Pupusas - Salvadorské chlebové placky fotorecept

pusta - fotkapusta, 21. júna 2013
Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept)
Foto: pusta

Našla som na No.Salty krásny, jednoduchý, rýchly a chutný recept, ktorý je salvadorským národným jedlom, pečie sa vo fast foodoch i priamo na ulici. Zobraziť celý popisNašla som na No.Salty krásny, jednoduchý, rýchly a chutný recept, ktorý je salvadorským národným jedlom, pečie sa vo fast foodoch i priamo na ulici. je to veľmi obľúbené a variabilné jedlo. Podľa pôvodného receptu sa pripravuje z Masa Harina, čo je múka zo špeciálne upravenej kukurice, ktorá sa používa pre tradičné tortily. Najčastejšie sa plní mäkkým syrom, bravčovým mäsom, fazuľovým pyré, ale sú aj obmeny vajcom a garnátmi. Podáva sa so Salsa roja, kyslou smotanou a s čerstvou zeleninou.

6 kusov
porcií
20 minút
príprava
4 minút
na 100 °C

Suroviny

300 g
50 ml
100 ml
1 čl
1 čl
200 g alebo iný syr na strúhanie
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Miesto múky Masa Harina som použila našu hladkú pšeničnú múku, ktorú som vo vandlíku premiešala s práškom do pečiva a so soľou.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som do múky olej a vodu.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko som postupne dôkladne vymiesila rukami na hladké tuhé tvárne cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút a nechala som ho prikryté utierkou odpočívať, kým som spravila plnku. Fáza spracovania je veľmi dôležitá.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som si údený polooštiepok, môžete použiť iný tvrdý syr podľa vašej chuti a výberu.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Syr som nastrúhala na jemnom strúhadle.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Čerstvú papriku som zbavila jadrinca, vykrojila som žilky, odstránila som z nej semienka, umyla som ju a prekrojila na polovicu.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokrájala som ju na prúžky...

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...na maličké kocky.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Papriku som pridala k nastrúhanému syru.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Jemne som spolu premiešala a plnka bola hotová - asi 5 minút.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z cesta som spravila valec a rozdelila na 6 rovnakých častí. S cestom sa veľmi dobre pracuje, netreba podsypávať múkou, nelepí sa.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z týchto častí som vytvarovala bochníčky,...

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...ktoré som dlaňou roztlačila na ploché kruhové placky.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na každú placku som dala 2 PL pripravenej náplne.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Dve protiľahlé strany som spojila a postláčala poriadne prstami,...

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    až vznikol batôžtek.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Batôžtek som obrátila spojom nadol a pomocou valčeka som rozvaľkala na kruh o priemere asi 12 cm.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pripravené naplnené placky som postupne kládla pekne na seba.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Poriadne som rozpálila ťažkú panvicu, až sa z nej takmer dymilo a kládla som do nej placky.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Opekala som ich na suchej panvici, kým nevznilki na povrchu zlato-hnedé pľuzgieriky - z každej strany asi 2 minúty. Opekanie ide veľmi rýchlo, treba pri tom stáť,dávať pozor, aby sa nespálili.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Hotové placky sa podávajú teplé najčastejšie so Salsa Roja alebo kyslou smotanou a čerstvou zeleninou. Salsa Roja je ostrá pikantná omáčka z viacerých štipľavých papričiek, cibule, cesnaku, semienok rasce a koriandra, sušeného oregána, čerstvých rozštvrtených slivkových paradajok, kosher soli, čerstvo mletého čierneho korenia, lístkov koriandra,cukru, zmiešaných s olivovým olejom, limetkovou šťavou a vodou.

    Pupusas  - Salvadorské chlebové placky (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

anina6
páčia sa mi tieto chlebové placky, pripomínajú mi posúchy, ktoré piekla moja babka na piecke. cesto bolo podobné, len sa rozvaľkalo a neplnilo ničím. upečené sme jedli s kyslým mliekom. vyskúšam tvoj recept, môže to byť fajné.
vicus
Ooo, takéto ja môžem a tá salsa roja môže byť vynikajúca! Ukladám a snáď aj vyskúšam! :)
marianne
@pusta tie placky mozy byt famozne,len mne tam ten liptovsky ostiepok nepasuje:-)...neviem ake maju v salvadore syry,ale mozno nieco priblizne im by som volila...
gabriele
mozno by sa mohla pouzit aj nasa klasicka kukuricna muka napoly s tou hladkou...tu specificku chut dava plackam prave ta kukuricna muka...inac na Slovensku sa robia podobne placky plnene kapustou...samozrejme iba z nasej psenicnej muky...a v Zakaukazsku zname chačapury :)
pusta
@gabriele , naša klasická kukuričná múka nie je na Pupusas vhodná, Masa Harina je tá tradičná a prioravuje sa zo špeciálne uprvovanej kukurice. viac o tom nájdeš v priloýenom linku aj s videom. ak máš záujem, stojí za to pozrieť si to.
ja viem, že to mnohým bude pripomínať akékoľvek iné placky, dokonca aj mne samotnej :-))))) - ale je to od nich na míle daleko od tých pravých salvadorských tradičných Pupusas.
pozerala som to, ale určite to nie sú ani Chačapury, ktoré majú iné zloženie cesta, inak sa pripravujú.
dakujem za tvoj názor.
pusta
@marianne , súhlasím. máš absolútnu pravdu, treba tam iný syr, v pôvodnom recepte nebol uvedený konkrétny syr, len syr na strúhanie.
vedela som tio síce, ale pouýila som práve tento, ktorý mám doma a mne teda chutí. hádam mi o odpustíš :-)
hej, tie placky sú famozne. okrem toho môžeš použiť kľudne aj inú plnku, uviedla som aké používajú v Salvadore.
dakujem za pochopenie :-)
izabella929
tvoje placky vyzerajú úplne skvele..)) stále mi to pripomína tie cigánske bodagy...oni ich neplnili ničím, ale muselo to byť super...) Bódi Margó do cesta pridala smotanu a pokrájané škvarky...vyzeralo to veľmi chutne...čím ďalej, tým viac ľudí sa venuje pečeniu chlaba a múčnych výrobkov...je to na dobrej ceste návratu na starý dedinsky štýl života...čo ja považujem za skvelé...práve som čítala na nete o tých kurčatách, no je mi z toho zle...asi začneme znova domáci chov....
julica
Kto chce recept na salvadorské tortily, nájde ho napríklad tu:  allrecipes.com/recipe/pupusas-de-queso-cheese-stuffed-...

Pozostávajú z kukuričnej múky a vody, ničoho iného, plnka je variabilná. Nedáva sa do nich olej ani prášok do pečiva, dôležité je múku spariť vriacou vodou alebo variť spolu, potom sa dá s cestom pracovať. sorry, pusta
pusta
@julica , pozrela som si tvoj link.. sú taktiež z Masa Harina. to nie nie je bežná kukuričná múka, ale múka zo špeciálne upravovanej kukurice. pochybujem, že ju u nás bežne dostať kúpiť, neviem, či sa dá vôbec kúpiť u nás. v recepte, ktorý si dala, nie je pdp a ani olej, ako v mojom, ale základom je tiež Masa Harina.
pridala som taký recept, aký som našla. Masa Harina som však , preto pšeničná múka.
variant je veľa a na nete aj viac receptov na Pupusas a plnka môže byť rôzna.
dakujem za tvoj link, som rada, že si ho pridala
.
pusta
@izabellka929 , videla som v tv prípravu Cigánskeho chleba s oškvarkami, presne ten, ktorý spomínaš.pečie sa v pekáči :-)
musí byť veľmi dobrý, mňamkový, ale Pupusas to nie je. sem sa kyslá smotana do cesta nedáva a ani oškvarky. ten od Margó Bódi by som si veru rada dala :P
dakujem za pochvalu.
pusta
@vicus , ked som videla Salsa Roja, tiež sa mi zbiehali slinky :P také ja ľúbim.
ak náhodou vyskúšaš Pupusas, potom daj vedieť :-)
dakujem za uloženie do kk.
pusta
@marianne , veľmi pekne dakujem za pochopenie :-)
maj mne sa tam páči tá paprika a šmakovalo :P
pusta
@monniee , som veľmi rada, že sa ti recept páči a poteší ma, ak vyskúšaš. :-)
dakujem.
pusta
@anina6 mne tiež pripomínajú chlebové placky mojej starej mamy :-)
piekla ich na platni starého sporáka, jedli sme ich podobne a chutili :P
Pupusa sú veľmi chutné, jednoduché a ľahko a rýchlo sa pripravujú.
budem len rada, ak ich vyskúšaš.
dakujem.
luss44
tento receptík sa mi veeeeľmi pozdáva, musím ho vyskúšať a práveže tam dám údený syr, mám rada jeho chuť v hocičom. Len kedy ja všetky tieto skvelé recepty porobím.... :)))
pusta
@luss44 , ved ja tiež ľúbim chuť údeného syra a cpem ho, kde môžem :D
preto som ah vybočila z tradičného receptu a boli to veľké fajnotky :-)
neboj, porobíš...ľahké a rýchle a chutné.
mne sa veľmi hodil tento recept v v tejto horúčave.
dakujem
luss44
milá @pusta aj ja ďakujem za recept, dám potom vedieť, ako mi placky dopadli :)
mariamka
krasne bochnicky a ten syr sa musi krasne tahat na reze a o voni ani nevravim.. velmi pekny kombinovatelny recept p. @pusta
mracik9
aký je ten svet malý,takéto niečo robím,len plnené kapustou,ale aj tvoja náplň je dobrá,určite to vyskúšam :))
pusta
@matiamka , a paprika v tom krásne chrumkala...hej, je to veľmi variabilný a chutný recept. bojím sa ti povedať "moja", tiež nie si už dieťa, ale ak sa stane, je to len prejav, že ťa mám veľmi rada, tak mi to prepáč :D
dakujem.
pusta
@mracik9 , každému to pripomína jeho obľúbenú dobrotu :D len nie Pupusas :-)
to je ale moja chyba, nemala som Masa Harina :-(
ale som rada, že aj tak sa páči.
dakujem.
havino
ukladám, vyskúšam tvoje, niečo podobné robievam, až sa bojím to nazvať, tak nazvem ,,moje posúšky" , tak ich voláme, ked poviem posúšky vedia o čo ide, plnievam bryndzou so zemiakmi, tých prevažne málo, ako do pirôžkov a tiež ich prevalcujem a na sucho pečiem. údený syr si viem dokonale predstaviť. Výborné musia byť.
medovnicek
v najbližšej dobe ich určite vyskúšam, vďaka za výborný recept so skvelým postupom
pusta
@havino , smejem sa tu nahlas sama na sebe :D
pridám súťažný recept na zahraničnú špecialitu a každý z nás si ho vysvetlí po svojom, po domácky :-)
akosi mi to nevadí, lebo sama som sa o to zaslúžila jednak pridaním Slovenského polooštiepka do plnky a pšeničnou múkou. možno práve preto sa recept aj páči a každému pripomenie jeho obľúbené domáce posúšky :-)
keby som to robila s Masa Harina, možno by si recept nikto nevšimol...
s bryndzou a zemiačikmi to musí byť úžasné, aj s údeným syrom to bola fajnotka :P sú fakt vynikajúce.
som rada, že sa ti rp páči.
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
pekný večer ti prajem :-)
pusta
@havino , smejem sa tu nahlas sama na sebe :D
pridám súťažný recept na zahraničnú špecialitu a každý z nás si ho vysvetlí po svojom, po domácky :-)
akosi mi to nevadí, lebo sama som sa o to zaslúžila jednak pridaním Slovenského polooštiepka do plnky a pšeničnou múkou. možno práve preto sa recept aj páči a každému pripomenie jeho obľúbené domáce posúšky :-)
keby som to robila s Masa Harina, možno by si recept nikto nevšimol...
s bryndzou a zemiačikmi to musí byť úžasné, aj s údeným syrom to bola fajnotka :P sú fakt vynikajúce.
som rada, že sa ti rp páči.
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
pekný večer ti prajem :-)
mesiar50
Placky vyzerajú velmi super.Určite ich skúsim raz spraviť.Prajem Ti pekný večer
pusta
Kedves Lacikám, som rada, že sa ti páč recept.
dakujem za pekné hodnotenie.
pekný večer aj tebe prajem.
lola
@pusta ,tieto placky mi velmi pripominaju arabsky chlieb,moj manzel ho zvykne robit,samozrejme ten nie je nicim plneny,mne chuti s maslom a dzemom na rañajky,alebo len tak,s olivovym olejom a cesnakom,ci postruhanou ochutenou paradajkou,hmmmmmmm.takze dakujem za typ,urcite mu recept
posuniem.(-:pekny vecer(-.
pusta
@lola , mne asi na prvý pohľad tiež pripomínajú najskôr arabský chlieb, ale len na prvý pohľad...totiž robievam aj ten a ten je úplne iný.
skrátka Pupusas je chlebová placka, ktorá sa radí k chlebom a tých je nepreberné množstvo - asi preto každému pripomína tú jeho obľúbenú domácu placku, :-) aj ked je práve od Pupusas na míle daleko. :-)
ochutenie môže byť rôzne, najtypickejšie varianty som popísala v úvode receptu.
budem rada, ak rp posunieš manželovi :-)
dakujem ti.
pusta
@mariaklara , som veľmi rada, že ťa moje recepty ešte nesklamali.
je to pre mňa veľká česť :-)
dakujem ti.
daniella9
Masa harina sa dá zohnať aj na Slovensku a v obchodoch s exotickým tovarom:-)
 www.hot-shop.sk/sk/tortily/10-kukuricna-mouka-masa-hari...

no a pokiaľ ide o použitie nejakej kukuričnej múky, ktorú bežne dostanete aj u nás, tak z nich žiadne tortilly ani nič podobné nespravíte, pretože z nej nedokážete spraviť cesto.
A pokiaľ ide o pšeničnú múku, z ktorej sa vyrábajú tortilly a bežne ich kúpite v každom supermarkete, ide o to, že pšeničná múka je lacnejšia ako na to určená kukuričná múka. Na druhej strane by však v Mexiku a inde pšeničnú tortillu veľmi neuznali:-)
To len na margo vhodnej kukuričnej múky
Pekný deň všetkým:-)
daniella9
@pusta
rada pomôžem, ked viem, snád to pomôže k tomu, že sa trochu utíšia spory ohľadom originálnych prísad do jedál:-)
pusta
@daniela9 , veľmi pekne dakujem za tvoju ochotu :-)))
si veľmi fajn, milá a príjemná mladá žena.
prajem ti pekný večer.
starkamajka
Milá Pusta,včera som ich robila.Pochutnali sme si s manželom.Je to rýchla príprava a chutné.Oplatí sa ich vyskúšať.Náplň som robila podľa Teba a jedli sme ich s pochúťkovou smotanou ochutenou s koprom.Príjemnú nedeľu a vďaka za rp.
pusta
@starkamaja , super, to si ma teda veľmi potešila. áno, a k tomu s tou smotanou s kôprom to muselo byť vynikajúce.
ty si zatiaľ jediná, ktorá aj napísala, že to spravila a pochválila.
poviem úprimne, že ma veľmi prekvapilo, koľko ľudí si tieto chlebové placky pridalo do kk, vôbec sa o tom nezmienili...až 164 používateľov varechy, čím sa Pupusas dostali na 10. miesto zahraničných špecialít v júnovej súťaži, pričom ja sama som ich vôbec netipovala :-)))
dakujem ti za vyskúšanie a pekné zhodnotenie.
mariamka
p. @pusta dodatocne gratulujem k umiestneniu v topten :), necudo, taketo chlebiky su medzi slovakmi velmi oblubene a vdacne pecivo, zaujimave, ze vasa mrazena torta ma vyse 500 hlasov na FB a nedostala sa do poradia, to zaradovanie do KK nie vzdy odzrkadluje oblubenost receptu
pusta
@mariamka moja dakujem. od srdca si ma rozosmiala :D
môj tip bol práve na Madarskú domácu vienettu, nemyslím prvé 3 miesta, ale aspoň umiestnenie :-))) nechcem povedať, že mnoho rp nesplňa kritériá svojho názvu vôbec, ani Pupusas nie :-)))
ešte k Madarskej domácej vienette, len na stránke Varecha.sk má v tejto chvíli len 987 zdieľaní receptu !!!!
a koľkí už spravili a aj pochválili...:-)
na fb má už viac hlasov :-)
zdieľam úplne tvoj názor o kk, nehovorí nič o tom, koľkým sa rp naozaj páči.
kk nemá nič spoločného s objektivitou, či sa rp páči...
ja si tam dávam len tie rp, ktoré aj urobím.
najvyšší čas prehodnotiť a upraviť podmienky súťaží, však???
jozka2
taketo nadherne lokse pekavala nasa mamka,babka,prababka a kto vie este kto pridanim do hl.muky soli sody bicarbony a kysle mlieko ,po zamieseni sa prikryte cesto nechalo aspon pol hod.postat a poto sa z cesta robili taketo loksicky upecene na sucho za horuca dobre omaSTENE MASLOM TROCHU POSOLENE A DAVAJ AJ S FAZULOVOU CI ZEMIAKOVOU POLIEVKOU TO BASTIT.Tvoje su z kukuricnej muky /mali by byt/dobry poznatok treba vyskusat.Mimo chodom tieto lokse na kyslom mlieku pekavam aj tu za velkou mlakou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia