Varenie

Sójové mäso

usacek - fotkausacek, 26. októbra 2009

Kedze som sa tu v jednej diskusii priznala k nekonzumacii masa, rozhodla som sa vytvorit
diskusiu o milovanom i zatracovanom sojovom "mase"... Ja ho mam osobne celkom rada,
viem urobit vyborne rezne, aj do plnenej papriky je namiesto mleteho vyborne, ale uvitam
aj dalsie tipy na jeho pripravu.
A najma take, aby aj skalni odporcovia (moj muz) museli uznanlivo pokyvat hlavou ;)
dakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

11 komentáre k článku
Podľa môjho názoru z extrudovanej sóje nikdy poriadne rezne neurobíš. Netvrdím, že sója je zlá, len nech netvári ako mäso (ako sa o to snaží v tejto sušenej forme). Skalného odporcu by som previedčal špecialitami, ktoré sa hrdo hlásia k tomu, že sú bez mäsa.

Inak ja som taký cca 85-percentný vegetarián. To znamená, že 6 dní do týždňa mäso nepotrebujem, ale siedmy deň už musím mať poriadny krvavý steak :-)
:-D dakujem za koment.. No ved to je najhorsie, ze vsetci cakaju, ze kedze sa tie sojove produkty volaju "maso", tak to take cosi aj bude. A kedze nie je, tak je mila soja odsudena na posmech :-( Naozaj, nazvat ju "masom" bola medvedia sluzba..
Ale akokolvek, dobre sojove recepty postradam, take, ktore budu mat vyraznu chut (podobne je to aj s tofu, furt mi to chuti len ako prisolena spongia..).
Takze ak take dobre recepty poznate, sem s nimi. dikes :-)
Aj naša rodina je čiastočne vegetariánska a tiež môj manžel zo začiatku frflal.Teraz aj ja pripravím sójové kocky a plátky tak,že na ne nedá dopustiť.Používam ich všade,kde je v recepte napísané mäso.Napríklad obľúbená je sójová sviečková na smotane,rôzne rezne(marinované,plnené,prírodné,grilované,..)ale tiež soté s hubami(hlivou),plnený kapustný list alebo boršč.Výborná je aj sójová držková polievka. :)
Na soju treba ísť fígľami, presne ako na tofu, oni sú bez chuti a keď im nedáš čas vykúpať sa v poriadnej marináde, tak budú mdlé bez chuti, ja soju robievam, vždy s inou chuťov a stále rovnako, soja má rada sojovú omáčku, a marinádu dostať tiež už od výmyslu a doma je vždy niečo /cesnak bylinky/ treba skúsiť.
Aj ja idem na tofu s marinádami - sójová omáčka alebo olivový olej s rôznymi koreniami a bylinkami, potom to len stačí hodiť na panvicu s hráškom, zelenou fazuľkou alebo inou zeleninou a mám rýchlu a sviežu večeru. Hodí sa aj do cestovín na rôzne spôsoby, rýchlo získa chuť omáčky. Jedávame ho často a môj nevegetariánsky manžel si naň tiež rýchlo zvykol. Dokonca som sa dočítala, že pomáha znižovať vyššiu hladinu kyseliny močovej v krvi, manžel ju má mierne zvýšenú, lieky brať nechce, aby si neodpísal pečeň a tak ochotne konzumuje tofu variácie.
Sójové mäso som prestala variť už pred rokmi, tofu je podľa mňa nutrične hodnotnejšie.
no uprimne povedane, vzdy mi asi najviac zalezi na chuti, az potom riesim, ci z toho budem "zdrava az naveky", ale vdaka za info o tofu. vegetarianka ;) Tofu mam rada v salate, ale fakt je, ze musi stat sto rokv v naleve, aby malo nejaku chut, soji stacia 2-3 hodky..
aj ked to chuti,tak ako si ho ochutime,mame dobry pocit,ze sme si trosku zdravsie zajedli.mam na mysli tofu.inak zo soje si urob drzkovu polievku a to je iny ekrazit.a pri tom je recept napisany na sacku.je dost ostra ta drzkovica.
Tak ja mám jeden vynikajúci recept na jedlo s tofu ( v tpmto prípade používam údené). Nie je to môj recept, mám ho z jednej knižky, ale s chuťou si ho dá aj môj muž, ktorý také "umeliny" neuznáva.
Takže potrebujeme
2 balenia údeného tofu
2 stredne veľké mrkvy
približne koľko mrkvy, toľko zeleru
1 veľkú cibuľu
2 kelímky tofu majonézy
1 lyžica horčice
tymián, čierne korenie, nové korenie, bobkový list
soľ
umeocot (dostať v obchodoch so zdravou výživou)
Postup je veľmi jednoduchý a jedlo hotové za 20 min.
Do hrca dáme trošku oleja, na to posekanú cibuľu, pokrájanú mrkvu a zeler, trochu popražíme, pridáme bobkový list a guličky korenia, tymián a soľ. Zalejeme vodou len toľko, aby bola zelenina ponorená. Dusíme 10 - 15 min. Povyberáme korenie, zmes rozmixujeme na kašu, pridáme horčicu a tofu majonézu, premiešame a dochutíme umeoctom. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané tofu. Podávame s celozrnnými cestovinami, ale ja to mám rada aj s celozrnným rohlíkom.
Nenahrádzajte tofu majonézu a umeocot niečím iným. Nie je to ono...
Ak sa Vám zdá tofu bez chuti nájdite si recept tofu v horčicovej omáčke. Tofu pridávam do číny ,ale napríklad aj do leča alebo do plnenej papriky pokrajané na malá kocky.
Tak som po rokoch "oprášila" sójové mäso v tvare rezancov (inak výsledok záleží aj od výrobcu), uvarila som ho v vode s bylinkovým bujónom a dala som ho marinovať do sójovej omáčky (pikantnej sladkokyslej) s lyžičkou orientálneho korenia. Nechám to v chladničke do zajtra a pripravím ako čínu s pekinskou kapustou a mrkvou. Ale už teraz som to ochutnala a je to veľmi sľubné.
je to tvoja vec ale soju bi som okrem fermentovanej podobe ako tempeh natto tamarin vebec nekozumoval,,, nastuduj si otom nieco,,,, ja osobne doma vyrabam tieto produkty, teraz som si objednal nattomoto z japonska...

Pridaj komentár do diskusie: