Počuli ste o ňom a aké mate s ním skúsenosti? Ja mám jeden recept po starom otcovi. Rád by som si porovnal aj iné skúsenosti .
@zareagujDiskusie
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 0 zatiaľ bez komentárov
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 200 najnovší komentár dnes 00:21
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 367 najnovší komentár 1. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 200 najnovší komentár dnes 00:21
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 7 najnovší komentár 16. apríla 2025
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Ivanko162: sekla sa nam plnka maslo s pudingom 13 najnovší komentár 4. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 181 najnovší komentár dnes 00:21
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 2 najnovší komentár 16. apríla 2025
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Vyhadzujete túto drobnú zátku z fľaše oleja? Nerobte to, má svoje využitie! VIDEO
-
Salámová roláda s olivami VIDEO
-
Zapekaná bravčová panenka v slaninke VIDEO
-
Lístkové tyčinky s pestom VIDEO
-
Zábavný spôsob, ako farbiť vajíčka. Skúste túto metódu s kypriacim práškom a octom VIDEO
-
Fazuľová nátierka so syrom, s cesnakom a orechmi VIDEO
-
Krémové kuracie karí pečené v rúre VIDEO
-
Chutné a trvanlivé: 9 najlepších receptov na žĺtkové rezy s orechami. Klasika, ktorá neomrzí a ako bonus aj v odľahčenej verzii
-
Tradičný zákusok: Kvetka Horváthová pečie na sviatky klasiku. Vyskúšajte jej rodinný recept na Opitého Izidora
-
Nestarnúca klasika: Punčové rezy, metrový koláč, opitý Izidor, oblíž prst... 10 receptov na tie najobľúbenejšie veľkonočné zákusky
-
Zužitkujte všetko: 11 fajnových koláčikov z odrezkov. Tieto recepty sa vám zídu počas celého veľkonočného pečenia
-
Veselé sviatky: 12x veľkonočné linecké koláčiky. Pozrite sa na tie tvary a na to zdobenie! Také môžu byť aj u vás
-
TOP rebríčky: Tri dobroty z jedného cesta, šťavnatý granadír aj bravčové výpečky. Nenechajte si ujsť najlepšie marcové recepty
-
Veľkonočná plnka: Zistite, čo všetko do nej môžete dať, aj ako ju upiecť pekne nadýchanú a šťavnatú
Nože šupni ten po starom otcovi:-)) u nás sa z raže iba pálenka palila:-)
domacevino.sk/zitne-vino/...
Počul som aj o rožňovke aj ju ochutnal, tá sa robí z naklíčenej raže. Ma však jednu nevýhodu človek je po nej veľmi hladný. Starký robil z usušenej čistej raže. Robil to 25L fľaši. Na ňu potreboval 1,5 kg raže, 42g čerstvé kvasnice a 5,5Kg cukru. Do fľaše dal umytú raž a cukrovú vodu a rozpustené kvasnice v troche cukrovej vody. Cukor najskôr rozpustil v letnej vode - pozor nesmie byť moc horúca nejakých 35°C. Potom fľašu doliať čistou vodou do 4/5. Nie do plnej fľaše, lebo to silno kvasí, tak by to vytekalo vrchom fľaše. Na vrch fľaše dať kvasnú rúrku v korkovom štupli a cele to dobre uzavrieť modelovacou hmotou, aby nešiel dnu vzduch, len von cez uzáver. A nechať kvasiť nejakej miestnosti, kde nebudú vadiť vyparí z fľaše. A je ich riadne. Tie kvasnice robia riadny kolotoč vo fľaši. Teplota miestností 17 - 20°C približne. Necháme dva týždne kvasiť a po nich bezpodmienečne budúce víno stiahnuť do 20 L fľaše cez sitko v ktorom je viac vrstiev zdravotníckej gázy. Fľašu znovu uzavrieme kvasnou rúrkou. Necháme znovu dva týždne kvasiť. Po tejto dobe opakujeme cely proces stiahnutia vína cez sitko s gázou do menšej fľaše asi 15 litrovej tu už dáme skoro do plna. Tak isto znovu uzavrieme s kvasnou rúrkou a modelovacou hmotou a kvasíme ďalšie dva týždne. Po tejto dobe znovu pretočíme víno cez sitko s gázou. To už ma víno šesť týždňov a je už oveľa čistejšie. Už nie je ako mlieko v začiatkoch. Teraz dáme fľašu do chladna asi 5°C aspoň na štyri mesiace zrieť. Po tejto dobe sa už môže víno piť. No môže aj dlhšie zrieť. Pozor na jeho konzumáciu je to veľmi silné víno pre trénovaných ľudí. Ja mám takto zachovaný recept. No z tohto vína, už vyzretého prehnaním cez trúbky je exkluzívny alkohol.
Vďaka za recepty už ich mám uložené. Možno na dôchodku budem skúšať.