Počuli ste o ňom a aké mate s ním skúsenosti? Ja mám jeden recept po starom otcovi. Rád by som si porovnal aj iné skúsenosti .
@zareagujDiskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 110 najnovší komentár dnes 10:37
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 3 najnovší komentár 28. júna 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 2 najnovší komentár 30. júna 2025
- Queenhaninka: Rozmery plechu 2 najnovší komentár 23. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 766 najnovší komentár 1. júla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 110 najnovší komentár dnes 10:37
- Tinca: Kustovnica čínska - GOJI 29 najnovší komentár včera 17:52
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 766 najnovší komentár 1. júla 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 2 najnovší komentár 30. júna 2025
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 3 najnovší komentár 28. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 282 najnovší komentár 1. júla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 110 najnovší komentár dnes 10:37
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 3 najnovší komentár 28. júna 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 2 najnovší komentár 30. júna 2025
- Queenhaninka: Rozmery plechu 2 najnovší komentár 23. júna 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Starostove rezy +fotopostup
-
Strúhaný tvarohový koláč s višňami podľa Petry Tóthovej +video
-
Polievka z bielej maslovej tekvice s hríbami, krúpami a zeleninou
-
Malý ražný chlebík
-
Domáca čokoláda na dubajský spôsob s chrumkavým sezamom +fotopostup
-
Krupoto s bravčovým stehnom
-
Kurací rezeň s paradajkami a čakankou
-
Strúhaný tvarohový koláč s višňami podľa Petry Tóthovej VIDEO
-
Super nápad, ako využiť staré gumené rukavice. Tieto praktické tipy sa vám hodia do života VIDEO
-
Čo so zvyškom paradajkového pretlaku v konzerve? Toto urobí správna gazdinka VIDEO
-
Kurací pekáč so zemiakmi v citrónovej omáčke VIDEO
-
Minipizze z cottage syra VIDEO
-
Minichuťovky z lístkového cesta VIDEO
-
Slaninový džem, unikátna delikatesa, ktorá vás nadchne VIDEO
-
Babky, toto im navarte: 10 jedál pre vnúčatá na prázdninách, nad ktorými nebudú ohŕňať nos
-
Začnite piecť teraz: 10x šťavnaté čerešňové koláče. S makom, tvarohom aj kokosom, už si len vybrať
-
To naj z Varecha.sk: 7 najčítanejších receptov na marhuľový džem. Topkou je recept bývalej konzervárky, len z ovocia a cukru
-
Strúhaný syr, mleté korenie, čaj vo vrecúšku: Toto sú dôvody, prečo by ste ich mali nechať radšej v obchode
-
Obedy aj večere: Cestoviny, mäso, polievky aj trenčianske párky s fazuľou. 14 tipov, čo variť tento týždeň
-
Sladký obed na koniec školského roka: 11 receptov na domáce parené buchty
-
11x milované rezne: Prešporské, holandské aj čiernohorské, v cestíčku aj v trojobale
Nože šupni ten po starom otcovi:-)) u nás sa z raže iba pálenka palila:-)
domacevino.sk/zitne-vino/...
Počul som aj o rožňovke aj ju ochutnal, tá sa robí z naklíčenej raže. Ma však jednu nevýhodu človek je po nej veľmi hladný. Starký robil z usušenej čistej raže. Robil to 25L fľaši. Na ňu potreboval 1,5 kg raže, 42g čerstvé kvasnice a 5,5Kg cukru. Do fľaše dal umytú raž a cukrovú vodu a rozpustené kvasnice v troche cukrovej vody. Cukor najskôr rozpustil v letnej vode - pozor nesmie byť moc horúca nejakých 35°C. Potom fľašu doliať čistou vodou do 4/5. Nie do plnej fľaše, lebo to silno kvasí, tak by to vytekalo vrchom fľaše. Na vrch fľaše dať kvasnú rúrku v korkovom štupli a cele to dobre uzavrieť modelovacou hmotou, aby nešiel dnu vzduch, len von cez uzáver. A nechať kvasiť nejakej miestnosti, kde nebudú vadiť vyparí z fľaše. A je ich riadne. Tie kvasnice robia riadny kolotoč vo fľaši. Teplota miestností 17 - 20°C približne. Necháme dva týždne kvasiť a po nich bezpodmienečne budúce víno stiahnuť do 20 L fľaše cez sitko v ktorom je viac vrstiev zdravotníckej gázy. Fľašu znovu uzavrieme kvasnou rúrkou. Necháme znovu dva týždne kvasiť. Po tejto dobe opakujeme cely proces stiahnutia vína cez sitko s gázou do menšej fľaše asi 15 litrovej tu už dáme skoro do plna. Tak isto znovu uzavrieme s kvasnou rúrkou a modelovacou hmotou a kvasíme ďalšie dva týždne. Po tejto dobe znovu pretočíme víno cez sitko s gázou. To už ma víno šesť týždňov a je už oveľa čistejšie. Už nie je ako mlieko v začiatkoch. Teraz dáme fľašu do chladna asi 5°C aspoň na štyri mesiace zrieť. Po tejto dobe sa už môže víno piť. No môže aj dlhšie zrieť. Pozor na jeho konzumáciu je to veľmi silné víno pre trénovaných ľudí. Ja mám takto zachovaný recept. No z tohto vína, už vyzretého prehnaním cez trúbky je exkluzívny alkohol.
Vďaka za recepty už ich mám uložené. Možno na dôchodku budem skúšať.