ahojte, v sobotu pripravujem pre nasho drobca,ktory ma 1 rocik oslavu, chcela by som od vas, ako najlepsie urobim ryzu, ked ju robim tak malokedy sa mi podari taka akurat, vacsinou ked chcete tak ju mate rozvarenu, dakujem
@zareagujahojte, v sobotu pripravujem pre nasho drobca,ktory ma 1 rocik oslavu, chcela by som od vas, ako najlepsie urobim ryzu, ked ju robim tak malokedy sa mi podari taka akurat, vacsinou ked chcete tak ju mate rozvarenu, dakujem
@zareaguj
varecha.pravda.sk/diskusie/ako-uvarit-dobru-ryzu/25-forum...
Nie je v sáčkou, je v jednej krabici , z ktorej len odsýpaš . Postup je nasledovný: 1 diel ryže sa zásadne varí v 5 -tich dieloch vody. Nie, neboj sa, že tej vody je veľa, Len Daj variť vodu - v objeme 5-jnásobok tej ryže, ktorú ideš uvariť. Vodu IBA PRISOĽ, nedávaj do vody žiadny olej. Na strednom ohni var, a než ju prikryješ pokrývkou, trošku je pomiešaj. 15 minút varenia ryže sa počíta od momentu, kedy voda s ryžou začne vrieť, a nič sa nepokazí, keď bude pomaličky vrieť aj 17 minút. Potom zober sitko a ryžu sceď a nechaj odkvapkať. Pri tejto ryže sa ti nemôže stať, že by sa lepila, alebo rozvarila. Kľudne môžeš zrnko za zrnkom počítať, sú pekne oddelené od seba a ryža je i chutná. Tento druh ryže nepoužívam akurátna pri varení ryžového nákypu, tam mám radšej ryžu klasiku.
Na ryže je aj druhý spôsob prípravy, ale ten som si neosvojila, mám rada ten, o ktorom ti píšem. Na ryže je doslova napísané: Na stôl tak dostávate mimoriadne kvalitnú a chutnú ryžu, ktorá sa nerozvarí ani nelepí. A to ti prisahám pri holom pupku, že tentokrát neklamú. Ale dostaneš ju kúpiť iba v COOP-ke.
dakujem vam vsetkym, budem skusat, potom dam vediet ako som dopadla
Ja si myslim, ze ryza obsahuje vela skrobu a treba ho pred pripravou odplavit, teda ryzu umyt. Prazenim skrobu nad urcitu teplotu vznikaju kancerogenne latky, podobne je to aj so zemiakmi. Teda najzdravsie je len uvarit ryzu ako cestoviny. Podla kucharov ma byt prilohova ryza biela.
Najlepsi znacka, aku som mala, je ryza Basmati z Indie. Tam sú ryzove polia poleivane vodou z ladovcov z Himalají. Tak podobne je to napisane na zelenej krabici s touto ryzou. V Lidli ju nemaju a v Kauflande zmazla z regalov. Tak som napisala na zakaznickej karte do ustredia Kaufl., do Bratilsavy a odpovedali , ze moju poziadavku postupili vyssim kompetentnym ludom. Tak sa tesim, ze ju zase v dohladnej dobe dostanem. Da sa pripravit aj klasicky na cibulke, aj varenim vo vode. Je neskutocne dobra a chvalila ju aj moja dcera, ktora je fainsmeker a hocijaku ryzu nezje. :-)
basmati ryžu som videl v on-line shope tu, ak inde nezoženieš lacnejšiu:
www.asiafood.sk/basmati-ryza-5-kg-p-897.html...
ja osobne ryžu preplachujem vždy a pripravujem podľa toho aký je to typ ryže a k akému jedlu ju budem jesť.....