Foto: mkbosorka
Vianoce si u nás ani neviem predstaviť bez tradičných bajglov. Tento voňavý orechový a tvarohový závin údajne pochádza z Bratislavy, ale v skutočnosti ide Zobraziť celý popisVianoce si u nás ani neviem predstaviť bez tradičných bajglov. Tento voňavý orechový a tvarohový závin údajne pochádza z Bratislavy, ale v skutočnosti ide o akési kolektívne dielo všetkých oblastí bývalej monarchie.
príprava
na 180 °C
Suroviny
1,5 dl |
|
20 g |
|
1 ks |
|
500 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
štipka |
|
1 ks, na potretie |
|
Orechová plnka: | |
200 g |
|
50 g |
|
3 cl |
|
1 balík |
|
1/2 dl |
|
1 PL |
|
Tvarohová plnka: | |
400 g |
|
1-2 ks |
|
2 balíky |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Cesto podľa možnosti pripravíme deň vopred. A) preosejeme múku do misy, pokrájame na ňu zmäknuté maslo,navrch nasypeme cukor B) v malom kastróli smotanu trocha zohrejeme, zmiešame rozdrveným droždím a vajcom C) nalejeme obsah kastróla do misy s múkou a zamiesime D) utvoríme bochník, zabalíme do fólie a do druhého dňa uložíme do chladničky
- 2
Na druhý deň pripravíme plnky: ORECHOVÁ: Namočime na pol hodinu 50 g hrozienok do 3 cl rumu, do kastróla dáme 1 balík vanilkového cukru , 200 g cukru a 0.5 dl mlieka, necháme to zovrieť, odstavíme hrniec a prisypeme 200 g mletých orechov a 1 polievkovú lyžicu strúhanky a hrozienka TVAROHOVÁ: 375 - 400 g tvarohu, 1 žltok, 1-2 balíky vanilkového cukru a podľa chuťi pridáme trocha cukru ešte, hrozienka cca 50 g
- 3
Cesto vyberime z chladničky, rozdelíme na 4 menšie bochníky, zľahka premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na 5 mm hrubé obdĺžníky. Povrch potrieme vajcom, a na cesto položíme 1/2 orechovej plnky. Na dvoch kratších stranách preložíme cesto na plnku a potom zvinieme od dlhšej strany. Cesto prenesieme na plech vystlaný papierom, a podobne naplníme aj ďalšie 3 bochníky. ( 2 x orechový a 2 x tvarohý)
- 4
Povrch závinov potrieme žltkom, na teplom mieste necháme odpočinúť pol hodiny, kým žltky neoschnú, vtedy potrieme zľahka bielkom a necháme odpočinúť ďalšiu pol hodinu. Povrch závinov husto popicháme napr. vidličkou, aby potom nepopraskali.
- 5
Rúru medzitým predhrejeme na 180 stupňov, a v strednej časti pečieme 30-40 minút do zlatohneda. Vychladnuté bajgle môžeme uchovať v alobale, vydržia aspoň týždeň, a dobre znášajú aj zmrazenie. RADA: často sa stáva, že závin pri pečení popraská. Príčinou je zvyčajne to, že sme dali priveľa plnky v snahe, aby bajgle boli čo najchutnejšie. Možno sme vyvaľkali cesto príliš natenko, alebo povrch bajgli sme nepopichali dosť husto a cesto popraskalo tlakom pary vznikajúcej počas pečenia.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
urcite vyskusam ;-)