Varenie

Prečo sa len niektoré zemiaky nafukujú?

frezia68 - fotkafrezia68, 6. januára 2018

Od začiatku Varechy sme si zvykli pridávať do diskusií aj problémy,ktoré sme spolu riešili.Dávnejšie už sem chodím len sporadicky,lebo slintanie nad skvelými receptami ma nebaví. Skoro vôbec nepečiem a varenie pre jednu osobu a bezlepkáčku tiež nie.Čo varím,mám už v gebuli.Ale sa patrí na začiatku roka aj zavinšovať,tak každému veľa zdravia,lásky,šťastia.........a kto sa prejedol,nech skoro vyzdravie. No a teraz k problému,ktorý ma kvári .Občas si na večeru upečiem krúžky zemiakov a s Acidkom vychutnávam .....niekedy postraším vrch krúžkov kúskom slaninky a jej vôňa mi hneď vylepší ich chuť. A pri vytiahnutí pekáča obdivujem niektoré krúžky,ktoré sa nafukujú ako placky Puri od @Michsamant.Ale väčšina z nich je len opečená.A to mi vŕta v hlave,prečo niektoré krúžky sa nafúknu ??? Čo mám urobiť,aby všetky boli nafúknuté? Lebo tie mi aj viac chutia.Mám aj fotku ako dôkaz,len neviem,či sa mi podarí pridať.A kým to doriešim,rada privítam všetky rady a možná vymyslíme nové pečené zemiaky :-).

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Neviem, či je to pravda, ale mohlo by to byť takto. Zemiaky majú veľa vody, tá sa pri pečení odparuje. Ked je na zemiaku už pripečená kôrka /či ako sa to volá/, tak tá para nemá kade unikať, zdvihne kôrku a urobí sa bublina. Zemiaky, ktoré sú napríklad na krajoch plechu, kde nie je tak horúco, sa pečú pomalšie, kôrka sa tak rýchlo neurobí a voda sa stihne odpariť. Skúsila by som poukladať zemiaky jeden vedľa druhého, aby každý bol vystavený rovnakému teplu, piecť najprv prudko, napríklad pod grilom, aby sa zapiekli, a potom pomalšie dopiecť. A vopred by som ich nesolila. Aj ja mám najradšej také nafúknuté a pripečené.
bubaya
Aj to musí stačiť, vyskúšaj. Ja pečiem takmer naplno, cca 200°. Robím mexické - raz sme to jedli v mexickej reštike. To si nakrájam zemiaky na osminky, ak sú pekné, nové, tak aj so šupkou. Poukladám vedľa seba na plech a upečiem. K tomu si urobím jogurtový dresing, jeden len soľ a cesnak, druhý s chilli omáčkou. Do toho dresingu si zemiačky namáčam, to ti je bašta. Ja vždy solím až na konci, zemiaky nepustia vodu a pekne sa do chrumkava upečú.
frezia68
@Bubaya :Ja som dala na 220°C a občas postraším vrch krúžku štipkou prepusteného masla = dobrôtka.Ďakujem za radu ,aj keď sa priznám,že som diskusiu myslela položartom :-).
1x bubaya
evanaaa
Zaujímavé, @Katkasugar , ale tam v tom linku, čo si sem dala, sa práveže zemiaky musia posoliť, aby sa nafúkli, kým soľ viaže vodu, tak neviem.....ale asi to ide, možno je tá soľ miesto oleja. Ja som to ešte neskúšala, ale obdivujem ľudí, ktorí vedia pekne upiecť zemiaky, no myslím si, že úlohu tu hrá aj kvalita a druh zemiakov.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Áno, záleží to od druhu zemiakov. Ja pečiem zemiaky na papieri na pečenie, neposolené, nepomastené. Pri závere pečenia zapnem ventilátor vrchný na peknú farbu, tak na 5 minút. Solím a troškou pomastím maslom až po upečení. Vždy sa nafúknu.
radost
@Babidka (10.1.2018 06:44)
@Frezia68
...a môj muž nie je ani pyšný..ani namyslený..a-často býva nafúknutý-vraj som ja na vine...
začnem piecť tie zemiaky-mali by byť nafúknuté ako babka po sviatkoch..:-)
frezia68
Milá @Rados ť,to preto,že sme ľudia a nie zemiaky.Občas máme dôvody sa trocha nafúknuť :-)))))).Chcela som ich piecť na večeru,ale budú zajtra.A prajem Ti,aby sa doma nafukovali len bandurky :-) a nik iný :-).
1x radost
babidka
@Radost (10.1.2018 17:30)

Mila @radost , ved mu uvar mu matovy caj a davaj menej kapusty:-)Veru , v strednom veku sme uz nafuknuti velakrat uz iba kvoli jedlu...
frezia68
@Babidka : ...a var menej fazule.Ak už,tak zlej prvú vodu podľa Bukovského a pridaj saturejku :-)