Diéta po operácii žlčníka - pre @Anene

53 komentárov
  • dobizu, 16. augusta 2010 o 09:22
    Milí varecháči, po prečítaní príspevku do zážitkov od @Anene , mi nedá neotvoriť diskusiu na tému diéta - stravovanie po operácii žlčníka. Čím ďalej, tým viac ľudí má problémy so žlčníkom, tak im snáď pomôžeme. Kto viete, poraďte!

    Milá @Anene - moju maminku operovali laparoskopicky na žlčník pred jeden a pol rokom. Tiež držala diétu - ja som hľadala informácie na internete. Ide o diétu č. 4 - s obmedzením tukov.
    Zo začiatku jedla len detské piškóty a čaj, suchý (nie čerstvý) rožok s čajom, polievku - vývar, detskú krupicu, polievky zahustené ovsenými vločkami, varené zemiaky, ryžu - ryžovú kašu... a postupne pridávala iné jedlá a skúšala.
    Teraz zje už skoro všetko, ale aj tak si musí dávať pozor, niektoré jedlá jej aj teraz spôsobujú problémy - napr. paprika, cesnak, uhorky, mastné...
    Tu som ti našla základné potraviny, ktoré sú nevhodné a vhodné pri tejto diéte. Máš tam aj odkaz na ne. Postupne pridám aj nejaký ten recept, len ich musím pohľadať.
    DIÉTA - 4 pri ochoreniach žlčníka
    ZAKÁZANÉ JEDLÁ:
    Ostré, silne korenené jedlá, paprikované jedlá, presolené jedlá
    Nápoje: čierna káva, alkohol, chladené nápoje, nápoje s bublinkami. Koreniny: čierne korenie, červená paprika, horčica, maggi, ostré koreniny rôzneho druhu.
    Iné: ostré syry, bryndza, kakao, čokoláda, konzervy, jedlá horúce a mrazené.
    Zelenina: nafukujúca - kel, kapusta, sudová kapusta, hrach, fazuľa, šošovica, starý kaleráb, čierna reďkovka,uhorky,huby. Ovocie: melón, hrušky, hrozno, jahody, maliny, černice, čučoriedky, orechy, mandle, mak, figy, hrozienka, datle, (všetky druhy s obsahom drobných zrniečok).
    Kompóty: ríbezľový, jahodový, malinový čučoriedkový, černicový, brusnicový, egrešový, hruškový.
    Mäso: bravčové mäso mastné, kačica, hus, mastné ryby, vnútornosti, údeniny, klobása, saláma, slanina, škvarky, vyprážané mäsa. Čerstvé pečivo: čerstvý chlieb, čierny chlieb, kysnuté cestá, palacinky, strapačky, šišky, omelety, praženica, cukrárenské výrobky, mastné krémy.

    DOVOLENÉ JEDLÁ:
    Polievky: obilninové, z ovsených vločiek, ryžová, krupicová, žemľová, zemiaková, zemiaková krémová, mrkvová, z mladej zeleniny, rascová, hrášková, špenátová, paradajková, slabý hovädzí vývar, drobková.
    Mäso: teľacie, kuracie, hovädzie mladé, bravčové chudé, zajac, morka, holub, ryby sladkovodné, rybie filé.
    Mäso upravené: varené, dusené, pečené, grilované, zaprávané, plnené, hašé, pudingy, závitky, mäsové guľky, mäso na zelenine, kurča varené, dusené, pečené, plnené, v alobale.
    Mäsové výrobky: jemná šunka, diétne párky, jemná diétna saláma, šunková saláma, hydinová šunka, hydinová saláma, hydinové párky.
    Zeleninové jedlá: prekladané zemiaky, zeleninový nákyp, dusená zelenina, zeleninové rizoto so strúhaným syrom, plnený mladý kaleráb, zeleninová nátierka.

    » www.nspsk.sk/sk/informacie-pre-pacientov/odporucili-...

    » www.dietologie.cz/dieta/zakladni-dieta/diety-s-omezenim-t...


  • dobizu, 16. augusta 2010 o 09:33
    @Anene - teraz mi ešte napadlo, že pila čaje na podporu pečene, žlčníka a trávenia - mäta pieporná, pestrec mariánsky, púpava lekárska ..., ale dostať aj hotové žlčníkove čaje v lekárni... Ozaj a kým ti nevyberú stehy, neumývaj si ranu repíkom (môžu sa zarásť), skôr len hramančekom, až potom repík a veľmi dobre jej rany hojil Dettol spray (to jej poradil chirurg).


  • anene, 23. augusta 2010 o 10:02
    Milá !dobizu! - ďakujem za dodbré rady. VďĎ sa hovorí dobrá rada nad zlato. Čaje pijem aj z lekárne aj vlastné biliny-repík s mätou a medovkou. S tým umývaním bolo trápenie, lebo výslovne mi zakázali sprchovať sa. Takže som to všelijako riešila, keď som si náplatse zamokrili, kúpila som v lekárni nové. Cvála Bohu už mám stehy von a pekne sa mi ranky zahojili. Zatiaľ si dávam pozor na stravu, ako som už písala ja som mala na mysli nejaké konkrétne dietne recepty. Veľmi sladké nemôžem, lebo pred pol rokom ma zaevidovali ako diabetes. Zatiaľ sa hodnoty pohybujú hore dolu, ja si myslím, že je to zo stresu. Zatiaľ neužíam lieky len prírodný "Dialevel". Včera bola na obed pečená kačica so všetkým čo k tomu patrí a ja som si pochutnávala na hovädzinke. Nemám probém dodrržať dietu. Podarilo sa mi aj schudnúť takže niektoré veci sa same upavili.
    Ešte raz ďakujem za záujem.


  • anene, 23. augusta 2010 o 10:25
    Prepáč "dobuzu" to nemali byť výkričníky, ale uvodzovky.


  • dobizu, 23. augusta 2010 o 16:20
    @anene - viem, že mamina veľa jedla doma robený tvarohový termix - tvaroh je na podporu činnosti pečene a žlčníka. Uvarila som 250 ml mlieka a 1 zlatý klas, keď to vychladlo zmixovala som to s tvarohom (klasický Rajo - nie odtučnený) a osladila medom - ty môžeš umelým sladidlom alebo fruktózou. Tiež je dobrá zeleninová polievka s krupicovými knedličkami. Inak hovädzina je dosť ťažká na trávenie, takže si daj pozor! Robila som jej kuracie mäso alebo rybie filé (pangasia) viac-menej na vode - z korenín len mletú rascu a morskú soľ - aj koreniny zaťažujú trávenie. Lekár jej vtedy povedal, že na raňajky je dobré zjesť chlieb alebo vianočku s maslom (tenká vrstva) - tuk na lačný žalúdok vraj dobre naštartuje pečeň a podporí činnosť žlčníka a žlčovodov - ono to naozaj funguje (nám to bolo čudné - tuk???!!!, ale on asi vie, čo vraví). Pozor na ovocie, ktoré má drobné kôstky - maliny, černice, čučoriedky... - dráždia žlčovody! Ja som recepty pozerala na internete - do vyhľadávača som dala recepty na jedlá vhodné po operácii žlčníka.. Skús popozerať... Prajem ti skoré úplné vyzdravenie a príjemný deň :-)


  • aroooo, 29. októbra 2010 o 21:32
    dobizu,predvčerom som mala tú česť zažiť prvý krát žlčníkový záchvat,doteraz to sem-tam len v boku trochu pobolievalo ale teraz prišli aj kŕče,pátrala som čo môžem a čo nemôžem jesť,kúpila nejaké kvapky a h n u s n ý žlčníkový čaj HORKY až až,že vraj pomáha aj ľubovníkový prosila by som o nejaké rady ak by ste bola ochotná ohľadne stravy a predchádzaniu kŕčov,ale asi sa riadiť hoci ešte neoperovaná /k čomu asi dôjde,bojím sa až-až/ hore uvedeným,ďakujem


  • dobizu, 31. októbra 2010 o 08:36
    Milá @aroooo , súcitím s tebou, viem, aké stavy mala moja maminka. Keď dostala záchvat, bola zelená od bolesti a celú ju zalieval pot. Viem, že jej zaberala Nospa a pri miernejších stavoch Cholagol - kvapky (tie užíva aj teraz, keď zje niečo ťažšie a to už je po operácii dosť dlho!!! - stále ich nosí aj so sebou spolu s kockou cukru). Veľmi dobré sú tabletky Buscopan - sú celkovo na kŕče spôsobené kolikou žalúdočnou, žlčníkovou, obličkovou aj menštruačné kŕče. Skús sa poradiť so svojím lekárom. A sleduj sa, akonáhle by si ožltla, je zle, to je už upchatie žlčovodu a akútne treba vyhľadať lekára. Dobré by bolo absolvovať sonografické vyšetrenie, aby si vedela, v akom stave máš žlčník. Možno je to len počiatočné štádium a dá sa upraviť vhodnou diétou a nejakoými liekmi na podporu činnosti pečene a žlčníka, a netreba operáciu. Ale rozhodne zájdi za lekárom. Pozor si dávaj na mastné, ťažké jedlá, pozor na ovocie a zeleninu s drobnými zrniečkami - uhorka, maliny, jahody, hrozno... - upchávajú žlčovody. Pozor aj na mak, orechy, cesnak, cibuľu... No je mnoho potravín a jedál, ktoré neprospievajú... takže to nie je jednoduché. A ešte jedna rada - rozhodne by som neskúšala rôzne zaručené kúry na rozpúšťanie žlčníkových kameňov - pitie oleja nalačno a čo ja viem, čo ešte - ľudia vedia navymýšľať neskutočné kúry!!! :-) Držím ti palce a daj vedieť, ako si pochodila u lekára. Myslím na teba!!! :-)


  • ejacizmarikova, 23. januára 2011 o 13:16
    Včera som sa zaregistrovala na túto stránku a som veľmi šťastná, že nachádzam výborné rady. Dcéru budú operovať a Vaše skúsenosti mi veľmi pomohli. Ďakujem.


  • katkab, 27. apríla 2011 o 19:16
    Ja som sa dnes vratila Z nemocnice z BB , kde mi laparoskopicky SILSOM vyberali zlcnik. je to len jeden jediny rez v pupku. a bez dalsich jaziev. Bolesti po operacii boli aj su neskutocne. ale zevraj je to individualne. dnes mozem vypit, len cistu vodu 3 litre a zajtra nejaky vyvar. a v piatok zemiakovu kasu, ale bez masla a oleja.. je to vlastne dieta bez tukov, ale neskor je mozne postupne sa vratit k staremu stravovaniu.


  • marika66, 13. júna 2011 o 10:33
    Ahojte, chcem sa opytat, to ani zmrzlinu nemozem?mna operovali pred tyzdnom, mam 3 diery v bruchu, uz to tak neboli, ale rada by som zjedla cokoladu, kt. milujem viem, ze ju nemozem, ale neskor by som ju mohla?


  • musula, 30. januára 2012 o 11:15
    Ahojte,som tyzden po operacii zlcnika.Chcela by som niejake recepty na dietne polievky.Dakujem


  • babina28, 21. februára 2012 o 14:52
    dakujeme za dobre rady,ktoré ma potešili operovali mi dcéru ešte raz díky


  • mamina03, 31. marca 2012 o 11:18
    Aj ja mám operovaný zlčník a veru aj mi doktorka nejaký zdrap papiera dala že nech dodržiavam dietu, ale ja som na to kašlala. Nemala som to robiť... teraz ma bojí žalúdok denne, trápi ma kyselina a možno som si aj vredy nahnala. Už si dám pozor. Poradíte mi čo namiesto kávy? Ževraj existuje nejaký čaj čo má ten istý povzbudivý účinok ako káva ale je to čaj. Viete ako sa volá?


  • mamina03, 31. marca 2012 o 11:18
    A aké pečivo? Možem?


  • dobizu, 31. marca 2012 o 16:52
    mamina03- najhoršie na operácii žlčníka je zžiť sa po nej s tým, že bez žlčníka to už nikdy nebude, ako keď klapal ako hodinky :-) Mnohí si myslia, že keď im odstránia žlčník, môžu opäť bez problémov konzumovať všetko, čo im príde pod ruku. Aj tu platí, že všetko je individuálne, ale určite sú nejaké všeobecné dietologické zásady - obmedziť mastné, ostré, údené, vyprážané... Pečivu celozrnnému sa vyhýbaj - veľmi dráždia žlčovody tie kúsky pliev, ktoré obsahuje. Najvhodnejšie pečivo je z bielej múky - chlieb a rožky - nie čerstvé pečivo, bez rôznych zrničok a semiačok a sucháre, keď už bude najhoršie :-) Čo sa týka sladkého, rozhodne NIE lístkové cesto - je veľmi mastné a zaťažuje trávenie. Vhodné sú piškótové cestá (bez tuku)- bábovka, piškótová roláda (s obyčajným lekvárom - pozor na zrniečka z ovocia napr. malín- môže dráždiť), piškótový plát s ľahkou tvarohovou plnkou a ovocím alebo plnka uvarená z kompótovej šťavy s pudingom - pozor na maslové a smotanové plnky. Ten čajík, čo píšeš - zelený čaj má ešte viac kofeinu ako káva, naštartuje organizmus hlavne ráno, preto ho ani neodporúčajú piť navečer. Veľmi dobrá je aj obilninová káva (Caro, Ricoré) a mne veľmi chutia ajurvédske kávy (v špeciálizovaných predajniach zdravej výživy alebo v lekárni ich dostať a poradia aj konkrétny vhodný druh). Ale ja, chvalabohu, takéto problémy nemám, ja mám skôr problém s nedostatkom žalúdočnej kyseliny, preto mi netrávi... Ale mamka občas neodolá, zhreší CHUTNÝM nezdavým :-) jedlom a potom sa lieči aj týždeň :-) Pozor na orechy, mak - sú mastné a drobné, zaťažujú aj dráždia - ale to je tiež individuálne, treba pomaly skúšať... Na tú kyselinu mamke najlepšie zaberá jablko - normálne zjesť jedno jablko a ešte obyčajné čisté tortové oblátky. Keď má kyselinu, zje oblátku. A určite platí, že ťažšie jedlo môžeš zjesť doobeda, poobede a večer už len niečo ľahšie. Tak sa, mamina03, držkaj a ak niečo, napíš, dúfam, že budem môcť poradiť...


  • suschi, 18. júna 2012 o 09:42
    ahojte, pred rokom som mala prvy žlčnikovy zachvat, zistili mi veelmi vela kamienkov že mam vo vnutri, odvtedy som mala len neznak zachvatu po zjedeni smotanovej omačky na vianoce. :) a teraz dalsi. doktorka-sonograficka mi povedala, ze ak chcem mat v buducnosti (o 3-4roky) deti, mal by ist zlčnik určite von, ja mam samozrejme strach z operacie.. neviete mi poradit nejaku dobru nemocnicu v zapadnom slovensku? na TN som nepočula dobre ohlasy, ani PN nehrozi, taktiež kolko ste boli v nemocnici po laparoskopii žlčnika? dakujeeem.. inak po prečitani tychto komentov, mam este večši strach ist na operaciu.. :(


  • kikili, 1. septembra 2012 o 13:06
    Moje stavy sa menia, niekedy to ujde a niekedy taký silný tlak, je mi na zvracanie a pod. Taký typický záchvat som nemala. Pred 2r.mi diagnostikovali žlčníkové kamene, vtedy som si absolvovala očistné kúry, ani neviem čo všetko, hlavne jarná púpava+žihlava ako čaj a do šalátu. Pila som ráno olivový olej a citr.šťavu-potom si poležať na pravom boku, večer slanú vodu a ležať na pravom boku,jablkovu šťavu jedno doobedie. Potom som mala kvapky od liečiteľa, - po tej žihlavovej kúre mi vtedy bolo lepšie, teraz pijem žihlavi a matou, ale necítim veľkú zmenu. Bolo mi zle 3dni, tak som si dala dnes dietu-rohlík a maslo, čerstvu hroznovu šťavu ,, no po jablkovej šťave -možno preto, že tam boli aj šupiny, - cítila som chvýlku žlčník, ale už je dobre. Budem v tom pokračovať. Rohlík, maslo, šťavy..a kúpim si citron, bolo to dobré s ol.ol. , ranný štart, len sa mi moc nechcelo skôr vstávať..) Uvidíme.Možno sa dostanem tiež pod nôž..Keby to aspoň pomohlo..Dúfam,že nebude to tak bolieť "po" ...


  • kikili, 1. septembra 2012 o 13:08
    Ako dlho sa musí držať prísna dieta po operácii...? Kde režú..bola som prekvapená, že v pupku..tam by sa nemal dávať ani pírsing..Neviem ako budem fungovať okolo detí..


  • marikahr, 1. septembra 2012 o 13:55
    @kikili ja som bola operovaná pred 6 rokmi, mala som namiesto žlčníka vrecúško šutrov :-) Operácii sa nevyhneš, tak si ju naplánuj a choď lebo inak ťa to chytí v najnevhodnejšej chvíli! S dietou som ja problém nemala, varila som si cestoviny + cottage cheese, ryžu + zeleninu na pare, zeleninovú polievku, hov vývar, zemiaky s tvarohom ..., pečivo s medom,...
    Teraz nemám absolútne žiaden problém, jem všetko, mám rada pikantné veci ...
    držím palce :-)


  • pusta, 1. septembra 2012 o 15:57
    @dobizu , @kikili , rada by som prispela svojou troškou. akékoľvek ochorenie žlčníka je vážna vec, najmä ak sú v ňom kamene, treba to čo najskôr riešiť. diéta je tu od dievčat dosť slušne popísaná, ale nie je riešením. skutočnou liečbou je jeho chirurgické odstránenie. áno,robí sa to aj cez pupok, ale nie u každého sa to dá. sú aj iné spôsoby chirurgickej liečby. podstatné je jeho odstránenie zavčasu. jednak sa odstráni najčastejšia príčina žlčníkových záchvatov, ale zároveň sa predchádza následným chorobným stavom a nepríjemným komplikáciám. netreba sa zbytočne báť, ved počas zákroku spíte pod vplyvom celkovej anestézy a to potom sa dá rýchlo prekonať. diéta je síce dôležitá a značne individuálna pred aj po operácii. znižuje frekvenciu záchvatov a treba ju dodržiavať istý rôzne dlhý čas aj potom. niekto môže po operácii jesť všetko, iný musí dodržiavať diétu dlho, niekedy aj celý život. žlč sa tvorí dalej aj po operácii, je potrebná pre trávenie, avšak už sa nemá kde zhromaždovať ako v rezervoári - žlčníku, odkiaľ sa po príjme potravy v potrebnom množstve uvoľní. preto treba jesť častejšie a málo, asi 5-6x/denne. aj po operácii sa treba vyhýbať ťažkým, tučným, príliš koreneným jedlám a jednorazovo veľkým porciám. aj tí, u ktorých ťažkosti pretrvávajú a majú intoleranciu mlieka a mliečnych výrobkov, dobre znášajú kyslo-mliečne produkty ako jogurt, tvaroh netučné syry a výrobky z nich, cestoviny, z tukov malé množstvo čerstvého masla na staršie pečivo ale pridané do už hotového jedla. nemajú sa konzumovať ani nadýmavé zeleniny, cesnak a cibuľa v surovom stave, čerstvý chlieb a čertsvé pečivo, údeniny a iné. zjednodušene povedané, každý žlčník a jedinec individuálne povie sám, čo môže a čo nie. nechcem tu byť za múdru, sama som 8 rokov po zákroku s následnou ťažkou pankreatitídou, avšak vdaka spolupráci s ošetrujúcimi lekármi, operácii, dodržiavaniu diéty, sebadisciplíne, som dnes v slušnom stave a už môžem aj kysnuté veci. len som pridala svoje skúsenosti.


  • skye, 1. septembra 2012 o 16:31
    ja som po operacii 4 roky, robili mi ju cez pupok. Zachvaty som mala 3 a pri stvrtom som musela ist do "emergency room" ,kde mi pri CT nasli 2 kamene v zlcniku. Dali mi nieco proti bolesti v infuzii a o 10 dni som isla na operaciu, co trvala 1 hodinu. Prebrala som sa o 8:40 a o 11:00 som bola doma. Tu musim dodat ze ma operovali v USA. Pri predoperacnom vysetreni som sa lekara samozrejme pytala na dietu, lebo aj mama mala operaciu zlcnika....Lekar mi povedal, ze mozem jest vsetko , v malych mnozstvach a budem vidiet ako bude na to moj zaludok reagovat. Samozrejme som sa vyvarovala tucnych a tazkych jedal...Ale este aj teraz my robi problem majoneza. Inak jem vsetko :-)


  • kikili, 12. septembra 2012 o 08:47
    marikahr,pusta..ďakujem za rady. Min.týždeň som počula ,že vyoperovali kamene aj v dvanástnika..a čo vybrali ,bol ako orech.) Teraz si robím šaláty a je mi lepšie, -čín.kapusta, mrkva, redkvičky, paradajky,šalviu, mátu (teraz to zbierame), jogurt,či ol.ol., cibulku , kusky mäsa občas, varené vajíčko.. čo dom dá.. A vyvarujem sa tuku a štiplavým jedlám. Občas si dám mátový a žihl.čaj. Potom sa uvidí ako ďalej.
    Tie šaláty sú dobré, žalúdok je taký ľahký, či odľahčený..)-len ked je viac roboty, človek potrebuje viac energie.
    Krásny jeseň prajem všetkým*


  • jeanette4210, 21. septembra 2012 o 15:36
    Tak ja som sa odhodlávala na operáciu žlčníka 14 rokov.Môj prvý záchvat bol z jahôd,druhý s tekvic.zrniek a tretí s vyprážaného syra s tatarkou.Pri posledných dvoch mi pomohla ,až injekcia na pohotovosti,to bolo asi pred 11 rokmi.Potom som začala záchvatom predchádzať.....diety pomáhali len ked som ich držala,akonáhle som prestala bolo to to isté.Jedla som potraviny čo mi zaťažovali žlčník pomaly,dávala som si tabletky na trávenie(isochol,febichol..)akonáhle to bolo pažravo zabrali algifenove kvapky.Bolo obdobie ,že mi nebolo zle aj 3 roky!Vždy sa to začalo na jar apríl-máj ,aj tento rok.Nemohla som zjesť ani suchý rohlík...tak som sa vybrala na sono...namiesto jedného kameňa tam bolo štrkovisko,doktorka ma naplašila,aké to je nebezbečné,tak som sa konečne odhodlala na operáciu.Dnes mi práve vyberali štichy


  • dobizu, 22. septembra 2012 o 10:03
    Milá @jeanette4210 , tak to si si za tie roky so žlčníkom užila "zábavy" až-až. Dúfam, že všetko dobre dopadne a postupne si budeš môcť bez trápenia vychutnávať všetky obľúbené maškrty :-) Hlavne nič nepreháňaj a radšej pomenej a postupne zaraďuj do jedálnička všetky potraviny, niekedy sa riskovanie a hrdinstvo nevypláca...Drž sa a skoré uzdravenie...


  • 2010, 22. septembra 2012 o 10:32
    V lietadle som nemal co robit tak som cital noviny od predu do zadu, a bol tam taky zdravotny clanok kde porovnavali zle diagnozy na zaludocne vredy a az po vela rokoch sa prislo na to ze stacia antibiotika a tiez pisali, ze spracovany biely cukor = kolace , zakusky je asi hlavny dovod zlcnikovych kamenov ?


  • bubuayogi, 5. októbra 2012 o 19:57
    Ahojte varechaci, tak ja sa tiez pridam k tejto bolestivej teme. Som aktualne v 15 tt tehotenstva a cca pred mesiacom mi sonom po 6tich kolikach zistili plny zlcnik drobnych ostrych kamenov. Chirurg to uzavrel tak, ze musim vydrzat do porodu, operovat budu len v pripade, ze mi kamene prederavia zlcnik alebo upchaju zlcovody a ozltnem. Od prvej koliky drzim prisnu dietu - na ranajky slaba biela kava a starsia vianocka a natenucko maslo, obed napr. ryba na vode a suche zemiaky a vecera nejaky starsi chlebik a nizkotucny taveny syr. Z ovocia zdrzim len nektarinky, pripadne mensie jablcko s mrkvou. Este som bez zachvatu zvladla vyvar z kuracich prs a slaby vyvar z kuska hovazdej roztenky bez tuku. Nedovolim si nic mastne, koreniste, tazke, ale zial zachvat som uz mala aj po suchom rozku. Posledny zachvat som mala po par lyzickach nizkotucneho tvarohu. Je to ako ruska ruleta. Ked tu citam vase pribehy, mam strach, ze aj po operacii uz cely zivot nebudem moct jest "normalne", ale len tie veci, co som pisala. Leicbu nemam ziadnu, kedze cakam babatko, aj ked mam zachvat, pretrpim ho bez liekov. Len ma to velmi vycerpava, fyzicky aj psychicky. Som rada, ze vas tu mam a ze som sa mohla trosku vyzalovat s mojim trapenim.

    @2010 ja som nasla o zlc. kamenoch toto: » www.wikiskripta.eu/index.php/Choleliti%C3%A1za,...
    u mna konkretne udajne podla lekarov vznikli ako dosledok hormonalnej stimulacie pred a po umelom oplodneni


  • tajana, 9. októbra 2012 o 18:34
    Ahoj všetci, čo sa trápite s dietou po operácii žlčníka. Ja som presne týždeň po a musím povedať, že to zvládam dobre, asi preto, že som nemala záchvaty a zápal. Na preventívke mi našli kameň 3,5 cm a bolo rozhodnuté, že pôjde von, aby sa nevyvrbilo nič inšie. Som teraz častejšie hladná, jem naozaj po troškách, aby sa to stihlo stráviť. zbieram teraz všetky vedomosti o možných problémoch, o strave, aby som predišla nejakým komplikáciam. Dobizu vám ďakujem, pretože vaše články sú naozaj poučné a dobré.


  • dobizu, 9. októbra 2012 o 20:00
    @tajana , ďakujem, ale hlavne sa teším, že váš stav je bez komplikácií. Rada poradím, ak viem a môžem. Nie som odborník na medicínu, veľmi si vážim prácu lekárov a moje rady a postrehy sú len zo skúseností mojich najbližších a vlastných. Určite nie som za bezhlavé experimentovanie s vlastným zdravím, takže ja vlastne len odovzdávam pomoc založenú na zdravom rozume, prírodných liečivách a rozumnom stravovaní - to hádam nikomu neublíži. A veľmi ma teší, ak moja rada pomôže. Veď sme ľudia z mäsa a kostí a máme si pomáhať. O to viac ma teší, keď vidím, že každý z diskutujúcich prispeje svojou kvapkou pomoci a spolupatričnosti. To sa hneď ľahšie znáša akákoľvek bolesť :) ĎAKUJEM pre všetkých.


  • tuli33, 16. novembra 2012 o 19:18
    Dnes som sa vrátil z nemocnice po operácii žlčníka a tak som sa ihneď pustil do hľadania vhodných receptov pre nás "žlčnikárov" a odporúčam napr. túto stránku:
    » www.marpes.info/marpes-info/marpes_info_2/Rady-Diety-uh...


  • mata301080, 4. januára 2013 o 23:08
    mna to caka po dlhom trapeni 24.1.2013 ma uz budu operovat


  • dobizu, 5. januára 2013 o 09:31
    @mata301080 - asi si si vytrpela dosť... Tak nech je všetko už len lepšie, nech sa operácia podarí a nech sa ti zdravotne polepší. Po operácii sa nezabudni šetriť a oddychovať a jedlo postupne s mierou a snáď budeš môcť časom opäť všetko. Držkaj sa, varecháči na teba budú myslieť :)


  • mata301080, 5. januára 2013 o 17:10
    uz sa tesim kedy mi uz konecne lepsie bude,veru vytrpela a to nehovorim teraz ,este take obdobie som nemala,mozno aj za to ze sviatky su,uz mi ani probiotika nezaberaju,uz maloco mi pancreolan zabera,akurat nospa mi zabera,mna uz aj z obycajnej vody nafukuje no katastrofa,uz ani neviem co jest,uz sa bojim nieco jest


  • hella19, 11. februára 2013 o 20:05
    ahojte..ja som tiez tyzden po operacii zlcnika a chce sa opytat na nejake recepty,,lebo doktro mi vravel ze dva tyzdne by som mala jest iba kasovitu stravu..dakujem


  • shaula44, 28. mája 2013 o 22:42
    ahojte...no ja sa na operaciu žlčnika chystam o dva dni. ešte keby mi tak vedel niekto povedať kolko budem asi pn. Podotykam,že zdviham ťažke bremena a pracujem v chlade. Dakujem za info a všetkych pozdravujem.


  • pusta, 29. mája 2013 o 06:17
    @shaula44 , 3 - 6 mesiacov. závisí od náročnosti operačného výkonu, iných súbežných ochorení, od hojenia,doby rekonvalescencie, pracovného zaradenia, vyhodnotenia LPK.


  • shaula44, 29. mája 2013 o 12:49
    pusta....dakujem za info. myslela som,že taky mesiac bude stačiť.Ved dam vedieť ako mi to bude pokračovať.


  • alena57, 22. júna 2013 o 18:22
    ahojte,tak konečne po 30 rokoch som už aj ja po operacii žlčnika,nebolo to take hrozne ako ma všetci strašili,ale asi budem mat problem s dietou,lebo som na to trocha lajdak,zatial to zvladam,v utorok idem vyberat stehy a snad to bude už iba lepšie,ale uvitala by som veru nejake konkretne recepty


  • petrika, 30. septembra 2013 o 23:08
    ahojte, mna zlcnik caka vo stvrtok, laparo, dufam, ze to dopadne dobre, uz nech mam po. dakujem za rady, vyuzijem ich :)


  • ivah, 20. novembra 2013 o 08:16
    Dnes som presne 2 týždne po laparoskopickej operácii žlčníka. Pred aj po operácii som si túto diskusiu prečítala možno aj stokrát, napriek tomu mi v nej niektoré informácie chýbali, a tak som sa rozhodla podeliť so svojimi skúsenosťami. Samotná operácia prebehla úplne bez problémov - z narkózy som sa prebrala rýchlo, nebolo mi zle, nemusela som mať drén a na druhý deň som mohla ísť domov (bola som na jednodňovej chirurgii). Lekár ma pochválil, že som prišla skoro - okrem žlčníka plného kameňov som mala celé trávenie v poriadku. Vraj preto malo všetko taký ľahký priebeh. (To má byť odporúčanie pre tých, ktorí nad operáciou váhajú - lepšie to už nebude, kamene samé nezmiznú, môžete si len narobiť problémy - napr. upchatie žlčových ciest, zápal žlčníka a nedajbože pankreasu - práve tomu som sa chcela vyhnúť, pretože to je už naozaj vážny problém na celý život, a tak som sa s operáciou ponáhľala. A som rada. :-) ) Bolesti po operácii boli znesiteľné a trvali len asi 2-3 dni, potom to už bolo len také pobolievanie - najmä pri zmene polohy. Prísnu žlčníkovú diétu som (podľa odporúčania) držala týždeň a potom som začala skúšať. Zistila som, že je lepšie, keď jedlá trochu mastím (rastlinnými olejmi), ako keď ich robím bez tuku. Sem tam cítim pod pravým rebrom tlak, občas pichnutie, ale dr. mi povedal, že je to normálne - telo si zvyká. Tak som si to prestala všímať a ono to začal miznúť (je to do značnej miery v hlave ! :-D ). Robila som si taký malý prieskum v okolí medzi ľuďmi bez žlčníka, ktorých poznám a zistila som, že muži väčšinou môžu hneď jesť všetko, ženy majú problémy častejšie. Ja si myslím, že je to o psychike - my sa predsa len viac pozorujeme. ;-) Teraz jem 5x denne malé porcie a zatiaľ mi okrem jablka (ktoré mi robilo veľké problémy aj pred operáciou) úplne v pohode strávilo všetko (teda odkedy som sa prestala pozorovať! :-D ). Včera som dokonca, s malou dušičkou, vyskúšala 80% čokoládu a vôbec nebol problém. :-) Tiež mám vyskúšané, že ráno telo strávi všetko ľahko poobede sa to zhoršuje, preto si na večeru dávam iba ľahké jedlá. Už od operácie mám problém s tým, že sa v noci budím na "vzduchové fenomény" v bruchu - pred spaním si dávam Espumisan a už aj to ustupuje. Okrem toho pijem bylinkové čaje - aníz-rasca-fenikel, púpavový, pečeňový, harmančekový, repíkový, vilcacora, lapacho a všelijako ich striedam. Myslím, že nemá význam písať konkrétne jedlá a potraviny, pretože je to veľmi individuálne (pred operáciou som tiež nemala problém s niektorými "zakázanými" potravinami a, naopak, niektoré odporúčané mi robili veľké problémy - napr. to jablko - aj olúpané, postrúhané, udusené...) Niekde som čítala, že v súčasnosti sa neodporúča držať diétu príliš dlho, pretože telo sa "nastavuje" na nový režim krátko po operácii a ako si ho vtedy naučíte, tak zostane. Samozrejme, všetko s mierou - vyprážané a veľmi mastné jedlá by som jesť určite neodporúčala nikomu, nie len ľuďom bez žlčníka. :-) Takže sa len nebáť a v malých množstvách skúšať- telo si povie. Držím palce! :-)
    P.S.- To, čo som napísala, platí len pre ľudí bez komplikácii, ak máte napr. pridruženú pankreatitídu, diétu určite treba držať dlhodobo. A ak máte problémy so žlčníkom šup-šup na operáciu, ktorej sa aj tak nevyhnete, ale ak sa poponáhľate, vyhnete sa komplikáciám. ;-)


  • ivah, 20. novembra 2013 o 08:25
    A ešte jeden postreh - lepšie mi trávi, ak sa po jedle hýbem a nezostanem sedieť alebo ležať.
    Možno mi pomáhajú aj výživové doplnky - každodenne beriem probiotiká a Sylimarin (výťažok z pestreca mariánskeho s lecitínom - vynikajúci na pečeň- bežne dostať v lekárni - odporúčam generikum, je niekoľkonásobne lacnejšie -cca 4€ dvojmesačná dávka).


  • luciak, 20. novembra 2013 o 14:18
    ivah, som strasne rada za tvoj obsiahly komentar, mna to caka zaciatkom decembra, dovtedy to uz musim nejako doklepat :(


  • ivah, 20. novembra 2013 o 15:45
    Luciak, neboj, už bude len lepšie a na Vianoce sa nebudeš musieť báť ochutnať z obľúbených dobrôt! :-)


  • luciak, 20. novembra 2013 o 16:37
    Dakujem :) Nuz, Vianoce veru budu zaujimave :)


  • ivah, 24. novembra 2013 o 14:31
    Ešte som zistila, že mi veľmi pomáha majoránkový čaj s medom. (1 čl majoránky/hrnček, lúhovať 5 minút, scediť a osladiť medom) Skoré uzdravenie a dobré trávenie všetkým! :-)


  • ivah, 1. decembra 2013 o 11:37
    Nové hlásenie - som 3,5 týždňa po operácii - trávenie sa zo dňa na deň výrazne zlepšuje - už môžem jesť naozaj skoro všetko. :-)


  • zuzulka02, 10. februára 2014 o 13:59
    Ahojte, chcem sa spytat, ako dlho ste boli PN po operacii zlcnika?


  • viera1, 10. februára 2014 o 15:43
    @zuzulka02 laparoskopicky 7-10 dní (bez komplikácií),ale tiež závisí od tvojej práce,ak pracuješ manuálne,lekár zvykne nechať dlhšie.


  • zuzulka02, 10. februára 2014 o 18:10
    Viera1
    Dakujem :)


  • ivah, 19. februára 2014 o 19:35
    Povzbudenie pre všetkých, ktorí (tak ako ja) krátko po operácii zúfajú: Tri mesiace po operácii už môžem jesť naozaj, ale naozaj všetko. :-)


  • zumamina, 3. marca 2014 o 06:09
    Ahojte,viem,ze tu ludia uz malo diskutuju,ale chcem sa spytat,ako to je zo solenim pri diete a ako s celozrnnym pecivom,nakolko mi nasli zvyseny cukor a tym padom nesmiem jest biele pecivo...mam doma upeceny spaldovy chlieb,ale celozrnny...


  • rikina, 2. apríla 2014 o 11:31
    prosím Vás, mohli by ste mi napísať, kde ste boli na operácii. ja už to mám naplánované na máj v Piešťanoch, ale nie som si istá, či je to správna voľba. prosím, prosím o radu a vaše skúsenosti, kde ste boli na operácii a ako ste boli spokojné. ďakujem


  • ivah, 13. júla 2014 o 11:23
    Zumamina, viem, že Ty si to už asi neprečítaš, ale možno pomôžem niekomu inému. Keďže som sa aj pred operáciou žlčníka dlhodobo zdravo stravovala odporúčania typu - jesť len biely chlieb, vianočku s lekvárom a podobne sa mi vôbec nepozdávali. Vydržala som to asi týždeň po operácii - potom som prešla na domáci celozrnný kváskový chlieb a nebol s ním najmenší problém, postupne som zaradila aj strukoviny, všetky druhy zeleniny - takže žiadna klasická žlčníková diéta a trávenie si postupne zvyklo. Dnes už mám problémy len výnimočne - aj to len vtedy, keď mám veľký stres. Pokiaľ ide o solenie - soliť treba s mierou, ale to platí pre všetkých, nie len pre nás "žlčníkárov". :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Táto téma Daj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist