Sójové mäso

usacek - fotkausacek 26. októbra 2009 o 11:25

Kedze som sa tu v jednej diskusii priznala k nekonzumacii masa, rozhodla som sa vytvorit
diskusiu o milovanom i zatracovanom sojovom "mase"... Ja ho mam osobne celkom rada,
viem urobit vyborne rezne, aj do plnenej papriky je namiesto mleteho vyborne, ale uvitam
aj dalsie tipy na jeho pripravu.
A najma take, aby aj skalni odporcovia (moj muz) museli uznanlivo pokyvat hlavou ;)
dakujem!

@zareaguj


11 odpovedí:
  • jarco - fotkajarco 26. októbra 2009 o 15:06

    Podľa môjho názoru z extrudovanej sóje nikdy poriadne rezne neurobíš. Netvrdím, že sója je zlá, len nech netvári ako mäso (ako sa o to snaží v tejto sušenej forme). Skalného odporcu by som previedčal špecialitami, ktoré sa hrdo hlásia k tomu, že sú bez mäsa.

    Inak ja som taký cca 85-percentný vegetarián. To znamená, že 6 dní do týždňa mäso nepotrebujem, ale siedmy deň už musím mať poriadny krvavý steak :-)
    @zareaguj
  • usacek - fotkausacek 26. októbra 2009 o 15:12

    :-D dakujem za koment.. No ved to je najhorsie, ze vsetci cakaju, ze kedze sa tie sojove produkty volaju "maso", tak to take cosi aj bude. A kedze nie je, tak je mila soja odsudena na posmech :-( Naozaj, nazvat ju "masom" bola medvedia sluzba..
    Ale akokolvek, dobre sojove recepty postradam, take, ktore budu mat vyraznu chut (podobne je to aj s tofu, furt mi to chuti len ako prisolena spongia..).
    Takze ak take dobre recepty poznate, sem s nimi. dikes :-)
    @zareaguj
  • dandy51 - fotkadandy51 26. októbra 2009 o 17:04

    Aj naša rodina je čiastočne vegetariánska a tiež môj manžel zo začiatku frflal.Teraz aj ja pripravím sójové kocky a plátky tak,že na ne nedá dopustiť.Používam ich všade,kde je v recepte napísané mäso.Napríklad obľúbená je sójová sviečková na smotane,rôzne rezne(marinované,plnené,prírodné,grilované,..)ale tiež soté s hubami(hlivou),plnený kapustný list alebo boršč.Výborná je aj sójová držková polievka. :)
    @zareaguj
  • lilifa - fotkalilifa 26. októbra 2009 o 20:24

    Na soju treba ísť fígľami, presne ako na tofu, oni sú bez chuti a keď im nedáš čas vykúpať sa v poriadnej marináde, tak budú mdlé bez chuti, ja soju robievam, vždy s inou chuťov a stále rovnako, soja má rada sojovú omáčku, a marinádu dostať tiež už od výmyslu a doma je vždy niečo /cesnak bylinky/ treba skúsiť.
    @zareaguj
  • vegetarianka - fotkavegetarianka 27. októbra 2009 o 14:44

    Aj ja idem na tofu s marinádami - sójová omáčka alebo olivový olej s rôznymi koreniami a bylinkami, potom to len stačí hodiť na panvicu s hráškom, zelenou fazuľkou alebo inou zeleninou a mám rýchlu a sviežu večeru. Hodí sa aj do cestovín na rôzne spôsoby, rýchlo získa chuť omáčky. Jedávame ho často a môj nevegetariánsky manžel si naň tiež rýchlo zvykol. Dokonca som sa dočítala, že pomáha znižovať vyššiu hladinu kyseliny močovej v krvi, manžel ju má mierne zvýšenú, lieky brať nechce, aby si neodpísal pečeň a tak ochotne konzumuje tofu variácie.
    Sójové mäso som prestala variť už pred rokmi, tofu je podľa mňa nutrične hodnotnejšie.
    @zareaguj
  • usacek - fotkausacek 29. októbra 2009 o 09:33

    no uprimne povedane, vzdy mi asi najviac zalezi na chuti, az potom riesim, ci z toho budem "zdrava az naveky", ale vdaka za info o tofu. vegetarianka ;) Tofu mam rada v salate, ale fakt je, ze musi stat sto rokv v naleve, aby malo nejaku chut, soji stacia 2-3 hodky..
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatardolka1951 29. októbra 2009 o 20:36

    aj ked to chuti,tak ako si ho ochutime,mame dobry pocit,ze sme si trosku zdravsie zajedli.mam na mysli tofu.inak zo soje si urob drzkovu polievku a to je iny ekrazit.a pri tom je recept napisany na sacku.je dost ostra ta drzkovica.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarviolenka 1. novembra 2009 o 22:55

    Tak ja mám jeden vynikajúci recept na jedlo s tofu ( v tpmto prípade používam údené). Nie je to môj recept, mám ho z jednej knižky, ale s chuťou si ho dá aj môj muž, ktorý také "umeliny" neuznáva.
    Takže potrebujeme
    2 balenia údeného tofu
    2 stredne veľké mrkvy
    približne koľko mrkvy, toľko zeleru
    1 veľkú cibuľu
    2 kelímky tofu majonézy
    1 lyžica horčice
    tymián, čierne korenie, nové korenie, bobkový list
    soľ
    umeocot (dostať v obchodoch so zdravou výživou)
    Postup je veľmi jednoduchý a jedlo hotové za 20 min.
    Do hrca dáme trošku oleja, na to posekanú cibuľu, pokrájanú mrkvu a zeler, trochu popražíme, pridáme bobkový list a guličky korenia, tymián a soľ. Zalejeme vodou len toľko, aby bola zelenina ponorená. Dusíme 10 - 15 min. Povyberáme korenie, zmes rozmixujeme na kašu, pridáme horčicu a tofu majonézu, premiešame a dochutíme umeoctom. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané tofu. Podávame s celozrnnými cestovinami, ale ja to mám rada aj s celozrnným rohlíkom.
    Nenahrádzajte tofu majonézu a umeocot niečím iným. Nie je to ono...
    @zareaguj
  • sonal - fotkasonal 16. novembra 2009 o 00:24

    Ak sa Vám zdá tofu bez chuti nájdite si recept tofu v horčicovej omáčke. Tofu pridávam do číny ,ale napríklad aj do leča alebo do plnenej papriky pokrajané na malá kocky.
    @zareaguj
  • vegetarianka - fotkavegetarianka 20. novembra 2009 o 20:44

    Tak som po rokoch "oprášila" sójové mäso v tvare rezancov (inak výsledok záleží aj od výrobcu), uvarila som ho v vode s bylinkovým bujónom a dala som ho marinovať do sójovej omáčky (pikantnej sladkokyslej) s lyžičkou orientálneho korenia. Nechám to v chladničke do zajtra a pripravím ako čínu s pekinskou kapustou a mrkvou. Ale už teraz som to ochutnala a je to veľmi sľubné.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarandysisi 16. marca 2015 o 10:07

    je to tvoja vec ale soju bi som okrem fermentovanej podobe ako tempeh natto tamarin vebec nekozumoval,,, nastuduj si otom nieco,,,, ja osobne doma vyrabam tieto produkty, teraz som si objednal nattomoto z japonska...
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist