Varenie

Škvarky(topenie sádla)

zdezda - fotkazdezda, 2. augusta 2011

Manžel mi dnes priniesol takmer 4kg slaniny na topenie, na masť a škvarky. Robíme to tak dvakrát v roku, no zakaždým sa popri tom poharkáme, lebo ja mám z domu odvidený iný spôsob ako on. Vy ako robíte domáce škvarky, masť ?

@zareaguj


Diskusia k téme

elian44
Ja robím v pekárni na programe marmeláda:)
Ale nedoporučujem na väčšie množstvo to je tak na 1/2 až 3/4 kg slaniny. Nám to stačí, lebo až tak mastné nejedávame a oškvarky máme ako chuťovku. Ak mi ostane slanina normálne dám do mrazáku
hubarka35
ja slaninku nakrájam na kocky-dám do velkého hrnca-podlejem troškou vody tá sa odparí časom.....a škvarim miešam-odoberám počas škvarenia ztopenu mast....pred dokončením nalejem tak deci mlieka na škvarky-sú pekné zlatisté potom.....cez cednik to zcedim...necham vychladnut aj mast aj škvarky....Zdezda aj mi sa pošklebíme ak sme obaja v kuchyni....takže bud ja tam kralujem alebo priatel ak varí či pečie...a naučili sme sa neliezt druhemu do roboty a kafrat,lebo kolko ráz to bolo u nás moc perné až sme sa nevyprávali a za čo za malichernosti.....ked chce manžel nech robí škvarky-nechaj ho,ak ta bude potrebovat zavolá ta určite......môj názor....nemá význam sa hádat.....
zdezda
hubarka35, si milá, inak presne takto, ako si mi napísala, robil to aj môj tatino, no a ešte sme do masti, na záver, po vypnutí zdroja, dali do nej rozkrojenú cibuľu. Krásne to opäť zašumelo, zavoňalo a tá cibuľa bola supiš na chlebík. My sa už tiež v kuchyni radšej jeden, druhému vyhýbame, lebo chlapi po určitom veku(čiže starí ženáči , alebo kuchynsky odchovaní synkovia, ktorí stihli aj vojenčinu:-) , sú v mnohom presvedčení, že sú lepší. A je fakt, že aj sú ( keď ide o mäso)
elian44, dík za komentár, my to tiež nepreháňame s tým mastným, no máme o chvíľu rodinné stretnutia a takéto niečo ( napr. pagáče z domácich škvarkov) sa vždy ráta :-)
tatranka
Ja som vždy podlievala slaninku nie vodou,ale mliekom.Oškvarky pekne zrúžoveli.Boli veľmi chutné.Pár pohárov som zalievala oškvarky masťou.Ostatná masť bola číra biela.No nie som ja odborník na masť.No nám naša chutila.Bola voňavá a sladkastá. Ináč masť pri odškvarovaní som odoberala,aby sa neprepálila.
zdezda
tatranka, ďakujem za opätovnú radu, že treba odoberať masť tak, ako mi to už poradila aj hubárka35. Priznám sa, tak toto som s bravčovou masťou nerobila, no popri pečení husi či kačky, to áno
marcy
zopár krát sa mi podarilo zohnať takú čudnú slaninu,že po stopení boli škvarky gumové,trasľavé :-( z domu si pamätám (to sme chovali vo vlastnom chlieviku na šrote,varených gruľkoch a žihľave ),že po vyškvarení presne ako @tatranka s mliekom podlievané od začiatku boli škvarky chrumkavé ,peknej farby,pri šumení sme scedili naraz,prepáliť sa tak skoro neprepália ( teraz po rokoch odborníci odporúčajú vyprážať na masti,netvoria sa karcinogénne látky tak ako pri olejoch)....snáď je to kŕmením,alebo rýchlením,neviem
zdezda
marcy, gumové, žhužvance( škvarky) no i trasľavé, sa aj nám podarili, hoci sme robili zabíjačku s pánom mäsiarom. No vraj je to preto, že i svinky majú svoje dni :-))))))
marcy
no vidíš :-)@zdezda ďakujem pekne za vysvetlenie od mäsiara,lebo za danú námahu boli presne zhužvance,ktoré sa lepili na dno ....a nepochutili sme si,masť bola voňavá našťastie
braxi
mňa naučila kamoška vytápať oškvarky v rúre na plechu, pokrájané na kocky...nemusí sa to miešať...takto robené oškvarky sú super a už na začiatku pokropím mliekom...
verka1
my pokrájame na vačšie kocky odkožovanú slaninu. Dáme do vačšieho hrnca , trošičku prisolím a prikryjem pokrievkou. Nechám ich nech sa škvaria a keď vidím, že už sa vytápa masť tak ich začnem miešať. A potom miešam až do konca. Nepodlievam ničím. Susedy, dobré kuchárky hovoria, že robím najlepšie oškvarky. A to z kupovanej slaniny, resp. odrezkov, ale len z Billa. Veľmi záleží na slanine.
sovka62
Dievčence moje, pred 18 rokmi som od babičky v Plaveckom Petri získala radu za milión. Slaninu nepodlievajte vodou ani mliekom, na spodok kastróla si dajte masť a nechajte u roztopiť, nie škvariť! Potom pridajte pokrájanú slaninu a nebudete veriť vlastným očiam. Slanina sa od začiatku ľahučko mieša, na nádobu sa vám nič nelepí a vytopíte ju za čas asi o tretinu kratší, v porovnaní s podliatím tekutinou. Pokojne môžete použiť kúpenú masť, v tej vašej dobrej, ktorú si vytopíte sa to stratí. A mlieko si samozrejme môžete pridať pred dokončením, i tú cibuľu ak vám chutí.
zdezda
Milá, sovka62, v Plaveckom Petri som bola, no túto radu som nepočula, lebo som sa na ňu ani nepýtala:-) som Ti vďačná, za tento recept, dnes som to už uklohnila po našom a ako mi aj tatranka poradila, dala som tam mlieko, trochu sa mi škvarky priškvarili, ale chutia supeeeer, už sme prvé ochutnali, zbohom moja diéta :-))))
ketty3811
ej,ale ste mi narobili chute.:-) Ja by som chcela vyskúšať urobiť škvarky v pekárničke,ale akosi na to nemám odvahu.:-)
remcula
No, já jsem to vždycky dělala bez podlévání, ale přítel to podlévá vodou, nevím, nedělali jsme to. Dobrý poznatek je ten o odebírání sádla během smažení škvarků, aby se sádlo nepřipalovalo. To si zapamatuji.
evanaaa
Ja si topím masť vždy, keď sa mi minie a tiež som niektoré detaily nevedela, napríklad, či sa majú posoliť hneď na začiatku, alebo až neskôr, či pri konci a aj to, či majú byť spočiatku prikryté alebo vôbec. Dávam trochu vody a pri konci mlieko, tiež priebežne odoberám masť, no skúsila by som aj podľa Tatranky, ale koľko mlieka dať, neodparí sa ako voda?
Veľmi dobrá rada je aj od Sovky, s tou masťou a na zahodenie nie je ani vytápanie v rúre na plechu podľa Braxi, takže mám na výber a vyskúšam postupne všetky dobré rady. Práve som aj mala v pláne kúpiť slaninu, lebo mám už len asi za tri lyžice, je na čase, ak uvidím slaninu v Kauflande, lebo u nás v Bille je len s kožou, dosť tenká býva a je s tým dosť roboty. Keď som sa tam pýtala mäsiara, prečo je len s kožou, povedal, že on mi ju odstráni ( kožu) ale bude to drahšie. No, za tú cenu s kožou inde kúpim bez.
kuchticka
Ja som robievala doma (v Cesku) oskvarky a mast tak, ze som nakrajala na drobno bocik-slaninu, dala do velkeho hrnca a zapnula na plny plyn. Zpociatku som miesala kym sa dostalo dost masti pod slaninu a potom miesanie obcas. Stale som vytopenu mast odoberala do poharov. Pred dokoncenim roztapania som niekedy podliala trochou mlieka. Jaj, ako mi chybaju oskvarky a domaca mast!!! I ked sa snazim jest zdravo, oskvarky by som si dala aspon obcas. Ta dobrota!!!
foska
Zase pre mna uzitocna tema. Mast sme zatial s manzelom stapali len dvakrat, dopadlo to celkom dobre (na zaciatku sme podliali vodou, stale miesali, mast neodoberali, mlieko nepridavali), ALE - neviem, ci je to tym kupenym sadlom, alebo niekde robime chybu, ale mast vobec neostane biela a tuha, no zltkava a makka. Bohuzial aj mast u masiara byvala volakedy krasna biela a tvrda, no teraz vyzera presne ako ta nasa - nejaka sedivo-zlta a aj po riadnom vychladnuti v chladnicke nie je tvrda. Viete mi prosim poradit? Je to tym, ze sme postupne neodoberali mast pocas stapania?
ancicka
@sofka ,Je to ťažko vysvetľovať takto cez net ,ako topiť masť.Ja topím vo veľkom,ked zabíjame.Asi máš pravdu,že je to aj tým akú slaninu kúpiš,nieje to vždy jednaké.Ja podlievam vodou,lebo masť skladujem celý rok a mlieko kôli tomu nedávam,aby mi tak v pohode vydržalo.
Ked je kupná slanina,tak treba podliať vody a môže aj viac,(voda sa počas smaženia vyparí).Voda je kôli tomu,aby sa na začiatku masť nespálila,lebo potom už ju nenapravíš a asi preto nemáš masť peknú bielu.Počas celého praženia treba miešať,na miernom ohni.
S tým odoberaním je to dobré vtedy,ked máš málo slaniny a ju spotrebuješ raz dva.Ked by trebalo dlhšie uskladniť,tak takato masť nevydrží a pokazí sa.Topí sa dovtedy,kým sa na povrchu nevytvára jemná priesvitná pena a škvarky sú začervenané a plávajú na vrchu.Masť musí krásne voniať.
elian44
pre Ketty3811, nemaj strach robiť v pekárničke:) Ako som povedala, program marmeláda, ono to totiž mieša samo a netreba pri tom stáť. ;)
Treba ho ale spustiť 2x za sebou a keď ide 2x skontrolovať asi tak v polovici, či už nie sú. Záleží od slaniny. Väčšinou sa mi vypečie pekne, ale už som musela asi 2-3 x dorábať na sporáku, ale to stačilo 5 min na dôjdenie.
V pekárničke sa podlievajú na začiatku 1-2 lyžicami mlieka a kto chce môže ku koncu osoliť.
foska
@ancicka - dakujem za dobre rady, dam ich precitat aj poloviciakovi. Pisala som, ze na zaciatku sme podliali vodou, takze v tom pes zakopany nebude. Skor tipujem na to nedobre sadlo... Oskvarky sme vsak mali vzdy vynikajuce, a aj mast, i ked nie je pekna, je chutovo dobra a pouzitelna. Asi sa zmierim s jej vzhladom, alebo zacneme chovat vlastne masurko :)
ajuschka
@foska - len tak dalej! masurka schvalujem, hlasam navrat k prirode :D Pipiny funguju, tak aj masurko musi :D
marcy
ušetriť tretinu času :-) sa oplatí,skúsime
aroooo
mi dávnejšie, keď sme zabíjali vlastné prasa sme zvykli pokrájanú slaninu na začiatku trochu podliať mliekom, zo začiatku sa musela riadne miešať, keď sa napolovicu vytopila, menej.Keď škvarky začali plávať na povrchu, kotol sa vybral z kotliny/či naopak?/, skrátka sa to odstavilo z kúrenia, škvarky v horúcej masti samé došli a potom sa cedila masť a zberali škvarky.Farba masti podľa mňa závisí od slaniny a hlavne čím bolo prasa kŕmené/kukurica,šro-ty/ a aj aká slanina-sadlo sa použilo.Vytopením vnútorného sadla bolii horšie škvarky ale z vytopenej masti sa robilo vynikajúce lístkové cesto.Keď nebola treba masť z vnútorného sadla , tak sa vnútorné sadlo pokrájalo v pred dokončení asi pol hodinku hodilo do normálnej topiacej sa slaniny
sovka62
Totot je téma, vraciam sa do mladých rokov. Vnútorné sadlo som nikdy neškvarila, odložila som si surové a deň po zabíjačke zomlela a napiekla sádelníky, perfektne sa lístkovali, žiadny iný tuk to nedokáže.
aroooo
@sovka 62,ale takto vyškvarená masť z neho vydržala dlhšie,aj do nasledujúcej zabíjačky, ak sa nespotrebovala, ako čerstvé 1-2 dni
marienka44
Minuly tyzden som vytapala slaninu, ktoru som kupila u znameho masiara. Dnes som pomlela oskvarky, v sobotu peciem pagace na cestu vnucke.
Slaninu pokrajam na priblizne rovnake kusky asi 2x2 cm. Posolim a rukami premiesam. Potom v liatinovej tazkej rajnici vytapam, pred zaciatkom podlejem vodou a prikryjem pokrievkou. Kocky slaniny sa zvacsia a napuchnu. Potom za staleho miesania sa to vari a priebezne odoberam mast cez smaltobane sito do glazovaneho hrnca /na tento ucel urceny/. Ked uz zostali len oskvarky, vtedy pridam mlieko az oskvarky ziskaju hnedastu farbu. Na sitku ich povytlacam varechou a tuto druhu mast /je tmavsia, lebo je tam uz mlieko/ dam do pohara a je urcena na pagace. Prva mast v hrnci je biela ako padlý sneh. Z tej varim, napr. halusky , na slize. Tie si neviem predstavit omastit olejom. :-( .
Moja 93-rocna svokra povedala, ze oni doma /este u mamy/ nakrajali slaninu na table /doska na miesenie cesta/ a tam ju aj osolili a rukami premiesali. Bolo to iste vacsie mnozstvo ako u dnesnych gazdiniek.
puntodadino
marienka44,ano,v Kauflande j enajdrahsia,ale aj asi najkrajsia.
No a s tou bielou,tuhou "kupenskou"mastou?Ziskava sa pri nizsej teplote ale lisovanim-preto ma iny/vyssi/ bod topenia.
Kvalita?...asi ako tie priemyselne oskvarky,co sa tam tiez vyrabaju.Zapach sa odstrani parou,zafarbenie aktivnym uhlim.Dobru chut!:-))
evanaaa
Ja som dnes kúpila slaninu ale v Kauflande, lebo ako spomínam vyššie, v Bille sa mi nepáči a v Lídli nepradávajú, tak inú možnosť nemám, u mäsiara tiež často nie je a je tam dovolenka. Ale slanina vypadá pekne, pláty sú rovnomerné, len ich pokrájať, neviem ale ktorý spôsob zo spomenutých použiť .
zdezda
:-) ďakujem, za všetky komentáre a vzácne rady, inak v mäsiarstve, Miran, ju predávajú za 1,40 eur, dobrá cena, nie?(pamätám si aj ja lepšiu:-)))
kimlo
@foska ak chceš aby bola masť biela a tuhá, tak po vytápaní, keď je už vychladnutá, ale ešte stále tekutá, vtedy ju treba dobre varechou premiešať. Dobré je počas topenia masť odoberať do jednej väčšej nádoby, a potom ju po premiešaní rozliať do menších pohárov, vtedy má rovnakú chuť aj farbu. Toť moja skúsenosť.
1x zdezda
elian44
ketty3811, kupujem slaninu v Tescu, tam sa mi väčšinou darí kupovať celkom peknú. Kaufland mám ďaleko. A krájam na pomerne malé kocky asi 1x1 cm, oni sa také menšie v pekárni lepšie miešajú:)
ketty3811
@elian44 ďakujem,ja mám Kaufland blízko a mäso sa mi tam viac pozdáva ako v Tescu.Aj Tesco mám pomerne blízko,tak to presnorím a určite vyskúšam.:-)
evanaaa
Tak,a slanina z Kauflandu sa mi práve vytápa. Ozaj bola drahá - 2,22 eur, ale pekná, dúfam, že bude aj dobrá. zatiaľ som ju neposolila, skúsim až pri konci, aby bolo oškvarky chrumkavejšie. Aj som ju prikryla, ale neskôr ju odkryjem, aby sa nedusila, ale smažila, to len, kým pustí trochu masti. Ja ju mávam bielu, možno aj tým pridaným mliekom a voňavú z neho, už sa teším na škvarky.
evanaaa
Sovka, dala som tam do kastróla zvyšok masti, čo mi zostala a pekne mi to zatiaľ ide, vytápa sa, jedna radosť, soľ a mlieko dám neskôr.
Tiež mám litrový hrnček len na masť, čo nevojde doň, dám do pohára. V Lídli mávajú občas hlinené krčahy - na kyslé mlieko, ale aj na masť, chystám sa kúpiť, len vždy zaváham, alebo nemám toľko financií.
sportak
Tiež si topievam slaninu na masť a oškvarky podľa osvedčeného postupu: nakrájam slaninu na kocky, podlejem trochou vody, keď sa začína tvoriť masť tak miešam a miešam. Na záver pridám trocha mlieka. Teraz som získal nové podnety. To s tou masťou na začiatku je výborné a najbližšie to určite vyskúšam ako aj s tým premiešaním na záver a odoberaním masti počas topenia. P.s. Ja som vedel prečo som sa pridal na Varechu. Vždy sa tu niečo od Vás priučím. Ďakujem.
arasidka
Klasicky - nakrájať, jemne posoliť,používame aj mlieko , takisto odoberáme masť, a keď ich cedíme, jemne ich pritláčame, aby nezostala všetka masť v oškvarkoch. A nakoniec podľa chuti ešte dosolíme, ak je treba. Prestávam vás dne s čítať, "ohladovatievam"
evkacik
tak a po všetkých výborných radách to idem aj ja vyzkúšat,mám starý kameninový sádelníček po babičke ,tak uvidím čo vykúzlim.Idem na to,držte palce
miare
Aj ja som spočiatku davala trošku vody a na konci trošku mlieka,ale vždy, aj pri častom miešaní so mala prichytené na dne kastróla. Dnes som to skúsila podľa vašej rady dať najprv masť a som prekvapená:
škvarky sa ľahko miešajú, neprichytávajú sa na dno a ani sa tak často nemusia miešať! Skvelá rada, veľmi ďakujem!
ramon
no baby tak idem robit oškvarky ale nemám mast tak som použil olej som zvedavý ako to dopadne :)
marcy
včera som topila ,nevytláčam škvarky,lebo mazivo pri mletí na pagáče je vítanéééé :-))
megdesign
Na spodok kotla mlieko a sol, do toho slanina a sadlo nakrajane 2x2 cm kocky, velmi slaby ohen, aby sa oskvarky pustili. Vela miesania, kym sa zaplavia mastou. Ak su zaplavene, netreba tolko miesat. Hlavne maly ohen, aby sa mast neprepalila a nezcervenala... Vylovia sa oskvarky a precedi sa do galetky.
Pred koncom mozes pridat mlieko na zjemnenie...
jujoska
ty si strasny pako @megdesign , kde na teba narazi clovek, tam excelujes.... ked si bol maly, bol si namysleny, teraz uz nemas chybu :-D Ako chrobak truhlik: vsade bol, vsetko videl a vsetko vie. Co tak akceptovat, ze ini ludia maju ine zvyklosti a chute? U nas napriklad su najoblubenejsie oskvarky bez masa, pekne len z cisteho sadla. A co ma byt? Preto sme menejcenni a mame byt vyhnany vydlamy? Hlavne ze stale mudrujes okolo pravopisu. Musim uznat @2010 ze ich mas nadherne, podla mna presne tak maju dobre oskvarky vyzerat, take riadne
zdezda
@2010 Krása- spojená s chuťou aj vôňou, aj ja som to už robila a aj robievam podľa skúseností @sovka62 , a nie len tento recept :-)
majur
@Foska (3.8.2011 08:21)

Aj ja by som sa chcela spýtať na to isté. Všetko som robila presne tak isto a masť mi neztuhla a je nejaká šedivá. Pritom sme slaninku mali zo svojej zabitej svinky. Som z toho nešťastná, lebo som si robila chute na dobrú domácu masť a namiesto toho mám riedku šedivú hmotu. Pritom škvarky sú dobré voňavé a nepripálené. Neviem kde som urobila chybu.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Sovka62 (2.8.2011 17:04)

aj ja presne tak robím. Dávam masť na spodok. Je to super.
zdezda
...inak, ak sú už škvarky chrumkavé a masť ešte polotekutá, je super pridať zopár škvarkov do tej masti. Potom po ztuhnutí dať chlebík a s uhorkou, alebo s posolenou cibuľkou alebo s obojím...mňaaaaaaaaaaaaaaam