Ludkovia moji, mili priatelia varechaci! som tu nova, aj ked az tak celkom nie, lebo vas sledujem uz dlhsie..Ste vsetci uzasni, odskusala som kopu vasich receptov a tak som s vami akosi spojena, aj ked len takto virtualne..
A preco pisem dnes? Lebo mi neuverite, ale ja som urobila moju prvu roladu v zivote...Mozno to znie smiesne, lebo vypekam, vyvaram ostodusu, aj nie celkom jednoduche veci a o rolade som si vzdy myslela, ze je to straaaaasne komplikovana zalezitost-teda hlavne to s tym papierom a potom do utierky a tak..A kedze je tu kopa receptov, vybrala som si "Zlomeny stit"-kedze som starsi rocnik, pamätam si ju z cukrarne Velke srdce-ved vy starsie(i) viete o com hovorim. Moja mama ju milovala a vzdy sme sa oblizovali. Inak ak si niekto pamätate cukraren "U Misaka"-na Sturovej ulici-jezis, to bolo v minulom storoci-no co si budeme hovorit, vzadu mali vyrobnu a tie dobroty-no balada...No a zase som sa rozpisala, ako to mam vo zvyku, ved to je aj dovod, preco som este nic nenapisala, moj muz tvrdi, ze neviem pouzivat hole vety..."Ale sak aj po 25 rokoch ho lubim.."
Tak som sa dnes odvazila nieco vam napisat, teda som sa akoze sama pochvalila, no a ked sa naucim, ako sa to vsetko "vklada", mozno prispejem aj ja nejakou malickostou. Dakujem za vasu trpezlivost, niekedy sa nasmejem, co tu je popisane, tak sa mozno niektore teraz zasmejete vy. A co vam musim povedat, kedze uz dlho zijem v zahranici, niet nad nase zienky -Slovenky v kuchyni-sme nielen krasne, vrtke, ale neskutocne sikovne..a to je fakt pravda. Lebo to pocuvam roky .Prajem vam vsetkym hlavne zdravicko, to ostatne nas aj tak dobehne. No a nech nam to dalej vari a hlavne chuti tym, pre ktorych toto vsetko denno-denne podstupujeme-lebo o tom to je. Objimam vas aspon takto na dialku a dakujem, ze ste..
varecha.pravda.sk/recepty/rolada-zlomeny-stit-/38128-rece...
...len škoda, že tie fantastické cukrárne už vymizli, tak ako zmizol nezabudnuteľný a doteraz nenahradený mliečny bar :(
hlavne že tu máme množstvo šmejdových "fastvudov" a to čo bolo dobré sme zrušili
Cukrárne si samozrejme pamätám, tá u Mišáka bola mamina "number one", tam zamierila vždy, keď potrebovala zákusky na oslavu, lebo všetko vždy čerstvé, všetky suroviny kvalitné, žiadne margaríny a umelá šľahačka, a keď sme tam vošli, oči sa mi točili ako ringišpíl, toľko dobrôt a krásy, že si bolo ťažko vybrať. Milovala som ich rakvičky, len tak do ruky, do papiera a bolo ich treba držať, aby ich vietor neuchytil, také boli ľahučké. Do DEKY sme chodili na orieškovú jadranskú tortu a do Veľkého srdca hlavne na obložené chlebíčky, tie tam mali famózne.
Som asi o generáciu staršia ako ty a páči sa mi, ako pretrvávajú názvy bratislavských obchodov podľa pôvodných majiteľov, topánky sa nakupovali u malého, či veľkého Baťu, oblečenie u Babka-Brouka,
prípadne u Šimka, niekedy aj v Ase, železiarsky tovar u Pahlenera, káva sa pila u Bláhu, prípadne u Manderlu a mohla by som pokračovať. Myslím si, že tie mená boli akousi zárukou dobrej služby, dnes sa súkromné firmy skôr označujú anglicko-slovenskými skomoleninami a po pár rokoch po nich ani pes neštekne.