O Varecha.sk

Problem z konsitenciov cesta na kolace ?

photostudio99 - fotkaphotostudio99, 19. mája 2013

uz dryhy krat peciem podla receptov co su tu na stranke a dva rozdielne recepty a prvy som robil cerresnovu bublaninu a dnes zas babovku a vysledok uplne stejny ked to je hotove tak mam upecenu konecnu vec ako gumova spongia kde robim chybu muku som pouzil polohrubu ???

@zareaguj


Diskusia k téme

slnecnicovka
Mne vznikne ,,gumová špongia" vtedy, keď zle vyšľahám vajíčka s cukrom. Vo väčšine receptov sa uvádza: vymiešať žĺtky s cukrom... a na záver sa vmiešajú bielka vyšľahané do tuha. Moja svokra ma naučila jednoduchšiu verziu a tak vždy šľahám celé vajíčka s cukrom. Výsledná hmota musí mať hustú konzistenciu, podobnú vyšľahaným bielkam. Potom už postupne vmiešam ostatné ingrediencie...:)
irenaw
pomôže, ak upresníš, aká múka bola uvedená v recepte a akú si použil - originál názov. ak pečiem z anglických stránok, väčšinou all purpose u nás nahradím pšeničnou hladkou špeciál 00. ak máš vysoko lepkovú múku a pridlho ju miesiš, tiež to spôsobí gumovitý výsledok. tak možno aj ostatné suroviny daj, možno z toho niečo vydedukujeme, mne sa väčšinou prevod na naše suroviny vydarí ;-)
monda
ja si myslím že asi ked pečieš bábovku , tak asi sneh z bielok zamiešaš príliš moc do cesta ,má sa iba jemne premiešať zľahka ,aby to cesto zostalo ľahké a ked ju upečieš ,vtedy nie je ako guma. A ked robíš bublaninu , možno ju pečieš moc prudko záleží ako si nastavíš trúbu na pečenie.A múku aj ja dávam polohrubú do oboch -aj bublaniny aj do bábovky a mám ich obe ľahké, vôbec nezáleží na múke. Ja ju skoro všade používam do každého pečenia.
janara
tiež šľahám celé vajíčka na bublaninu
osvedčený recept: 2 vajcia, šálka kryš. cukru, šálka mlieka, 2 šálky polohrubej múky, 1/2 šálky oleja, 1 prášok do pečiva
mám ho od mojej mamy, nikdy sa nestalo, aby sa koláč nevydaril
babav
Porad sa s autorkami receptov , podla ktorých si piekol, priamo v recepte. Dôležité je dodržiavať postup uvedený v receptoch a použiť správne ingrediencie .Nevzdavaj sa!
evanaaa
Nemaj strach, postupom času na to sám dojdeš, záleží ozaj od správneho skyprenia cesta, ako sa tu spomína, možno sa ti sneh " zlomí", zrazí, treba ho len prevracať jemne, nie miešať ako kašu, aj pridanie PDP alebo iného kypridla pomôže.
babidka
@photostudio99 - pecenie kolacov akehokolvek druhu je pre vacsinu zaciatocnikov /aj pokrocilejsich / dost riskantny podnik s neistym vysledkom:-) Ber to filozoficky - z dvoch pokusov nevyjdu dva ...to nie je to to iste ako ked zo 100 pokusov- nevyjde sto .-) Ked uz budes mat tych pokusov za sebou naozaj sto - uvidis , ze to nie je az take tazke :-) Recept je zvacsa strucny a neobsahuje take upozornenia , ktore su pre kazdeho zaciatocnika /aj mierne pokrocileho:-)/ zvlast dolezite ...napr.: ze muku je dobre preosiat aby sa prevzdusnila , ze vajicka sa slahaju lepsie studene a maslo "povolene" -ale ked sa slahaju spolu , tak musia mat rovnaku teplotu , ze vaha vajicok je tiez velmi dolezita , ze praskovy cukor sa rychlejsie rozpusti a preto je cesto lahsie ,ze do piskotoveho cesta nemusis davat prasok do peciva ak tam das lyzicu citronovej stavy , ze bielka musia byt vyslahane naozaj "dotuha- dotuha" a musia sa iba lahucko vmiesat do cesta ....Je vela veci , na ktore pri peceni nedokazes vzdy mysliet - ale po case a skusenostiach ich robis automaticky .Je to ako soferovanie - najprv sa naucis teoriu a ked sadnes za volat , tak ti vsetko vyfuci z hlavy a ty stiskas volant a snazis si nepopliest nohy na pedaloch a netrhat s prevodovou pakou ako keby si riadil buldozer ...po par najazdenych kilometroch sa ukludnis , pohyby sa ti zautomatizuju a ty sa rozbiehas aj riadis plynule :-)
nehladaj chybu v muke ani v cukre ci vajickach - tie mozu byt bez chyby . Ale iba skusaj piect - a ked to nevyjde , tak to vyhod . A skusaj zasa . Po par pokusoch sa sa zadari a budes na seba hrdy . Mozno po case prides na svoje vlastne "finty" a budes na ne hrdy . mam takmer 6é rokov a upiekla som toho naozaj dost - ale aj mne sa obcas "podari" vyrobit cosi nedefinovatelne , gumovite , tvrde alebo nedopecene :-) Ako kazdemu :-)!
Drzim ti palce a nech uz kazdy kolac co ti vyjde z kuchyne bude krasny , nadychany a neskutocne chutny!!!