Varenie

Kysnuté záviny - nepraskajú

afataga - fotkaafataga, 20. októbra 2012

Dnes som robila kysnuté záviny, recept nedávam, lebo je ich tu milion :-), len ma napadlo, že sa podelím o svoje skúsenosti, ako to robím, že mi nepraskajú. Nechcem sa chváliť, ale rada by som, aby to niekomu pomohlo. Keďže u nás doma nikto nepije mlieko, doma ho obyčajne nemám, tak do cesta dávam slahackovú smotanu, alebo biely smotanový jogurt a doplním vodou do požadovaného množstva, ako tuk používam len bravčovú masť, po zavinutí ich popichám vidličkou a až potom potriem roztopeným maslom a dám piecť. Dnes sa mi zlepili, ale to je iná kapitola :-)


@zareaguj


Diskusia k téme

turistka
@afataga , všetky dobré rady sú vítané a to, že sa zlepili sa stalo i mne, ale chutili aj tak
ancicka
Máš ich peknééé.Ja som posledne piekla a tiež som na plechu mala tri.Každý som naplnila inou plnkou a z toho jeden mi pukol.Asi je to aj plnkou.
marianne
Mala si recept pridat,ked ich je tu 1 000 000,moze byt aj 1000 001:-) s kolko muky si spravila? a s polohrubej? Ked sa drzim striktne podla nejakeho receptu veru niekedy prasknu.Ale ta slahacka a mast ich spravi odolnymi voci prasknutiu.Mam jeden recept na 4 zaviny z 1kg muky,kde ide slahacka do cesta a cele maslo a tie fakt nepraskaju..Je to strasne stary recept z Marie-Terezie.Ale vymenila som ho tiez za 1PL masti,ktoru v kysnutom ceste nic nenahradi.Je najlepsia,cesto ma uplne inu chut.Tiez nedam na nu dopustit.
neposed
aj mna by potesil podrobny recept, tie tvoje su krasne. A pomohla si mi uz teraz. Dakujem.
margaretka28
Máš ich ozaj podarené a recept si mohla dať, čo na tom, že ich je tu veľa, ved sem nedáš na vlas taký istý, aspoň si každý môže vybrať, čo mu najviac vyhovuje.Aj ja miesim s masťou, ale domáca sa mi už minula a kupovanú nechcem, tak potom miesim s olejom najčastejšie po masti.:-)
frana
vyzeraju pekne a určite budu aj dobré aj by som si dala taký makový z vyšnami
1x lianka
afataga
@ancicka asi mas pravdu s tymi plnkami, ale ked som raz robila s olejom v ceste dva makove, jeden praskol a druhy nie
@marianne a @margaretka28 robila som zo 600 dg muky hladka a polohruba pol na pol, masti som dala 100 ml, jedno vajce, cele drozdie a cukor nech si da kazdy kolko chce, dva si kakaove a dva skoricove, ja nemam mat odkial domacu mast, tak kupujem, ale len slovensku
an3da
Myslím že praskajú aj ked preženieme s množstvom plnky, mne sa stáva.
KYSNúTO REJTEšA - tak sa to u nás povie
Materiál : 750 g múky, 1/2 l mlieka, kvasnice 50g, 1 lyžica cukru, 1 lyžička
soli, 3 lyžice ztopenej masti. 1 vajce.
Plnka : mak, orechy, tvaroh
Pracovný postup : Do nádoby v ktorej budeme cesto miesiť, najprv vylejeme vlažné mlieko, do ktorého dáme rozmrvené kvasnice a cukor. Na to vysypeme asi 150 g z pripravenej múky, rozmiešame drevenou varechou a necháme vykysnúť. Ku kvásku potom pridáme soľ, vajce, masť a múku a vypracujeme mäkké cesto. Cesto miesime dovtedy kým nie je ruka čistá. Necháme kysnúť asi pol hodiny.
Po vykysnutí ho vyhrnieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti ktoré sformujeme do bochníkov. Rozvaľkáme ich na veľkosť taniera a necháme kysnúť 20 minút. Zatiaľ si pripravíme plnku. Mak zmiešame s cukrom a tvaroh s jedným vajcom a soľou po chuti.
Oddýchnuté cestá vyvaľkáme na zodpovedajúcu veľkosť podľa plechu, posypeme plnkou, pokropíme mliekom a zvineme. Na plechu necháme kysnúť asi 15 minút. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút na 200 stupňov. Po upečení potrieme masťou anecháme vychladiť. DOBRú CHUť

hubata
Najhoršie je keď mi praskne kakaovník: nepomôže ani papier na pečenie a ide ma šľak trafiť ako by povedal Julko Satinský: to najlepšie vytečené a pripálené na plechu. A ten pleeech!
ancicka
Vieš,ja už rokmi mám odskúšané cesta všeljak a to s olejom,margarínom a taktiež masťou,/a to mám svojú domácu/,že každé má inú chuť.
Ale mne najviac vyhovuje tiež s domácou masťou.Taktiež ked pečiem chleba,rožky a lebo pletenky,tak väčšinou dávam aspoň 1 PL masti.Ja to výborne.
anina6
super ďakujem za rady, aj ja pečiem kysnuté záviny a tiež mi občas prasknú zboku nie na vrchu. a stále neviem čím to je. tak vyskúšam aj ja tú bravčovú masť.
vlasatka
chcem sa vás spýtať, kto robíte kakaové záviny a škoricové. ako robíte do nich PLNKU, aby nebola suchá. tiež robím často záviny, teraz je dosť jabĺk, takže klasika jablkové, ja milujem jablká+ mak, ale syn ich nemá rád. ak robím niečo škoricové, tak škoricové hniezda, alebo slimáky.
alena45
@vlasatka , kakaový závin robím tak, že rozvaľkané cesto potriem marhuľovým kompótom bez šťavy a posypem hrubo grankom alebo kakaom s cukrom. Škoricové robím zasa tak, že rozpustím maslo, potriem rozvaľkané cesto a posypem škoricou. Nie je to suché. Hniezda hotové na plechu potieram ešte vajíčkom, kde som rozmiešala pol sáčku škoricového cukru.
bubuayogi
@afataga ja robim cesto ako ty a aj tak mi koťuhy zvyknu prasknut, kym sme mali staru ruru nepraskali, ale v tejto novej....a presne ako pise @hubata , ta kakova ked vytecie, driapat to potom z plechu je srandy kopec :))

@vlasatka mna stara mama naucila kakaovu plnku takto: rozvalkane cesto pokvapkat rozpusenym maslom, posypat krystal.cukrom, posypat kakaom a znova pokvapkat maslom. No mnozstvo tazko povedat, ona ma to naucila tak "báj očko" cize odhadom. Uz som to robila aspon 100x a zatial som sa vzdy trafila, ze nebola sucha. Snad som trosku pomohla :)
vlasatka
ďakujem, niečo vyskúšam. robila som plnku z BB pudingu, ale bola taká moc pudingová- ani veľmi nechutila. tak skúsim s tým kakaom.

honestka
zaviny praskaju nie preto ze su preplnene plnkou, ale preto ze su PREkysnute. Kedze prve kysnutie pred valkanim je dostacujuce, ked ich urobime do zavinov je treba ich nechat na plechu len kratky cas a ked vidite, ze sa zacinaju znova dvihat, sup s nimi do horucej rury, kde dostatocne napuchnu a zacnu sa zaroven hned aj piect co zabrani ich rozpinaniu sa.

Tak isto malokedy zaviny pukaju ked kysnu na studeno!

ja robievam zaviny s velkostou asi tak 17 dkg hladkej muky a 10 dkg plnky a este sa mi nestalo, ze by popukali. Pouzivam iba 1 cele vajce a 1 zltok, vzdy nieco kysle ako smotanu alebo yogurt velmi jednoduche cesto.