Varenie

Ryza

janyky - bez fotkyjanyky, 14. februára 2011

ahojte, v sobotu pripravujem pre nasho drobca,ktory ma 1 rocik oslavu, chcela by som od vas, ako najlepsie urobim ryzu, ked ju robim tak malokedy sa mi podari taka akurat, vacsinou ked chcete tak ju mate rozvarenu, dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

arasidka
V COOPke kupujem a som jej verná s celou našou rodinou ryžu, ktorá sa volá : Rýže parboiled dlouhozrnná loupáná. Je označená COOP PREMIUM, A prečo ju máme radi? Pretože keď ju uvaríme, je akurát!!!
Nie je v sáčkou, je v jednej krabici , z ktorej len odsýpaš . Postup je nasledovný: 1 diel ryže sa zásadne varí v 5 -tich dieloch vody. Nie, neboj sa, že tej vody je veľa, Len Daj variť vodu - v objeme 5-jnásobok tej ryže, ktorú ideš uvariť. Vodu IBA PRISOĽ, nedávaj do vody žiadny olej. Na strednom ohni var, a než ju prikryješ pokrývkou, trošku je pomiešaj. 15 minút varenia ryže sa počíta od momentu, kedy voda s ryžou začne vrieť, a nič sa nepokazí, keď bude pomaličky vrieť aj 17 minút. Potom zober sitko a ryžu sceď a nechaj odkvapkať. Pri tejto ryže sa ti nemôže stať, že by sa lepila, alebo rozvarila. Kľudne môžeš zrnko za zrnkom počítať, sú pekne oddelené od seba a ryža je i chutná. Tento druh ryže nepoužívam akurátna pri varení ryžového nákypu, tam mám radšej ryžu klasiku.
Na ryže je aj druhý spôsob prípravy, ale ten som si neosvojila, mám rada ten, o ktorom ti píšem. Na ryže je doslova napísané: Na stôl tak dostávate mimoriadne kvalitnú a chutnú ryžu, ktorá sa nerozvarí ani nelepí. A to ti prisahám pri holom pupku, že tentokrát neklamú. Ale dostaneš ju kúpiť iba v COOP-ke.
lubjak
janyky@ ,mna naucil varit ryzu moj otec.Teraz ju varim mojim dceram a vzdy je vynikajuca.Potrebne mnozstvo ryze preplachni horucou vodou,otras od vody,na pavnici,alebo rajnici na 2lyziciach oleja trochu osmaz vegetu/moze byt ,ale nemusi/,pridaj ryzu,ktoru za staleho miesania oprazis,zalejes horucou vodou tak aby ryza bola zakryta a voda bola nad povrchom ryze asi 1cm,osolis,mozes pridat hrasok,alebo inu zeleninu,nechas zovriet vodu,pomiesas,znizis plyn,alebo stupne na elektrickej platni z maxima na jednu tretinu,prikryjes pokrievkou a nechas dusit cca 15minut,kym sa voda vsiakne a odpari,nesmie sa miesat pocas varenia.Ak chces skusit ,ci je hotova staci ochutnat zrniecko ryze,ked je hotova ,nechas ju prikrytu dojst,teda pod pokrievkou oddychnut.Nech pouzijem gulatu alebo dlhu ryzu ,vzdy je rovnako chutna,sypka ,chutna.Treba skusit,verim,ze sa podari.
janazjarku
@arasidka používam rovnaký druh ryže ako ty už roky a ešte sa nikdy nerozvarila ani nelepila !! Častokrát ju varím ako cestoviny cca 20 minút po zovretí na miernej teplote jednoducho precedím cez sitko a je to :-) Inak tú ryžu dostať aj v Kauflande v bordových krabičkách je sáčková no po prepočítaní najlacnejšia:-)
sovka62
@janyky , už dávnejšie som pridala recept Zaručene mäkká a sypká ryža, ak chceš, pozri sa naň. Nikdy ju nemám rozvarenú, ani zlepenú a návštevy, ktoré u nás jedia prvý raz sa nad ňou rozplývajú a pýtajú recept.
sovka62
Ak chceš, pozri si môj recept na Kura so syrom a so smotanou, tam tú ryžu dosť dobre vidieť na tanieri.
evanaaa
Zaujímavé - ja som varievala ryžu tiež tak, aby bola sypká, ale môj muž takú nemá rád, musí byť mäkšia. Ja ináč ryžu preplachujem od škrobu aj v piatich vodách, posledná je horúca, taá ryžu sparí. Najlepšia je na cibuľke, ale nemusí byť. Varievam SOS-ku, alebo Arrozu, dlhozrnnú som nerobila. Väčšinou s azalieva v pomere 1:2, ale nie každá. Treba odhadnúť. A počas varenia ju pomiešam, už to nedodržiavam, že nemiešať. Aj Parbolied som varievala, tú treba trochu dlhšie, ale zo spomínaného dôvodu nerobím. A varím len, ak robím nákyp, ináč pražím.A ochucujem všeličím, lebo nemám rada bielu ryžu.
janyky
dakujem @lubjak -vyskusam,
dakujem vam vsetkym, budem skusat, potom dam vediet ako som dopadla
tetuska
mám najlepšie skúsenosti s ryžou LAGRIS, ešte ani raz sa mi nerozvarila...
vcelka
Jediné, čo viem dodať k téme ryža... každú značku treba variť inak. Resp. varím rovnako, na oleji upražím a zalejem, ale až na výsledku vidím, že to chcelo menej vody, viac vody, kratšie varenie, dlhšie varenie... a pod. Výborná je, ak sa namiesto vody zaleje vývarom, ktorý ostal z nejakého jedla. Keď mi ostane vývar z duseného kurčaťa, dám do mrazničky a potom šup s ním do ryže. To má potom inú chuť. No a natural ani za nič. Mne sa jednoducho obráti žalúdok a nemôžem ju ani len pretisnúť cez pery... :-))
nadia56
ja robievam ryzu ako janazjarku, varim ju presne ako cestoviny, vodu osolim, niekedy pridam aj cibulu v celku aj so supkou, niekedy mleety zazvor alebo kurkumu-ta jej doda zltu farbu,moj cas varenia je 17-18 minut, obcas premiesam, potom ryzu precedim, polejem troskou olivoveho oleja a mozeme podavat,obcas robievam ryzu aj v tlakovom hrnci/ked mam casovu tiesen/ a v parnom hrnci /ked pripravujem sushi/, pekny den vsetkym :-)
hubata
Ja tiež varím ryžu ako cestoviny s trochou soli. Najlepšie uhádnem aby nebola ani tvrdá ani prevarená tak že ju ochutnám a už len precedím cez sito. Tiež ako cestoviny ju dám omastiť na olej a potom už sa s ňou hrám ako chcem: pridám hrášok, alebo šampiňóny, alebo len vegetu - no proste podľa chuti. Ale chutí nam guľatá ryža, lebo tá tenká býva niekedy až rozbitá že nevidno zrniečka, ale len nejaký ryžový bordel.
marienka44
Len jedna varecharka spomenula, ze ju umyva pred pripravou. Sústredili ste sa len na var a znacku.
Ja si myslim, ze ryza obsahuje vela skrobu a treba ho pred pripravou odplavit, teda ryzu umyt. Prazenim skrobu nad urcitu teplotu vznikaju kancerogenne latky, podobne je to aj so zemiakmi. Teda najzdravsie je len uvarit ryzu ako cestoviny. Podla kucharov ma byt prilohova ryza biela.
Najlepsi znacka, aku som mala, je ryza Basmati z Indie. Tam sú ryzove polia poleivane vodou z ladovcov z Himalají. Tak podobne je to napisane na zelenej krabici s touto ryzou. V Lidli ju nemaju a v Kauflande zmazla z regalov. Tak som napisala na zakaznickej karte do ustredia Kaufl., do Bratilsavy a odpovedali , ze moju poziadavku postupili vyssim kompetentnym ludom. Tak sa tesim, ze ju zase v dohladnej dobe dostanem. Da sa pripravit aj klasicky na cibulke, aj varenim vo vode. Je neskutocne dobra a chvalila ju aj moja dcera, ktora je fainsmeker a hocijaku ryzu nezje. :-)
mariaklara
Ja ryžu najskôr nasypem do misky, 3-4 krát premyjem v studenej vode, ktorú zlejem, potom dám na sitko, piaty krát prelejem horúcou vodou. Nechám odkvapkať až tak, že ryža zostane skoro suchá. Potom dám do hrnca olej ( masť ) vysypem odkvapkanú ryžu, trochu obielim na oleji, podlejem horúcou vodou, osolím, do stredu položím menšiu očistenú cibuľku, prikryjem, nechám zovrieť, aby sa vyparila voda a potom 15 -20 min. nechám prikrytú bez miešania "dvojsť ". Potom ju veľkou vidličkou zľahka premiešam- prevzdušním. Občas dávam aj kurkumu, vtedy je krásne žltá a aj vonia, deťom a manželovi sa páči aj taká. Vodu som nespomenula, lebo, ako písala včelka, každá značka sa varí inak.
vladkaku
Moja finta je v železnej platni, ktorá je na plynovom sporáku. Keď všetko bublá ako má, preložím ryžu na horúcu platňu, zase minútku bublá, pokrievku riadne prekryjem zakrútenými utierkami a vypnem sporák. Je to na systém starých mám, ktoré dávali ryžu do periny, aby tam došla. Guľatá v pomere 1:2.
julko
Ryžu opláchnem v site pod vodou. V hrnci zohrejem olej, pridám nadrobno pokrájanú cibuľu a 10 minút ju pražím, potom dám len trochu vegety, premiešam a zalejem vodou asi tak, aby bola aspoň pol centimetra nad ryžou. Dám pokrievku a varím pokiaľ mi voda nezovrie. Potom len ju proste vypnem a nechám cca pol hodiny ona sama dôjde.