Rôzne

Pšeničné klíčky

sovicka46 - fotkasovicka46, 14. októbra 2013


Dobrý deň priatelia, potrebujem poradiť. Kúpila som tu v UK
pšeničné klíčky, pôvodne som si myslela, že sú to pšeničné otruby,
ale to tu také asi ani nepoznajú....tie som používala na pečenie tzv.
"grahamových rožkov", veľmi jednoduchý a dobrý recept, aj tu je
na Vareche...
No teraz len potrebujem vedieť, či môžem použiť namiesto tých
otrúb pšeničné kličky, alebo na čo iné ich môžem použiť?

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
do pecenia som neskusala, myslim ze maju dost odlisnu strukturu ako otruby, su podstatne jemnejsie, ja som to pocas jedneho zo zachvatov zdraveho stravovania pridavala do ranajsieho jogurtu na striedacku s roznymi semienkami :-)
sovicka46
:) presne ten spôsob si pamätám aj ja, tiež som mala také "záchvaty", všetko som chcela vyskúšať :) no zamiesila som to cesto na grahamové rožky, dala som namiesto otrúb pol hrnčeka ovsených vločiek a cca pol hrnčeka týchto klíčkov....cesto je v štádiu kysnutia, tak potom neskôr uvidím a napíšem, čo to spravilo :) každopádne ti ďakujem za komentár
bubaya
Pšeničné klíčky obsahujú rastlinné tuky, ja ich miešam s orechami napríklad do vanilkových rožkov, alebo bez tepelnej úpravy do müsli. Neviem, čo by s nimi spravila taká vysoká teplota na pečenie rožkov, tie tuky by sa mohli rozložiť a spáliť. Skús malú dávku. Alebo za lyžicu klíčkov denne k raňajkám - omega kyseliny, lecitín, B, E vitamíny, lyzín, kyselina listová - bomba. A máš po starosti čo s klíčkami.
smejkad
vdacne :-)
inak tiez zijem v tom, ze v klickoch su tzv. zive latky ( vitaminy, enzymy a podobne ), ktore sa tepelnou upravou nicia , ale aka je technologia vyroby klickov , to netusim , preto som to radsej nespominala :-)
sovicka46
na obale píšu, že sú zdrojom vlákniny, vitaminu E a kyseliny listovej....a tiež píšu, že sa môžu použiť do koláčov, chleba a tiež na cereálie :) tak hádam tú teplotu znesú, ešte len idú do rúry, takže výsledok bude o nej. polhodinku..... žienky, ďakujem vám za vaše názory :)
sovicka46
noo môžem zodpovedne povedať, že sú vynikajúce, možnože im tie pšeničné klíčky dávajú trochu nasladlú chuť, ale to nevadí :)
marikafil
ja si pečiem chlieb, používam celozrnnú múku špaldovú a pšeničnú chlebovú pol na pol, dopĺňam jednou lyžicou otrúb a ďalšou lyžicou klíčkov. myslím, že sa im pri pečení nič vážne nestalo, aspoň doteraz.
irenaw
často pečiem s otrubami aj klíčkami, ale dávam si ich aj do jogurtu spolu s vločkami alebo rozmixujem do nápoja, zasýti až do obeda :-)
aroooo
pšeničné klíčky sa získavajú pri spracovní zrna pšenice na múku, sú to klíčky pšenice, sladké, otruby -obal pšen.zrna sa získavajú pri mletí, je to vlastne odpad. Klíčky sú hodnotné pre obsah rôznych vitamínov a cenných látok ako je hore uvedené. Z klíčkov zvyknú robievať tu na juhu Slovenska starší ľudia maďarskej národnosti Birač, recept neviem, raz som to chutnala, je to veľmi sladké, veľa sa toho nedá zjesť a je to niečo ako hustá kaša.
sovicka46
marikafil : ja som isla povodne do tej predajne, kde som tie klicky kupila, hladat spaldovu muku, ale nic take ani nahodou som nenasla ale nadabila som na tie klicky, tak som ich kupila....myslim, ze ich vyuzijem uplne v pohode :)
gubics
Piecť som s nimi neskúšala, ale pridávala do jogurtu, a tak sú výborné.
zuzula554
ja som piekla chleba celozrnný a dala som aj klíčky a bol super,tak teplota im neuškodí