Rôzne

Rolada

dobruska22 - fotkadobruska22, 26. decembra 2015

Ludkovia moji, mili priatelia varechaci! som tu nova, aj ked az tak celkom nie, lebo vas sledujem uz dlhsie..Ste vsetci uzasni, odskusala som kopu vasich receptov a tak som s vami akosi spojena, aj ked len takto virtualne..
A preco pisem dnes? Lebo mi neuverite, ale ja som urobila moju prvu roladu v zivote...Mozno to znie smiesne, lebo vypekam, vyvaram ostodusu, aj nie celkom jednoduche veci a o rolade som si vzdy myslela, ze je to straaaaasne komplikovana zalezitost-teda hlavne to s tym papierom a potom do utierky a tak..A kedze je tu kopa receptov, vybrala som si "Zlomeny stit"-kedze som starsi rocnik, pamätam si ju z cukrarne Velke srdce-ved vy starsie(i) viete o com hovorim. Moja mama ju milovala a vzdy sme sa oblizovali. Inak ak si niekto pamätate cukraren "U Misaka"-na Sturovej ulici-jezis, to bolo v minulom storoci-no co si budeme hovorit, vzadu mali vyrobnu a tie dobroty-no balada...No a zase som sa rozpisala, ako to mam vo zvyku, ved to je aj dovod, preco som este nic nenapisala, moj muz tvrdi, ze neviem pouzivat hole vety..."Ale sak aj po 25 rokoch ho lubim.."
Tak som sa dnes odvazila nieco vam napisat, teda som sa akoze sama pochvalila, no a ked sa naucim, ako sa to vsetko "vklada", mozno prispejem aj ja nejakou malickostou. Dakujem za vasu trpezlivost, niekedy sa nasmejem, co tu je popisane, tak sa mozno niektore teraz zasmejete vy. A co vam musim povedat, kedze uz dlho zijem v zahranici, niet nad nase zienky -Slovenky v kuchyni-sme nielen krasne, vrtke, ale neskutocne sikovne..a to je fakt pravda. Lebo to pocuvam roky .Prajem vam vsetkym hlavne zdravicko, to ostatne nas aj tak dobehne. No a nech nam to dalej vari a hlavne chuti tym, pre ktorych toto vsetko denno-denne podstupujeme-lebo o tom to je. Objimam vas aspon takto na dialku a dakujem, ze ste..

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
@dobruska22 , v prvom rade ti ďakujem za tento úsmevne napísaný článoček, teším sa s tebou, že sa ti roláda vydarila, ale rada by som bola a možno nielen ja, ak by si sem vložila recept, aj keď zatiaľ bez fotopostupu, alebo daj link na tú roládu, nepamätám si "Zlomený štít", tak som dupľom zvedavá kto ju pôvodne sem vložil. Inak, pamätám si cukráreň Veľké srdce aj tú na Štúrovej u Mišáka, ale aj na korze bola výborná, len si nepamätám jej názov a napokon aj " DEKA", detská cukrárň na Hviezdoslavovom námestí stojí za spomenutie, tam boli výborné šľahačkové rakvičky. Tiež ti želám pokojné prežitie sviatkov a veľa dobrých receptov, ktoré sem niekedy vložíš.
sovka62
Vitaj medzi nami, si na dobrej adrese, budeme sa s tebou tešiť z tvojich úspechov a ak sa nevydarí, aspoň poľutujeme, prípadne prispejeme dobrou radou.
Cukrárne si samozrejme pamätám, tá u Mišáka bola mamina "number one", tam zamierila vždy, keď potrebovala zákusky na oslavu, lebo všetko vždy čerstvé, všetky suroviny kvalitné, žiadne margaríny a umelá šľahačka, a keď sme tam vošli, oči sa mi točili ako ringišpíl, toľko dobrôt a krásy, že si bolo ťažko vybrať. Milovala som ich rakvičky, len tak do ruky, do papiera a bolo ich treba držať, aby ich vietor neuchytil, také boli ľahučké. Do DEKY sme chodili na orieškovú jadranskú tortu a do Veľkého srdca hlavne na obložené chlebíčky, tie tam mali famózne.
Som asi o generáciu staršia ako ty a páči sa mi, ako pretrvávajú názvy bratislavských obchodov podľa pôvodných majiteľov, topánky sa nakupovali u malého, či veľkého Baťu, oblečenie u Babka-Brouka,
prípadne u Šimka, niekedy aj v Ase, železiarsky tovar u Pahlenera, káva sa pila u Bláhu, prípadne u Manderlu a mohla by som pokračovať. Myslím si, že tie mená boli akousi zárukou dobrej služby, dnes sa súkromné firmy skôr označujú anglicko-slovenskými skomoleninami a po pár rokoch po nich ani pes neštekne.
dobruska22
Dievcata, neviete si predstavit, ako sa vyskieram...teda od radosti, ako ste ma privitali medzi seba. A fakt mame na co spominat..A este k tej rolade ("Zlomeny stit")-dnes sme ju mali na oslave aj okrem inych dobrot a neuverite mi (ale uverite, lebo to prezivate tak isto) co sa mi stalo. Zakusla som sa do nej a vyhrkli mi slzy. Vsetci pritomni na mna pozerali, ze co je, nemohla som ani slovko prehovorit-proste to bolo ono, ta chut - a okamzite som si spomenula na mamu,ako si po ceste z roboty kupila nejaku "lakotku". A Sovka 62, u Pahlenera -to bol raj, ta vona, kopa srobikov a "vercajchu", ach jaj. Sory=rady u Batu, ked dostali tovar-teraz sa na tom smejeme a ked to rozpravam mojim synom, velmi to nechapu, akoze stat v rade na topanky... A keby len na topanky-pred vianocami v Zelovoci na zemiaky,banany, najradsej som chodila s otcom na stare Centralne trhovisko, postretali sa tam znami, vystali sme so zmrznutymi rukami a cervenymi nosmi na kapra a kapustnicu, tatkovia si dali nieco do nosa a ked sme sa vratili, mama mala uz hotove Pajgle a tesila sa, ze sme jej nezavadzali. Ale uz koncim, lebo by sme takto mohli rozpravat do rana ..a kto bude za nas potom varit? A sovka 62, nebolo nahodou u Blahu Krym? Teraz si neviem spomenut, ale ak ano, tak dole v restauracii robili fantasticky tatarak.Ten sme objavili pred rokom v kine Praha(dnes tusim Slovenska restauracia), ked sme boli s muzickom v Ba a na Silvestra sme sa vybrali "na cestu do minulosti" po starej Bratislave a zapadli sme tam so znamymi.. Ale uz fakt koncim,prajem vam pekny vecer a niekedy zase "do citania"..
babucka
Ach spomienky krasne ,tie sa vracaju,skoda ze nie aj mlade roky,tie su nenavratne fuc.Ina doba ,iny zivot ,uponahlany svet
sovka62
Áno, @dobruska , u Bláhu=kaviareň Krym. Tatarák som tam nikdy nejedla, vlastne tam som nejedla nič, tam naši chodili na kávua my na čaj. Ak sme mali jesť, tak prvá voľba reštaurácia Grand v manderláku, tam sme ale vždy jedli roastbeef s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou, naši tvrdili, že nikde inde taký nepripravia. Na ostatné jedlá do Luxoru, nie na prízemí v samoobsluhe, ale do reštaurácia na prvom poschodí. Bóóóže, veď je to viac ako 50 rokov, ani sa veriť nechce.....