Rôzne

Ražné víno

kvakac - fotkakvakac, 12. októbra 2020

Počuli ste o ňom a aké mate s ním skúsenosti? Ja mám jeden recept po starom otcovi. Rád by som si porovnal aj iné skúsenosti .

@zareaguj


Diskusia k téme

kvakac
@45678 (19.10.2020 18:30)

Počul som aj o rožňovke aj ju ochutnal, tá sa robí z naklíčenej raže. Ma však jednu nevýhodu človek je po nej veľmi hladný. Starký robil z usušenej čistej raže. Robil to 25L fľaši. Na ňu potreboval 1,5 kg raže, 42g čerstvé kvasnice a 5,5Kg cukru. Do fľaše dal umytú raž a cukrovú vodu a rozpustené kvasnice v troche cukrovej vody. Cukor najskôr rozpustil v letnej vode - pozor nesmie byť moc horúca nejakých 35°C. Potom fľašu doliať čistou vodou do 4/5. Nie do plnej fľaše, lebo to silno kvasí, tak by to vytekalo vrchom fľaše. Na vrch fľaše dať kvasnú rúrku v korkovom štupli a cele to dobre uzavrieť modelovacou hmotou, aby nešiel dnu vzduch, len von cez uzáver. A nechať kvasiť nejakej miestnosti, kde nebudú vadiť vyparí z fľaše. A je ich riadne. Tie kvasnice robia riadny kolotoč vo fľaši. Teplota miestností 17 - 20°C približne. Necháme dva týždne kvasiť a po nich bezpodmienečne budúce víno stiahnuť do 20 L fľaše cez sitko v ktorom je viac vrstiev zdravotníckej gázy. Fľašu znovu uzavrieme kvasnou rúrkou. Necháme znovu dva týždne kvasiť. Po tejto dobe opakujeme cely proces stiahnutia vína cez sitko s gázou do menšej fľaše asi 15 litrovej tu už dáme skoro do plna. Tak isto znovu uzavrieme s kvasnou rúrkou a modelovacou hmotou a kvasíme ďalšie dva týždne. Po tejto dobe znovu pretočíme víno cez sitko s gázou. To už ma víno šesť týždňov a je už oveľa čistejšie. Už nie je ako mlieko v začiatkoch. Teraz dáme fľašu do chladna asi 5°C aspoň na štyri mesiace zrieť. Po tejto dobe sa už môže víno piť. No môže aj dlhšie zrieť. Pozor na jeho konzumáciu je to veľmi silné víno pre trénovaných ľudí. Ja mám takto zachovaný recept. No z tohto vína, už vyzretého prehnaním cez trúbky je exkluzívny alkohol.
kvakac
@45678 (19.10.2020 18:32)

Vďaka za recepty už ich mám uložené. Možno na dôchodku budem skúšať.