Rôzne

Špenát

marienka44 - fotkamarienka44, 18. apríla 2014

Na Zelený štvrtok sa tradične varí špenátový prívarok. Preferujem svieži, zelený špenát pred mrazeným. Po uvarení som ho posekala na drobno. Klasická zápražka + cesnak, zaliať vodou. Na záver dávam na zahustenie rozšľahané vajíčko a čerstvo mleté korenie.
Chcem sa všetkých spýtyť, či do špenátového prívarku patrí aj trochu mlieka. Ja ho pridávam len v malom množstve, ale možno by tam nemalo ísť žiadne mlieko. Ako varíte Vy? S mliekom alebo bez mlieka?

@zareaguj


Diskusia k téme

finczi
Zápražku podlejem mliečkom a vložím špenátový pretlak, rozvarím a posolím, povarím a je to. Mliečka nedávam veľa, od oka...Podávam s varenými zemiakmi /v šupe/, alebo s hranolkami + volské oko.
Všetkým prajem požehnané Veľkonočné sviatky!
svedka
Sladka smotana,ziadna voda,muskatovy oriesok,sol,korenie,cesnak a rozmixovane :)
smejkad
ja zvyknem oprazit cibulku, dam spenatovy pretlak, trosku podlejem aby sa skor rozpustil,ked je rozpusteny, dam kyslu smotanu s troskou muky a pretlaceny cesnak a sol, necham kratko prevriet a hned podavam s varenymi zemiakmi a volskym okom alebo opecenou klobáskou
zatial sa nik nestazoval :-)
zatial sa nik nestazoval :-)
mijaita
@marienka44 pod špenát vždy trochu mléka nebo smetany, sráží kyselinu šťavelovou a je mnohem hedvábnější . Zda pak zahustíš jíškou nebo vejci, to už je na tobě.
eraserhead
Čerstvé špenátové listy zvinieme a zaistíme špáradlom alebo niťou, zľahka urestujeme (max 2 minúty), na troche masla a cesnaku, jemne solíme a koreníme práve zomletým korením. Odstránime niť-špáradlo, prekrojíme na polovicu a okamžite podávame, napríklad s jahnacou kotletou


tothka
Do špenátového prívarku vždy dávam sladkú smotanu, ako prílohu robím palacinky s minimom cukru, zato trošku viac soli a plním ich ešte horúce nastrúhaným syrom, najčastejšie údeným. Je to zmena oproti zemiakom a volským okám.
evanaaa
Tiež dávam smotanu várovú sladkú, bez nej by mi to asi nechutilo, tá trochu špenát zjemní.
hubata
Tak ako @evanaaa , s cesnakom a ml. čiernym korením. K tomu vajíčko na tvrdo a varené zemiaky. Teda klasika.
babidka
Marienka , ja som dnes urobila z cerstveho spenatu taku teplu zeleninovu prilohu ku kuraciemu masu /spenat , mlada cibulka, posekany cesnak, trochu soli a koriandru / . Nepridavala som ziadnu smotanu ani mlieko a bolo to velmi chutne .Ale...akosi od obedu nemozem ten spenat stravit , nikdy mi nebolo po spenate tazko na zaludku ako dnes .Preto nabuduce radsej pridam aspon par lyzic mlieka :-) Mozno vsak na pricine vobec nebol spenat bez mlieka ....Myslim , ze sa aj tu treba naozaj riadit podla chuti :-)
an3da
@babidka , špenát by sa mal najprv spariť vo vriacej vode, alebo aj minútku-dve povariť...a potom na cesnak...možno sa preto ťažko trávil...a moja kolegyna hovorí že mlieko nejde do špenátu skrze nejakej chémie, pretože špenát obsahuje neviemčo a potom v styku s mliekom sa stane neviemčo...
kimlo
V pekle je lepsie, tam su vsetky pekne baby... :-)