Zdravá výživa

Stéviový prášok z DM

pipnat - bez fotkypipnat, 5. mája 2014

Minulý týždeň som si prvýkrát kúpila stéviový prášok Das Gesunde Plus z DM .Na obale je uvedené, že jedna čajová lyžička prášku (5g) sa rovná jednej čajovej lyžičke (5g) cukru, čiže sladivosť 1:1. Včera som piekla koláčik, kde malo ísť 100 gramov cukru, ktorý som chcela nahradiť týmto práškom, ale dala som ho "len" 30 gramov...výsledný koláčik však bol príšerne sladký (aspoň pre mňa, lebo takmer necukrím) a v ústach ostala taká divná chuť....neviem, či som si nesprávne pozrela obal, alebo majú chybu oni.....Prosím, máte s týmto práškom niekto skúsenosti?

@zareaguj


Diskusia k téme

eldina
tiež by ma zaujímali skúsenosti so steviou v prášku, pipnat asi tam mali chybu, lebo som niekde čítala, vraj je stevia 300 x sladšia ako cukor, ak by bolo 1:1 načo by človek kupoval steviu?..:)
pipnat
veď presne, aj ja som čítala, že je 300x sladšia, tak veru neviem...ešteže som tam nedala tých 100 gramov, koláč by putoval rovno do koša!
eldina
poškuľujem po tom prášku už dlhšie v DM-ke..:), je totiž nad mojimi olejmi, čo každé ráno do seba ládujem/sesamový, ľanový/
aj ked sa priznám, že ani netuším, ako chutí /coca cola ZERO sa ku mne ešte nedostala, vraj je v nej/, takže budem sledovať túto diskusiu, nech sa aj ja podučím..
/pinap, dovolím si ťa trochu poučiť..:) v tvojej diskusii ti prídu všetky príspevky aj bez zavináčtvojnick...:) ale ak ty na niekoho reaguješ, už musíš dať napr.@eldina , aby mi to prišlo, ak by som to tu nesledovala-nevidím, že si na mňa reagovala/..:)
pipnat
@eldina , áno jasné, vďaka za upozornenie:)ja inak bežne používam stéviu napr. do kávy, alebo jednej porcie ovsenej kaše, ale len v tabletkovej forme, to viem, že jedna tabletka mi úplne stačí, len som chcela vyskúšať prášok na pečenie...určite som však na neho nezanevrela, len dám nabudúce asi 10 gramov:)
sylvia267
stévia má špecifickú príchuť, ja ju moc nemusím. Keď som chcela urobiť diétnejší alebo zdravší koláč, občas som kúpila xylitol (kukuričný). Ale je tiež dosť drahý :-/.
luciak
Pouzivam tento prasok, aj steviu v tabletkach tiez z DM. Co pisu na obale priznam sa neviem, ale z vlastnej skusenosti hlavne ten prasok ma jednoznacne vyssiu sladivost, ako cukor. Ja napriklad ked robim caj do litrovej kanvice, na toto mnozstvo davam tak pol cajovej lyzicky prasku a sladky je dost. Pri tych malych tabletkach pomer sedi viac, teraz ich mam pri sebe a citam, ze jedna sa ma rovnat 1 cajovej lyz.cukru. Povedala by som, ze chutovo to aj sedi.
luciak
A este k tej chuti - ano, stevia ma taky trosku specificky chutovy "dojazd" v ustach, ale da sa na to zvyknut.
janger
Ja si myslim, ze iste je tam chyba v navode. Ja sice nemam ten isty prasok, ale nieco velmi podobne. Je to lahucke ako paperie, takze lyzicka cukru a lyzicka toho stevioveho prasku nikdy nemozu mat tu istu vahu = teda 5g. Normalne vazi 1cajova lyzicka kryst. cukru asi 5g. Na mojom baleni toho prasku je napisane, ze 1 lyzicka cukru 5g = 1 lyzicka stevioveho prasku 0,5g. Takze ak by som potrebovala nahradit 100 g cukru, (co predstavuje 20 malych lyziciek cukru), namiesto toho by som pouzila 20 lyziciek stevioveho prasku, co je 20x0,5g=10g stevioveho prasku.
radox1
s nadsenim asi pred rokom som skusal steviu vo viacerych formach,zial i ked je zdrava,jej chut mi nepasovala-este po hodine som citil v ustach nahorklu chut.tak som opat preladil.
evanaaa
Mala som len stéviové tabletky ale až do konca využitia som si na tú chuť nezvykla, hneď pri prvej (do kávy) som si myslela, že tam omylom alebo ako dali tbl sacharínu, totiž taká pachuť mi ostala v ústach ešte chvíľu po užití. Najlepší je Xylitol, aj keď drahý, koláče enrobím často a na sladenie používam tabl. dávkovacieho sladidla alebo tekutého vo fľaštičke, ten je na to nejlepší, nemá žiadnu pachuť.
Nedávno som dostala sadenicu stévie, za pár dní mi dosť vyrástla, len neviem, čo okrem sušenia s ňou. A čo aj po usušení, ako ju používať.
ela77
Ja stéviu dávam ku bylinkovým čajom. Cítim ale pri tom takú zvláštnu vôňu, niečo podobné praciemu prášku,či acetonu, alebo niečo také. Stéviu keď ti zmohutnie si môžeš odrezkami namnožiť. Ja keď ju strihám,aby nešla veľmi vysoko a hlavne aby sa rozkonárila, tak lístky oberiem na sušenie a obtrhanú od lístkov(nechám iba vrcholové) stopku dám do prášku zakoreňovača a zasadím do črepníka a prikryjem petflašou. Píše sa že zakoreniť do vody, ale to sa mi nikdy nepodarilo. Iba túto zimu som v neskorej jeseni dala zakoreniť a už zakorenené som dala s ostatnými do pivnice do chladu, ale žiaľ chcela som im dopriať ešte troška kľudu a nechala som tie petflašky na nich a tak mi poplesneli, že mi zostali z nových iba dva kusy.
evanaaa
@ela77 , striháš ju ešte pred kvetom? Lebo ako pozorujem, zdá sa, že na vrcholku sa už robia púčiky. Predtým som mala tiež jednu, vyrástla iba jedna stonka vysoká asi 60 cm, lístky som obtrhala a ostatok vyhodila (teda, môj muž, že čo už s ňou). Budem si musieť vyhľadať aj podmienky pestovania a aj použitie.
ela77
@evanaaa , tak vysoko som ju nenechala vyrásť ako píšeš ty, chcela som aby sa rozkonárila a spevnela, lebo som ju horkoťažko vypestovala po viacerých neúspechoch zo semiačok, ktoré sme mali dodané až spoza oceánu, nakoniec sa podarilo z Poľska, ale z toho množstva po viacerých pokusoch nebolo nič. To jedno maličké čudo som opatrovala ako oko v hlave (ako sa vraví), no keď už sa podarilo dobre zakoreniť, tak už bolo po problémoch. Ku kvetom ju nepúšťam, lebo viem, že tie semiačka sa ozaj zle zakoreňujú tak ju kvetmi a semiačkami nechcem vysilovať a keďže sa mi podarilo zakoreňovať ju tak ako som písala, tak som to radšej praktizovala tak.Píše sa, že konárik do vody dať zakoreniť, ale ani raz sa mi to nepodarilo. Možno som robila niečo zle, ale keď som dala do prášku stimulátora a rovno do zeminy a prikryla ju pod urezanú petflašku, tak sa podarilo vždy. Tak ak ju máš radšej jej vrchol zastav nech nahodí bočné konáriky. Nemám ale zatiaľ odvahu ju dať do voľnej pôdy, či by na ňu nešli mravce, alebo niečo podobné. Tak ju zatiaľ mám v hrantíku a v kvetináčoch vyložených na vyvýšenom mieste a na slniečku vonku, ale ak si dáš vygoogliť tak najdeš aj obrázok celého poľa (myslím, že je to poľský pestovateľ). Neviem čo by urobila v našich podmienkach vonku v zime voľne v pôde. Ja ju dávam vždy na zimu do pivnice na okno, ona zoschne a začne vyháňať nadivoko slabé výhonky, že mám niekedy pocit, že do jara nevydrží, ale zatiaľ sa ju podarilo na jar vždy dať do normálu a spevnela. Dala som aj do mrazničky nejaké lístky, ale zatiaľ som ich nepoužila, ale ak sme chorí, napr. chrípkujeme, tak pridávam tie sušené k inej bilinke, napr. k repíku, medovke.To stými semenami je problémové, lebo majú klíčivosť iba dva či tri mesiace?Dobrý článok je:Stévia - sladká tráva, ktorá lieči | Urob si sám
pipnat
@janger , myslím si aj ja, že je tam nesprávny údaj, budem sa riadiť podľa teba, tiež si myslím, že toho prášku stačí úplne máličko. Potom to ani nezanechá žiadnu chuť v ústach, teda píšem podľa seba, keďže bežne používam tabletky a nič po nich necítim:)@evanaaa , @ela77 asi skúsim aj ja zasadiť...:)
janara
nemám dobrú skúsenosť so stéviou tekutou, ani tabletovou...sladivosť píšiu rozne - od 300 - 500 x sladšie ako cukor, ale ja som to tak nevnímala
kávu, čaj nesladím, ale napr. kakao mám rada sladké... dnes ráno som si dala 3 ks do kakaa, a nezdalo sa mi to sladké, len "čudné"
rolandik
Stévia má hlavne glykemický index 0. Preto je dobrý aj pre diabetikov.
jarbar
Stévia tabl. sú podľa vedeckých výskumov sladšie 380 - 400x sladšie ako cukor. Je v tom chyba tak technická , totiž v tabletkách je aj uhličitan sodný t.j. sóda bicarbóna a tak tieto tabletky majú sladivosť cca. 200x. No a tie ceny Bože ochraňuj kráľa a celé slovensko. Strašne premrštené. 200 tabletkový dávkovač s DPH na pultoch zvyčajne 4,- €. Pritom dávkovač stojí asi 3,50€ a náplň 200 ks tabletiek cca. 0,50 €. Môj skromný odhad.