Varenie

Slahacka

smajliqa - fotkasmajliqa, 24. januára 2012

ked uz som sa pytala na tolko veci, mam este jednu otazku :)
ja viem ze stale oravujem, ale ked rada by som sa vsetko dobre naucila :)

chcela by som pouzit jednu plnku do torty, je to tato:
Plnka: 280 g masla., 180 g práškového cukru., balíček vanilínového cukru., 3 PL rumu., 80 g mletých vlašských orechov

je fajn, ale ja by som tam rada dala aj slahacku, aby to proste bolo slahackove. kedze tato plnka ide aj do torty a aj na bok torty, bojim sa ze sa mi to roztecie...
staci ked dam SMETAFIX???, ci viete mi dat nejaku radu? dakujem moc :)

@zareaguj


Diskusia k téme

zuzliak
podla mna, ak tam rpidas troska platkovej zelatiny- take 3g, udrzi ti to vsetkoa bude sa navyse nadherne krajat. Tu zelatinu das namocit do studenej vody, potom vyberies, odkvapkas, mierne zahrejes a primiesas k orechovemu kremu a az potom don zamontujes slahacku mez smetafixu :) ja tak robim kremy so zelatinou, kde ide slahacka :)
smajliqa
ahoj @zuzliak , takze normalne tu plnku s tych ingrediencii ako som napisala + 3 g platkovej zelatiny namocim do vody, potom ju zohrejem, primiesam ku kremu a potom do toho vsetkeho zamiesam tu slahacku. a kolko mam dat slahacky??? 250 ml? alebo kolko je na tu davku kremu vhodne?

a keby som dala aj zelatinu aj smetafix tak urobim tym chybu?
dakujem Ti za radu :)
zuzliak
@smajliga ak davas zelatinu, iny stuzovac uz nemusis davat- nie je potrebny, kedze je tam zelatina. Kolko slahacky- pozri moj rcp na Malinovo-citronovo-pistaciovy schuss :) tam mam zelatinu v kreme navrchu :) a je v nom aj slahacka. Mnozstvo si upravis podla gramaze svojich ingredientov. Je mozne, ze tej platkovej zelatiny pouzijes aj 2 ks - zalezi od velkosti - priemeru torty
zuzliak
myslim ale ze viac ako 250 ml slahacky potrebovat nebudes, cize 3-6g platkovej zelatiny, co su 2 pasiky
zuzliak
daj vediet, ako to dopadlo :) Tesim sa, verim, ze bude dobre ;)
tetrisss
No neviem ako to dopadlo, le tipujem, ze sa to potom zrazilo.
smajliqa
@zuzuliak
okey, dam vedeit ako to dopadne
@tetrisss
preco by sa to malo zrazit?? ak sa to zrazi, tak to radsej nebudem tak robit
ve tu ziadam o radu,,,, a jedina ktora mi vie normalne odpovedat je zuzuliak...
bysop
ak máš chuť na orieškovo šľahačkovú kombináciu, skús krém na jadranskú tortu ,varecha.pravda.sk/recepty/jadranska-orieskova-torta/8540-recept.html
smajliqa
a co tento????
1,25 dl šľahačkovej smotany, 3 žĺtky, 40 g práškového cukru, 1 lyžička hrubej múky, kúsok vanilky, 25 g masla, na hrot noža soli, 30 g lieskových orieškov

vydrzi aj na boku torty? :)
ajuschka
ja by som sa tou želatínou tiež poistila, aj pri tom poslednom recepte.... i keď tam by som možno dala menej, sú tam oriešky.... :)
rikina
inak aj ja si myslím, že sa to zrazí. lebo ak zmiešaš maslovú plnku so šľahačkou /či už bude so želatínou alebo bez nej/ nemôže to spraviť nič iné, len sa to zraziť...
julica
@smajliga , vyber si nejakú inú plnku hádam, do masla zašľahávať šľahačku, o tom som ani nepočula - a nejaké tie torty už mám odpoečené, zašľahávať želatínu do šľahačky tiež vôbec nie je jednoduché. Navyše maslo s cukrom a orechmi sa mi nezdá veľmi lákavé - radšej siahni po nejakej s varenými žĺtkami alebo vareným krémom - keď chceš potom použiť šľahačku, urob to osobitne - a keď do nej dáš stužovač, bude ti to držať (možno aj bez neho), len ju neskladuj pridlho. Držím palce :)