Varenie

Stopkový zeler - čo s ním

bugout - fotkabugout, 29. mája 2021

Ľudia mám otázočku. Keď robím niečo so stopkovým zelerom, zväčša sa používajú tak jedna dve stopky
do soffritta a čo so zvyškom? Máte nejaké rady ako ho čo najlepšie skladovať, prípadne recepty kde by sa
rýchlo minul... Surový ho skrátka len tak "chrúmať" nebudem.

@zareaguj


Diskusia k téme

nephilim
Zapiecť s inou zeleninou. Posyp syrom. Vajíčka. Zeleninová polievka. Podložka pod kura. Tvoje otázky ma udivujú.
bugout
@nephilim ďakujem za radu, pôvodne som chcel so zvyšným zelerom umyť okná. Skôr som očakával odpoveď (bez poznámok, ale evidente inak reagovať nevieš, takže prosím na moje príspevky už nereaguj) z vlastnej skúsenosti v duchu "mne keď ostane veľa zeleru urobím krémovu polievku takú a takú" alebo "keď mi ostane zeler dám ho do mrázaku" alebo "v chladničke vydrží aj dva týždne".
haji
Mám ověřeno, že v chladničce, v původním pytlíku, vydrží poměrně dlouho. Mám ho ve dveřích chladničky - na stojáka. Ulomím kolik potřebuji, odstraním vousy z vnější strany pomocí škrabky. Pravda, ke konci uložení trochu ztratí pružnost, ale dva týdny přežije. Jen jednou se mi podařilo přinést domů nějakou atrapu, odešel na druhý den od nákupu. Ověřená kvalita: dovoz Španělsko, pytlík má takové fialovo bílé vlnky po sobě. Musím se dobře podívat na označení, bo změní design pytlíku a budu v háji. Když stopkový zeler koupím, dávám ho nejméně jeden stonek do všeho, umím ho nacpat i do fašírky, guláše, hovězího na houbách - prostě nemám brzdu. Používám i na závěr jako zavářku do každé polévky. Do salátů, pomazánek - kam se vejde. Minule jsem ho do zeleninového salátu nasekala na robotu - úplně se ztratil, jak najemno byl nasekaný /ale příště raději jen nakrájím - ráda chrumkám/. Vždy ho nějak spotřebuji. Ještě jde oživit spodní část, když ji odkrojím a položím na talířek s trochou vody - obrazí maličkými listy/výhonky.
Určitě ho spotřebuješ rychleji než já, jeden krk a jeden žaludek jsou méně než dva a více.
Do mrazáku nedávám - je to jemná zelenina a ven bych vytáhla hrudku ledu, která by se rozešla ve vodu a něco... možná do základu vývaru dobrý, když už to nejde jinak. Uf
Vařím klasiku - a v té se stopkový zeler v pohodě udomácní. Tedy do slaných pokrmů. Nasladko by to nešlo, tam bych neriskovala. A ještě jedna rada - kupuji tak jednou za měsíc. Abych měla i přestávku. haha
Hezkou sobotu!
janamaria
ja davam do slepacej ci hovadzej polievky aj po 4stopky,ked peciem maso v rure tak tak isto maso z o zeleninovou omackou. tuna salad tam ide vela toho zeleru.vydrzi v chladnicke aj mesiac tak ako kupim dam do suflika v chladnicke a nic sa mu nestane.niekedy zacina uz vednut nieje taky chrumkavy ale nevadi na chuti mu neubera.aj ked robim svieckovu tak tiez davam.do mrazaku v ziadnom pripade nedavaj to ho mozes rovno vyhodit.ani netreba ho supat skrabkou ako pise haji,to nieje rebarbora .inac ten zeler je velmy zdravy a ma vela vitaminou takze my aj tak chrumame z ranch dresingom alebo cesnakovym proste aky je po ruke.
zolik
@bugout
Ahoj, ja ho mam prave rada aj surovy. Nakrajany tak na 10cm k tomu dobry dip a pohar vina v lete na terase. Zobem ho ako Soletky.
Ale uz som ho v jednej Restauracii v Lugano jedla aj v rizote na vine, nakrajany na drobne, tenke mesiaciky, posypane Parmesanom, cerstvou bazalkou a citronovou korou. K tomu servirovali jahnacie kotlety a grilovane cherry-paradajky. Bolo to vyborne, take letne.
45678
@bugout (29.5.2021 18:47)

Už odznelo veľa rád, no ja pridám praktické :-) keď dám stopku zeleru k tvrdému syru, neplesnivie a vydrží dlho svieži, rovnako, keď nespotrebujem celý sendvič, toastovy chlieb aj chlieb priložím do sáčku stopku zeleru a nechytí pleseň. Surové stopky sú chutné v kombinácii džem a rôzne druhy syru, či hrozna /zvyk z Dánska /, nemusí každému chutiť, ale vyskúšať sa môže :-)
janamaria
@45678 (29.5.2021 20:19)

No tak Dakujem aj ja za dobre rady,lebo to som ani ja nevedela a urcite vyskusam z tym chlebom.Zelam krasnu nedelu.
babidka
Ja ho pridavam do kazdej /aktualne varenej/ polievky, paradajkovej omacky, do svieckovej...vopcham ho vsade , kde je to este prijatelne:-)Niekde mi vadia tie kusky, lebo vnucky sa vzdy pytaju ci je to husenica ...tak ho rozmixujem aj s trochou prave robenej omacky alebo polievky.Ak ostane a po par dnoch by som ho musela uz vyhodit, tak pokrajam na kusky a zmrazim. Bude do polievky nabuduce.
mirop
vyvar, bolonske ragu, a na "len tak" chrupanie je tiez fajn, s dipom alebo aj bez
tatarka58
Ked mi zostanu kuracie prsia z peceneho alebo grilobaneho kurata, nakrajam ich na drobnejsie kocky, nakrajam stonkovy zeler, pridam konzervu nakrajaneho ananasu, alebo kukurice, na dresing zmiesam grecky husty jogurt, trocha majonezy, trocha medu a citronovej stavy, trocha soli, korenia a je z toho vynikajuci salat
siuuu
Ja používam do šalátov, chrumkáme s dipom ale najradšej robím zo stonkového zeleru krémovú polievku (recept mám aj tu na vareche) - jemnú verziu alebo jemnučko kyslastú (s troškou octu) - s plátkom opečenej sušenej šunky je to mňamka - je to jedna z mojich najobľúbenejších polievok.
jana7843
ja ho skladujem v pohari s vodou, vydrzi daleko dlhsie cerstvy. ani s humusom si ho neskusala cerstvy chrumnut? u nas sa to celkom osvedcilo, len tak surovy nie, ale ked je k tomu humus alebo nejaky dip, tak to uz zrazu zmizne ako nic.
mijaita
U nas se prodavaji daleko mensi a musis koupit vse. Take jsem bojovala, ted ho uz spotrebovavam v pohode. Stve me ale, ze jinde ve svete si reknes o dva stonky a ulomej ti tedy jen dva. Posilam ti jednu invenci z moji databaze :-)


bugout
@mijaita (11.1.2022 21:17) to vyzerá krásne. Ten syr je len klasický krém, alebo nejaká nátierka, teda myslím niečom dotvorené?
1x haji
mijaita
@bugout (11.1.2022 21:43)

Nejaky tvarohovy syr, rada kupuju slovensky hrudkvy, dala jsem v tomhle pripade rozmackany zloutek, sul. Do tech celer stonku muzes dat cokoliv, je to dobre a i k pohosteni. Treba i z nermalniho celeru pomazanku. Vsechno, co ti chutove k celeru ladi.
1x haji