Rôzne

Som spravodlivo nahnevaná!

frezia68 - fotkafrezia68, 15. mája 2011

Kúpila som na trhu zemiaky,pekné,neprané a dobre skladované....žiadne klíčky.Predpokladala som,že slovenské a ani som sa o pôvod nezaujímala a urobila som chybu.Dnes som chcela urobiť tarhoňu so zemiakmi na maďarský spôsob,kdesi mám aj návod uvedený v mojich receptoch.Robila som,ako obyčajne....upražím tarhoňu na masti do zlata,podlejem vodou a za 5 min.pridám nakrájané zemiaky na drobné kocky,osolím,prikryjem...varím,miešam,asi za 10 min. dováram odkryté.Ale zemiaky boli vždy tvrdé,aj po 40 min.,až vznikla z toho akási "džaba" nepoužiteľná vzhľadovo a musím variť náhradnú prílohu a len kvôli zemiakom.Niekto zasa vymyslel spôsob,ako udržať a skladovať zemiaky,len teraz nechcú zmäknúť.Vie niekto vysvetliť dôvod,či máte podobné skúsenosti? Snáď ich využije strúhané,na placky......ale čím sú takto upravené?

@zareaguj


Diskusia k téme

jozefj
Choďte ich reklamovať tam kde ste ich kúpila , snáď Vás nevysmejú. Ale tak už to u nás chodí. Ja zemiaky pre istotu v obchode nekupujem radšej si ich vypestujem.Každý tu možnosť nemá alebo sa mu nechce.
sissy
veru zemiaky, mame egyptske, ceske, francuzske a sem tam aj slovenske, len treba hladat, ja nemam moznost pestovat ich doma a ani by sa mi nechcelo, ale pozriem si veru vzdy odkial su... len nase kupujem...toto sa mi este nestalo, ale kazde su ine...treba davat velky pozor pri vareni, nikdy neviete co urobia...
frezia68
Nuž kúpené na trhu som myslela,že naše...keby som aspoň kurence mala,len či by z nich nepokapali?
dorisa
Ja som tiež musela už zemiaky kupiť,lebo naše fajnoé nám došli, Strach a hroza. Takisto rozvarené, hnusne, ani prasce by to nejedli. Som rada,že som sa ich zbavila. Aj posledný recept- zemiaky s bryndzou som z nich robila, a nedali sa vobec pripiecť. Včera sme sadili naše- už teraz sa na ne teším, a dovtedy budeme jesť ryžu.
tizian1cat
velmi ta chápem, je to na porazenie, najma ked chces nieco urobit a takto sa to spindrí.A navyse tie zemiaky pomaly uz ani nechutia ako zemiaky ale ako jedna hnusna umelina. tak radsej ako prilohu upeciem chlebik. hahaha..uz mi zase bubla kvasok v kuchyni, budú orgie...:-)))
2010
@frezia68 , no uz som sa zlakol ze su to od nas ale tie sa volaju "prachove haraburdy ".To sa z nich stane po chvile varenia hromada prachu, tak domaci ich nedovaria a maju ich chrumkave.Takze ked uvidite biele zemiaky co vyzeraju velmi pekne , tak pozor je to asi najhorsia odroda zemiakov a su z Australie.
arasidka
prachové zemiaky - 2010 - ani nevieš, ako sa tento názov hodí na všetky zemiaky, nehľadiac na štát, kde boli vypestované,ani na tr. A,B,C,D - stačí pozrieť na cenu za kilo. Nikdy v živote sa mi ani nesnívalo, že "toľké prachy" zaplatíme za zemiaky. Jo jo jo - zlaté časy nastali pre krumple, konečne si ich niekto vie ohodnotiť - aspoň cenovo.
kata50
Všetci máte pravdu !!! A keby len zemiaky...:-((
babidka
Frezia , mozno boli varneho typu F :-))) To znamena FUJ...Ano , viem ze sa na jedlo nesmie vraviet fuuuj , ale niekedy sa ani ja nezdrzim a robim fuj! a bleee! a strasie ma ....Take zemiaky som minule mala aj ja /nase sa mi minuli prirychlo / a kupili sme ich na Spisi z nejakej farmy ...cerneli , boli napadnute suchou plesnou , hned zacali klicit / v nasej tmavej a chladnej pivnici!/ a niektore sa rozvarili ihned a niektore sa neuvarili vobec :-(( a to prosim v jednom hrnci ...Skoncili spalene v kozube , pretoze som sa ich neodvazila dat ani hydine a ani vyhodit do kompostu...Podla mna to boli pomiesane asi tri odrody a v skutocnosti mali skoncit niekde v spalovacej peci ako odpad ...:-(((((
evusik
veru presne tak.... nie každý má možnosť dopestovať si zemiaky a tie kupované! tak to je lotéria... na sáčku typ A,B,C ale čo si donesiete domov to je záhada. A najhoršie je že v jednom sáčku sú zemiaky dobré, zlé aj hnusné. Ja keď vidím medzi zemiakmi biely zemiak ihneď ho vyhadzujem, lenže či je biely zistím až keď ho okrajujem.... a urobiť z kupovaných zemiakov dobrú zemiakovú kašu tak to je takmer nadľudské úsilie. Ešte pred Vianocami sme si kúpili zemiaky, akože na šalát, že vyskúšame a keď budú dobré kúpime viac aby sme mali na Vianoce dobrý šalát. Tak taký hnusný zemiakový šalát sme v živote nemali, zemiaky sa uvarili ešte celkom dobre ale potom sa rozpadli a bola s toho jedna veľká grc....anina, ešte že to bola len skúška, lebo keby sa mi to stalo na vianoce tak ma porazí...
Môj muž hovorí, že nám predávajú kŕmne zemiaky, čiže odrody ktorými sa chovajú hospodárske zvieratá, no neviem, ale občas to tak vyzerá.
Tohto roku sme prvý krát aj my zasadili na chalupe zemiaky, ale iba trochu, len toľko čo zjeme ihneď, na uskladnenie to nebude. Ale už teraz sa tešíme na úžasnú chuť čerstvo vykopaných a udusených zemiačikov.
frezia68
Takže nie som sama sklamaná,už budem kupovať len od našich gazdov,ak sa podarí...a to sme boli "zemiaková veľmoc" niekedy.Pamätáte tie septembrové zemiakové brigády pri nástupe do školy a chuť pečených?
altyn
Aj ja som vždy nas... nabrúsený, keď varím zemiaky z jednej odrody a vždy tam nájdem nejaký čo sa nie a nie uvariť! Minule sa mi kvôli tomu rozvarila šošovica! :-(
ernest
Asi mam štastie ked sa mi ich podarý si vypestovat doma , mam dobre skusenosti s odrodou agria .Pestujeme ich sami pre seba ,no aj ja mam taketo skusenosti pretože si ich tolko nemam kde dopestovat kolko by sme zjedli .Zachrani to vždy ryža tarhona alebo čosi ine.
evas13
Nejeden krát som sa rozčulovala nad zemiakmi, ich chuť sa nedá porovnať, s tými dávnymi zemiakmi, aj keď v obchode boli celé od hliny, ale keď sa varili vedeli sme, že varíme zemiaky pre nás a nie pre ošípané.
vcelka
U nás doma sa mimoriadnej priazni teší majonézový zemiakový šalát (žiadna mrkva, žiaden hrášok - ale to je nepodstatné) a už ho miluje aj moja malá dcéra. Takže za tie roky sa u nás vyrobila hora šalátu, aj keď ho vlastne mávame len párkrát do roka. Tak teraz na Veľkú noc sa mame po prvý raz v živote podarila majonézová patlanina. Zemiaky "áčky", drahé ako šľak a za pár minút sa rozvarili na maderu. Asi by ich bolo treba skrížiť s tými od frezie, ktoré sa zase nechceli uvariť. Potom by boli možno akurát...:-))
kuchticka
Varechaci, vsetkych vas lutujem cez zemiaky - vy ma zasa mozete lutovat, ze nedostanem bryndzu, dobre udeniny, mak, susene dubaciky, slivovicu a ktovie co este. U nas nemam ziadny problem so zemiakmi. Vzdy kvalitne. Tak neviem kto je na tom lepsie - ????
betka11
@kuchticka u vás nedostať ovčí syr bryndzu by si si mohla urobiť aj doma a to ostatné len poslať z sk.Zo zemiakmi máme problém asi všetci, ja kupujem šalátové v bille niekedy sú super a inokedy tiež hromžím,keď varím v šupe dám do vody sol vraj aby sa nerozvarili
cizmarka
Je veľka škoda že zanika u nas pestovanie zemiakov,s tymi kupovanymi mam i ja zle skusenosti,lebo ich dovažame bohvie odkiaľ,cely svoj život ich pestujeme doma je to zaslužena plodina okolo ktorej sa človek veľa narobí ale vie čo si dopestuje,no teraz ich budem kupovať,lebo zasoby sa už krátia a viem že pár krát budem hromžiť....