Prave som docitala velmi zaujimavy clanok o Slovenskej kuchyni. verim, ze zaujme aj Vas:
zivot.cas.sk/clanok/31206/historik-slovenska-kuchyna...
A potesia ma aj Vase nazory.
Prajem Pekny nedelny Valentinsky podvecer.
Diskusie
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár 17. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 315 najnovší komentár včera 15:07
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 315 najnovší komentár včera 15:07
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 8 najnovší komentár 17. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár 17. januára 2025
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 192 najnovší komentár včera 15:07
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 14 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 2 najnovší komentár 17. januára 2025
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 1 najnovší komentár 17. januára 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Zapečená prekladaná kyslá kapusta (moja koložvárska) +video
- Domáci zázvorový sirup na zahriatie, na podporu trávenia aj proti bacilom +video
- Môj domáci chlebík +fotopostup
- Oplátková saláma +fotopostup
- Tekvicové placky so smotanovým dipom
- Ryža s bielou fazuľou
- Výborný cesnakový trhací chlebík +fotopostup
- Krehký jablčník bez vaľkania
- Zapečená prekladaná kyslá kapusta (moja koložvárska) +video
- Reindling - korutánska plnená bábovka
- Domáci zázvorový sirup na zahriatie, na podporu trávenia aj proti bacilom +video
- Pirohy z lístkového cesta plnené mäsom z roku 1989 +video
- Mujadara
- Jednoduchý banánový koláč bez lepku +video
- Chuťovka takmer bez práce, zato s veľkým efektom. Na Silvestra úspech zaručený! VIDEO
- Rýchla cukrovinka na poslednú chvíľu? Skúste túto len z 3 surovín! VIDEO
- Poznáte tento menej namáhavý spôsob, ako používať strúhadlo? VIDEO
- Domáci kurací gyros. Pozrite si tú vychytávku, ako ho upiecť v rúre! VIDEO
- To ste ešte nejedli! Upečte si skvelý slaný snack z kyslých uhoriek VIDEO
- Salámový šalát na Silvestra VIDEO
- Čokoládové rožteky VIDEO
- Úžasný receptár: Jednoduché koláče na plech, nestarnúca klasika, rýchlovky aj sviatočné rezy. Toto sú najlepšie koláče roka 2024
- Pochúťka i liek: 8 receptov na domácu huspeninu plus návod, ako ju zasterilizovať
- Zbierka receptov na jablkové zákusky: Upečte si aj sladkú bombu od Ďoďa z Pečie celé Slovensko
- Bohaté jedlo: Mäso, ktoré sa rozplýva na jazyku a hustá omáčka k tomu, to je ragú. 11 receptov, ako si ho doma uvariť
- Vyberte si: 14 tipov, čo variť a piecť tento týždeň. Slané aj sladké recepty na pracovné dni aj víkend
- Fazuľová, šošovicová, zemiaková, ale aj kuracia: 10 receptov na polievky nakyslo, ktorých sa oplatí uvariť plný hrniec
- Najlepší je domáci: Z čerstvého či sušeného droždia, z kvásku aj bez kysnutia. 12 návodov, ako si upiecť vlastný chlieb
Diki za link, pan si nedaval servitku pred usta.V podstate 90% receptov ktore sa tvaria ze su tradicne neexistovalo do nedavna.
Tochu sa vyhol slovenskej droge cukru.
Cukor do polky 19 storocia nebol , a robit zakusok z pol kila medu hmm...
www.cukr-listy.cz/on_line/2010/PDF/224-227.PDF...
vdaka za reakciu a pridany, doplnujuci link.
Velmi dobre si to napisala,hovoris mi uplne z duse.V dnesnej konzumnej spolocnosti je prvorady zisk a take nieco ako nase krasne slovenske tradicie uz nikomu nic nehovoria.Je to velka skoda a presne ako pises,dnes sa u nas neda pomaly nikde najest bez toho,aby ti nenaservirovali polotovar,ktory sa na jedalnom listku hrdi menom-Prave,tradicne bryndzove halusky....A kompetentni sa tvaria,ze sa nic nedeje.
Čo sa týka ovplyvnenia kuchýň, ľudia chodili za prácou asi tak ako aj teraz, bolo to viac otvorené, multikultúrne, v monarchii sa miešalo všetko so všetkým. Turecká kuchyňa je fakt vynikajúca, spoznávam ju hlavne vďaka @cesminaz. A som rada, že tie toky vplyvov sú v článku pekne zrozumiteľné.
Tiež ma hnevá ponuka väčšiny reštaurácií u nás, je to bieda, ale aj kvôli hlúpym predpisom, s akými sa inde v Európe nestretávam:-(
Pred tými dvesto rokmi tu bolo asi najlepšie, čo sa týka kvality surovín a jedál.