Varenie

Praskanie závinov

brambora - fotkabrambora, 15. júna 2014

Dievčatá a chlapci... Potrebujem poradiť lebo už mám nervy z toho. :) Neustále mi praskajú záviny pri pečení. Vyskúšala som už hádam všetko a nič nepomohlo:
- rôzne druhy cesta (zloženie),
- potierať vajcom, maslom, alebo ničím,
- popichať vidličkou,
- piekla som aj vo vyhriatej aj v nevyhriatej rúre,
- skúšala som rôzne teploty (160,180,200),
- poriadne vytláčam vzduch,
- nemám riedke plnky, aby to tam nebublalo,
- cesto sa snažím vaľkať na tenko, stáčam dlhšie strany
...
aj teraz mám makový závin v rúre a durch-marš prasknutý, ako teoreticky je nám to jedno, lebo aj tak sa zje, ale už len pre pokoj na duši ma zaujíma, KDE JE TE HÁČIK!
Ďakujem všetkým zúčastneným za cenné rady... ;-)

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia68
Mám skúsenosť,že je to hustotou plnky.Ak je hustá,nepraskne,ale to prasknuté a pripečené je najlepšie,takže nevadí :-)
brambora
@afataga mam z toho vyrozumiet, ze mam skusit pridat miesto mlieka slahacku? a aj v slahacke mam urobit kvasok? :) ci radsej pouzit v tom pripade susene drozdie?
afataga
sranda je, ze presne neviem, preco nepraskaju :-) skus dat mast miesto oleja, alebo masla a uvidis, ak to nepomoze, skus tu slahacku, ja nerobim kvasok, cesto davam urobit do DP, snazim sa pouzit cerstve drozdie, ale aj @frezia68 hovori dobre s tou plnkou, musi byt husta a cesto aj ja valkam dost na tenko
katka78
Minule tu niekto písal, že záviny praskajú ak je v plnke príliš tekutiny, počas pečenia nemá kam unikať para a preto prasknú. Takže asi treba hustejšiu plnku a dobre popichať cesto, aby mohla para unikať. To len píšem, čo som tu nedávno čítala, sama záviny nepečiem, iba som si to všimla a ktovie prečo zapamätala. Držím palce @brambora :-)
brambora
dievcata, myslim, ze mam dost hustu plnku. vacsinou robim makovu a tazsie sa mi natiera, tak myslim, ze to by malo byt ok. aj picham vela. :D no ja uz neviem teda... skusim to este teda s tou mastou a slahackou. :D
jeka
Ked sa nedarí tak sa nedarí,aj mne praskajú , na makovú plnku davám iba suchý mak,suchý puding aj tak prasknú,tiež som skúšala rôzné recepty závinov a nedarí sa .Už som skúšala aj z cesta na ťeské buchty ak tak mi praskli,tak to už ani nerozoberám a jeme také aké sú,tak sa netráp,len nech chutia tvojím blízkym.
brambora
@jeka ved hej, mas pravdu. :D mojmu muzovi to je jedno ako co vyzera, hlavne ze sa to da jest a moje dieta to len rozbabre, vyhodi s tanierika a papa to viacmenej zo zeme, tak asi mu to je tiez jedno... :) esteze vysavam kazdy den. ;) ale aj tak mna osobne to serie. :( lebo niekedy by som aj maminke chcela zaniest a bolo by fajn keby to bolo celistve. :)
marcy
záviny robím do tvaru podkovy.Pred vložením do rúry,pekne nakysnuté potiem olejom a vidličkou s dlhými zubami popichám nie stredom,ale striedavo raz vnútornú stranu,potom vonkajšiu dosť husto ,nepraskajú ....robím makoše so zapareným makom,lebo nechceme,aby sa nám z huby prášilo :)
slavnicanka
Mne tiež praskali,a tu niekde som vyčítala že do cesta sa nemá dávať olej ani hera,či palmarín,ale bravčová masť-a čuduj sa svete,odvtedy mi nepraskli-žeby náhoda?
brambora
dievcata moje, srdecne vam dakujem vsetkym. najblizsie vyskusam vase rady a uvidime ci sa stane zazrak :D
kukulienka71
@bramborka , len skúšaj ďalej a potom, keď si už budeš istá, tak nám oznám, kde je pes zakopaný:-D Inak, aj ja dávam hlas masti, mužova babka robila celý život každý týždeň 4 záviny, všetko kakaové s masťou a nikdy jej ani jeden nepraskol. Potrela na tenulinko vyvaľkané cesto roztopenou masťou, posypala zmesou kakového prášku s práškovým cukrom a veľmi tesne zavinula, mala nádherné husté roličky, také som ešte nevidela nikde inde...Držím palce!
vegetariankapp
Ahoj brambora, ak chceš skús tento recept i ked nie je z kysnutého cesta, ale je vynikajúci a nepraská. Takže: 350 g hladkej múky, 250g masla, 7 polievkových lyžic kyslého mlieka, jednu polievkovú lyžicu práškového cukru a štipku soli. Urobíš cesto necháš v chladničke odležať asi 12 hodín / od večera do rána tak to robím ja/ a plnku si dáš akú chceš. Ja som už skúšala všeličo - jablkovú / a tam je šťavy aj ked vytlačím z jablk dosť a cesto nepraská/, makovú, kakaovú, mascarpone aj na slano s bryndzou. Ked máš cesto odležané, tak ho rozdelíš na 3 diely a každý rozvalkáš na tenučko a plníš lubovolnou plnkou a potom upiecť. Ja potieram vodou.A vždy sú skvelé záviny. Tak ak chceš skús. Pekný deň :D
megdesign
@brambora babka pekava kysnute zaviny /makovy, kakaovy, tvarohovy s hrozienkami - ten je u mna TOP/ a nepraskaju... Elektricka rura starsia ako ja a plnka nesmie byt mokra...



brambora
@meg no tak ruru veru taku starsiu nemam. :D mam vymenit novu za staru? :DDDD plnku nemavam mokru. :)
@kakao ako vzdy v hadankach ;) medzi rurou a doskou moze byt viac faktorov.
@vegetariankapp dakujem za recept. a vydrzi makky aj na druhy den ked to nie je kysnute?
@kuku ;-)
sovka62
Mne praskali tiež, až kým so nevyskúšala tento recept. Orechová plnka bola s bielkami, ani jeden závin nepraskol, makové popraskali. Na druhý raz som aj makovú zamiešala s bielkami a nepraskli!
Mimochodom, toto boli pre mňa úplne najlepšie záviny, aké som kedy jedla a výhodou je, že sa môžu upiecť deň-dva dopredu, kvalita sa nemení.
Tak skús tie plnky takto, hádam to vyjde.
elixir
@bramborka tiež mi zo dvakrát závin praskol, potom sa to už nestalo - u mňa bol rozdiel v množstve plnky. Prvé razy som dala viac plnky, než bolo treba.
brambora
@sovka a to vyslahane bielka ci len take riedke? :D
@elixir no plnky davam veru dost, aj ked je husta, lebo moj muz mi vzdy vravi, ze nebude suchy zavin jest, ze taky si moze v obchode kupit. :D
megdesign
@brambora , manzelka este prisla so zlepsovakom, ze nechava kysnute po ulozeni na plech este cca 30-45 min hore na rure na teple podkysnut... Ked to supnes do rury hned, kvasnice spravia svoje a kvasenie prebehne rychlo a objem narastie a zavin popraska....
chorvatka
Pomlety mak sa spari mliekom uvarenym s cukrom.Na zmakcenie plnky sa prida 1 osupané na jemno nastruhané jablcko a povari sa. Plnka sa rozotiera vlazna (izbovej teploty). Dolezité je podkysnutie a prepichanie, dalej aj teplota (rychlo zapiect 10 az 15 min. 190°C a potom znizit ohrev rury na 180°C. Zelam zdar pri dalsom peceni.
vegetariankapp
Bramborka závin je chutný a nevysušený aj na 3 deň ked sa nezje a to sa u nás deje ešte ani z rúry nestihnem vybrať a už sa delia.No ja si vždy odložím a vychutnávam aj neskôr. Teda niekedy aj na 3-4 deň a je v pohode.
katka78
@vegetariankapp hádam si ťa môj komentár nájde, chcem sa pekne poďakovať za tvoj recept z príspevku z 16. júna 2014 o 10:15! Kamarátka nemôže kvasnice a ja som jej vďaka tvojmu receptu urobila výborné záviny. Makový sa mi navrchu v spoji rozišiel, asi som mala viac preložiť, ale chuťovo boli výborné a na druhý deň hádam ešte lepšie. Ďakujem pekne za recept!