Varenie

Predvianočný čas.

evusik - fotkaevusik, 22. decembra 2010

Dnes ráno som počúvala rádio a nejaká poslucháčka tam hovorila, že už majú ozdobený stromček, napečené koláče a že veru je už aj prejedená sladkého a bola by najradšej keby už bolo po sviatkoch..... U nás to bolo, a aj je presne naopak. Keď boli deti celkom malé stromček sme ozdobovali večer pred štedrým dňom my s manželom, neskôr keď boli deti väčšie ozdobovali stromček najprv spolu s tatom a potom už len dcéra sama vždy ráno na štedrý deň. A koláče sa piekli týždeň pred Vianocami a nikto sa ich nesmel ani dotknúť, na stôl ich mama dala až po večeri. Nie že by sme nesmeli, alebo nám mama nechcela dať, proste to bol taký zvyk. Tak to bolo u nás doma a tak je to aj teraz v našej rodine. Občas je mi to až divné, že mám napečené a u nás pred Vianocami nenájdete jediný koláčik na stole, až po štedrej večeri. No čo, zvyk je železná košeľa. Ako je to u Vás? Už máte stromček ozdobený? Špajze aj stoly plné koláčov?

@zareaguj


Diskusia k téme

janaja
@evusik , u nás je to tak ako u Vás. Koláče mám tiež, teda suché pečivo napečené, mám ho na balkÓne a tiež ho dopredu nejeme. I keď som už pristihla muža, ako odchádzajúc z balkóna držíi v ruke koláč tak, aby som nevidela. Ale videla som a zasiahla. Ale myslím si, že isté zvyky je dobre dodržiavať, má to svoje čaro a hlavne to vianočné. Stromček zdobíme tiež až deň pred štedrým dňom, na štedrý deň už len varíme a robíme posledné vianočné úpravy, výzdoby. Akosi sa mi nepáči tak dopredu "vianocovať", tie ozajstneé sviatky keď prídu už iste nie sú také vzácne. Tiež ľutujem predavačky v obchodoch, keď mesiac-dva musia počúvať dookola koledy, aj keď sú prekrásne, potom im do sviatkov zovšednia. No musia, i keď tento rok sa mi zdá, že už to v obchodoch trochu obmedzili.
frezia68
No,@evusik ,my sme len dve,nie sme typická rodinka s deťmi,hoci ako detí nás bolo niekedy dosť-to už je dávno.Ale ako vravíš,čo sa napieklo pred sviatkami,bolo až na sviatky a odložené.Pred tým striedme jedenie a to aj do dnes dodržiavam.A ani na sviatky žiadne prejedanie,zo všetkého trocha-kapustnica,filé(kapra pre dvoch?Ani nemáme radi),nemajonézový šalát,bobálky...nemastné sladkosti zobkáme v pohode.Na druhý deň bývala kačka,toho roku zo zdravotných dôvodov kuriatko.....ovocie,zeleninka-stárneme a načo sa prejedať,ak potom musíme chudnúť?Každý vie,o čom sú sviatky a pred tým sa prejedať?Ako si kto zariadi,tak prežíva vianoce.......ale mnohí si z domu odnášame zvyky a možná,že niekto aj takto-prejedaním vopred.Niekto viac medituje( aj o tom sú sviatky vianoc,je o čom ),niekto holduje viac nákupom a keď počúvam,kto čo vypeká a koľko......kde sú deťúrence,tak v pohode...postojí aj na Silvestra,niečo rozdáme.Ale tieto sviatky sú o inom.Nie každá rodina má zakorenené tradície z domu,ale nech každý ich prežíva tak,aby bola pohoda v duši,v rodine,aj v okolí.........
janaja
Ešte ma napadlo, ako sa pristihujem pri myšlienke, ako strašne rada by sa vrátila do čias môjho detstva, aspoň na jedny Vianoce, s rodičmi, na dedine. Spievanie kolied po dedine....Nikdy sa tak nestane, ostali už len spomienky.
michsamant
Ja sa s tym vypekanim prilis netrham, ale stromcek sme si ozdobili uz vcera :) nemohli sme sa dockat, takze uz nam pekne blika.
jezibabka1
Aj u nás je to @evu šik tak isto, stromček zdobíme až na Štedrý deň doobedu, teraz však budeme zdobiť už zajtra, lebo mi po dlhom čase môj "malý" (24 ročný syn) konečne dôjde na chvíľku domov zo sveta:) A čo sa týka koláčov, tohto roku som piekla aj ja, čo ináč ja nemusím:))) a dopadlo to tak, že prvé medovníky a prvé "melírované" koláčiky sa hneď pojedli, lebo každému som sa chcela pochváliť:) takže ďalšie várky a ďalšie koláčiky čakajú v krabiciach až príde ich chvíľa po štedrej večeri ( všimla som si, že z nich ubúda, ale tvárim sa, že to nevidím:)))))))) stále je tam toho dosť:)
cistinka
Ja zajtra nastupujem do práce na smenu až do 27, takže tento rok,
tak ako každý rok, už niekoľko rokov :-) budem pripravovať sviatočné menu nie pre rodinu, ale pre hostí...Vám všetkým však prajem krásne a pokojné sviatky v kruhu svojich blízkych.
julica
Ja o piatej odchádzam k rodičom (s obrovskou škatuľou nakúpených semienok a orieškov na dorisine pochúťky), rovnako aj moja sestra, a pustíme sa do práce. Mamina nestihla spraviť takmer nič, keďže v robote majú frmol, a aby toho nebolo málo, náš dedo si musel dolámať rebrá, takže sme ho presťahovali k nám a mamina sa stará, čo spočíva hlavne v úpornej snahe dostať doňho nejaké jedlo. Ešte nemáme ani jeden koláčik, uff
evusik
@cistinka tak toto ti nikdo z nás určite nezávidí, ale na druhej strane je veľa profesií kde sa musí robiť aj cez sviatky. Tak Ti prajem samých dobrých hostí, aby sa ti dobre varilo a aby si prežila, v rámci možností, pekné sviatky v kruhu svojich kolegov @jerica neboj, za jeden deň sa toho dá urobiť veľa a keď ste nato dve so sestrou robota vám pôjde určite od ruky a hlavne pomôžete mamine :-) ja napríklad zákusky pečiem vždy až jeden deň pred Vianocami, slané a suché mám napečené a zajtra upečiem štedrák, medové rezy a buď sloniu slzu alebo kokosový rez a v piatok už bude leháro, stromček zdobí dcéra, kapustnicu varí manžel a ja len zemiakový šalát a vysmažiť kapra.... už sa teším
lucylee
my už máme stromček postavený aj ozdobený a už nám aj pekne svieti, je to náš úplne prvý vianočný stromček, živá, krásna, voňavá strieborná jedlička, lebo doteraz sme trávili Vianoce u rodičov, či už v MT alebo v KE, teraz príde moja rodina k nám do ZA, tak s manželom pečieme a dopekať budem ešte dnes a aj zajtra, koláče budú až po večeri, aj keď som si ukradla pár medovníčkov, ostatné sa bude pripravovať a variť zajtra alebo až pozajtra. Inak bytík máme krásne vyzdobený, stôl budem zdobiť až v piatok, mám kúpenú organzu, stuhy, servítky, tento rok sa v tom vyžívam a chcem aby bolo všetko super a páčilo sa im, príde k nám aj bratova priateľka, ona je z Thajska, tak to bude pre ňu nová skúsenosť, už sa teším :)
alena45
vždy sme robili stromček deň pred Vianocami. Tento rok som si ho spravila už pred týždňom, lebo je mi ľúto, že stromček trvá len tak krátko - do Troch kráľov. Ale aj sestra tak spravila, aj niektoré susedy. Už teraz si svietimstromčekom každý večer. Zajtra dúfam, že nás pustia skôr z práce, urobím halászlé, spravím cesto na bejgli, nameliem mak a orechy a poupratujem celý byt. Na Štedrý deň budem robiť šalát a kapra, ráno ešte pobalím darčeky, okolo obeda upečiem bejgli a teraz zisťujem, že nemám čas na žehlenie, ktorého mám celú kopu. Tak to asi spravím dnes. Koláčiky sú už napečené, ešte pozliepam dortoletky a hotovo. Teším sa na rozprávky, škoda, že počasie je naopak.
alena45
Lucylee, raz som kúpila rolku bielej organzy, včera som ju našla, ale neviem ako ju použiť, poraď.
marianne69
@evusik Ja som toho roku napiekla asi 6-7 druhov sucheho pecivka,este vianocky, stedrak a nieco kremove.Tento rok okrem slovenskej klasiky,budem robit aj plneneho moriaka a tiez tradicny Vianocny anglicky puding,kedze to budu na dlhsi cas posledne vianoce v Anglicku.Moja mama robila stromcek 1 den pred stedrym dnom,ale ja robievam v 2-3 adventnu nedelu,lebo ho zboznujem.Mame ho do 3 kralov...a velmi sa tesim...Tento rok mame take medzinarodne Vianoce....
lucylee
@alena45 kúpila som si jej 3 metre (mám obrovský jedálenský stôl :))myslela som, že ju postrihám na obĺžniky a bude ako slávnostné prestieranie, alebo ju dám celú do stredu stola a trošku ju pokrčím a dám tam sviečky alebo lupene alebo snehové vločky, alebo sa môže dať svietnik atď. Ako kontrast spravím rolu z maslovej servítky a urobím na nej stuhu z bordovej ozdobnej mašle. čo sa týka žehlenie, tak som zvládla plný kôš prádla v sobotu, bytík máme uprataný, okná umyté, chladničku mám umytú, darčeky budem baliť asi 24 doobeda....čo sú to bejgli a dordoletky?
lucylee
inak ja som piekla vanilkové rožky, potom mandľové rožky od @tinca , linecké od @morenaja a tie pravé z Linzu (nepamätám nick autorky), medovníčky od @uschi a ešte jedni parížske rožky od @tinca , slonie slzy a ešte koláč, ktorý sa volá florida rezy, ak stihnem, tak ešte urobím koláčiky z gaštanového pyré (tiež nepamätám nick autorky)
alexdidi
Tiež sme niekedy robili stromček až na Štedrý deň, ale v poslednej dobe ho robíme aspň 3-4 dni vopred, aby sme si ho užili, aj osvetlenie a celú výzdobu, už sa z toho vytešujem....suché pečivo čaká v krabiciach, asi 8 druhov?, už ani neviem presne....zajtra ešte Čínska torta pre deti a mandľová-likérová pre dospelákov a zemiakový šalát. Na Štedrý deň už len vianočka, rybky, jušková polievka a na Štefana polievka z domácej slepky a domáca hus s mandľovou plnkou, červenou kapustou a lokšami, už sa teším. Najviac sa však teším, že budeme všetci spolu, celá rodina tráviť tieto najkrajšie sviatky v roku....
alena45
lucylee, bejgli je tradičný maďarský makovník alebo orechovník, možno je tu aj recept, ale ja ho mám od svokry, niekde to píšu ako bajgli. Ide tam veľmi málo droždia a okrem normálneho tuku aj bravčová masť. Cesto sa nechá v chladničke odležať na jeden deň, alebo sa môžu nechať v chlade odležať už hotové naplnené rolády, ktoré niekoľkokrát postupne potieraš zĺtkom. Vaľkajú sa natenučko, nie ako klasický kysnutý makovník. Dortoletky sú malé upečené kolieska, ktoré sa spájajú po troch tak, že dve natrieš plnkou akou chceš a stredné koliesko na chvíľu ponoríš do vody s cukrom a rumom a spojíš ho s tými natretými kolieskami.
Recept mám z Labuznika.com.
2010
Hmm, aj tak trocha zavidim , u nas sa nepieklo vsetci robia a ja som nepekar.Je kupena daaka velka vakuom balena krabica peciva z nemecka .
A suseda stara pani z grecka ta stale vladze vypekat , takze budeme mat grecke vanilkove rozky s mandlami. Jeden z dovodov ze vcera bolo 30C aj zajtra aj pozajtra aj na buduci tyzden...a stale prsi a je 90% vlhkost vsetko sa hned kazi je leto a dazdova sezona.Takze prijemne prezitie Vianocnych sviatkov z tropov.
lucylee
@2010 nemecké pečivo je super, minulý týždeň prišiel kolega z Nemecka a doniesol kopec suchého pečivka, bolo výborné, kopa marcipánu, mandlí, perníčkov atď.
Tie grécke vanilkové rožky sú podobné ako naše?
2010
lucylee, nemal by som tak hovorit ale su uplne super- vela prazenych mandlovych kuskov ( ale treba ich oprasit z cukru ,greci ich vzdy utopia v cukre.)


lucylee
to, čo si pridal minule video, to bolo niečo ako naše šišky, nie? Máš recept alebo video aj na tieto? Inak na obrázku vyzerajú úchvatne!
tinca
Tak ja som piekla len 4 druhy 3 suché a 1x parížske rožky, lebo som PN a moja zlatá bývalá kolegyňa, kamoška mi včera poslala za 3krabice sladké+slané, som sa jej pýtala či si myslí, že sa idem vydávať. Ale dnes som kamoškám porobila krásne balíčky z pečiva,takže som sa rozdelila. A bude aj do 3 /5/ kráľov. @lucylee ďakujem, že si odo mňa piekla až 2 koláčiky-:-). Ja tiež nevyjedám len po vytorení ochutnám a putujú hore do špajzy, krémové na balkón alebo aj do mraziaku. Ja som dnes uvarila výbornú kapustnicu, voňala od prízemia až hore, zajtra šalát. Upratané mám až po kuchyňu tam sa ešte nadrobí. A výzdoba je už 3 dni komplet hotová, včetne prestierania. Na štedrý deň cintorín pospomínať, rozprávky, SMS k sviatkom a nastane čarovná chvíľa...
bambitka
@tinca ,pekne to mas naplanovane,aj ja som dnes varila kapustnicu,zajtra salat a urobit stromcek a dozdobit byt a potom iba prejedanie a hodovanie:))))))))ufff To bude zaberacka na nase zaludky....
kuchticka
Mu dodrziavame zvyky z detstva tiez. Stromcek sa zdobi az na Stedry den, pecivo napeciem, ale nejeme, az skutocne po stedrovecernej veceri. Vobec by nam to potom nepripadalo ako nieco zvlastne-vianocne, keby sme hodovali uz dopredu. Takto som bola zvyknuta z domu a manzel sa prisposobil.
kuchticka
@2010 , ja vas vsetkych lutujem co zijete v teplych krajinach ked my mame zimu. Tka si iba spievam: "V tropickem kraji, kde snih neznaji copak delaji v tom tropickem kraji?......."
dorisa
jA VEľmni nedosržiavam žiadne tradície, mám priateľa,ktorý aj na štedrý deň,aj na oba sviatky robí, tam im daju štedrovečerné menu, tak doma potom bude len v sladkom strčený,podľa mňa. Ale tento rok nemá veľmi v čom, lebo som upiekla len keksíky zliepané, medvedie labky a urobila som šuhajdy. Samozrejme je tam aj to racionálne pečivko(tak po 12-20kúskov) ,ale tým ja ho nenachovám. To je pre dceru,ktorá sa vracia z práce len 28-ho. Tak Vianoce budeme v zostave ja, priateľ a vnučka(+4 psíkovia). Ohľadne ozdobovania stromčeka- ten som zdobila asi pred týždňom netradične skor, lebo som museka ešte aj dcere isť ozdobiť, tak som nevedela, akoto stihnem. Všetko je v poriadku, žiadny zhon, upratovať budem až dnes(aj po 4 psoch), ešte darček pre vnučku nemám,ale to je ťažko takej mladej slečne kupovať, tak dnes, všetko bokom, a idem sa popozerat po nejakých háboch. Prajem príjemné prežitie Vianočných sviatkov všetkým varecháčom, aj realizačnému tímu Varechy.
2010
kuchticka ,no co delaji ? no daju si kratasi a vietnamky a idu k moru. Len tento rok je velmi silny monzun tak stale prsi aj ked je teplo, takze s tym varenim je to pobiedne a pecenie ziadne.Kapustnica sa vari vonku a kapor losovy 4 kilovy caka v celku ze pojde zajtra von na grill.Aj ja prajem vsetko najlepsie a idem pokracovat vo vyrabani zmrzliny.
ellinka51
@ 2010 - ved nestras ludi :))
Ja nemam problemy ani s pecenim ani s varenim v Australii/Qeensland. To chce len dobru klimu a zopar chladniciek,co tu nie je ziaden problem si zadovazit a mozes veselo Vianocit :)
Tak stastne a vesele :)
2010
ellinka 51, jaj ty si ma prekukla,,, takze pravda je taka ze okrem toho ze prsi a je teplo tak tiez robime do poslednej chvile a plus medzi rokmi..okrem toho to sladke nema kdo jest , a nam dvom netreba .Takze co grecka susedka napiekla perfektne staci a este aj vacsina skonci v robote .
yana
@2010 , aj ja si vravim sladka Kanada. Robim az do zajtra rana, dcera pride az poobede, syn mal robit od vecera,ale zlomil si ruku, tak stravi vecer aj noc s nami. Stromcek sme tu jeden rok mali od 11. novembra. Aj teraz tu svieti uz dva ci tri tyzdne. Napecene mam od novembra, lebo som cely mesiac robila len jeden job a s dvoma uvazkami sa to zle stiha. A okrem toho je tu zima ako v ruskom filme. Uz len cakam, kedy sa Omar Shariff na saniach objavi. Rano mi skoro nos omrzol a to bolo len -20. Ak sa vam rozpustil sneh, mozem poslat, mame a vela.
honestka
@evusik : tak je to aj u nas, nastastie sme nepodlahli tomu, aby nam stromcek svietil uz od novembra, aj vonkajsie svetla, hoci pripravene, zasvietime len dnes vecer...tyzden pred: napeciem suche a slane a medovniky, vcera som upiekla fajne, ktore dnes naplnim Italian kremom, zajtra cerstvu pletenu vianocku a pre deti hlavu SantaClause, kapustnicu varim- den pred (uz mi aj teraz rozvoniava a vykruca nosom, lebo taky 20 l hrniec treba varit niekolko hodin), zemiaky na salat sa chladia. == Deti ani raz neziadali o zmeny, prave naopak, cim boli starsie, dozadovali sa tradici aj co sa tyka specifickych jedal, ktore mame ozaj iba na Vianoce. == Zelam tebe a vsetkym krasny vianocny cas!
bozulka
Určité tradície mám z domu,niečo som zaviedla v mojej domácnosti.Pečiem postupne týždeň pred sviatkami,stromček robíme deň vopred,ale rozsvietime až pred večerou.23. si predvarím kapra na polievku,tú dokončím na štedrý deň,šalát robím 23.mám rada odležaný,kapor je už naložený v mlieku,24 obalím,dokončím stôl,pripravím misy-ovocné aj koláčové.Medzi tým sú nejaké rozprávky,ktoré si nenechám ujsť/ako každý rok/.Keď je všetko pripravené okolo 15 hod.chodíme na cintorín hoci tu nemáme nikoho blízkeho.Je to krásna prechádzka s krásnou atmosférou.Doma po príchode vysmažím pripraveného kapra /12-14 ks a to sme iba dvaja/ a môžeme večerať-s prípitkom,oplatky s medom atď...Večera je presne o 18 hod.aby som stihla večernú rozprávku.Tak to bolo posledných asi 40 rokov.Tento rok je to úplne iné,ale aj tak sa teším na tú slávnostnú chvíľu.Želám všetkým krásné,pohodové a šťastné Vianoce.