Rôzne

Sud s kyslou kapustou

maminka1 - fotkamaminka1, 6. marca 2012

Vedel by mi niekto vysvetliť, prečo sa nám v sude s kyslou kapustou stráca voda? hore okolo vrchnáka a dostáva sa do kapusty.Máme studenú špajzu alebo kvôli čomu sa tak deje? Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

ancicka
ja som mala taký istý problém a vyriešila som to tak,že do suda som dala veľký sáčok a teraz som už zbytok zavarila.
Tiež si to neviem vysvetliť.
marcy
nezabúdam prilievať vodu do manžety súdka,je to podtlakom ??? ...neviem,ale často dolievam,lebo často otváram..... pravidelne konzumujeme svoju kapustičku aj s kvašnými jabĺčkami :-))
maminka1
@marcy vodu dolievam aj ja, ale keď sa vrchnák dvihne voda sa vráti...takže ak je tam malo vody, tak najprv dvihnem že koľko sa jej vráti a potom dolievam, ale určite viem, že sa dolieva aj po 3 dňoch...fakt záhada...nakoľko bývame v rod. dome tak či to nebude chladnou špajzou alebo bude nepodarený sud :-(
bozulka
To je úplne bežná vec,voda sa vyparuje,záleží aj od okolitej teploty.Keď je chladnejšie treba doplňať menej, alebo častejšie.Ale veľmi dôležité je aby voda v žliabku nevyschla lebo dnu sa dostane vzduch a kapusta sa rýchlejšie znehodnotí.Tiež sa nesmie zabúdať aj nato aby kapusta bola celá pod tekutinou.Do súdka som podľa potreby dopĺňala slanou vodou.Kapusta bola až dokonca tvrdá hoci trošku kyslejšia.Stalo sa nám že sme jeden súdok nezjedli a vydržal ďalší rok.Používam dosť soli,cibuľu a iba špetku kmínu,chrenový koreň,guličky čier.korenia.Kmín a bobkový list až pri varení,ináč kapusta mierne horkne.To sú moje dlhoročné skúsenosti.Mám rada aj jablká naložené v kapuste.Niekedy som dávala aj zlelý kúsok kláska kukurice,to pre krásnu farbu.
bozulka
@maminka1 ,treba súdok zkontrolovať či je vporiadku glazúra alebo či nieje náhodou prasklinka.Po vykysnutí čím chladnejšie tým lepšie.Samozrejme nie okolo 0°C !
maminka1
@bozulka , mozno sa nam par krat stalo ze zliabok bol suchy ale od vtedy si davame pozor aby bola vzdy voda..
no neviem ci sa celkom odparuje lebo ked dvihnem vrchnak tak sa voda vrati a sa nam aj stalo ze ked som dvihala veko tak som pocula ako steka dnu...manzel kontroloval a nenasiel nic ze by bolo poskodene, ale ja dost vetram aby bolo v spajzi chladnejsie..radiator tam nemam, je na severnej strane ale mam pocit ze by malo byt chladnejsie, mame plast. okna, cize bud vetracka alebo mikro...ale ked necham vetracku kosa velka a ked len micro tak sa mi zda malo chladno..niet nad stare okna...luftovalo sa samo ;-)
a recept na kvasenu kapustu je v celku podobny...mozno to bude rozdielnou teplotou... dakujem
používateľ nemá avatar
pop
pop
Pozdravujem, aj mne sa stráca voda zo žliabku a podtlakom vteká dovnútra ku kapuste, kde stúpa hladina.. prosím neviete čo s tým ?
radost
@Pop (15.11.2017 18:59)

netráp sa..všetko je ok..vodu do žliabku dolievaj-tam musí byť stále..
používateľ nemá avatar
pop
pop
@Radost (15.11.2017 19:16)

po 7 dňoch sme ju dnes premiestnili z 20C do miestnosti s cca 14 C, ako som čital na nete malo by to byť v pohode...dík
radost
@Pop (15.11.2017 20:08)

bývame v paneláku..vykysnúť nechávame v detskej /už prázdnej/ izbe tak dva týždne-potom dolu do pivnice..dolievať vodu..ak vnútri v sude je málo-dolievame aj tam-by bola kapusta ponorená..nie suchá..vydrží aj dva roky..
ewrin
Mám presne ten istý problém. A určite to nie je spôsobené odparovaním. Večer je žliabok plný a ráno je úplne suchý !!! Voda zo žliabku je presunutá do súdka. Akoby kapusta kvasila naopak. Tiež sa neviem nikde dopátrať o príčine tohto procesu.
topehav
Sú dni, keď nedolievam aj 5 dni a naopak su dni ked dolievam aj 3x za den. Ja to pripisujem tlaku vzduchu. Ked sa rychlo zvysuje tlak vzduchu, voda v žliabku prekvapkava do suda. Malo by pomôcť len pootvoriť veko a vyrovnat tak tlaky medzi vnutrom suda a vonkajsim tlakom vzduchu. Počas dní, ked sa tlak vzduchu znizuje, kapusta viac buble lebo vo vnutri suda je vtedy väčši tlak ako vonku. Vtedy voda v žliabku neubúda.
jjlukas
Ja si robim kapustu uz 3 roky a vzdy ma nieco prekvapi a to tento rok ze sa mi zda ze je horka.Voda v zliabku je stale dolievana a do kyslej kapusty lejem prevarenu slanu vodu uz vychladenu aby bola kapusta ponorena.Samozrejme ked odoberiem kapustu umyvam drievka a aj kamene.Vzdy potom dosledne zatlacim aby vysla voda von a potom zatvaram sud a dolejem aj vrch ak treba.Chcem sa opytat ako casto a ake mnozstvo prevarenej slanej vody davate k uz vykvasenej kapuste.Mozno tam robim chybu ci jej nedavam vela.Sudok je v chladnej miestnosti
45678
@jjlukas (5.1.2023 14:00)

Žiaľ, niekedy, keď nepoznáme zdroj kapusty,kúpime taký,ktorá bola striekaná pred zberom a potom zhorkne.Stalo sa to nielen mne,ale aj iným,ak sme v jeden rok kupovali rezanu kapustu z rovnakého zdroja.predpokladam,že to nebude u vás slanou vodou.
jjlukas
@45678 (5.1.2023 16:22)

Dakujem za odpoved a kapustu beriem z kapustarne svedernik.Tam maju vlastnu a kvalitnu kapustu.Prve mesiace po skvaseni bola super ale dnes som bol doliat slanu vodu a zda sa mi trosku horka.