Varenie

Šamrole - aké obrátky pri šľahaní snehu?

katkadca - fotkakatkadca, 10. júla 2014

Zdravím všetkých, mám problém so snehom, viackrát som ho robila nad parou šľahaním tyčovým mixérom jednou metličkou (2 - 3 bielky), zakaždým sa fantasticky podaril, ale keď som potrebovala z väčšieho množstva bielok - 6, požičala som si klasický šľahač s dvomi metličkami, šľahala som na vysokom stupni, sneh sa po kratučkej chvílke úplne zrazil. Neviem, či je to tým, ale iný rozdiel v práci som nenašla .. Už som prešla veľa diskusií, v jednej sa píše na slabých otáčkach, v druhej rýchlo šľahať... Tak čo :( Dnes ma čaká dvojitá dávka a nerada by som ju zase pokazila, ale zhorieť si môj maličký mixér nechcem nechať. Ďakujem pekne.

@zareaguj


Diskusia k téme

vlasatka
Tiež sa mi nedari pekne vyšľahať sneh, preto sa bojím šamrole robiť. Ja mam skôr ten problém, ze ich asi šľahám krátko a je taký vodnatý.
Preto si rada prečítam všetky rady.
katkadca
Mne sa vydari vzdy perfektne, ale len s tycovym a 2 - 3 bielky, akonáhla zoberiem klasický mixér s 2 metličkami a viac bielok, sú z toho len slzy v očiach ..
stefik
ja mam takúto skúsenosť mala som starý ručný šlahač piškóta jedna radosť pokazil sa mi kupila som nový russell hobbs a proste zrazu problemy cesto nebolo také vláčne a nadýchane, najskôr som si myslela, že možno muka, prešlahané cesto a pod. teraz mám ručný šlahač grundig a robot kenwood a bez problémov. toto je len moja skusenosť možno ešte poradí neikto. dalšia možnosť by bola robiť bielkový sneh z cukrovým rozvarom a potom netreba šlahať nad parou, tu je postup  www.tortyodmamy.sme.sk/krem-na-zdobenie-zo-slahaneho-bielka...
hubata
S tyčovým som to ešte neskúšala, vždy len s metličkami. Šľahám na strednom stupni, dlho aj 30 minút. Cukor dávam od oka, ale veľa a kvapnem tam citrónovej šťavy aby sa pekne leskol. Bielky mi musia urobiť "špičku" a keď sneh ochladne tak si urobí takú krustičku. To či niekedy zvodnateľ som si nestihla všimnúť, lebo my všetko pojeme.....
xanadu1955
Niekde som čítala, že bielka sa lepšie ušľahajú keď nie sú také studené, a tak od vtedy robím tak, s dvoma metlička na plný výkon a asi tak za 5 minút je sneh tuhý, nad parou som zatiaľ nešľahala, tak s tým poradiť neviem.
tothka
Sneh na šamrole robím vždy ručným šľahačom nad parou. Bielky, cukor a štipku soli šľahám na najvyššom stupni pekne do tuha, pokým sa mi pri šľahaní nerobí pevná cestička, presnú dobu šľahania ti neviem povedať, záleží aj na veľkosti vajec, pena musí byť proste pevná a pri naberaní do plniaceho vrecka sa dá takmer krájať. Ja takto nad parou robím aj sneh na penovú tortu a zatiaľ ma nesklamal.
tothka
Sneh z 5 - 6 bielkov a s cukrom skús šľahať aspoň 15-20 min, to jednoducho musíš vidieť že je tuhý, lesklý a pevný. Určite sa ti to podarí.
katkadca
Ďakujem všetkým za rady, proste mám len problém, že s jednou metličkou je super, s dvomi hroza, nieco povyberam a uvidim :)
zolik
Tak urob na dvakrat po troch bielkoch s jednou metlickou a potom to spoj. ;-)