Počuli ste o ňom a aké mate s ním skúsenosti? Ja mám jeden recept po starom otcovi. Rád by som si porovnal aj iné skúsenosti .
@zareagujDiskusie
- Smejkad: Polotovary 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 517 najnovší komentár dnes 10:11
- Siskaa77: Hľadám stratený recept na kysnuté cesto s BB pudingom 4 najnovší komentár 6. októbra 2025
- Daniela15: Stratený? 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 506 najnovší komentár 16. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 517 najnovší komentár dnes 10:11
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 506 najnovší komentár 16. októbra 2025
- Mdlenka: Bezodpadové varenie 4 najnovší komentár 15. októbra 2025
- Queenhaninka: Rozmery plechu 4 najnovší komentár 14. októbra 2025
- Siskaa77: Hľadám stratený recept na kysnuté cesto s BB pudingom 4 najnovší komentár 6. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 468 najnovší komentár dnes 10:11
- Siskaa77: Hľadám stratený recept na kysnuté cesto s BB pudingom 2 najnovší komentár 6. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 1 najnovší komentár 16. októbra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár včera 10:32
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Sýty fazuľový šalát, na desiatu aj na chlebíčky VIDEO
-
Ako spraviť úhľadné, rovnako veľké fašírky či burgery? Túto pomôcku máte určite doma VIDEO
-
Jablkový koláč so škoricou VIDEO
-
Tvarohové knedle so strúhankou podľa Magdaleny Dobromily Rettigovej VIDEO
-
Syrové tyčinky v slaninke, super tip na chuťovku z toastového chleba VIDEO
-
Slané mafiny so šunkou a s kukuricou VIDEO
-
Zvýšila vám uvarená ryža? Premeňte ju na chrumkavú posýpku do šalátu VIDEO
-
Sladká nálož: Išelské tortičky, bratislavské rožky aj jednoduché koláče. Najlepšie septembrové recepty pre skúsené aj začínajúce gazdinky
-
Nájdite odpoveď: Premývať ryžu pred varením alebo nie? Toto by ste mali vedieť, aby ste sa rozhodli správne
-
Jednoduché aj náročnejšie: 11 receptov na karamelové zákusky z kondenzovaného mlieka
-
Recepty na domáce lokše: Nielen zo zemiakov, ale aj ako ste ich ešte nerobili
-
TOP rebríček: Toto sú najlepšie septembrové videá. Kraľuje im 200 rokov starý recept!
-
Čo variť tento týždeň: 14 tipov na chutné obedy a večere pre celú rodinu
-
Pečie celé Slovensko: Šou štartuje rýchlymi receptami. Čo budú piecť súťažiaci a aké expres dezerty robia ľudia ako vy
Nože šupni ten po starom otcovi:-)) u nás sa z raže iba pálenka palila:-)
domacevino.sk/zitne-vino/...
Počul som aj o rožňovke aj ju ochutnal, tá sa robí z naklíčenej raže. Ma však jednu nevýhodu človek je po nej veľmi hladný. Starký robil z usušenej čistej raže. Robil to 25L fľaši. Na ňu potreboval 1,5 kg raže, 42g čerstvé kvasnice a 5,5Kg cukru. Do fľaše dal umytú raž a cukrovú vodu a rozpustené kvasnice v troche cukrovej vody. Cukor najskôr rozpustil v letnej vode - pozor nesmie byť moc horúca nejakých 35°C. Potom fľašu doliať čistou vodou do 4/5. Nie do plnej fľaše, lebo to silno kvasí, tak by to vytekalo vrchom fľaše. Na vrch fľaše dať kvasnú rúrku v korkovom štupli a cele to dobre uzavrieť modelovacou hmotou, aby nešiel dnu vzduch, len von cez uzáver. A nechať kvasiť nejakej miestnosti, kde nebudú vadiť vyparí z fľaše. A je ich riadne. Tie kvasnice robia riadny kolotoč vo fľaši. Teplota miestností 17 - 20°C približne. Necháme dva týždne kvasiť a po nich bezpodmienečne budúce víno stiahnuť do 20 L fľaše cez sitko v ktorom je viac vrstiev zdravotníckej gázy. Fľašu znovu uzavrieme kvasnou rúrkou. Necháme znovu dva týždne kvasiť. Po tejto dobe opakujeme cely proces stiahnutia vína cez sitko s gázou do menšej fľaše asi 15 litrovej tu už dáme skoro do plna. Tak isto znovu uzavrieme s kvasnou rúrkou a modelovacou hmotou a kvasíme ďalšie dva týždne. Po tejto dobe znovu pretočíme víno cez sitko s gázou. To už ma víno šesť týždňov a je už oveľa čistejšie. Už nie je ako mlieko v začiatkoch. Teraz dáme fľašu do chladna asi 5°C aspoň na štyri mesiace zrieť. Po tejto dobe sa už môže víno piť. No môže aj dlhšie zrieť. Pozor na jeho konzumáciu je to veľmi silné víno pre trénovaných ľudí. Ja mám takto zachovaný recept. No z tohto vína, už vyzretého prehnaním cez trúbky je exkluzívny alkohol.
Vďaka za recepty už ich mám uložené. Možno na dôchodku budem skúšať.