Foto: pusta
Našla som na No.Salty krásny, jednoduchý, rýchly a chutný recept, ktorý je salvadorským národným jedlom, pečie sa vo fast foodoch i priamo na ulici. Zobraziť celý popisNašla som na No.Salty krásny, jednoduchý, rýchly a chutný recept, ktorý je salvadorským národným jedlom, pečie sa vo fast foodoch i priamo na ulici. je to veľmi obľúbené a variabilné jedlo. Podľa pôvodného receptu sa pripravuje z Masa Harina, čo je múka zo špeciálne upravenej kukurice, ktorá sa používa pre tradičné tortily. Najčastejšie sa plní mäkkým syrom, bravčovým mäsom, fazuľovým pyré, ale sú aj obmeny vajcom a garnátmi. Podáva sa so Salsa roja, kyslou smotanou a s čerstvou zeleninou.
porcií
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Miesto múky Masa Harina som použila našu hladkú pšeničnú múku, ktorú som vo vandlíku premiešala s práškom do pečiva a so soľou.
-
2
Pridala som do múky olej a vodu.
-
3
Všetko som postupne dôkladne vymiesila rukami na hladké tuhé tvárne cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút a nechala som ho prikryté utierkou odpočívať, kým som spravila plnku. Fáza spracovania je veľmi dôležitá.
-
4
Pripravila som si údený polooštiepok, môžete použiť iný tvrdý syr podľa vašej chuti a výberu.
-
5
Syr som nastrúhala na jemnom strúhadle.
-
6
Čerstvú papriku som zbavila jadrinca, vykrojila som žilky, odstránila som z nej semienka, umyla som ju a prekrojila na polovicu.
-
7
Pokrájala som ju na prúžky...
-
8
...na maličké kocky.
-
9
Papriku som pridala k nastrúhanému syru.
-
10
Jemne som spolu premiešala a plnka bola hotová - asi 5 minút.
-
11
Z cesta som spravila valec a rozdelila na 6 rovnakých častí. S cestom sa veľmi dobre pracuje, netreba podsypávať múkou, nelepí sa.
-
12
Z týchto častí som vytvarovala bochníčky,...
-
13
...ktoré som dlaňou roztlačila na ploché kruhové placky.
-
14
Na každú placku som dala 2 PL pripravenej náplne.
-
15
Dve protiľahlé strany som spojila a postláčala poriadne prstami,...
-
16
až vznikol batôžtek.
-
17
Batôžtek som obrátila spojom nadol a pomocou valčeka som rozvaľkala na kruh o priemere asi 12 cm.
-
18
Pripravené naplnené placky som postupne kládla pekne na seba.
-
19
Poriadne som rozpálila ťažkú panvicu, až sa z nej takmer dymilo a kládla som do nej placky.
-
20
Opekala som ich na suchej panvici, kým nevznilki na povrchu zlato-hnedé pľuzgieriky - z každej strany asi 2 minúty. Opekanie ide veľmi rýchlo, treba pri tom stáť,dávať pozor, aby sa nespálili.
-
21
Hotové placky sa podávajú teplé najčastejšie so Salsa Roja alebo kyslou smotanou a čerstvou zeleninou. Salsa Roja je ostrá pikantná omáčka z viacerých štipľavých papričiek, cibule, cesnaku, semienok rasce a koriandra, sušeného oregána, čerstvých rozštvrtených slivkových paradajok, kosher soli, čerstvo mletého čierneho korenia, lístkov koriandra,cukru, zmiešaných s olivovým olejom, limetkovou šťavou a vodou.
recipes.howstuffworks.com/what-is-masa-harina.htm...
www.foodnetwork.com/recipes/tyler-florence/salsa-roja-recip...
ja viem, že to mnohým bude pripomínať akékoľvek iné placky, dokonca aj mne samotnej :-))))) - ale je to od nich na míle daleko od tých pravých salvadorských tradičných Pupusas.
pozerala som to, ale určite to nie sú ani Chačapury, ktoré majú iné zloženie cesta, inak sa pripravujú.
dakujem za tvoj názor.
vedela som tio síce, ale pouýila som práve tento, ktorý mám doma a mne teda chutí. hádam mi o odpustíš :-)
hej, tie placky sú famozne. okrem toho môžeš použiť kľudne aj inú plnku, uviedla som aké používajú v Salvadore.
dakujem za pochopenie :-)
Pozostávajú z kukuričnej múky a vody, ničoho iného, plnka je variabilná. Nedáva sa do nich olej ani prášok do pečiva, dôležité je múku spariť vriacou vodou alebo variť spolu, potom sa dá s cestom pracovať. sorry, pusta
pridala som taký recept, aký som našla. Masa Harina som však , preto pšeničná múka.
variant je veľa a na nete aj viac receptov na Pupusas a plnka môže byť rôzna.
dakujem za tvoj link, som rada, že si ho pridala
.
musí byť veľmi dobrý, mňamkový, ale Pupusas to nie je. sem sa kyslá smotana do cesta nedáva a ani oškvarky. ten od Margó Bódi by som si veru rada dala :P
dakujem za pochvalu.
ak náhodou vyskúšaš Pupusas, potom daj vedieť :-)
dakujem za uloženie do kk.
maj mne sa tam páči tá paprika a šmakovalo :P
dakujem.
piekla ich na platni starého sporáka, jedli sme ich podobne a chutili :P
Pupusa sú veľmi chutné, jednoduché a ľahko a rýchlo sa pripravujú.
budem len rada, ak ich vyskúšaš.
dakujem.
preto som ah vybočila z tradičného receptu a boli to veľké fajnotky :-)
neboj, porobíš...ľahké a rýchle a chutné.
mne sa veľmi hodil tento recept v v tejto horúčave.
dakujem
dakujem.
to je ale moja chyba, nemala som Masa Harina :-(
ale som rada, že aj tak sa páči.
dakujem.
vdaka.
pridám súťažný recept na zahraničnú špecialitu a každý z nás si ho vysvetlí po svojom, po domácky :-)
akosi mi to nevadí, lebo sama som sa o to zaslúžila jednak pridaním Slovenského polooštiepka do plnky a pšeničnou múkou. možno práve preto sa recept aj páči a každému pripomenie jeho obľúbené domáce posúšky :-)
keby som to robila s Masa Harina, možno by si recept nikto nevšimol...
s bryndzou a zemiačikmi to musí byť úžasné, aj s údeným syrom to bola fajnotka :P sú fakt vynikajúce.
som rada, že sa ti rp páči.
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
pekný večer ti prajem :-)
pridám súťažný recept na zahraničnú špecialitu a každý z nás si ho vysvetlí po svojom, po domácky :-)
akosi mi to nevadí, lebo sama som sa o to zaslúžila jednak pridaním Slovenského polooštiepka do plnky a pšeničnou múkou. možno práve preto sa recept aj páči a každému pripomenie jeho obľúbené domáce posúšky :-)
keby som to robila s Masa Harina, možno by si recept nikto nevšimol...
s bryndzou a zemiačikmi to musí byť úžasné, aj s údeným syrom to bola fajnotka :P sú fakt vynikajúce.
som rada, že sa ti rp páči.
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
pekný večer ti prajem :-)
dakujem za pekné hodnotenie.
dakujem za pekné hodnotenie.
pekný večer aj tebe prajem.
posuniem.(-:pekny vecer(-.
skrátka Pupusas je chlebová placka, ktorá sa radí k chlebom a tých je nepreberné množstvo - asi preto každému pripomína tú jeho obľúbenú domácu placku, :-) aj ked je práve od Pupusas na míle daleko. :-)
ochutenie môže byť rôzne, najtypickejšie varianty som popísala v úvode receptu.
budem rada, ak rp posunieš manželovi :-)
dakujem ti.
dakujem.
dakujem.
je to pre mňa veľká česť :-)
dakujem ti.
www.hot-shop.sk/sk/tortily/10-kukuricna-mouka-masa-hari...
no a pokiaľ ide o použitie nejakej kukuričnej múky, ktorú bežne dostanete aj u nás, tak z nich žiadne tortilly ani nič podobné nespravíte, pretože z nej nedokážete spraviť cesto.
A pokiaľ ide o pšeničnú múku, z ktorej sa vyrábajú tortilly a bežne ich kúpite v každom supermarkete, ide o to, že pšeničná múka je lacnejšia ako na to určená kukuričná múka. Na druhej strane by však v Mexiku a inde pšeničnú tortillu veľmi neuznali:-)
To len na margo vhodnej kukuričnej múky
Pekný deň všetkým:-)
pomohla si mi vyriešiť môj problém.
rada pomôžem, ked viem, snád to pomôže k tomu, že sa trochu utíšia spory ohľadom originálnych prísad do jedál:-)
si veľmi fajn, milá a príjemná mladá žena.
prajem ti pekný večer.
ty si zatiaľ jediná, ktorá aj napísala, že to spravila a pochválila.
poviem úprimne, že ma veľmi prekvapilo, koľko ľudí si tieto chlebové placky pridalo do kk, vôbec sa o tom nezmienili...až 164 používateľov varechy, čím sa Pupusas dostali na 10. miesto zahraničných špecialít v júnovej súťaži, pričom ja sama som ich vôbec netipovala :-)))
dakujem ti za vyskúšanie a pekné zhodnotenie.
a tiež ti prajem príjemnú nedeľu :-)))
môj tip bol práve na Madarskú domácu vienettu, nemyslím prvé 3 miesta, ale aspoň umiestnenie :-))) nechcem povedať, že mnoho rp nesplňa kritériá svojho názvu vôbec, ani Pupusas nie :-)))
ešte k Madarskej domácej vienette, len na stránke Varecha.sk má v tejto chvíli len 987 zdieľaní receptu !!!!
a koľkí už spravili a aj pochválili...:-)
na fb má už viac hlasov :-)
zdieľam úplne tvoj názor o kk, nehovorí nič o tom, koľkým sa rp naozaj páči.
kk nemá nič spoločného s objektivitou, či sa rp páči...
ja si tam dávam len tie rp, ktoré aj urobím.
najvyšší čas prehodnotiť a upraviť podmienky súťaží, však???