Varenie

Prekliate marhule

ajuschka - fotkaajuschka, 17. júla 2013

ahojte varechaci, chcem sa spytat na ake vsetky mozne aj nemozne sposoby zavarate marhule?
lekvarov a kompotov uz mam plny dom a tie potvory este furt dozrievaju. dobrych 100 kil uz som aj predala ale este furt maam a maaam. Takze co dalej?
Sirup bude, teraz mi chladnu lekvare marhula / banan ale neviem co dalej, poradte prosim

@zareaguj


Diskusia k téme

ocko
aj, aj ,ono sa cez zimu zide ..
ajuschka
skvapalnenie u nas nikoho moc neberie.... a ako ich susit? susicku nemam, zato much tu lieta pozehnane...
evkalibka
my z horniakov môžeme len v dobrom závidieť, na zaváranie som na tržnici kupovala marhule po 2,50 eura
gabriele
ak nemas susicku, tak klasicky v rure na 50°C s ventilatorom
radost
@ajuschka
..a ja nemááám a nemááám..kebych mala:kompot..džem..mrazenú dreň..detskú výživu=pretlak..a ostatné denne žrala len-tak..a marhuľové knedle..nebola bych vedle..a ešte koláče..od radosti nebolo by mi do pláče..
nespravodlivá je tá matka ZEM-šak pošli dáke kilo sem..pri koštovaní pridá sa celá dedina..nech na teba v dobrom spomína..:-))))
u nás na tržnici po 0,80 eura..
radost
áno..šak..dondi..a adresa skrytá..brána zamknutá..pes pustený..aj kyjakom bitá..ale ponuka bola..volá sa to dobrá vôľa..marhule tam-a ja tu = smola..:-)
demajinka
marhuľky su tento rok krásne, je ich veľa, odporúčam aj mraziť, sú potom výborné do bublaniny, na kysnutý koláč, parené buchty, ... mrazím polovičky, ktoré potom podla potreby môzeš ešte pokrájať, pred použitím ich nerozmrazovať !
ajuschka
:D ved ja sa neruham, len uz neviem co s tym mam robit. lekvare este spred 2 rokov visia v s pajzi lebo ich nevladzeme jest. To mrazenie je dobry napad, len dufam ze sa vojdu do mrazaku. tento rok vsetko ide ako besne.
oriesok
Juuuuuuuuuj ajuschka, tak to si mi narobila chute. My máme zatiaľ našu marhuľku takú pomenšiu. Tohto roku urodila zatiaľ najviac, a síce možno kilo a pol. :) Takže si váž, čo Ti Tvoja záhrada ponúka. My by sme hneď prijali takú bohatú úrodu marhúľ. Podobný "problém" mávame s čerešňami. :) Že už až nevieme čo s nimi. Takže, hoci závidím (ale i prajem, na druhej strane), chápem. :)
ajuschka
no s ceresnami som na tom presne rovnako @oriesok . mame taku nadurodu kazdy rok ze nevieme co s tym, este teraz padaju zo stromu. pustame pod ceresnu sliepky a husi aby to vycistili, ale uz ani tie to nechcu :D
siesta
Mne sa páči nápad niektorých pestovateľov, a to, ze nadprodukciu, nadúrodu ponúknu ľuďom za nejaký poplatok. Sami si to nazbierajú, zaplatia, odvezú, vlk sýty, ovca celá. Ovocie nepríde nazmar a.ten pestovateľ na tom trochu zarobí.
takina
ovocnú kožu z marhúl a zo sliviek, teraz keď je horúco mám plechy rozložené na terase sušia sa jedna radosť.
evanaaa
Aj ja si myslím, spraviť, ako radí @siesta , alebo ak je nablízku trh, predať ich, prípadne do výkupne, ak ešte existujú.
demajinka
Pridám ešte jeden typ na rýchle spracovanie, ten sa mi osvedčil najviac. Marhule pokrájam na menšie kúsky, pridám cukor a kyselinu citrónovú /2 kg marhúľ, 1 kg cukru, 1 čajová lyžička kyseliny /, nechám postáť asi hodinku, potom rozvarím na kašu a horúce nalejem do pohárov uzavriem, prevrátim hore dnom a nechám vychladnúť. Z tejto kaše si potom robím mahuľový džús - kašu rozmixujem a nariedim prevarenou vodou podľa chuti. Tento spôsob som si vymyslela asi pred tromi rokmi, keď sme mali neskutočne veľa marhúľ : )
betka11
Ahojte funguje predaj zo dvora(Bandurka) daj si bezplatne inzerát a pomôžeš aj iným ktorí nemajú a chceli by.
oblizprst
Skús ovocnú kožu, tak ako to robila"XY" neviem meno v súťaži v telke. Rozmixované ovocie odparuješ a nakoniec natrieš na pečiaci papier a veľmi pomaly sušíš v rúre. Chuť to má úžasnú a minie sa ti to veľmi rýchlo.
hubata
Z každej nadúrody robím rýchle šťavy na pitie po celý deň, k obedu, k večeri: všetko čo v ten deň pozberám umyjem a rozmixujem. Nechám odkvapkať na sitku a len tak rukou zbytok vytlačím. Šťavu rozriedim podľa chuti s minerálkou alebo vodou, prisladím a po celý deň pijeme len toto. Každý deň je malinovka inej chuti, lebo každý deň iné ovocie zbieram v inom pomere. Niekoľko fliaš dám do chladničky, pre tých čo majú radi studené, deťom izbovej teploty. Lebo: 5 kg ovocia nezjete, ale z 5 kg ovocia šťavu bez problémov vypijete.
ericka
no čo už, my tu pod horami môžeme len slepo závidieť..