Počuli ste o ňom a aké mate s ním skúsenosti? Ja mám jeden recept po starom otcovi. Rád by som si porovnal aj iné skúsenosti .
@zareagujDiskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 71 najnovší komentár včera 16:02
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 6 najnovší komentár 18. februára 2024
- Kristinaseda: Ako schudnúť, keď mi tak chutí jesť? 3 najnovší komentár 17. februára 2024
- Patricia317: Recept na bôčikovú paštétu 1 najnovší komentár 12. februára 2024
- Malina: Panvica 5 najnovší komentár 5. marca 2024
- Fialka49: Vaječný likér ako liek 12 najnovší komentár včera 20:04
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 71 najnovší komentár včera 16:02
- Cesminaz: Obľúbené miesta a zaujímavé jedlá 201 najnovší komentár 16. marca 2024
- Haji: Co dnes vaříte? (17) 287 najnovší komentár 8. marca 2024
- Ronduska: Tassimo Bosch kavovar 13 najnovší komentár 8. marca 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 51 najnovší komentár včera 16:02
Zážitky
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Ako si doplniť energiu rýchlym snackom 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Strava po športe večer 0 zatiaľ bez komentárov
- Janger: Sledovať líšku v nore... 238 najnovší komentár 8. januára 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
- Stefanm: Opitá vianočka . 14 najnovší komentár 20. júna 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Super finta, ako jednoducho vyvaľkať cesto na štvorec či obdĺžnik VIDEO
- Francúzske zemiaky s klobáskou a so špekáčikmi VIDEO
- Rýchle croissanty z lístkového cesta VIDEO
- Banánové osie hniezda so škoricou a s čokoládou VIDEO
- Kuracie prsia v medovo-horčicovej omáčke VIDEO
- Višňové rezy so šľahačkou a s čokoládou VIDEO
- Lístkové košíčky so šunkou, syrom a s vajíčkom VIDEO
- Vyladená dvojica: Domáce banány v čokoláde a ďalších 8 dezertov pre všetkých, ktorí ich ľúbia
- Vajíčka natvrdo: Zelený prstenec okolo žĺtka - chybička krásy alebo zdravotné riziko?
- Sladké tajomstvo: Schovajte mrkvu do koláča. 9 receptov, v ktorých ju budú všetci milovať
- Legendárne halušky: S vajíčkom aj bez, so surovou aj dusenou kyslou kapustou. Takto sa varia strapačky v slovenských rodinách
- Mleté mäso: 10x čevapčiči, ktoré máme najradšej s horčicou a cibuľou
- Skúste to ako oni: Toľko prešľapov pri varení cestovín? Toto Taliani pri ich príprave nikdy nerobia
- Ak máte pochybnosti: Môže sa jesť červená repa aj surová?
Nože šupni ten po starom otcovi:-)) u nás sa z raže iba pálenka palila:-)
domacevino.sk/zitne-vino/...
Počul som aj o rožňovke aj ju ochutnal, tá sa robí z naklíčenej raže. Ma však jednu nevýhodu človek je po nej veľmi hladný. Starký robil z usušenej čistej raže. Robil to 25L fľaši. Na ňu potreboval 1,5 kg raže, 42g čerstvé kvasnice a 5,5Kg cukru. Do fľaše dal umytú raž a cukrovú vodu a rozpustené kvasnice v troche cukrovej vody. Cukor najskôr rozpustil v letnej vode - pozor nesmie byť moc horúca nejakých 35°C. Potom fľašu doliať čistou vodou do 4/5. Nie do plnej fľaše, lebo to silno kvasí, tak by to vytekalo vrchom fľaše. Na vrch fľaše dať kvasnú rúrku v korkovom štupli a cele to dobre uzavrieť modelovacou hmotou, aby nešiel dnu vzduch, len von cez uzáver. A nechať kvasiť nejakej miestnosti, kde nebudú vadiť vyparí z fľaše. A je ich riadne. Tie kvasnice robia riadny kolotoč vo fľaši. Teplota miestností 17 - 20°C približne. Necháme dva týždne kvasiť a po nich bezpodmienečne budúce víno stiahnuť do 20 L fľaše cez sitko v ktorom je viac vrstiev zdravotníckej gázy. Fľašu znovu uzavrieme kvasnou rúrkou. Necháme znovu dva týždne kvasiť. Po tejto dobe opakujeme cely proces stiahnutia vína cez sitko s gázou do menšej fľaše asi 15 litrovej tu už dáme skoro do plna. Tak isto znovu uzavrieme s kvasnou rúrkou a modelovacou hmotou a kvasíme ďalšie dva týždne. Po tejto dobe znovu pretočíme víno cez sitko s gázou. To už ma víno šesť týždňov a je už oveľa čistejšie. Už nie je ako mlieko v začiatkoch. Teraz dáme fľašu do chladna asi 5°C aspoň na štyri mesiace zrieť. Po tejto dobe sa už môže víno piť. No môže aj dlhšie zrieť. Pozor na jeho konzumáciu je to veľmi silné víno pre trénovaných ľudí. Ja mám takto zachovaný recept. No z tohto vína, už vyzretého prehnaním cez trúbky je exkluzívny alkohol.
Vďaka za recepty už ich mám uložené. Možno na dôchodku budem skúšať.