Kedze som sa tu v jednej diskusii priznala k nekonzumacii masa, rozhodla som sa vytvorit
diskusiu o milovanom i zatracovanom sojovom "mase"... Ja ho mam osobne celkom rada,
viem urobit vyborne rezne, aj do plnenej papriky je namiesto mleteho vyborne, ale uvitam
aj dalsie tipy na jeho pripravu.
A najma take, aby aj skalni odporcovia (moj muz) museli uznanlivo pokyvat hlavou ;)
dakujem!
Inak ja som taký cca 85-percentný vegetarián. To znamená, že 6 dní do týždňa mäso nepotrebujem, ale siedmy deň už musím mať poriadny krvavý steak :-)
Ale akokolvek, dobre sojove recepty postradam, take, ktore budu mat vyraznu chut (podobne je to aj s tofu, furt mi to chuti len ako prisolena spongia..).
Takze ak take dobre recepty poznate, sem s nimi. dikes :-)
Sójové mäso som prestala variť už pred rokmi, tofu je podľa mňa nutrične hodnotnejšie.
Takže potrebujeme
2 balenia údeného tofu
2 stredne veľké mrkvy
približne koľko mrkvy, toľko zeleru
1 veľkú cibuľu
2 kelímky tofu majonézy
1 lyžica horčice
tymián, čierne korenie, nové korenie, bobkový list
soľ
umeocot (dostať v obchodoch so zdravou výživou)
Postup je veľmi jednoduchý a jedlo hotové za 20 min.
Do hrca dáme trošku oleja, na to posekanú cibuľu, pokrájanú mrkvu a zeler, trochu popražíme, pridáme bobkový list a guličky korenia, tymián a soľ. Zalejeme vodou len toľko, aby bola zelenina ponorená. Dusíme 10 - 15 min. Povyberáme korenie, zmes rozmixujeme na kašu, pridáme horčicu a tofu majonézu, premiešame a dochutíme umeoctom. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané tofu. Podávame s celozrnnými cestovinami, ale ja to mám rada aj s celozrnným rohlíkom.
Nenahrádzajte tofu majonézu a umeocot niečím iným. Nie je to ono...