Varenie

Prosím o radu

tedko - bez fotkytedko, 30. decembra 2010

Naši susedia po dlhej dobe robili doma zabíjačku,všetko dobre dopadlo a keďže suseda
chodí do práce požiadala ma aby som jej spravila cesto na sádelňáky takzvané
lístové cesto.CHcela by som poprosiť varecháčov či mi može niekto napísať recept
na toto cesto,ja som ho už robila ale strašne dávno,viem že tam ide hladká múka,ocot,
žltko a sádlo,len neviem pomery.Pomože mi niekto.Zatiaľ všetkým ďakujem a potom
napíšem či sa vydarili.

@zareaguj


Diskusia k téme

jezibabka1
@tedko neviem, či Ti pomôžem, ale moja mamka robí takto: 40dkg hladká múka, 10dkg palmarín, 10dkg masť, 4 žĺtky, 1 šľahačková smotana (33%), soľ = všetko spracovať, vyvaľkať na tenké pláty (asi na veľkosť plechu) potrieť roztopenou masťou, zvinúť do štrúdle a nechať "odpočinúť" 30min. Potom rozvaľkať a plniť:)
jezibabka1
ja som to nerobila, lebo sa mi s tým nechce piplať, ale chutí to že MŇAM:)
jezibabka1
zabudla som :((((( cesto rozdeliť na 4 bochníky a tie rozvaľkať na pláty:)
gittka
@tedko ja mám so sadlom takýto recept:sadlové:30dkg zomletého sadla,20dkg hladká múka-vypracujeme cesto.druhé cesto:25dkg hladká múka,1žltok,1pl ocot,troška cukru vody podla potreby-tiež vypracujeme cesto.potom vyvalkáme cesto na to položíme vyvalkané sadlové cesto a poskladame.odložíme na chladné cesto.preložíme cesto 3krát po 15min.dúfam že som ti pomohla a verím,že som to napísala zrozumitelne...
vavan
@tedko ja mám takýto:400g hladkej múky,štipka soli,250g sadla, 1žĺtok,1PL octu,10 PL vlažnej vody.
100g múky dôkladne spracujeme so sadlom na bochník ktorý odložíme na chladne miesto aby stuhol.Zvyšnú múku dáme na dosku pridáme ostatné surovinyspracujeme na vláčne cesto.Chvíľu
necháme odstáť potom rozvaľkáme na štvorec do prostriedka dáme predtým pripravený a stuhnutý bochník,okraje preložíme na seba akoby sme robili obálku potom pritlačíme na seba.Cesto zľahka rozvaľkáme a prekladáme tak ako lístkove cesto 3x po20minutách.Skúšala som všelijaké ale tento sa my najviac páči
a keď nemám sadlo dá sa nahradiť CEROU.
murgaska
Otazka je....Je polenta dietne jedlo?V ziadnom pripade v ziadnej diete nie je doporucena!!!!!M
mariaklara
tedko, moja dcéra robí takéto sadlové cesto, ale sadlo musí byť z normálnej svine alebo z vietnamskej. Robila už aj z mangalice - maďarská stepná - ale z tej sa jej to nedalo. Takže tu je recept: 750 g hladkej múky, 0,5 kg pomletého sadla, 3 žĺtky, trošku soli, trošku cukru, pár kvapiek octu. POSTUP: 250 g hladkej múky zmiešame so sadlom na hrudku. 500 g ostatnej múky zmiešame s ostatnými prísadami a cca 2.5 dcl vínom. Naťahovať cesto, aby sa odlepovalo od tably. Vínové cesto rozvaľkať, do stredu dať hrudku a 3x preguľovať. Po každom preguľovaní nechať cesto 10 minút odpočívať. z tejto dávky vyjdu cca 4 x 400 g cesto. Ak ho skúsiš, daj vedieť, ako sa ti podarilo.