Kuchyňa a vybavenie

Sterilizovanie v tlakovom hrnci

kimlo - fotkakimlo, 12. júna 2019

Prosím Vás, mate niekto skúsenosti so sterilizáciou v tlakovom hrnci? Ide mi hlavne o mäsové výrobky, paštéty, zavárané mäso... koľko vody, ako dlho a pod...
Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
Mäso sa odporúča vždy sterilizovať 2x, (druhýkrát na druhý deň po vychladnutí), v tlakovom hrnci by som dal len toľko vody aby neboli poháre celkom ponorené, čas by som dal polovičný ako pri normálnom zaváraní,merať od začiatku syčania, ,
len si nie som istý či tam nebude prekážať, že sa to varí pri zvýšenom tlaku, aby nepopraskali poháre, je škoda pokaziť kopu mäsa
nadia56
@Kimlo , my sme sterilizovali v tlakovom hrnci bravcove vo vlastnej stave, tak ako sa pise vyssie, vody sme dali priblizne do polovice poharov a od signalizacie ventila sme nastavili cas na jednu hodinu a potom sme nechali v zatvorenom tlakovom hrnci do rana vychladnut, zial, jeden pohar ten tlak nevydrzal a praskol, to je riziko takehoto sposobu sterilizacie potravin,
odvtedy sterilizujem v rure, naslakdam pohare do vyssieho plechu, nalejem cca do 1/4 vysky poharov studenu vodu, plech vlozim do studenej rury, nastavim teplotu na 120 C a od vyhriatia rury sterilizujem 2 hodiny, necham vychladnut v rure a na druhy den este raz postup zopakujem, myslim, ze tento sposob zavarania poznas,
je to sice casovo dlhsi proces aj o nieco financne drahsi ale nie ziadnu skodu v podobe rozbitych poharov,
pred dvoma dnami som v rure sterilizovala 6 poharov rillettes,dokonca som skusila spravit aj z kuracieho masa rillettes, tiez je velmi chutne, taka odlahcena forma, mozno pre dietarov,
to je moja skusenost ,
zelam ti pekny a prijemny letny den ☺
sovka62
Mám rovnakú skúsenosť ako @Nadja56 , mne praskol pohár s hrachom, z umývania som mala radosť veľkú, preveľkú.....
kecupicek
Pokiaľ sme robili domáce mäsové výrobky, zatvárali sme ich do polkilových plechoviek. Ak voda dosiahla bod varu a bola aspoň 5-6 cm nad plechovkami, stopli sme 2 hodiny. Treba si dávať veľký pozor pri kupovaní plechoviek a viečok, aby boli z tej istej firmy a tesne priliehali. Po dvoch hodinách sa voda z hrnca /paráka/ vypustila a plechovky sa dali ochladiť do vane so studenou vodou, aby dobre pritiahlo viečko. Najlepšie to bolo v zime, nahádzali sme tam snehu a neplýtvalo sa vodou.