci ako sa volali,by som asi nazov zmenila...to je moj osobny nazor,sa za to na mna nehnevaj @pusta :-)
julica
Ona fakt ničomu na svete nechápe, tá žena
mojack
pusta@ nie je pravda čo píšeš že zatiaľ nikto na vareche nenašiel recept viennettu aj na iných zahraničných weboch. a to ani na slovenských, ani na českých, ani na rakúskych, či iných stredoeurópskych weboch.....predstav si ja mam takýto recept - a nie je madarský :-))))
pusta
@marianne , veľmi pekne ti dakujem za tvoj názor o vienette:-))) áno tá krížová paľba ma mrzí :-(
ja si však svoje recepty ustojím.
čo sa týka Pupussas, práve som si prečítala komentár a link od našej varecháčky a prikladám:

 varecha.pravda.sk/recepty/pupusas-salvadorske-chlebove-pl...


okrem toho som dnes už napísala v mojom komentári o 7.16, že ak moje recepty pridané do súťaže nie sú zahraničné, tak žiadam redakciu o ich vymazanie.
dakujem.
pusta
@mojack , tak pridaj link na ten zahraničný recept o vienette, ako tí pred tebou.
čo ti bráni? :D
dakujem.
marianne
OK, toto je nekonecne....posledne @pusta ,uz tiez viac nebudem reagovat. Mas tu aj kopec fanusikov,ktori maju radi Tvoje recepty a musim povedat,ze niektore su vynikajuce.Sama ich mam odskusane,nesklamali nikdy.Ale tiez ma prekvapili,tvoje placky pupusas s liptovskym poloostiepkom a zvlast u Teba,ked viem,ako si zakladas na zahranicnej kuchyni....@ingridka bez obav.....:-)
pusta
@marianne , ten liptovský syr som ti pod receptom ešte vtedy vysvetlila v komentároch a akceptovala si ho.
tiež už nebudem k tomu diskutovať, lebo som svoje rozhodnutie tu napísala jasne v komentároch dnes o 7:16 a o 11.45.
vid záver oboch komentárov.
viac urobiť nemôžem.
dakujem.
jerica
milá @pusta , nehnevaj sa na mňa , mne pripadáš už s tvojimi reakciami ako žolík v kartách , prebije aj to čo sa nedá prebiť, keby si si aj niečo uznala , tak by si možno nebola v takej milosti či nemilosti, veď keď si otvorím stránku, zo všadiaľ mi vyskočí @pusta , už mám pocit , že raz mi vyskočíš aj z monitora, píšem to ani nie v zlosti , nemám príčinu , len mám stále dojem , že silou mocou si presadzuješ (aj ked niekedy s tebou môžem súhlasiť) to svoje, keby si bola pri zemi , určite by sa to tu tak neroztiahlo ako stará guma v gatiach. Veď si povedz , máte pravdu , ide mi o výhru , čo aj iným ktorý sa pridali svojimi príspevkami do súťaže , ver páči sa mi tvoj recept na vienettu , ale už z princípu ti nedám hlas , lebo si taká aká si, áno uložím si ho, ale po súťaži , to by ti malo stačiť, skús sa nad tým zamyslieť, myslím to v dobrom. To hovorím za všetko :-)
evusik
vie si tu niekto vôbec predstaviť, že by @pusta uznala svoj omyl, alebo čo len najmenší nedostatok? asi by sa svet zrútil.... a prosím vás ako si niekto môže myslieť, že recept ktorý uverejní ona by mohol byť horší... jej recept predsa musí byť najlepší, najprepracovanejší, najdokonalejší, oveľa, oveľa lepší ako hocijaký iný v celom vesmíre....
ale @jerica to vystihla, konkrétne tá zmrzlina je fakt dobrá, človek by aj pochválil, ale dá sa?????
angiek
ja uz z principu si nic od pani @pusta nepridavam do KK lebo minule tu mala jeden recept kde pisala, ze to je jeden z jej receptov na kysnute cesto a ako po nociach kresli aby vynikol ten vzor atd, pritom recept totalne odkopirovany z madarskej stranky, alebo z inej stranky, ved ked chcem idem si to obrzriet tam, ja nehovorim, ze si neda namahu to uvarit, je s tym kopec roboty aj s fotenim atd., okrem toho sa mi nepaci ani ta arogancia ako odpisuje ostatnym, kvoli tomu aj nerada chodim na tuto stranku
wevewe
Jeeeej ale tu je veselo, normalne srandy kopec
angast
@tomas- jediná možnosť ako vyriešiť tento problém je - zrušiť súťaže
na Vareche. Typická slovenská vlastnosť - závisť a vybojovať si niečo zadarmo, je u nás hlboko zakorenená . Určite poznáte typické výjavy z výstav , ochutnávok a rôznych podujatí. Ľudia berú prospekty všetky do radu , aj keď ich nepotrebujú , lebo sú zadarmo. Pri rôznych ochutnávkach budú čakať na kúsoček syra,
sušienky a i. aj 20 min. v rade , lebo je to za darmo. A na vareche
sme schopní urobiť aj zo slovenských bryndzových halušiek maďarské, lebo strašne túžime vyhrať za darmo škrabku , lopár, kuchársku knihu a kvôli tomu si vymyslíme nový zahraničný názov a zapredáme aj svoju mater. Čo je zadarmo, to sa ráta. Keby nebolo tejto súťaže , nebolo by tu týchto 97 komentov , ale určite by sa zas našla iná príčina na hádky . Veď sme závistliví slováci . no nie?
ankabanka
@jerica : podrzte ma! ze "žolík"
to je naj.sam.lepsie prirovnanie.
ozaj jej rozsiahle komenty v poslednom case sa tu citaju ako roman. v nich najdete takmer cely zivotopis.

ako sa uz zacalo udavat v linkoch, receptov na vinnetru je ozaj na webe mnozstvo len treba prekliknut. a kto pozna ine reci nie je problem. ale to nedokazuje originalitu vsak?
alebo zmrazeny plat coko postacuje rozdielom oproti inym sposobom?
radost
@angast
súhlasím -čo píšeš-okrem jedného:
vymeň slovo =slováci= za ľudia...raz v telke-máááloo pozerám-skôr v zime ako teraz-dávali-čo robia američania pri akciách v reťazcoch..pozabíjať sa išli-myslím-že bol aj dáky mrtvy..
takže: je to ľudská vlastnosť..nie čisto slovenská..
elixir
Ja súťaže moc neriešim, môžem vyhrať len čosi, čo už mám- možno iná značka, iný model, ale načo mať napr dva mixéry?
Ale jedna vec ma zarazila, že užívatelia, ktorí sa očividne do súťaže nezapájajú, majú problém s receptami od @pusta ...
Autorka receptov bojujúca silou mocou za svoju (ne)pravdu... A tón tejto celej diskusie ako inkvizičný súd danej osoby...
Muži asi o nás ženách fakt majú pravdu... :) Hádame sa o tom, z čoho by sme sa mali tešiť, každá si potrebujeme povedať svoj názor (i ja teraz), aj keď daná téma sa nás vlastne úplne priamo netýka.
frezia68
Jééééj,tu je veselo :-) ,len trocha to trvá,dôjsť až na koniec.A mám rada podobné diskusie,vždy sa spoznáme o trochu lepšie a tak vieme,čo a od koho môžem očakávať.Ide len o to,aby diskusia mala nejaký výsledok. Aby sme predišli podobným hádkam a najmä pri súťaži,stačí zadať jasné,konkrétne pravidlá a podmienky výhry.Boli tu spomínané aj "pirogi" a viem,že sú aj poľské a napr. mäsové sú originál asi stredoázijské.Ale tie z kysnutého cesta?Pôvod nehľadám,len som obdivovala šikovnosť ruských kucháročiek a preto názov.Jasné,že nie som vzťahovačná a vôbec som nechcela súťažiť :-))) a výhra mi nehrozí,takže o nič neide.Trocha ma tu mrzia osobné spory,ale uznávam dobré recepty aj @evusik a aj @pusty.A priznám sa,že @pusta mi raz vynadala ( omylom) až som zagúľala očami,či dobre vidím :-))))) ,ale potom sa tak ospravedlnila,že som sa tu za laptopom pučila od smiechu a aj som jej napísala,že s ňou do sporu sa nechcem dostať a že aspoň viem,čo by ma čakalo. Ale recepty má dobré a na Vareche ide práve o to,nie? A je jasné,že tak ako v minulosti,tak aj teraz nebude každý stotožnený s udelením výhry.A zisťovať autentičnosť receptu?Niekedy sa ani nedá,tak sa to časom prelína...Doprajem každému výhru,ak si zaslúži,ale nechcela by som ju udeľovať-ťažká úloha,ak nie sú presne určené pravidlá hry. Tak všetkým krásny deň,užívajme si ho :-) A aj pre také diskusie rada chodím na Varechu,nie je tu nuda :-)))
2010
@angas , ja som prave rozmyslal naopak ze by moja firma dala taku lepsiu cenu co tak 1000 eciek to by bola az sranda. Len nepoznam nikoho na ARO, zopar penzistiek by to nepredychalo :-)
mijaita
Recept uz byl odstranen. Alespon tak. Vzpominam na @zirafninka a jeji uzasne fotky a recepty. u kazdeho uvedla stranku webovou, kde recept ziskala. Tomu rikam slusnost!
angast
@2010 - ty by si sa chcel stať masovým vrahom? Vidíš , čo sa tu deje pre nejaké prkotiny , ktoré každá súťažiaca určite už v domácnosti má? Že 1000 ečiek - zadrž človeče. Ostalo by to zopár ľudí a celý tento zábavný server by sa rozpadol. Človek sa tu lepšie pobaví ako pozeraním reklám v TV a beží to tu non stop. Takže prosím žiaden sponzoring . Je tu sranda sledovať ako sa tetky hádajú a je to live bez cenzúry.
rea1
vážené dámy, poznáte ten krásny kreslený film "stvorenie sveta" od jeana effela? najviac sa mi páči rozchechtaný satanáš, ktorý po všetkých pánbožkových dobrých radách adamovi a eve potichu spoza bučka dodá: "perte se a žerte se". len akosi neviem, prečo mi to napadlo práve po dočítaní tejto diskusie. alebo že by ...
marianne
@rea Ty si na to kapla,rady su rozdane,kazdy ich ma na haku(rebrovom:-)),tak uz ostava len co si napisala....
irenaw
no @mariamka táto pasáž tu ešte nebola "kto, odkiaľ, kam, prečo a kvôli komu..." :-D
2010
Toto je japonsky rezen s japonskym zemiakovym salatom , ziadna haluz uplne vazne, velmi popularne jedlo tonkatsu ( pokrajany aby sa dal jest palickami) chuti presne ako nas , ono je to z tymi jedlami vo svete dakedy sranda, da sa jest aj ako sushi medzi chleba.





irenaw
@marianne načo by nám bolo FBI? my máme Veľmi Akčný Receptár Extrémne CHuťovo Angažovaných :-)))
@afataga ešte príde "prečo ste stiahli recepty, čo budem teraz variť..." a ležím pod stolom ;-D
marianne
no a ako to ze nesutazis @2010 ?... taky krasny snicel a zahranicny,skrabka by ta neminula...a ten vzneseny nazov Tontaksu...:-))
irenaw
@marianne na prvom rezni je angastov čili džem, čo nie je japonská ingrediencia a ten druhý je obyčajný lepeňák uložený ako radiátor, tak to by som sa na to pozrela ;-))) samozrejme žartujem. ale keby som bola redakcia, tak sa za hlavu chytám. ale si navarili a možno aj zavarili /ovocie už dozrieva/... ;-)
marianne
:-DDDDD ....ale napadlo by Ta ze v Japonsku? ....tlacia rezne so salatom a ake tintitka su....
irenaw
@marianne presne takéto som dúfala, že budem tento mesiac čítať v zahraničných receptoch. všeličo, čo by mi nenapadlo... :-)
izabella929
no, milý Varecháči a Varecháčky, to, čo sa tu zase robí, mi úplne zostáva rozum stáť...to snáď ani nie je pravda....krása...stačí si toto všetko prečítať a nie je potrebná žiadna diéta, človeku od jedla odíde chuť na sto rokov...už ani neviem, či sem vôbec ešte patrím....
marianne
Ja som az v tejto diskusii prisla na to,ze sa sutazi o zahranicny recept...len mi bolo cudne,ze same cudzie nazvy tu lietaju... uz som v obraze...
marianne
no, vidis to...,to som cela ja,vzdy chodim s krizom po pohrebe,este som aj poslovencila moje talianske placky,aby sa peklo prepadlo:-))...ale Ty si vedela!!:-)) a taky nazov das:...ze zelerove hranolky...:-))) cosi honosnejsie to chcelo,ked v Japonsku maju snicel so salatom -tonkatsku,strasne sa mi ten nazov paci...:-))
2010
Nezabudnite ze boli najvacsi spojenci nemcov a stale maju super pivarne aj oktoberfest a na Ginze maju stale dar od Hitlera pravu bavorsku pivaren dovezenu z nemecka a serviruju tam v lederhosen...







margaretka28
ja už len čakám, kedy sa tu objaví zahraničný recept na americké zemiaky, predstavujem si to asi tak, že sa upečú obyčajné slovenské krumple kúpené v obchode a na ceduľke bude krajina pôvodu EU a budú poliate olivovým olejom z Grécka a posypané koreniacou zmesou na americké zemiaky, vyrobenou vo Veľkej Lomnici.:-)
mariamka
@marianne a ja aj o sutazi viem a umyselne som vynechala tomu mojmu mletemu reznu privlastok "Holandsky" :)) tak sa volal tottiz povodne na tej tescome,, no som normalna?? :))
hjarta
@jujoska- No predstav si ze nemas pravdu. Ked je pre vas skopirovany ten recept, tak som ho vymazala, aby ste mali srdce na mieste. Vyhru Ti aj ostatnym doprajem. podotikam ze ostatne recepty neboli skopirovane, pretoze ste nemali ani pojem co je Irakiska kuchyna. Ak sa smiem spytat uz si jedla niektore jedlo???? Asi tazko.Ani z lietadla. Tak sa laskavo pozri na seba a potom hodnot druheho. Na slovensku su len zavistlivy ludia, o tom niet pochyb. Tak prajem krasny den.
frezia68
@izabella 929:diskusie treba brať s humorom a nadhľadom....kdeže vážne.A nestrácať chuť do jedla.Ja práve mám chuť na japonský rezeň a ich zemiakový šalát.V sobotu máme rodinné stretko,to bude sranda,bude aj japonské jedlo.Idem vymyslieť nejaký zahraničný názov jedla a dám do súťaže,ešte mám čas pár dní......práve ma napadá "šmirkas",to je nemecká pomazánka,nie?
marianne
@2010 musim doucit dejepis:-) ....ale citala som knihu susi v dusi:-)) jedinu Evitovku,ktoru som citala,skutocnost-kde slovenka, sa vydala za Japonca opisovala zivot a kulturu tam...si nas presvedcil,kto?ked nie Ty....:-)
marianne
@mariamka ved ja som Ti chcela pisat, som zabudla,ze ten 1000 listkovy kolac zahranicno pomenuj,ten by si zasluzil vyhrat,ale vazne...
hjarta
@mariamka- chybaju Ti recepty? Bohuzial su fuc. Odstahovali sa do kosa. Bolo mi potesenim ich predstavit.
2010
@irenaw , sklamem ta vsetko boli presne japonske ingrediencie nebol to cili dzem ale ich omacka , zmes kecupu , worcesterskej, sojovej a majonezy, struhanka je ina - panko a do zemiakoveho davaju surove uhorky nie kysle.
hjarta
@mijaita- Bohuzial, nepredstavim Vam viac receptov, ani nemam chut. Receptov je vela, a ked chcete tak si vyhladajte na nete, urcite tam najdete jedla o ktore mate zaujem. Recepty som pridavala aj na inu redakciu a veru nemali take problemi ako tu na Vareche!!Asi tak. Ale uz som skoncila, tak prajem krasnu ,, VYHRU" uzite si. A este kasny a nicim neruseny den. Dakujem .....
anina6
keby bola vyhlásená súťaž o najviac pridaných komentárov k diskusii, tak táto ju určite vyhrá. zatiaľ ich je 141, dotiahneme na 200?
mariamka
@marianne tych 1000 listov naozaj stoji zato, ledva som prisla z prace uz tlacim 250-ty listok :)) a pri tom poslednom kusku bude tusim najsamlepsi ,, sice som sa zapovedala, ze tak skoro nepeciem, ale vyzeraz, ze si ho zanedlho zopaknem,, sice to sem nepatri, ale normalne mi takto z chladnicky pripomina smotanovu citronovu zmzlinu s premocenym kornutkom :)) on je v kategorii zahranicne ale normalne mam zato vycitky..
tomas
To skutočne kvôli súťažiam musia vznikať takéto hádky? A ľudia sa urážajú a mažú recepty? :-(

Je to veľmi smutné.
marianne
@mariamka ..prepis to,posluchni..sak ho napoleon jedol:-)) ked bol dobry pre neho,bude dobry aj na vyhru...:-)) tiez sa na neho chystam...vdaka tebe:-)
mariamka
@hjarta nebolo treba hned take urazlive gesto robit a stahovat recepty zaradom, ved sa pacili velaktorym aj mne,, stacilo priznat tie opajcnute, ved to bolo evidentne min. pri tej baklazanovej natierke ja ten vas text mam skopirovany a je to takmer slovo po slove z toho labuznika.. to by bola velka nahoda aby dve zienky na mile od seba navlas rovnako stylizovali a sformulovali cely recept.. nic iba moj dojem
2010
@frezia68 , inac tu struhanku Panko maju strasne dobru chrumkavu ale je draha.



julica
Ja by som sa nečudovala, keby @2010 vyhlásil svoju súťaž s darovaním ceny, je to štedrý človek, ktorý mi ponechal celú výhru zo spomínanej súťaže o marockej kuchyni, kde som varila aj jeho jedlo. Bola to vtedy zábava. @2010 , dík aj za neošúchané vedomosti o iných kuchyniach, aj keď z japonskej mám stále najradšej riasy so sezamom.
mariamka
@tomas vy sa necudujte, tiez si myslim ze "zahranicny recept" je velmi siroky pojem.. mozem sa spytat kto bude hodnotit ci je alebo nie je zahranicny ? podla mna tymito temami ste si to len skomplikovali .. stacilo kazdy mesiac standarnde vyhlasit najviac zaradovany recept do KK a bol by pokoj.. alebo zeby nie?? :))
hjarta
@marimka- Nie ja niesom urazena. A nemam byt preco. Uznali ste ze recept je skopirovany, tak som ho vymazala. Inac recept je super, pripravujeme ho casto, tak nech sa aj Vam vydari a chuti. Ja som recepty nevymazala len pre toto nedorozumenie, ale mala som to uz v plane dlhsie. po urcitych neprijemnych komentarov. mozno niesom ten clovek, ktory sa rad hada. Tak asi tolko by som dodala. Dufam ze uz moje meno, moj profil nebudete zbytocne brat do ust. Mate volnu cestu tak si sutazte. Dakujem krasne za pochopenie.
irenaw
@2010 vôbec o tom nepochybujem ;-) to bol len žart v duchu tejto diskusie. nižšie som napísala, že práve také recepty, aké si vložil fotky, by ma tu tento mesiac potešili.
mariamka
vidite @hjarta ? stale spominate tu sutaz, to naozaj vyvolava dojem ze ste dali vsetkych 26 receptov pocas 24 dni len kvoli sutazi,, ale prvopociatok problemu bol v tom plagiate? na co upozornila @mijaita , vobec nikto nespochybnil ze vase recepty si ucast v sutazi zasluzia, keby boli povodne
afataga
@mariamka mala by si sa nad sebou zamysliet, takto neuvazene menit nazov receptu a pripravit sa o moznu vyhru??? kam si len rozum podela? :-) tak ma este napadlo, ze by bola riadna haluz, keby sme vsetky recepty co sme dali tento mesiac narychlo premenovali, aby vyzerali ako zahranicne :-), napr. papuanska sekana, alebo kurca z Honolulu, varechacky maju bujnu fantaziu, bolo by sa na com zabavat :-)
Emanuel Ridi mal raz vo svojej relacii japonca a ten robil normalny snicel, ale robil k nemu aj nejaku omacku, len uz som zabudla aku, alebo zeby na ne svacol vajce? uz si fakt nepamatam, len viem, ze ma to prekvapilo, surove uhorky aj ja niekedy davam do salatu, ani som nevedela, ze som taka svetova :-)))
angast
@mariamka
už si tu dosť dlho , aby si prišla na to , že na vareche NIKDY nebude pokoj. Stále sa tu budú viesť boje aj keď tu nebudú súťaže. Tu ide o
boj včelých kráľovien . Sú tu typy ktoré si myslia , že tu šéfujú , lebo
majú najviac komentárov aj keď si komentujú aj svoj komentár . Na každej strane okupujú polovicu listu a komentujú každý komentár jednotlivo i keď by stačilo poďakovať všetkým spoločne. Ale keď sa chce človek zviditeľniť , využíva i spôsoby , ktoré iným lezú na nervy
Bojujte ďalej milé dámy , sranda musí byť. Aspoň je tu vzrúšo.
irenaw
@marianne keď ja už škrabku mám. ale počkaj, až sa bude súťažiť o pučidlo na cesnak... aj pommes frites budú ;-D
hjarta
@mariamka- chcete tymto povedat, ze vsetky recepty nie su povodne? recepty su povodne. ved ste ani nemali pojem o tychto jedlach!!!! Jedno nedorozumenie si vysvetlujete takto. Jedla ste uz tie jedla ktore som osobne uverejnila? A ktore? Asi tazko!!!!! Ale ja sa nebudem Vam ani ostatnym prosit. Ano recepty boli napisane tento mesiac, lebo su zahranicne. Ja som pred mesiacom zhruba sutazila na inej redakcii, a na varechu som len pozrela ake recepty sa pisu. Teraz som mala cas, tak som postupne uverejnovala. Ale ked si to vysvetlujete inac je to len a len vas problem. A uz sa vyjadrovat nebudem, tak ma nechajte uz na pokoji!!!!!! Skoncila som. Dakujem za pochopenie a zostavam s pozdravom. pozdravujem vsetkych varechacov!!!!!!!!!
irenaw
@afataga ty to máš ľahké, hocikam môžeš umiesniť svoje steaky a špongiu máš vo vrecku. ale povedz mi, ktorá krajina stojí o zelerové hranolky? som to po..... ďalej budem pučiť cesnak nožom :(
mariamka
vsetko chapete po svojom,, ja myslim ze som to napisala jasne, ze to vymazanie iba zvadza k tomu ze neboli povodne nie ze nie su!! uz aj ja sa zapletiem, ze boli kvoli sutazi okej , ked boli vase tak nebol dovod ich mazat, nikto nespochybnil ze nie su "zahranicne",, toto je dokola,, nechajte si to prejst hlavou, uz len z respektu k ludom ktori si ich vlozili do kucharok a teraz o ne prisli.. ze mne toto bolo treba :)) pekny pozdrav do Svedska, no vidite dodatocne gratulujem k zlatu v hokeji, aj ked neviem, komu ste drzali :)
frezia68
Fúha,tak už aj mňa sranda prechádza :-( mazať recepty...
angast
Vyzerá to už tak, že víťaz tejto súťaže bude ľutovať chvíľu , keď sa narodil.
irenaw
@frezia68 stalo by sa to inokedy a dôvod by bol tento alebo iný. niekto odíde potichu a niekto nie. každého právo. :(
hjarta
@mariamka- Ja si vysvetlujem po svojom, to mate pravdu, hadat sa s vami nebudem. Ale v jednom Vas opravim, a to ze recepty boli povodneho statu, ako som uvadzala. Je mi to velmi luto, ale rozhodla som sa tak. Povodne som ani necitala tieto komentare, ked som zacala pisat recepty. Keby som vedela urcite nepridam ani jeden. Ani som netusila ze su tu taky ludia. Dakujem za pozdrav, aj za gratulaciu k zlatym hokejistom. Samozrejme ze som fandila Svedom. Slovaci maju malu sancu na vyhru. Raz za 10 rokov. Este raz pozdravujem a pekny podvecer.
margaretka28
som teda veľmi zvedavá, ako dopadne táto súťaž, len tak mimochodom, všimli ste si, ktoré recepty vyhrali v súťaži o najlepší recept z jarnej zeleniny ? Boli to super recepty, ktoré som si aj ja uložila do kk a určite ich chcem vyskúšať, ale....cuketa a paradajky podľa mňa nepatria medzi jarnú zeleninu, ale letnú, alebo sa mýlim ?? Ja si myslím, že jarný je napr. špenát, šalát, alebo redkovka. Samozrejme výhru autorke receptov prajem, lebo je to skvelá kuchárka, len si myslím, že je na zváženie adminov, ktoré recepty zaradiť medzi súťažné, aby naozaj splňali dané kritéria.
2010
Uz tolko nesutazte , vsak tam mate leto, odlozte to po dovolenkach
Have a nice holidays Cheers



sovka62
Dočítala som až do konca, prinútila som sa, hoci sa mi krivák vo vrecku otváral! Pochopila som, že sa súťaží, na akú tému sa súťaží a mám hmlistý dojem, že sa súťaží o akúsi škrabku. Na svoj vek som pochopila dosť, ale jedno nechápem a nepochopím: To tým súťažiacim naozaj záleží na výhre až tak, že bojujú do roztrhania tela, urážajú sa urážajú kolom dookola (namiesto použitia vecných argumentov na dokázanie svojej pravdy). Alebo mi niečo ušlo, je tá škrabka hádam zo zlata?
afataga
@sovka62 si ma rozosmiala s tou skrabkou :-))) to je pouzite len ako alegoria, nic si z toho nerob, ze ti nieco uslo, niektorym uslo ovela viac :-)
levandula
mili varechaci a varechacky, pridala som sem tuto diskusiu s uprimnym zelanim zvysit trochu kvalitu na ukor kvantity (a inych umyslov). teraz neviem ci sa mam smiat alebo plakat, mnohi sa citia urazeni, mazu svoje recepty, napadaju sa, urazaju a neviem co vsetko. myslim ze by sme to mohli ukoncit a dopriat tomasovi cas, nech zvazi a rozhodne ako bude sutaz vyzerat a ako sa skonci. tymto sa mu aj ospravedlnujem za vzniknutu situaciu. potvrdzuje to ale jedno, ludia maju o varechu zaujem a nie je im lahostajne nic,co sa tu deje. podstata tejto stranky su dobre a kvalitne recepty a to by malo zostat aj do buducnosti
angast





kedˇsme si zaspievali , tak si aj zatancujme , nech nám je veselo !!!
staja
Keď som objavila stránku Varecha, veľmi sa mi zapáčila a začala som ju pravidelne navštevovať. Spočiatku len pasívne, ale potom som už pridala aj nejaký ten rcp. Už po krátkom čase som tu jasne vymedzila komunitu ľudí, ktorí sa presadzujú za každú cenu a nechápala som, o čo im ide. Zaujali ma súťaže a aj ceny pre výhercov, ale minulý a tento mesiac som začala strácať záujem o pridávané recepty. Jednak tie často prekomplikované názvy so zemepisným údajom a potom stále tí istí ľudia. Takže podobne ako @jerica , tiež som si tieto "súťažné" rcp prestala pridávať do KK v danom mesiaci, ale až po súťaži.
Chcela som navrhnúť adminom zrušiť súťaže, lebo poniektorí pridávajú také množstvo receptov, že asi denne nerobia nič iné, len varia, fotia, pridávajú a hádajú sa na Vareche a tie recepty sa v podstate opakujú, len sú motivované cieľom súťaže. Vyžaduje to dosť času preklikať sa cez ne a nájsť tie ozaj kvalitné a neopakujúce. A ten spor u maďarskú vienettu - autorka mávala aj výborné recepty ale toto? Fakt ako ten žolík - jerica včera 12:23. A čo ďalšie spory, odchody z Varechy a mazanie receptov? Nepripadáte si ako trucovité deti, keď požiadate o vymazanie svojich receptov?
rea1
ľudia, nebláznite, pokračujte! toto čítanie je lepšie ako kedysi roháč a dikobraz dohromady. :-))
ale zas až tak smiešne to nie je, nech nepreháňam. zarazili ma reakcie niektorých varecháčiek. to fakt existujú ľudia, ktorí sú tak strašne zabažení za výhrou? kvôli "škrabke, čičotoje" budú sypať nezmyselne nazývané recepty, budú urážať ostatných hlava-nehlava a urážať sa, ak niekto na nich, hoc aj oprávnene (to hlavne), ukáže prstom? budú podvádzať, opajcované recepty predstavovať ako vlastné? baby, nebláznite! stojí vám to za to? tu sa naozaj nedá spoľahnúť na to, že "veď na to nikto nepríde", pretože vždy na to niekto príde. a to je potom, podľa mňa, tá najväčšia hanba. ale niektoré reakcie sú naozaj čarovné a ja osobne sa na nich nesmierne bavím. @iren , ak tie tvoje svetové zelerové hranolky nevyhrajú, cesnakový pučák ti osobne zakúpim a vydodám, lebo u mňa vyhrali aj bez súťaže. (ak v súťaži nie sú, platí to isté).
takže by som odporúčala, hlavne niektorým: na hlavu studený zábal, nohy do lavóra s vlažnou vodou a chuť na hádky prejde. sme na vareche!!! nie na trhu, nevaďme sa ako kofy. pekný deň vám všetkým prajem. jana
rea1
ešte som sa chcela spýtať a zabudla som, hlava deravá: hodlám robiť segedínsky guláš. dúfam, že ho môžem pridať ako súťažný zahraničný recept, veď Szeged ... und nemecký knödl :-))))
irenaw
@rea1 to nie pre škrabku, to pre ten víťazoslávny pocit v končekoch prstov ;-))) ... Jani, neboj, ja som už s nožom taká rýchla, že sa cesnak nestíha diviť. A tiež mám v končekoch prstov taký príjemný pocit, aká som náramne šikovná (veď vieš, na cibuľu potrebujem hrebeň, tak si to kompenzujem) :-D
tiginko
Irenka ty si skvost na Vareche :-) Mali by vyhlásiť súťaž o najsympatickejšiu varecháčku/varecháča, mám zopár tipov ;-)
afataga
@rea1 jasne ze daj segedinsky, ved ked ich tu je uz aspon 50, znesieme aj 51 a mozno bude skrabka tvoja :-)
@irenaw uzivaj si pocit v koncekoch prstov, kym ich este mas :-) lebo pri tej rychlej praci s nozom nevies dna ani hodiny :-)
rea1
@mariamka , sakrblé, už som počula o rôznych ... oné ... ako to napísať a byť ešte aj slušná ... no, povzbudzovátkach, ale strkať si feferónky do uší, to je už iný level. iba, ak by si tými Red Hot CH... P... myslela niečo iné. teda niekoho iného, samozrejme, nech tu nie som za debilku. :-))) ale keď som si predstavila Irču ako mliaždi cesnak a z každého ucha jej trčí jedna dlhá červená paprička, teda jedna dlhá red hot chilli peperka, skoro som išla pod stôl. Iren, prepáč. :-))))
@afataga , ja by som ten segedín pridala už len zo zvedavosti na tie komentáre, ale mojou hlavnou otázkou pôvodne bolo, či sa bude považovať za dostatočne zahraničný, keď sa budem s každým vadiť, že to je jediný originál priamo od najhlavnejšieho kuchára z najhlavnejšieho hotela v Szegede. ešte by som mohla pridať argument "poznáte vôbec také niečo? jedli ste to už? ani ste nevedeli, aké jedlo to je, kým som sem nedala svoj recept". alebo tak dajako, podľa vzoru z tejto debaty. :-))) škoda, že sa mi Szeged nezdá byť dosť zahraničný a ja zo seba nerada robím paka, mohlo to byť zaujímavé.
irenaw
baby, ja sa s vami nasmejem :-))) smiech lieči, tak vďaka :-)
levandula
dievcence, myslim ze to je dobry napad, podme konecne varit, o chvilu je cas vecere.... pridavajte radsej recepty pre novu inspiraciu
ubka
?????? čo je v hre? darujem aby neboli také zvady :-))) @thomasmali by ste čo najskôr dať na Varecha.sk klauzulu, "vložením môjho receptu sa vzdávam práva dodatočne ho vymazať" a mali by ste zablokovať mazanie receptov, ak niekto chce opraviť, dať dodatok, mal by to urobiť v komentároch, alebo požiadať moderátorov..

Veď toto je síce zábavné na čítanie, ale zároveň trápne, že sa takto doťahujú dospelí ľudia :-((
2010
@ubka a preco sa neopytas aj tych asi tak 100 Varechacov co pridavaju recepty a su kreativny, ale apelujes na tych 90% co sedia na zadku a vezu sa, ale hlavne musia mat istotu... KK.
ubka
@2010 celkom som nepochopila,akú otázku by som mala položiť, ja som otáznikmi vyjadrila nepochopenie , prečo sa tu ľudia harkajú, a ponúkla som odmenu, výhry chtivým, len pre Boha, nech tu prestanú takéto šarvátky. Však aj ja som stiahla dávnejšie svoje recepty, práve k vôli útokom a dnes ma to mrzí, že som sa nechala "vyprovokovať" Žiaľ, nedá sa zabrániť aj takým, čo sústavne do niečoho zapárajú, dokonca mne nejde ani o KK, však je mnoho možností, ak niekto potrebuje recept, aby sa k nemu dostal, ak už zmizol z KK, takže, ak si mierila na mňa, že patrím do skupiny sediacich na zadku a lpím na KK si vedľa... varím viac menej svoje overené, ktoré nám v rodine roky chutia anemám u mojich stravníkov pochopenie pre inovatívne recepty :-(
Možno Ťa nepresvedčím, ale ja si veľmi vážim všetkých, ktorí si dajú námahu a vedia to sem priložiť, podeliť sa so svojimi skúsenosťami, čo som mala snahu občas aj ja, no zrejeme nepatrím do "košiara ", v ktorom sa reaguje pozitívne ,aj na nie celkom tomu patriace komenty.
Prosím, len nereaguj prudko, naozaj nie som človek, ktorý by rád podnecoval šarvátky a nebol to ani môj prvotný úmysel, iba som vyjadrila svoj pocit.
hjarta
@ubka- Vas komentar je pekny. Ano aj ja som bola ta, ktora tak konala. Ze som vymazala recepty od zlosti. Neviem ci tato stranka receptov je o jedle, alebo o intrigach, hadkach. Mne nejde o niejake presadzovanie, ja recepty pridavam z dobreho umyslu. Rada sa podelim o recept. Na mna teraz len kazdy poukazuje, mysli negativne ale v podstate mi je to ukradnute. Poucila som sa. ,,Viem ze ma nikdy nebudu zaradovat medzi pozitiva, som svojpravny clovek, ktory sa moze vyjadrit, konat. Dakujem.
irenaw
@hjarta nie sú toto trošku predsudky? nechceš, aby ich mali ľudia voči tebe, tak sa aj sama od nich osloboď. dáš dobrý recept, tak prečo by si ho sťahovala? nemôže sa všetkým páčiť. ak si presvedčená, že stojí za to, tak si za ním stoj. krik a vymazávanie ľudí nepresvedčí, že máš pravdu. nie je všetko také vážne, ako to vyzerá ;-) neber to ako kritiku, len môj názor.
hjarta
@irenaw-Dakujem za komentar. Cakala som ze sa ozvete.Dakujem za vas nazor. Nie nemam ziadne predsudky! Samozrejme ze si budem davat vecsi pozor. To nebolo len o niejaky krik a vymazanie. Chcela som tym ukazat ze podaktore komentare su neznesitelne, stresujuce, deprimujuce. Urcite som sa poucila. Ospravedlnujem sa. Dakujem za nazor. Prajem krasny a nicim neruseny den.....
irenaw
@hjarta ty si ma rozosmiala. "Čakala som, že sa ozvete." načase sa odmlčať. maj sa pekne a nech ti to dobre varí ;-)))
hjarta
@irenaw- Dakujem za komentar.Neviem co vas rozosmialo. Preco by ste sa mala odmlcat? Dotklo sa Vas to? Nemyslela som to v zlom. Len uz mam vytipovanych urcitych ludi. Nie , mozete sa bavit o com kolvek. Nech sa paci.,, Nesudte cloveka, ked neviete co je zac." Si myslim. Dakujem krasne.
irenaw
@hjarta čo by sa ma malo dotknúť? ja si niekedy veci predstavím doslova a na tom sa bavím. uznaj, že veta "čakala som, že sa ozvete" by sa dala ináč chápať aj "do všetkého kecáte" ;-) pritom si vôbec nemyslím, že si to takto myslela. ja sem nechodím riešiť ľudí (väčšinou), ja sa sem chodím baviť, nič iné v tom nehľadaj.
marianne
@irenka Ty si moj clovek:-) za poslednu vetu Ti udelujem rad mudrej varesky:-)) na 100 pro sa s nou stotoznujem...este doplnim: aj sa niecomu priucit:-)
irenaw
@hjarta len pre úplnosť, nesmiala som sa na tebe, ani na tom, čo si napísala. skrátka len tá veta, mi prišla smiešna, že by sa dala chápať všelijako :-).
hjarta
@irenaw-Nie nemyslela som to v zlom. Mne je jedno co robite na vareche, bavte sa, rieste problemi, len s uprimnostou. Kazdy kto je prihlaseny, si myslim ze si pozera recepty, pridava recepty. A nema v umysle nieco zle. Ale ludia su rozny. Ospravedlnujem sa, ak sa Vas to dotklo!!! Ani Vy si to nevysvetlujte po svojom, zle. Dakujem a pekny den.
irenaw
@marianka áno, všeličo a tu dá dozvedieť, čo moja stará mama ani netušila, že sa dá navariť... ;-)
irenaw
tuším boli nevodné komentáre zmazané...
rea1
prečo sa vymazávajú komentáre? a aký cenzor rozhoduje o tom, ktorý príspevok JE vhodný a ktorý vhodný NIE JE? tak potom nech sa autorom dá možnosť mazať príspevky, ktoré sa im nepáčia. a diskusie budú v pr-del-ke.
levandula
rea1, ano, ja som vymazala zopar komentarov, ktore absolutne, ale absolutne nemali nic spolocne s diskusiou. dve-tri varechacky si pisali medzi sebou,, dobre sa pobavili vsetko ok, zmazala som to asi po dvoch dnoch od uvedenia. ony sa medzi sebou pobavili, zahrali si karty... poutierali prach pod stolom, ale nic konstruktivne nenavrhli a ani nenavarili ( ked sa ta to dotklo, prepac) ale myslim ze mnohi ozelu komentar typu "baby, bavim sa". naozaj nic dolezite som nevymazala,
aspon podla mna. takze teraz mozete utocit na mna, ze som z diskusie, ktoru som sempridala , vymazala zopar nepodstatnych prispevkov, ani v jednom sa neriesila dana tema, pokial si spominam. kedze vidim, ze to je prijimane s nevolou, viac to robit nebudem. ale preklikat sa az na koniec diskusie, bol uz pomaly problem..
redakcia
@rea1 redakcia a admini nemažú jednotlivé komentáre (pokiaľ tam nie sú vulgarizmy alebo reklamy), keď už je zle, tak zmažeme radšej tému :D mazať komentáre môžu aj autori diskusií...
irenaw
@levandula ja neviem, že niekto okrem redakcie môže mazať. len som sa začudovala, že večer bolo menej komentárov ako ráno a žiadna správa o tom. môžeš mazať čokoľvek uznáš za vhodné, je to tvoja diskusia. nemám prečo na teba útočiť.
rea1
ja sa pripájam k @irenke , myslela som, že iba admini môžu cenzurovať diskusie a mazať príspevky. čosi v tom duchu, že si autor nemôže sám mazať príspevky, ktoré sa mu nepozdávajú som tu, na vareche, čítala. keď si si ich vymazala ty sama, @levandula , asi sa medzitým niečo zmenilo. je to tvoja diskusia a mne je predsa jedno, aké príspevky si v nej necháš, neviem, prečo by mal na teba ktoroľvek útočiť a prečo si myslíš, že je to prijímané s nevôľou. len sa nám, @irene , mne a možno aj iným, ktorí sa neozvali, zdalo zvláštne, že sa počet príspevkov bez vysvetlenia scvrkol.
nalpa
.. na jazyku mozme mat cely svet aj s jeho kulturou, zvyklostami a jeho idnetitou, protoze zem tvri cloveka a podmienky na zemi kde zije a z ktorej zije tvori narod, urcuje kulturu , sposob zivota aj jeho poziven a obzivu , suroviny, sposob pripravy, podavania ...nevadi (mne)ze niekto prevezme recept, nevadi ze link , stranku, autora nespomenie ..ale vadi ak ho spotvori (pritom moze napisat original recepttak, ja som urobil tak, protoze ..) tvrdi ze to je tak a nie inak..tak to tak akosi vadi, pretoze to nie je fer voci inym ktori by snad radi vedeli...
Tvorivost je vlastnost urcenalen cloveku, tvorivost obohacuje a posuva nas dopredu......pokial je pozitivna ( a nie konzumna ) a ma zaklady, lebo aj varenie je umenie a nie o tom ako drzime varesku, ale o tom ze s tym co nam zem dala a za co sme dali nase tazko zarobene peniaze zaobchadzame spravne tak aby sme z toho mali co najvacsi uzitok a potesenie..
Vymenou informacii, skusenosti , tovaru , znalosti, vedomosti vznikli velke civilizacie a velke narody a opakom aj zanikli..taka hodvabna cesta a narody cez ktore viedla a zanik ich napredovania objavenim morskej trasy..aby sme aj my tak malicky narod nezanikli len papagajovanim a obhajobou daco co nas posuva akurat tak do kurnika medzi kvocky....vasa stara(pretoze na varechu chodim od vzniku) a nova (zaregistrovana) @ nalpa :-)))...hlavne ze nam chuti, a zrno ja rada , nie ze nie a meliem aj za troch ked mam chut a naladu :DD
PS: Ku tej sutazi stacilo zvyraznene dorazne pridat autenticke,,ci uz z dovolenky, od znamych, z miesta pobytu...aj s kratkym predslovom o autenticnosti a povode ..a je to..