Kuchyňa a vybavenie

Sporák MORA 2225 - výmena spodnej špirály

majky789 - bez fotkymajky789, 29. januára 2017

Ahoj, potreboval by som poradiť, ako mám vymeniť spodnú topnú špirálu v sporáku zn. MORA 2225. Ak má niekto skúsenosť , návod alebo video tak nech sa s tým podelí.

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
ja by som to riešil cez odborníkov, v tomto prípade bude treba mnoho vecí asi odkryť aby si sa dostal k špirále a môžu vyskočiť veci, ktoré bude treba vymeniť tiež a skončíš s rozobratým šporákom uprostred kuchyne a na toho odborníka nakoniec aj tak dôjde
zolik
pred Vianocami sme riesili podobny problem u mojej mami. najekonomickejsie bolo kupit novy sporak. stary/ pokazeny odviezli gratis.
V obchode v Senici sme ho objednali (teraz su v mode kombinovane, ale mama chcela len plyn) doviezli ho za 4 dni. Stal tusim okolo € 170.
marikafil
Mne sa spodná špirála prepálila po 9 a pol roku, zavolali sme majstra, vysvetlil, že sa vždy prepáli spodná, lebo je zakrytá, kým tá horná je voľná. Vymontoval najprv celú rúru (mám vstavanú) potom starú zhorenú špirálu a odišiel. Objednať novú špirálu. Po troch dňoch prišiel, za pol hodiny namontoval novú špirálu aj rúru na miesto. Stálo to celé 60 eur. Rozhodne menej ako nová rúra.
haji
@Marikafil (2.2.2017 10:53)
Naprostý souhlas. Moje Mora 2135 je dáma v nejlepších letech, letos jí bude 30 let. Za tu dobu má původní spirály, měla před šesti lety jen jednu bolístku - opravu. Sice to bylo na vícekrát, dokonce selhal origoš opravář, ale brácha sehnal odborníka na elektřinu z fabriky. Mistr našel chybku po panu opraváři, který měnil vykopávkovou elektroniku za nový výtisk. Ale nějak se mu vymkl z pod kontroly jeden drátek, který probíjel. No, párkrát vyražené pojistiky, trocha plamenů a zvkukových efektů, leknutí, ale Mistr vše uvedl na pravou míru a moje Mora šlape jako švýcarské hodinky - tedy československé!! Spirály jsou trochu unavené - peče více a do menších stupňů se jim nechce, ale to je přirozenost. Miluji ji a věřím, že je to vzájemné.
Jsem pro opravu, výměnu spirály. Sežeň si opraváře, nebo zajdi do hospůdky na jedno a chlapi ti někoho doporučí. Držím pěsti! Na nový model je vždycky dosti času.
conscientia
@Haji Súhlas. Niet nad Mory (tá naša sa tento rok tuším dočkala oficiálnej oslavy plnoletosti) a ja som po poslednej sondážnej návšteve predajní s elektrospotrebičmi odhodlaná ako ešte nikdy ju udržať pri živote i na infúzii.

Špirálu sme zatiaľ nemenili a oproti predošlému sporáku (ten mal 14 rokov) ani platničky, hoci jej už - starenke - začína pokrivkávať vetranie a nesmiem v nej piecť ryby, inak jej "zadoček" cítim v kuchyni aj dva týždne. Tiež musím v istej fáze pečenia otočiť plech, nakoľko vpredu pečie viac než vzadu. No usúdila som, že ten sporák musím brať ako životného partnera: aj on má svoje muchy, čo ma občas točia, no nezabijem ho kvôli tomu :) Takže som jednoznačne za pokus o resuscitáciu a opravu.

Je to tragikomické, že napríklad umývačka riadu má 6 rokov a už som ju musela nechať opraviť trikrát. Ceny za opravy - nebyť to rodinný známy, ktorý ocení fľašu dobrého vína a dobrú večeru - by už konkurovali cene novej. Ale zas som sa vďaka nej naučila majstrovsky nahadzovať poistky.
staja
@Marikafil (2.2.2017 10:53)
Tiež mám Moru a asi po 10 rokoch mi odišla špirála, servisný technik mi ju vymenil (tiež vstavaná rúra), nemal tú z Mory, použil inú, ktorá sa tam hodila. Rúra pečie výborne, len sa nahrieva trochu dlhšie a keď mi niekto radí, aby som ju vymenila, tak nesúhlasím, lebo nemám istotu, že nová bude lepšia.
2x haji a staja
bajom
Ako dlho ju máš? Lebo neviem či sa oplatí to meniť, sám to neopravíš musíš na to zavolať niekoho schopného a pravdepodobne budeš musieť dokupovať novú špirálu a neviem či by nebolo lepšie riešenie kúpiť rovno nový šporák.
Každopádne s týmto ti asi nikto nepomôže iba opravár
a ak sa rozhodneš pre kúpu nového šporáku tak môžeš využiť zľavu  www.kuponyzdarma.sk/hej-sk/...

na hej.sk nájdeš plno šporákov, najmä mora značky
katka78
@Bajom (9.2.2017 14:04) Vďaka ti! Tvoje slová "sám to neopravíš musíš na to zavolať niekoho schopného" mi vyčarili nie úsmev na tvári, ale spôsobili salvu smiechu. Či ty nebudeš z môjho rodu? Takú "majsterku prebreptov a komplimentov" ako ja tak ľahko nenájdeš. Na počkanie urazím hocikedy - hlavne keď chcem pochváliť :-)
ziegelfeld1968
@Bajom (9.2.2017 14:04)
Ja som elektrikár a okrem iného som opravoval aj el. šporáky v Mierovej kolónii v BA, takže s tým mám skúsenosti. Pokiaľ si zoženie špirály a šikovného elektrikára, tak rozhodne ušetrí viac, ako keby kupoval nový šporák. Výmena nie je žiadna veda, aspoň pre mňa, dôležité je, aby pri výmene dodržal všetky prepoje v správnom poradí, pretože ak ich nedodrží,tak sporák nebude fungovať 100 %. Ide tam totiž o paralelné alebo sériové prepojenie špirál, podľa stupňa nastavenia prepínača a ak to nedodrží, nebude mu to fungovať presne podľa stupňa zapnutia, napr. na stupni 3 mu to bude hriať polovične.

1x staja
motyka
Mali sme podobný problém, ako Majky 789. Keďže sme medzičasom už prerobili byt, rozhodli sme sa, že už nebudeme sporák opravovať, ale kúpime nový. Samozrejme, že po skúsenostiach s doterajšou výbornou Morou, sme sa znova rozhodli pre túto značku.
Ale milí, zlatí, tá dnešná Mora oproti tej starej - je "nebe a dudy". Kohútiky všetky z umelej hmoty, ťažko sa čistia a dávajú naspäť, vrchná časť - nestabilná. Plechy zo starej do novej nepasujú. Atď......
Takže - dokiaľ sa dá opraviť starý typ Mory - v primeranej cene - určite si ju nechajte opraviť.