ak sa nám nepodarí zožrať ho všetok ešte za horúca s chlebom, robievam z neho špikové halušky do polievky. ale recept spamäti neviem, lebo ich robievam zriedkakedy, musím pozrieť doma. dúfam, že nezabudnem. :-)
Knedlíčky do polievky:
3 dkg špiku
1 celé vajce
4 - 5 dkg strúhanky /radšej menej/
soľ, muškátový oriešok, korenie....
Špik dobre roztrieť nožom, alebo vidličkou, pridať ostatné prísady, narobiť malé knedličky, variť cca 5 minút. Odporúčam najprv uvariť jeden na skúšku, aby sa nerozvarili všetky,ako sa to podarilo mne.
Ak je cestíčko husté, zriediť mliekom, alebo vývarom. Ak riedke, pridať strúhanku.
Ja si naschvaľ kupujem špikové kosti ( Makovec), veľké, a mám ho rada hneď za tepla na chlieb, ako aj @rea1 , ale aj to lojové mastné na mäse, má tiež podobnú chuť ako špik z kosti.
usilovne som hľadala recepis na tie špikové knedličky do polievky a toť, @bubaya ma predbehla. robím presne také isté. niekedy do nich pridávam aj trochu rozotretého cesnaku. špiku zdar a maškrtníkom zvlášť! :-))
3 dkg špiku
1 celé vajce
4 - 5 dkg strúhanky /radšej menej/
soľ, muškátový oriešok, korenie....
Špik dobre roztrieť nožom, alebo vidličkou, pridať ostatné prísady, narobiť malé knedličky, variť cca 5 minút. Odporúčam najprv uvariť jeden na skúšku, aby sa nerozvarili všetky,ako sa to podarilo mne.
Ak je cestíčko husté, zriediť mliekom, alebo vývarom. Ak riedke, pridať strúhanku.