Rôzne

Prosím o radu

werdula - bez fotkywerdula, 11. januára 2014

Prosim poraďte mi, když v receptu na koláč nebo zákusek je
napsáno vylít nebo vyválet na plech, jak poznám velikost plechu.
Dost často se mi stává, že těsto je nízké nebo vysoké. Jde to
poznat z receptu z ingrediencí. Dekuji

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Ani nie,ale ak ti tento údaj chýba,požiadaj autora o upresnenie. Všimla som si,že mnohé to tu píšu v receptoch,v čom to piekli a aj v akej rúre (normál alebo teplovzdušná,kde je 20°C rozdiel v teplote).
jeka
Niekedy sa receptíky prispôsobovali plechu 30x40 cm(plus-minus),ale teraz je rôzný predaj rúr s rúznými veľkosťami plechov.Preto ja ked pečiem zákusok ,tak si pri každom po upečení dám poznámku v poriadku,alebo na menší ,alebo väčší plech ,a potom už to mám ľahšie.Ale tiež som za to ,aby autor recp.uviedol pri recp.veľkosť plechu.Tým by uľahčil rozhodovanie sa aspoň začiatočníčkam
babidka
Mas pravdu @werdula , niekedy je to poriadny problem ! Zatial sa riadim skor skusenostami - uz mam cosi odvarene aj odpecene - ale aj ja by som obcas uvitala presnejsie udaje o velkosti plechu . Zatial sa riadim asi tymto : piskotove cesto z 6 vajec ide skor na velky plech , na klasicky tortovy korpus idu asi tak 4 vajicka . Ak peciem z nejakej americkej kucharky - tam su skor recepty do plechu mensieho . Ak si nie som ista kolko cesta sa z predpisanych surovin vymiesa , pripravim si radsej plech vacsi aj mensi a potom skor odhadnem , kde to umiestnim :-)Obcas to vsak neodhadnem a tak sa mi stalo ze som mala piskotovy korpus vysoky asi 8 cm a nedokazala som ho rozkrojit -nemala som vhodny noz:-))))Poradila som si ....ako inak :-)
rulik
len odhadom a neskôr skúsenosťou, ak sa Ti zdá cesta na pripravený plech veľa a ešte ná narásť, neváhaj väčší plech,hlavne aby nevytieklo, vyššie cesto sa dá predsa prerezať a naplniť a nižšie zase potrieť plnkou a prikryť druhým cestom(alebo polkou nízkeho) - kreativita