Prave som docitala velmi zaujimavy clanok o Slovenskej kuchyni. verim, ze zaujme aj Vas:
zivot.cas.sk/clanok/31206/historik-slovenska-kuchyna...
A potesia ma aj Vase nazory.
Prajem Pekny nedelny Valentinsky podvecer.
Prave som docitala velmi zaujimavy clanok o Slovenskej kuchyni. verim, ze zaujme aj Vas:
zivot.cas.sk/clanok/31206/historik-slovenska-kuchyna...
A potesia ma aj Vase nazory.
Prajem Pekny nedelny Valentinsky podvecer.
Diki za link, pan si nedaval servitku pred usta.V podstate 90% receptov ktore sa tvaria ze su tradicne neexistovalo do nedavna.
Tochu sa vyhol slovenskej droge cukru.
Cukor do polky 19 storocia nebol , a robit zakusok z pol kila medu hmm...
www.cukr-listy.cz/on_line/2010/PDF/224-227.PDF...
vdaka za reakciu a pridany, doplnujuci link.
Velmi dobre si to napisala,hovoris mi uplne z duse.V dnesnej konzumnej spolocnosti je prvorady zisk a take nieco ako nase krasne slovenske tradicie uz nikomu nic nehovoria.Je to velka skoda a presne ako pises,dnes sa u nas neda pomaly nikde najest bez toho,aby ti nenaservirovali polotovar,ktory sa na jedalnom listku hrdi menom-Prave,tradicne bryndzove halusky....A kompetentni sa tvaria,ze sa nic nedeje.
Čo sa týka ovplyvnenia kuchýň, ľudia chodili za prácou asi tak ako aj teraz, bolo to viac otvorené, multikultúrne, v monarchii sa miešalo všetko so všetkým. Turecká kuchyňa je fakt vynikajúca, spoznávam ju hlavne vďaka @cesminaz. A som rada, že tie toky vplyvov sú v článku pekne zrozumiteľné.
Tiež ma hnevá ponuka väčšiny reštaurácií u nás, je to bieda, ale aj kvôli hlúpym predpisom, s akými sa inde v Európe nestretávam:-(
Pred tými dvesto rokmi tu bolo asi najlepšie, čo sa týka kvality surovín a jedál.