Varenie

Štefanská pečienka

vyhodtocesto - bez fotkyvyhodtocesto, 26. decembra 2019

Nazdar,

kedysi dávno som bol v kúpeľoch a tam som dostal na obed jedlo s názvom štefanská pečienka. Neviem už presne, čo to bolo, ale išlo o mäso s nejakou šťavou, na mäse boli položené plátky vajca natvrdo a príloha bola slovenská ryža.

Mňa by práve zaujímal recept na toto jedlo. Je tu na Vareche toto  varecha.pravda.sk/recepty/hovadzia-stefanska-pecienka/173...
ale to nie je ono, tam neboli vajcia vo vnútri, ale len položené na mäse.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Tak ako ti to dali, nebol originálny recept, lebo Štefánska pečienka, ktorá sa robí z hovädzieho mäsa, má celé vajíčka zarolované v mäse.....buď sa spraví ako roláda naplnená vajcami, alebo sa do kusa mäsa spraví otvor a doň sa dajú vajíčka. potom sa to pekne krája na pláty....veď sa podívaj na recepty tu, všetky tie "štefanské" sú tak robené.
1x 45678
klukodvody
Tak když to bylo dávno tak to bylo asi takhle. Pokud jsi nebyl v restauraci lepší cenové skupiny , tak to byla taková divná praxe rádoby kuchařů. Udělala se přírodní hovězí pečeně a rázem jsi mohl dát na jídelní lístek několik jídel.
Štěpánská hovězí pečeně, to jsi dostal Ty. Podvod s vejci, která se dala na plátky nahoru.
Pravá se prořízla a naplnila vařenými vejci.
Pražská hovězí pečeně, tam se navrch dala lžička míchaných vajíček. Podvod.
Pravá se opět prořízla na kapsu a naplnila se míchanými vejci.
Znojemská hovězí pečeně, jen do omáčky nakrájeli trochu kyselé okurky a přelili.
Pravá se prošpikovala slaninou a kyselými okurkami a do šťávy se daly na másle orestované okurky.
Přírodní hovězí pečeně. To byla jen čistá pečeně přelitá šťávou.
Všechny měly být přelité šťávou specifické chuti po surovinách. Ale opět podvod, byla připravená tak zvaná UHO což byla univerzální hovězí šťáva většinou z nějaké pasty kvůli barvě.
No a když se obměnily přílohy tak byl plný jídelní lístek. Nikdy jsem to nedělal ale znal jsem hodně podniků, kde tato praxe byla. Tak ahoj.
sovka62
@klukodvody , presne si to zhrnul, zažívali sme to služobných cestách. Kuchári fixľovalo ako sa opovážili, ale aj keď nebol dodržaný originálny postup, vždy to bolo jedlé. To už dnes, žiaľ, neplatí. Klasika sa z väčšiny reštaurácií vytratila, väčšinou preferujú akúsi "modernú" kuchyňu, kde podávajú čudesne kombinácie jedál s divným výsledkom (česť výnimkám). Ak sa len trochu dá, vyhýbam sa pozvania na obed či večeru, to už je lepšie dať si doma hoci maslový chlieb s bielou kávou.
klukodvody
@sovka62 (28.12.2019 08:47)

No máš pravdu. Manželku do restaurace na oběd nedostanu, u nás klasika, radši až přijedeme domů tak udělej nudle. To ale neplatí pokud jedeme na delší dobu. Zdravíme a přejeme hodně radosti do Nového Roku.
rulik
Receptúra č.11007 ČSN:
1 Kg hovädzie zadné
50g slanina s kožou
3 vajcia
soľ
mleté čierne korenie
120g bravčová masť
200g cibuľa
1,2 L voda
100g hladká múka
Opláchnutý podlhovastý diel mäsa po stranách prešpikujeme slaninou, uprostred ostrým nožom prerežeme otvor(kapsu), do ktorého opatrne vsunieme natvrdo uvarené ošúpané vajcia,otvor uzavrieme špajdľou alebo ihlou, posolíme okoreníme.
Na plátky nakrájanú cibuľu osmažíme na masti do ružova, vložíme na ňu mäso, krátko ho opečieme, potom zalejeme trochou vody, prikryjeme pokrievkou a dusíme-pečieme do mäkka(V priebehu dusenia mäso obraciame, podlievame šťavou a dolievame vodu.)
Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, osmahneme, zalejeme vlažnou vodou, dobre rozmiešame a za občasného premiešania varíme zvolna najmenej 1 hodinu. Prevarenú šťavu precedíme cez sitko a dochutíme soľou.
Výsledok:1 plátok mäsa odkrojený cez vlákno ,na reze je v mäse vajce a slanina, mäso má typickú vôňu a chuť, je podliate hnadastou šťavou, ktorá má mäsitú, mierne korenistú vôňu a chuť a je hustejšia.
Podávame s varenými zemiakmi alebo ryžou.
Ja len toľko...
radox1
Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, osmahneme, zalejeme vlažnou vodou, dobre rozmiešame a za občasného premiešania varíme zvolna najmenej 1 hodinu.........

spravna to metodika,ziadny lep.