Rôzne

Prvý krát krém-plnku?

brat123 - bez fotkybrat123, 13. novembra 2015

Prosím -prv.krát som rob krém-plnku?

Šlahačk.smotani 33%+čokol.100gr.50g maslo,+30gr.praš.cukor,vanilkov.cukor 1 sáčok,
zhustne mi to aby som to použil ako plnku alebo krém proste naplniť tortu,zatial je to riedke čo dalej-prosím???Alebo čo dať do toho ešte aby to bolo husté?môžem dať do toho maskarpone 250gr.Či to treba ešte šlahať ked to bude vychladené?
Dakujem pekne.

Prosím vás pekne odpoveď mi dáte na Facebok-Igor Danko st. dakujem pekne.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
@brat123 , mal by si napísať postup, ako si ten krém robil. Zdá sa, že je to ten parížsky: Smotanu ( šľahačkovú) si zohreješ, ale nenecháš zovrieť, odstavíš, necháš úplne vychladnúť a dáš do chladničky. Potom na druhý deň ju vyšľaháš aj s cukrom.....a tu som v koncoch, neviem, či treba zašľahať aj to maslo. Pozriem sa.......
evanaaa
Zadaj si hore do vyhľadávača heslo: Parížsky krém a vyber si..... niekto dá cukor do smotany hneď, ako ju ohrieva a potom na druhý deň pridá maslo a tak vyšľahá, no niekto maslo nedáva. Majster na dobré krémy je @mesiar50 , výborne pečie. Možno ti ešte niekto poradí.......
sovka62
Torta už je asi aj zjedená, takže len pre budúcnosť si ulož do KK tento recept:
 varecha.pravda.sk/recepty/sviatocna-cokoladova-torta-foto...

Tá plnka je tam pekne rozpísaná aj s postupom. Je z dvoch čokolád, ale ničs a nestane ak spravíš len z horkej, najprv skús presne podľa receptu, aby si to dostal doruky a do oka a keď budeš piecť znova, môžeš si prispôsobiť.
mesiar50
@evanna
Ďakujem ti @evanaaa , nie som síce majster na krémy, ale málokto vie na vareche, že práve rôzne fiaská ohľadom tortových krémov ma podnietili k tomu, aby som ako mäsiar piekol rôzne torty a zákusky.

@brat123
Torta je už iste dávno zjedená ako to podotkla aj @sovka62 , no dovoľ mi prosím, aby som sem vložil nejaké jednoduché recepty na tortové krémy.Nie je to bohvie čo,ale v budúcnu ti môžno nejako pomôžu.
Krémy použité v mojich receptoch sa používajú k plneniu veľkých tort.Piškótové cesto je robené poväčšine zo 6 vajec a je rezané na 3 pláty.K menšej torte robenej trebárs zo 4 ks vajec a menej,musíme krém redukovať.Vanilkový maslovo pudingový krém bez varenia.
500 g maslo
 900 ml studené mlieko plnotučné 3,5 %-tné
 4 bal. puding (Dr.Oetker) bez varenia vanilkový
Postup:
Vyšľaháme si puding bez varenia.Najprv sa zdá byť redší no po niekoľko minútovom odstátí zhustne.
K zmäknutému vyšľahanému maslu pridávame po lyžiciach puding bez varenia a opäť prešľaháme.Keď je potrebné dosladiť,tak počas miešania pridáme práškový cukor.




Parížsky krém
800 g smotana na šľahanie 35%
200 g čokoláda mliečna
200 g kvalitná horká čokoláda
počas šľahania dochutíme podľa svojej chuti práškovým cukrom prípadne rumovou esenciou, rumom.

Postup prípravy:
Čokolády polámeme a vložíme ich do smotany.Túto zmes privedieme k varu.Ako náhle zovrie tak ju potom ihneď odstavíme z tepelného zdroja.Toto dielo je dobré šokovo schladiť buď to vo väčšej nádobe naplnenej vodou,alebo len v kuchynskom dreze a potom ho musíme dať do chladničky aspoň na 3-4 hodiny.Teplota vychladnutej zmesi by nemala prekročiť 10 C.(Zmes ochutnáme a keď máme radi sladšie, tak počas šľahania musíme do krému pridať práškový cukor.)Po uplynutí tejto doby ,ďalej zmes vyšľaháme na rýchlom stupni šľahača v tuhú penu.Ak je krém dostatočne tuhý, tak ho ihneď môžeme použiť.Keď sa zdá byť vláčny tak ho musíme dať do chladničky aby stuhol.Tuhosť parížskych krémov záleží od kvality čokolády, doby schladenia zmesi a samozrejme aj od smotany.




Parížsky mentolový krém.
 800 g smotana na šľahanie
 400 g čokoládky mentolové After Eight
 400 g čokoláda tmavá

Postup prípravy:
Obe druhy čokolád polámeme a vložíme ich do smotany.Túto zmes privedieme k varu.Ako náhle zovrie tak ju potom ihneď odstavíme z tepelného zdroja.Toto dielo je dobré šokovo schladiť buď to vo väčšej nádobe naplnenej vodou,alebo len v kuchynskom dreze a potom ho musíme dať do chladničky aspoň na 3-4 hodiny.Teplota vychladnutej zmesi by nemala prekročiť 10 C.Po uplynutí tejto doby ,ďalej zmes vyšľaháme na rýchlom stupni šľahača v tuhú penu.Ak je krém dostatočne tuhý, tak ho ihneď môžeme použiť.Keď sa zdá byť vláčny tak ho musíme dať do chladničky aby ztuhol.Tuhosť parížskych krémov záleží od kvality čokolády a doby schladenia zmesi.Z tmavej čokolády bude krém nielen chutnejší,ale aj hustejší.Nie je na škodu kombinovať krém z tmavej a mliečnej čokolády pomerom 1:1.Býva tiež chutný.,




Čokoládovo maslový krém.
300 g čokoláda tmavá
 500 g maslo
cukor práškový (podľa potreby)
  60 g pomleté orechy vlašské
Na dochutenie krému môžeme pridať rum,alebo rumovú arómu.
Postup:
Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a potom postupne pridávame k nemu vlažnú čokoládu rostopenú nad parou.Kto rád sladšie krémy ,tak musí do masla pridať práškový cukor, alebo už hotový krém potom dosladiť.


evanaaa
Lacko, @mesiar50 , veru si ma nesklamal, ale ako vidím, pán @brat123 sa ani nepodíval na odpovede na svoju otázku, ktovie, prečo a to sa mi nepáči. Aspoň poďakovať mohol.......
mesiar50
  @evanaaa
Nič sa nedeje Evička, len som pánovi,zabudol pridať snáď najjednoduchší recept na krém.
Krém z bielej čokolády a mascarpone.
750 g mascarpone
 500 g čokoláda biela
Vo vodnom kúpeli si necháme rozpustiť čokoládu.Ďalej ju necháme vychladnúť aby nebola horúca.Pred šľahaním mala teplotu 41C.Do teplej čokolády primiešame za lyžicu mascarpone a prešľaháme.Mascarpone malo pred šľahaním 17 C.Po primiešaní prvej lyžice mascarpone bude krém ako piliny.Pridáme ďaľšiu lyžicu mascarpone a zmes krátko prešľaháme.Takto primiešame do čokolády aj zostatok mascarpone.Krém som potom dal asi na hodinku do chladničky, no treba ho sem,tam premiešať,aby moc nestuhol a dal sa pekne natierať na plát cesta.Ak by nám predsa, len stuhol tak ho potom musíme nechať aklimatizovať k izbovej teplote,prípadne krém trochu prešľaháme.Tento postup platí samozrejme aj pri iných tipov krémov.
Keď použijeme tmavú čokoládu,tak automaticky budeme mať krém čokoládový.Všetko dobré @brat123 a nech sa vám tortové krémy úspešne vydaria. :-)


jamato
@Mesiar50 (15.11.2015 09:02)

Prosím vás, k tomu mentolovemu krému... Tu smotanu treba naozaj vážiť na tých 800 g? Ešte som smotanu nevazila :) koľko je to asi ml? Dakujem