Rôzne

Som po operácii

tajana - bez fotkytajana, 5. októbra 2012

dnes prvýkrát som vyhľadala pomoc na internete o stravovaní po operácii žlčníka. Veľmi som sa potešila, že to bolo také rýchle a jednoduché. Som štvrtý deň po operácii a zisťujem, čo môžem jesť aby som si neublížila. Musím sa priznať, že žiadne veľké poťiaže som nemala, že mám kameň som sa dozvedela po sonografickom vyšetrení vnútorných orgánov v rámci preventívnej prehladky. Keďže mal rozmer 3,5 cm a vypĺňal celý žlčník bola mi doporučená operácia, aby som predišla ďalším prípadným problémom.Absolvovala som ju laparoskopicky, na jednodňovej chirurgii, bez väčších potiaži. Teraz sa potrebujem naučiť stravovať. Zatiaľ som na piškótach, čaji, detskej výžive. Zapáčil sa mi recept domáceho termixu, tak si ho idem urobiť. A mám jednu otázku: môžem jesť hrianky z hriankovača, celkom jemne potreté maslom, keď čerstvé pečivo a chlieb sa nedoporučuje? Teším sa na nové informácie a dobré rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

afataga
obaja moji rodicia absolvovalo tuto operaciu, mama dlho jedla len piskoty, suchare, hrianky z hriankovala, suchu ryzu, suche zemiaky a pod., otec po mesiaci jedol uplne vsetko aj rezen, takze kazdy organizmus je iny. Podla mna suche hrianky mozes a mala by si sama odsledovat ako tvoje telo reaguje na jednotlive jedla, skusat po trosicke a uvidis, drzim palce
ubka
@tajana , predovšetkým sa nestresuj sledovaním toho čo ješ, určite si krátko po operácii, ale postupne začni pridávať jedlá, ktoré nenafukujú, strukoviny, kapustoviny a nekombinuj ovocie s inými jedlami, spočiatku skôr koreňovú zeleninu, preferuj ryžu ako prílohu . Žlčníku a pečeni pomôže tvaroh a kyslomliečne výrobky, pridaj ľanové semienko, poprípade ovsené vločky, aby si mala dostatok vlákniny a nenastali problémy s vyprázdňovaním..
Prajem Ti príjemnú rekonvalescenciu-uzdravenie:-)
batko
Ja som po operácii žlčníka takým istým spôsobom už asi 12 rokov. Nepamätám si už čo som jedával bezprostredne po operácii ale viem, že žiadnu dietu som nedodržiaval. Mal som jeden problém a to keď som s chuťou zjedol ešte horúci vyprážaný karfiol. Inak bez problémov. Klepem na drevo.
nadia56
@tajana , opeceny chlebik na hriankovaci s troskou masla ti nic neurobi, mozes si ho smelo dat, najlepsie by si spravila, keby si si kupila parny hrniec, varenie-parenie v nom je velmi setrne aj k potravinam aj ku zdraviu, na vareche je niekolko diskusii aj s linkami na recepty, popozeraj, zelam ti pevne zdravie :-)
a tu su vhodne a nevhodne potraviny po operacii zlcnika
 www.receptnazdravi.cz/clanky/co-jist-po-operaci-zlucniku/...
kamila785
vyvaruj sa mastným jedlám , a strukovinám ale postupne môžeš všetko s mierou.prajem ti skoré uzdravenie.
renka157
ahojte ja som mesiac po operacii a zjedla som už asi všetko čo som nemohla pred operaciou segedin som si vychutnala guľaš slaninu všetku zeleninu a aj čerstve pečivo takže ja mam takuto skusenosť ale musim poznamenať že jem toho podstatne menej ako pred operaciou....