Salvia

zolik - fotkaZolik 16. júla 2014 o 18:11

Ahojte, mam nadpriemerne rozrastenu salviu. Viete mi niekto poradit salviove pesto? Raz pred rokmi som skusala, ale bolo velmi horke. Mate niekto odskusany recept? Dakujem

@zareaguj


11 odpovedí:
  • marianne - fotkaMarianne 16. júla 2014 o 21:06

    Salvii sa dari tento rok,mam dva kriky ako hrom...budem asi susit,lebo na pesto je velmi vyrazne aromaticka a aj chut ma velmi vyraznu
    @zareaguj
     1x arasid
  • rulik - fotkaRulik 16. júla 2014 o 21:21

    nasušiť a v zime na čajíky a ako prísadu do grilovacieho korenia, "přiměřeně"
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarRadost 16. júla 2014 o 21:32

    šalvia má osobitú chuť i vôňu..pijem ako liečivý čaj a kloktáme pri náznakoch bolesti hrdla..muž ju ako koreninu nemá rád..je veľmi výrazná..
    @zareaguj
     1x arasid
  • zolik - fotkaZolik 16. júla 2014 o 22:17

    dakujem Vam, tak idem susit. Asi mas pravdu @marianne je taka rozkokosena toho roku ako este nikdy. @rulik slovo "primerene" milujem od mala, teda od rozpravky Pekarov cisar a cisarov pekar. @radost mam jej tolko, ze sa v nej aj kupat mozme, len neviem ci to je liecive ;-)
    @zareaguj
  • alena45 - fotkaAlena45 16. júla 2014 o 22:30

    robila som z nej sirup, v zime do čaju, v lete do vody s citrónom a minieš jej dosť. Robila som od oka, už ani neviem ako, určite nájdeš viac spôsobov podľa mätového alebo žihľavového sirupu. Vtedy som robila aj z tymiánu, tiež som nevedela čo s tým množstvom.
    @zareaguj
  • alena45 - fotkaAlena45 16. júla 2014 o 22:34

    no a keď ju už máš, skús si lístky puknúť na vriacom masle, môžeš použiť do hocičoho, je tak výborná, alebo ju chrumkať len ako "chipsy". Inak využitie čerstvej šalvie je aj tu :
    » chocolateandzucchini.com/ingredients-fine-foods/45-things-to-do-...
    @zareaguj
  • zolik - fotkaZolik 16. júla 2014 o 22:47

    @alena45 dakujem za link a aj napad so sirupom. Prave som dovarila mätovy sirup podla pusty, lebo mätu mi zase slimaky bezdomovci zrali.
    @zareaguj
  • kuchticka - fotkaKuchticka 17. júla 2014 o 06:54

    @zolik , vsetky predomnou ti dobre poradily. Salvia je nielen bylinka-korenie na varenie, ale tiez ako lieciva rastlina. Ked boli v krku, ked ma niekto problem vo vytiahnuti zubov - uvarit sinejsi caj a vyplachovat, kloktat.
    Ako korenie-dochucovadlo pouzivam na kuracie maso, bravcove pecene, na rybu salmon (ako sa vola po slovensky?) ked varim fazulovu pokievku tiez pridam trochu salvie. ale musi sa opatrne.
    @zareaguj
  • sylvia267 - fotkaSylvia267 17. júla 2014 o 09:31

    kuchticka - losos sa volá tá super rybka ;-)
    @zareaguj
  • zolik - fotkaZolik 17. júla 2014 o 09:43

    @kuchticka , dakujem. Nic si z toho nerob, aj mne uz vypadavaju niektore slovicka, hlavne tie ktore az tak casto nepouzivam. Potom volam mojej mame ako posledne, ze: Mami ako sa povie Quitte po slovensky? Za ten svet som si nevedela spomenut, tak som jej opisovala, ze to babka davala do skrine k pradlu. No, predsa dula. Tak ja idem okmasat salviu a zacnem ju susit a Tebe prajem pekny den.
    @zareaguj
  • angiek - fotkaAngiek 17. júla 2014 o 10:28

    ja pijem caj zo salvie, je dobry aj pri nachladnuti, alebo horucke
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist