Tak ma napadlo pri jednom mojom recepte a reakcii naň, ako je to vlastne s tou vegetou. Ja sa napríklad nie len sama /aká skromnosť :)/ považujem za dobrú kuchárku a tak ma vždy naštve úplné odmietanie prípravkov ako sú vegeta, alebo kečup. Jednak si ich pripravujem väčšinou sama a tak viem, čo do nich dám, ale aj tie z obchodu bežne používam, i keď napr. si dám záležať na tom, aby tam bolo čo najmenej chémie a myslím si, že bez nich by to ktoré jedlo bolo menej dochutené. Niekedy mi tieto názory pripomínajú vzťah ľudí k seriálu Tisíc a jedna noc, každý na ňho nadáva, ale všetci vedia o čom to je a teda mi vychádza, že ho tajne pozerajú a kuchári tieto korenia tiež potichu požívajú.
@zareaguj
1. nechutí mi (a skresľuje chuť jedla),
2. obsahuje veľa soli a ja solím málo a aj to len morskou soľou,
3. jedlá radšej dochucujem bylinkami, najlepšie čerstvými.
Vývar si robím z mäsa, takže bujóny nepotrebujem.
P.S. A nepozerám ani Tisíc a jednu noc ;) Fakt :)
vegetu používam len dobrotu, bez glutamanu,ale aj to s mierou
Altyn .... na spicku noza vsimni si toho kuchara co ma tu velku sufanu s takou sa vsade vari v azii a nemenia ju, lebo spravia chinu 2-3 minuty.. chacha a naberu aj na "spicku trosku "glutamatu. Keby bol az tak skodlivy tak by bola cela Cina uz davno mrtva.
zemiakovy cukor, take tablicky, dufam ze sa nemylim. Budem zaspavat s usmevom, tato diskusia je lepsia ako nejake thrilery v telke (tu telenovelu nepozeram).
Raz som načapal bratranca ako si do pohára vody dal kryštálový cukor, zamiešal a vypil. Keď som sa ho opýtal, čo to robí, vieš, čo mi odpovedal? "Ná šak ked sirup nemáme?!" :-)
Vegetu nepouzivam, ani nema, vobec neviem aka nahrada by bola za nu tu u nas. Jedla dochucujem bylinkami, obcas bujonom bez gluta.
Omastený chlebík s kalerábom, alebo maslový s cukrom a to bola delikatesa.
vyskúšam tento recept
varecha.pravda.sk/recepty/perkelt-z-bravcovych-paprciek/5...
Vegeta v kuchyni musí byť. Aj keď dlho vydrží. Dávam ju přiměřene, ( fuj to je slovo- ani ho neviem správne napísať...) hlavne do zeleninových jedál na vyzdvihnutie chutí. Tak si hovorím, že všetko čo ponúka príroda, treba s mierou prijať. :-))
2.bujony nejem, lebo mi nechutia
3.1000+1 noc nie, lebo....medved nemá zips
ALE preboha:zit a nechat zit!!! V poslednej dobe tu má kazdý patent na rozum! Ved toto je portál o láske k jedlu a varení, amatérsky portál...tak sa vzájomne tesme, ze sa tomu druhému nieco podarilo a ked nás jeho jedlo neláka, tak nan nekliknime alebo si ho neulozme.
Radšej si dám do doma uvareného jedla trošku vegety, ako jesť párky salámy, konzervy, a rôzne iné potraviny ktoré obsahujú kopu E-čok. Som za zdravé stravovanie ,ale trochu vegety nikoho nezabije
Ja pouzivam vyhradne bujovy zo svajciarskych potravinovych doplnkov Nahrin. Kvalita prvotriedna. Samozrejme s mierou! Moj otec dava vela lacnych bujonov a je to citit, to mi uz nechuti.
Vyrabam si sama na jesen mletu korenovu zeleninu zmiesanu so solou, dam do poharov a vydrží celý rok. S tým dochucujem polievky, ryžu...
Dnes ju pouzivam velmi zriedkavo, pretoze si robim vlastne zmesi /aj samotnu domacu vegetu/ ale najdu sa chvile, ked siahnem po korenicke s tou originalnou.
Keby sme vsetko brali doslovne ako nam predkladaju media - este len vtedy by nastal pre nas tazky zivot a preto si vyberam sama- nie co mi je diktovane.
Tieto doplnky a co a s cim varime idu s nami od kolisky a viem, ze ked je potrebne, da sa ovyknut od vsetkeho.
Bujóny neobľubujem a nepoužívam.
PS pre citlivých: toto je delenie sa s informáciami, nie presviedčanie :)
en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate...
"Ako roky rozvadení susedia sme sa kedysi dávno rozkmotrili s glutamátom - teda presnejšie s jeho soľou glutamanom sodným. Hneváme sa už celé generácie a ani sa už nepamätáme prečo, ale muselo to byť niečo strašné, keď naša fóbia trvá z hlbokých čias socializmu. Ten nás masíroval nielen ideologickými zvrátenosťami, ale aj nezmyslami z oblasti výživy, čím ovplyvňoval náš každodenný život. Sme jednou z mála krajín, kde sa stále verí v mimoriadne škodlivé, karcinogénne, neurotoxické a iné zdraviu škodlivé účinky glutamanu sodného, čím sa takmer vyrovná negatívnemu vplyvu predĺženej návštevy svokry alebo dôsledkom hasenia černobyľského reaktora holými rukami. Je glutamát skutočne takou pliagou? A ak áno, prečo sa vo svete stále používa v neregulovanej miere a prečo už dávno nevykapali jeho stároční konzumenti - Číňania alebo Japonci? "
Čítajte viac: www.sme.sk/c/4181303/glutaman-sodny.html#ixzz1H5e7...
PS: Ja ,Vegetu nepouzivam , ani Podravku.
Len mi je to take smiesne tu sa bojuje proti dacomu ale ze kazdy kusok zakusku tu na Vareche ma cca 2000 kalorii ...to je pomaly ako cely obed , ale obezita sa tu neriesi to nikomu nevadi a pritom je hlavny zabijak.Hlavna vez ze riesime zdravy zivotny styl.
@2010 argumentovať PR podravky je pre mňa málo dôveryhodné.V podstate by som nemala nič proti tomu,keby s tým nekŕmili malé deti.
@jozefj Nechápem, prečo ste sa tak pustili do @julica. Čo vám urobila. Nie som jej kamarátka, ale už mi je s tých vašich komentárov zle. Čo máte problémy v osobnom živote a potrebujete sa na niekom vyventilovať?
sk.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD...
www.sme.sk/c/4181303/glutaman-sodny.html...
vid clanok, tak ze ludkovia kludne dochucujte kolko chcete, samozrejme okrem malych deti, tie maju ine organizmy ako dospeli..pekny den prajem a prijemne varenie..
Otazka kolko zeleniny ma Vegeta ?....
Odpoved cca. 15 % presne tolko ako Glutamantu 15 %.
Ale je bohata na sol 56 % . ( super draha sol ).
en.wikipedia.org/wiki/Vegeta_%28food%29...
(Odporúčam prečítať celý článok na objektívne pochopenie fenoménu glutaman. :))