Kuchyňa a vybavenie

Silikónové formy

evusik - fotkaevusik, 20. marca 2010

Silikónové formy sú pomerne nová záležitosť a nie každý má s nimi skúsenosť. Ja som sa s nimi prvý krát stretla keď som si kúpila silikónovú podložku na váľanie cesta a bola som nadšená. Ľahká skladnosť, ľahká údržba, perfektná hygiena - hneď som starú drevenú dosku vyhodila a používam už len túto silikónovú.
Potom som si zadovážila silikónovú formu na mafinky, no a priznám sa že som ju použila prvý a posledný krát, doma mi doslova zakázali ju používať. My sme totiž podľahli mafinkománii. Mám 3 plechy, t.j. pečiem 12 x 3 = 36 mafiniek a naraz robím aj šesť druhov, je to ľahké a hlavne rýchle. Robím ich klasicky, bez papierových košíčkov, do vymazaného a múkou vysypaného plechu - po upečení sú chrumkavé zo všetkých strán. Keď som ich robila v silikónovej forme - z vrchu mali chrumkavú kôrku, zvnútra boli upečené, ale z vonka boli akoby oslizlé. Celá rodina povedala - tak to nie a silikónová forma putovala do najvzdialenejšieho kúta v komore, kde upadla do zabudnutia.
Napriek tomu mi to nedá, keď vidím tie krásne silikónové formy na bábovky, srnčie chrbáty a rôzne iné formy - hneď mám chuť si ich kúpiť, ale odrádza má tá moja zlá skúsenosť z mafinkami.
Preto by ma zaujímalo či používate silikónové formy na pečenie a akú máte s nimi skúsenosť?

@zareaguj


Diskusia k téme

bambulka51
Ja nemám ,ale túžim tiež po nejakej.Na tú silikónovú podložku si tiež zuby brúsim...
kucharronald
Ja som už písal v mnohých komentároch, že by som chcel za veľkonočné peniaze kúpiť formu na muffiny....mne hovorili, že práve v ňom sa upečie najľahšie, nebude mať ani inú chuť, a neprilepí sa...ja by som to na 100% chcel kúpiť :) možno, že nie všetky sú také...
milina
Silikónová forma - nikdy viac. Bábovku som v nej piekla prvý a posledný krát, zle sa s ňou manipuluje, keď ju chytím do ruky tak sa "prevaľuje" a takisto aj keď som ju vyberala z rúry tak som ju skoro zlomila.
martina34
Aj ja mám zopár silikónových foriem, na muffinky, na korpus... som spokojná. Nemám problém s tým, že sa forma naplnená prevaľuje, vždy si totiž najskôr pripravím plech na ktorý si položím prázdnu formu a až potom vylievam do nej cesto. Celý plech vložím do rúry a potom upečené s plechom aj vytiahnem von. A muffinky, no nikdy som nerobila iné iba v týchto formách, tak osadenstvo nepričuchlo k chrumkavým, ale sú zvyknutí na tieto, a veľmi sa im páčia hlavne čokoládové. Nič nemusím mastiť, pekne bez problémov vyklopím.
evusik
a čo takto používať silikónovú formu na nepečené - napríklad tiramisu, alebo hocičo s piškótami, ovocím, šľahaným tvarohom - bolo by to nielen dobré ale aj pekné - nech sa oči najedia.
To nikto neskúšal? Videla som pekné vyzeralo to ako kvet-margarétka hneď som si predstavila ako pekne by v tom taká nepečená torta vyzerala
martina34
@evusik presne takú formu kvietok mám, a robievam v nej aj studenú tortu na sladko ale aj aspikovú tortu na slano... ja tiež používam aj na pečenie v mikrovlnke, síce málo ale je to rýchlovka a som spokojná
evusik
vidíš, tak s tou slanou aspikovou na to nenapadlo, som to ja ale trubka, jasné skvelý nápad, blíži sa Veľká noc a vtedy robím také na slano, tak toto ma presvedčilo, aj keby som v nej nemala piecť, ale takto na studeno to perfektne využijem. Ďakujem @martina34
martina34
nemáš za čo ďakovať, blíži sa Veľká noc, asi aj na niečo také urobím, nerobievam žiadne plnené vajcia, ani podobné veci, toto je osvedčené, čo moji chlapi majú radi, pravdaže zemiakový šalát musia mať, k tomu šunku, varené vajíčka v cibuľových šupkách, vyleštené slaninovou šupkou, chren s jablkami, ešte zo dva druhy koláčov...
1956
Chcela by som vedieť či tie silikónové formy sú zo zdravotného hľadiska nezávadné.Akosi nemôžem nájsť odvahu si kúpiť formu.Myslím že sú dosť drahé a stále mám pocit, že sa pri vysokej teplote niečo škodlivé z toho uvoľnuje.Radšej zostanem pri klasických formách, aj keď je s nimi trochu viac práce.
martina34
Myslím, že sú zdravotne nezávadné, to je tá značka, kde je nakreslený príbor a čílo. Pokiaľ sa formy používajú tak, ako je uvedené v návode, nie je problém. Ja som už počula všeliake pochybnosti aj pri tzv. klasických hrncoch. Každý materiál má svoje pre a proti. Napr. taký teflon, tiež môže vzniknúť škrabanec aj maličký a už to je zdraviu škodlivé. Nieže by som teraz silou mocou presadzovala silikónové formy, ja som s nimi spokojná, kúpila som ich v riadnom obchode, nie niekde na trhu, majú certifikát.....
milan2
@evusik chcem sa opýtať na tú podložku na vaľkanie cesta. Ako na nej krájaš napríklad rezance, nepoškodí sa podložka od noža?
babidka
zakladna vec - so vsetkym sa treba naucit pracovat . moja silikonova forma na mufiny tiez skoncila v zabudnuti , potom aj babovkova ...ale forma na srnci chrbat sa mi osvedcila . tak som nakoniec vytiahla naspat tie vyhodene a pouzivam ich na nepecene mucniky, na dezerty so zelatinou , mafinovu formu na male chutovky v aspiku a ovocie v zelatine . no ako pise @martina34 , formu treba polozit na pevnu podlozku aby sa neprevalovala a nepokazila nas vytvor , ved inak sa ani neda polozit do rury na mriezku .teraz som si kupila mensiu okruhlu formu na kolace a krehke maslove cesto s ovocim ako aj bublanina nemali chybu .
martina34
@milan2 ja mám podložku síce nie silikónovú ale tiež sa nemôže na nej krájať nožom, ja používam takú na to prispôsobenú, ako to nazvať, je to niečo také ako vytierka s hranou, ktorá je "ostrejšia" dosť ostrá na pokrájanie cesta, ale podložku neprereže.
milan2
@martina34 asi máš na mysle také nože, nie sú z kovu ale z teflonu, z keramiky alebo z podobného materiálu, sú dosť ostré ale nepoškodia podložku? Osobne s nimi nemám skúsenosť, len som o nich čítal.
martina34
nie je to nôž, je to skôr umelá "vareška" na spôsob vytierky, jednu stranu má zaoblenú, aby si s ňou v pohode vytrel z misy všetko von, len je to taký tvrdší plast. Kto má výrobky od firmy Tuperware a má aj kysku, tak určite vie, o čom hovorím - píšem.
tinca
Ja si tiež brúsim zuby na tú silikonovú podložku, ale ostatným veciam na pčenia aujíma ma tiež to krájanie na tej podložke.
evusik
@milan34 - ja podložku používam len na miesenie, vyvaľkanie a ďaľšie spracovanie cesta, priznám sa že slížky robím cez strojček, mám taký cez ktorý sa dajú robiť tenké slížky aj široké rezance
inak s podložkou som nadmieru spokojná
čo sa týka škodlivosti myslím že @martina má pravdu - treba kupovať len osvedčené značky, a nie nejaké bohvie kde vyrobené a predávané na trhu.Tuperware je výborná značka ale drahá, ja mám od nich podložku, misku rýchlokysku, odmerku a takú miešačku, ale už som si povedala že nebudem aj keď sú ich výrobky kvalitné - sú drahé, sú aj iné značky a kvalitné napr. Tescoma, tu je stránka z ich silikónovými formami a sú tam aj podložky
 www.kuchynskyriad.sk/index.php?cPath=118_144...

sovka62
Aj ja mám ten základ z Tuperware (podložka, kyska, stierka, váľok) a mám aj silikónové fromy na bábovku a dve na srnčí chrbát. Tie sú z klasického obchodu, ale tiež na veľmi nenadchli. Srnčie chrbáty sa po naplnení v strede rozliezajú. takže konečný výtvor je v strede hrubší ako na krajoch. Čiže sa mi nehodia ani na nepečené veci. Používam ich len na knedľu, ktorú robím v mikrovlnke, keď sa ponáhľam. A bábovková leží v komore. Nepáči sa mi povrch bábovky po upečení, nevyrovná sa klasike z plechovej formy. Pripomína mi bábovku, ktorú som piekla v prvej mikrovlnke v počiatočnom nadšení z toho zázraku. A čo sa týka Tuperware, mám od nich rôzne výrobky - na prenášanie torty, na skladovanie syra, chlebník, misy Elegancia, v ktorých sa výborne skladuje napr. nedojedené studená misa, čerstvé šaláty a pod. Sú naozja výborné. Ale prišla som na to, že keď prídu s novým výrobkom, netreba sa hrnúť do kúpy. Zakrátko sa totiž v obchodoch objavia podobné výrobky s porovnateľnými vlastnosťami a za zlomok toho, čo stojí Tuperware.
evusik
@sovka - ja mám formu na bábovku ešte po mojej mame a nedám na ňu dopustiť a inú už ani používať asi nebudem. Čo sa týka Tuperware asi máš pravdu, aj moja kamarátka tak vždy kupuje a potom sa mi chváli čo všetko kúpila a čo jej potom leží v komore a nepoužíva to. Ale ich skladovateľné nádoby sú dobré. Ja som si kúpila podobné normálne v obchode, tiež neboli najlacnejšie a som veľmi spokojná
Teraz najnovšie behám po internete a hľadám informácie o silikónových formách - no názory sú rôzne, niekdo ich nechce ani vidieť a niekto nedá na ne dopustiť. Dokonca som čítala že robili testy a zistili že niektoré formy od Tescomy obsahujú veľmi vysoký obsah olova - čo je neprípustné. No tak si potom vyber, keď všetci hovoria že treba kupovať od renomovaných značiek. Napriek tomu som sa už rozhodla a jednu si kúpim, už mám aj vybratú - zatiaľ ju budem používať len na studenú kuchyňu a potom uvidím.
kucharronald
Ja na muffiny chcem silikonovu...howoria, žýe sa tam neprilepí...na bábovku máme zo skla...veľmi si na to dávam pozor...ešte to dostala mama na sobáš...a ešte je super :) Tuperware...sú tam kvalitné veci, dobre sa v nich skladuje...ale niektoré sú také drahé, že až...my máme od tuperware misky...sú dobré na skladovanie pomazaniek, syrov a salámov...
tetuska
mám silikónovú formu na muffinky, nedám na ňu dopustiť, pečie sa v nej parádne a ešte lepšie vyklopí, cesto sa nepriliepa, chcem si kúpiť ešte na chlebíček a bábovku, videla som robiť knedľu v silikónovej forme v mikrovlnke, takže mám tie najlepšie skúsenosti
jankaost
ja som piekla vo forme na bábovku, ale cesto zostalo naspodu úplne prilepené, takže som to nakoniec vyklopila len na 2/3... srnčí chrbát sa vždy rozlezie...
malinka1
ja mám so silikónovou formou veľmi dobre skúsenosti. Mam ju už doma pol roka a neviem si ju vynachváliť. Bábovka sa veľmi dobre upečie a nemusím ju ani vymastiť. Veľmi dobre sa z nej vyklopí, len treba počkať kým vychladne. Najlepšie sú formy, ktoré majú prsteň, manipulácia je v tom prípade úplne skvelá a samozrejme musí byť aj kvalitný sillikón. Veľmi veľa vzorov som objavila na jednej stránke od najlepšieho výrobcu silikónových vecí. www.laskonka.sk
evusik
@malinka1 ja som si za ten čas tiež zadovážila nejaké silikónové formy a dá sa povedať, že som celkom spokojná. Inak na tej stránke čo si uviedla sú nádherné formy, určite si nejakú objednám, díky :-)
cukrik2
Som velmi rada za typ na stranku @malinka1 o silikonovych formach :). Uz dlhsie rozmyslam nad kupou silikonovej formy. Naozaj tam maju vela krasnych foriem ani som nevedela co si skor mam vybrat. Tak som si na zaciatok objednala formu slnicnice.
Potom sa podelim o moje skusenosti :)
evusik
@cukrik2 mne sa zas páči bábovková forma Katedrála tiež nad ňou uvažujem len počkám na dcéru ak si aj ona vyberie objednáme si naraz a ušetríme na poštovnom :-)
malinka1
ja ešte rozmýšľam na tými vianočnými formami, stromčeky alebo vločky. Len neviem aké cesto by som do toho dala. Viete mi niekto poradiť?
evusik
@malinka1 ja by som v tej stromčekovej urobila normálnu tortu, lebo to je veľká forma, alebo hocijakú piškótu a možno aj bábovku... tu na Vareche je veľa dobrých receptov, ktoré by sa dali použiť a potom už len pekne ozdobiť :-)
cukrik2
evusik mas pravdu aj Katedrala je nadherna :) Ja prave uvazujem, ze co upeciem v tej Slnecnici... Nasla som jeden recept na babovkove cesto a po upeceni sa to plni mascarpone a visnami v rume... mna uz sa mi zbiehaju slinky :)
cukrik2
@evusik , uz som konecne torticku upiekla. Pozri si dnesny pridany recept - Slnecnica s mascarpone. Bola som milo prekvapena, ako sa v tej silikonovej forme pecie :) Nic sa mi nepripieklo a krasne sa vyklopila :)
zuzuliknr
Ja pouzivam silikonove formy na pecenie a poviem Vam ze su perfektne, a ako som citala Vase diskusie nakupujete formy dost drahe ja som si nasla stranku a v porovnani s ostatnymi ma skvele ceny, a nasla som aj dobre recepty, skusate nakuknut www.webareal.sk/formy-na-pecenie, a stym vylievanim???? Produkty od tejto firmy maju ochranny prstenec ktory drzi formu a neohyba, proste pozrite si ju je skvela, a co vsetko sa tam nachadza.
cukrik2
Zuzulik, dakujem za dalsi tip na stranku, pozerala som ceny, ale nie su az take skvele ako pises a stranka na mna posobi neprofesionalne...

A ktoru formu mas ty doma? Ja som si dokupila este male slnecnice, do serie a muffiny robim jedna radost :-)
Upeciem, nafotim a poslem.
zuzuliknr
Ja som si aj teraz kupila novu volala sa slnecnica a je super. ceny maju dobre da sa povedat ze najlacnejsie i ked silikon je drahy ale zas sa oplati
ebolitana
ahoj vsetym,pozorne citam vase komentare od zaciatku o hodnoteni silikon.foriem az som sa nakoniec tiez rozhodla si jednu kupit z avizovaneho webu a mozem povedat ze vobec nelutujem, teraz uz mam doma od nich 4ks tych mini porcii,ci ako to nazvat a jednu babovku,vas prvy prispevok ma stale odradzal,ale este sa mi ani raz nestalo ze by som nemala kolaciky chrumkave,ked som ich vyklopila,vlastne uz robim v nich vsetko co sa da,slane ,sladke, kysnute aj piskotove ,da sa v tom robit ozaj vsetko od pudingov cez kolaciky pagaciky dokonca som rodinku potesila aj kvietkovymi fasirkami,staci trosku fantazie a hned mate rozkvitnuty obed,takze mozem naozaj len doporucit
dorisa
Ja som si také formy kupila len teraz, aj to len na základe vašich skúseností. Mám už muffinkove, srdiečkové male v pláte, veľke srdiečko a teraz som si kúpila malinké bábovčičky,ale mali len 4 dve mam modré a dve ružové. Už sa teším,kedy v nich niečo dobré upečiem.
evusik
@ebolitana odkedy som zakladala túto diskusiu tiež sa všeličo zmenilo... aj ja som si nakúpila niekoľko foriem, dokonca mám aj silikónový pekáčik a som spokojná a ešte sa chystám na ďaľšie... tiež mám malé srdiečka aj bábovčičky :-)
zuzuliknr
Mile damy dana stranka co som VAM zaslala 20.12. maju blaznive akcie do 2.4 pre zareg.zakaznikov 15% zlava na vsetko ja som kupilla.
trudka4
Peču dnes poprvé bábovku v silikonu, tak uvidím ....
olga42
Chcem sa podakovat za adresu kde možem kupit-objednat silikonove formy.Srdečne ďakujem všetekým.
cukrik2
Ahojte, ja som nakupila formy na tejto stranke www.laskonka.sk. Aj tu maju krasne formy a aj super veci do kuchyne. Ja osobne si neviem vynachvalit pecenie v silikonovych formach. Suhlasim so zuzuliknr ze silikon je drahsi ale zase setri cas pri peceni. Treba ale zainvestovat do kvalitnych foriem.
martamm
Evusik, ja robievam zmrzlinu do muffinovych foriem. Led do mrazaku to davam na tacke, samozrejme, aby sa nevyliala hmota. Po zamrznuti vyklopim a dam do sackov. Je to vyborne, mam kedykolvek v mrazaku, ked pridu maskrtnici. daju sa robit aj ovocne drene, kto ma rad...
evusik
@martamm to je výborný nápad, nedávno som si kúpila nové silikónové formy na muffinky a tie sa dajú použiť aj do mrazničky tak ich určite využijem aj na zmrzku a na dreň, čochvíľa budú jahody :-)
misulka308
Mám otázočku tejto témy..... včera som si kúpila silikónové formičky na muffinky a chcela by som vedieť na čo to môžem položiť keď ich dám do rúry. Môžem to položiť normálne na plech???
evusik
@misulka308 samozrejme, môžeš ich položiť normálne na suchý plech, ináč by sa ti s nimi zle manipulovalo.... kde si kúpila v Lídli? teraz je tam akcia... ja som tam tiež kúpila ale už dávnejšie...
misulka308
áno v Lidli :) už dlho som po nich kukala a táto akcoška mi padla vhod. si s nimi spokojná??? čítam tu rôzne komenty tak dúfam že nebudem sklamaná
evusik
ja som nekupovala teraz, ale ešte minule, tiež bola akcia a som veľmi spokojná... teraz som si kúpila tú modro-bielu misku a veľmi dobre som urobila... je aj pekná, aj pevná, aj sa dá použiť ako kyska, aj na mixovanie a hlavne je veľká čo som potrebovala :-)
betka79
Vie mi niekto poradiť v čom robím chybu?Už 2 krát som piekla bábovku v silikonovej forme a stále sa mi pripáli.Pečiem pri nízkej teplote.
evusik
@betka79 rada by som ti poradila, ale netuším kde robíš chybu, mne sa to ešte nestalo, aj keď nepoužívam silikónové formy moc často... jediné čo ma napadá, že v silikónovej forme sa upečie skôr ako v plechovej, možno keby si skrátila čas pečenia...
amelie
@evusik , ja používam silikónové formy už aspoň desať rokov (odkedy som ich objavila vo Francúzsku) a som s nimi mimoriadne spokojná. Napríklad medvedie labky sa mi nikdy nedarili v plechových formičkách, drobili sa a nedržali formu. Odkedy ich pečiem v silikónových forách na madeleinky, nevyhodila som ani jedinú. Nie všetky silikónové formy sú však dobré. Z vlastnej skúsenosti ti môžem poradiť, aby si nekupovala tenké, mäkké formy, ktoré sa "prevaľujú", jednak sa v nich cesto nepečie rovnomerne a ma tendenciu osliznúť alebo je vnútri nedopečené. Formičky vytiahni zo zadného kúta v komore a daj im ešte šancu, možno sa ti to vyplatí. Nemusia sa mastiť ani vysypávať múkou a po upečení koláčikov ich stačí obrátiť hore nohami a jemne zatlačiť na spodok. Držím palce:-)
betka79
Piekla som pri nízkej teplote a babovka bola ok len ten stred nie a nie sa dopiecť a mám tú mäkkú formu asi to bude tým...
evusik
@amelie úplne s tebou súhlasím... ja som si kedysi strašne dávno kúpila štvorcovú silikónovú formu, chcela som ju používať na koláče z polovičnej dávky, lebo taký malý plech nemám a sme len dvaja...piekla som v nej asi 2x a teraz mi slúži ako kvetináč :-) tiež bola taká tenšia, nestabilná.. takisto košíčky na muffiny, tie prvé používam len na mrazenie, ale mám ďalšie ktoré sú z pevného silikónu a sú výborné... tiež mám formu na muffiny a formu na bábovku zn.Delimano a tie sú zasadené v takej kovovej podložke, sú pevné a stabilné a dobre sa v nich pečie... a čo je veľká výhoda, všetky formy a formičky sa dajú použiť v studenej kuchyni, na mrazenie zmrzliny, ovocnej drene, hríbov, byliniek...
@betka79 určite treba investovať do kvalitnej formy....
amelie
@evusik , v takej forme s kovovým rámom som tento rok piekla veľkonočného barančeka a bolo na ňom vidieť každú vlnku:-)
dagmar73
Chcem sa opytat, mam silikonove formy na brumikov a minibabovky, vsade sa pise, ze formy netreba vymastit pred pouzitim, ale mne sa tam stale vsetko prilepi, neviete mi poradit kde robim chybu?......dakujem
evusik
@dagmar73 v návode na použitie sa píše, že pred prvým použitím sa majú silikónové formy vymazať olejom (tukom) potom sa už nemusia... ja som to tak urobila a musím povedať, že sa mi nič neprilepilo... som ale tiež presvedčená, že záleží od kvality, mala som jednu formu takú lacnú, zrejme aj nekvalitnú a teraz mám z nej kvetináč... bohužiaľ viac ti poradiť neviem....
dagmar73
Dakujem, formy mazem pred kazdym pouzitim, prvykrat mi brumici vypadli nadherne, ale pri dalsom pouziti to uz tak lahko neslo...ale docitala som, ze ich treba nechat vychladit, co ma sice zdrzuje a truba ide dlhsi cas naprazdno , ale potom isli o nieco lahsie von....
evusik
@dagmar73 vidíš a takýmto jednoduchým spôsobom ťa donúti výrobca kúpiť ešte jednu formu aby si ich mohla pri pečení striedať... ja mám dva plechy na muffiny, jeden na minimuffinky, jeden na maximuffiny, jeden na bábovičky a dve silikónové.... a s tým vyberaním máš asi pravdu, lebo ja plech nechám chvíľu postáť, potom ho otočím a buchnem ním o dosku a krásne povypadávajú :-)
jarbra
silikonove formy pouzivam asi pat rokov a som s nimi velmi spokojna ...mam ich dost vela ato: na velku noc,vianoce,muffinky,na cokoladu,srnci chrbat,babovku atd. ...zo zaciatku som tiez chcela rychlo vybrat muffinky a nedarilo sa mi, az na internete som sa docitala ,,ze netreba uz formu mastit .......pracujem aj na silikonovej podlozke na ktoru nedam dopustit,udzba je jednoducha ,prakticka a hlavne hygienicka ,nezabera miesto dobre ulozna ,ba dokonca pouzivam ,namiesto papiera na pecenie , podlozku nieco ako silikon v tvare obdlznika ,ktory sa da na plech ..uz nemastime, len vylejeme cesto ...je zarucene ,ze sa nic neprilepi a nepripali.Pre mna su velmi prakticke silikonove formy ,oblubila som si ich ,plechy a pekace su uz u mna ,,mimulostou , taktiez,pouzivam ,uz len keramicky riad s ktorym som na 100% spokojna ..,jedlo je velmi chutne... a umyvanie je super .. oplachnete a vsetka masnota je prec .Odporucam!
jarbra
oprava prepacte za vetu ,...nedarilo sa mi ,az na internete som sa docitala ,ze treba chvilu pockat, aby trochu vychladla a tak sa dobre vyberie ..... taktiez ,,ze netreba uz formu mastit..... ospravedlnujem sa !!!!
evusik
@jarbra súhlasím s tým čo si napísala... ja som si tiež časom zadovážila zopár silikónových foriem a formičiek, aj silikónové podložky na vaľkanie cesta aj na pečenie... len treba fakt investovať do kvalitných foriem, nekupovať šmejdy...