Zdravá výživa

Používate vegetu?

tetrisss - fotkatetrisss, 17. marca 2011

Tak ma napadlo pri jednom mojom recepte a reakcii naň, ako je to vlastne s tou vegetou. Ja sa napríklad nie len sama /aká skromnosť :)/ považujem za dobrú kuchárku a tak ma vždy naštve úplné odmietanie prípravkov ako sú vegeta, alebo kečup. Jednak si ich pripravujem väčšinou sama a tak viem, čo do nich dám, ale aj tie z obchodu bežne používam, i keď napr. si dám záležať na tom, aby tam bolo čo najmenej chémie a myslím si, že bez nich by to ktoré jedlo bolo menej dochutené. Niekedy mi tieto názory pripomínajú vzťah ľudí k seriálu Tisíc a jedna noc, každý na ňho nadáva, ale všetci vedia o čom to je a teda mi vychádza, že ho tajne pozerajú a kuchári tieto korenia tiež potichu požívajú.

@zareaguj


Diskusia k téme

milan2
@tetris súhlasím s Tebou. Ja to s vegetou nepreháňam, ale neviem si varenie bez nej predstaviť. To ale neznamená, že ju dávam do každého jedla, použvam ju skôr ako ochucovadlo. Kedysi sme požívali originál chorvátsku Podravku. Potom som skúsil vegetu bez glutamanu, ale nebolo to ono, lebo práve ten glutaman zvýrazňuje chuť jedla. Vyskúšal som aj iné vegety a nakoniec som zakotvil u vegety Špécia. Je s glutamanom a má lepšiu chuť ako Podravka (pozor, nerobím reklamu žiadnej značke, vyjadrujem len moje vlastné skúsenosti).
arasidka
používam vegetu, dokonca ju dostávam od svatky, ona si ju pripravuje sama, ale má inú chuť ako z obchodu. Snažím sa kupovať bez glutamanu, jednoducho Vegeta doma u nás musí byť.
marianne69
.....nie,cestne iskrickovske:-) a ani nikde nedavam,rovnako ako bujony,ked varim ja.....ale moja polovicka kupuje a ked vari on, ja sa mu do toho nepletiem,zjem co uvari aj s vegetou,ci bujonom a vari vyborne....najskor sme sa o tom preli,ale potom som si uvedomila,ze to nikam nevedie, nech si vari ako je zvyknuty...ja som rada,ze uvari,ked som v praci,dobre padne...takze aj s vegetou aj bez:-)...
viera1
Možno nie je ani problém,že vegeta,ale nechápem,prečo sa pridáva napr. do slepačieho vývaru.A určite by som ju nedávala do jedál,ktoré jedia deti,ani tzv.maggi.
arasidka
to povedz môjmu dieťaťu!!! Môj synček to má rád / hi hi, a to už má 37 rôčkov a dokonca aj dva zuby múdrosti !:))/
mariaklara
Súhlasím s vami, ja tiež používam väčšinou bez vegetu glutamanu, je to zdravšie. Manžel má trochu vyšší tlak, tak menej solím a keď, tak použijem morskú soľ. A zvykli sme si.
marianne69
....ja som nebola zvyknuta pouzivat vegetu a bujony z domu,nikdy to u nas nebolo,varit ma ucil otec,na ochucovanie sa v lete bezalo do bylinkovej zahrady a v zime boli nasusene,z neho bol taky micurin...ale naopak u mojej polovicky sa pouzivalo,naskor sme nevedeli najst spolocnu rec,ale potom sa to utriaslo a kazdy vari podla svojej chute...nestazuje sa nikto...chvalime sa navzajom:-)
tetrisss
suhlasim s nezmyselnym pozivanim bujonov do masovej polievky, tam ich nechcem ani ja, ale napr. do zeleninovej polievky kludne kusok dam.
julica
Nie a zacítim ju na sto honov - nechutí mi. S vegetou vyjde každé ochucovanie nazmar, lebo všetko potom chutí rovnako. Keď už sa nedá inak, dám trochu bujónu, ale vegetu nie, je to strašne uniformná chuť, vyzerá to, že niektorí su od nej závislí. a ani tisíc a jedna noc nie, videla som, teda skôr počula asi 10 minút a stačilo mi bohato :)
tornadolue
Vegetu si kupil moj manzel. Mala by som napisat kupuje, ale odkedy sme svoji (budu to 2 roky), ju kupil len raz a este neminul (moze sa to pokazit?). Ja som pri vareni nikdy vegetu nepouzila. A on si nou chcel dochucovat polievky, kedze dost malo solim. Ale vacsinou sa nikomu nechce vstat od stola a ist po nu, tak moje polievky zje aj bez vegety. A tak mi vegeta zbytocne okupuje jednu korenicku :-)
andys
Nepoužívam, lebo:
1. nechutí mi (a skresľuje chuť jedla),
2. obsahuje veľa soli a ja solím málo a aj to len morskou soľou,
3. jedlá radšej dochucujem bylinkami, najlepšie čerstvými.
Vývar si robím z mäsa, takže bujóny nepotrebujem.
P.S. A nepozerám ani Tisíc a jednu noc ;) Fakt :)
enerrgizer
vegetu bez glutamanu áno, ale minimálne a bujóny nie. Ak niečo v polievke chýba, ja tomu hovorím, že je "dutá" :-) radšej použijem cesnak, čerstvé, alebo sušené bylinky, ochutené oleje (chilli, sezam, hľuzovka a iné) sušené podrvené huby. Radšej ako bujón a vegetu používam rôzne korenia a ich chuť zvýrazním v mažiari...
dorisa
Používam vegetu, ked sa stravujem hala-bala. Ale,ked naskočím na moju dietu na prekyslený organizmus, tak nie,nie, nie, ani bujony, ani konzervy, nič s E-čkami. A mala by som zas začať,lebo situácia zas nastala.
altyn
Glutaman zvýrazňuje chuť korenín, ale stačí ho štipka, na špičku noža. Bujón použijem iba ak som sa sekol v kúpe mäsa a nieje z neho dosť silný vývar.Skúsil som ten nový výrobok od Maggi, gurmánsky bujón, a je výborný, bez glutamanu. A vegeta, tá obsahuje ten glutaman a tak jej používam len minimálne. Jedno vrecko mi vydrží aj viac ako rok... :-)))))))
bejaja
vegetu používam bez glutamanu a aj bujón,ale zriedka, radšej jedlo dochucujem bylinkami, chilli korením, kurkumou, cesnakom a rôznymi inými koreninami ale,bez E-čok a glutamnu.
cistinka
Ja mám vegetu (podravku) rada aj posypanú na maslovom chlebe :-) Proste mi chutí odkedy ju poznám...nie je to trestný čin. Každému z nás niečo iné chutí, každý sme svojim spôsobom iný a každému z nás na rôzne veci tečú sliny :-)
milan2
@cistinka Ty si môj človek. Konečne niekto na vegete odchovaný. Na omastený chleba mám síce radšej kryštálový cukor, ale počkaj aký fasa recept sem čoskoro zakvačím, antivegeťákov asi porazí, už si viem predstaviť tie komentáre.
alena45
Nikdy nepoužívam, pred 25 rokmi som dostala Vegetu, po piatich rokoch som ju nerozbalenú vyhodila. Dôvod ani nepoznám, je to taký protest proti ničomu. Sama to nechápem.
cistinka
Moja mama bude mať 80 a na jej kuchynskom stole vedľa solničky tróni miska s podravkou. Niekto má rád feferónky, niekto vegetu, niekto čokoládu.... niekto miluje dolky, iný holky a tretí oboje :-) Už sa teším na tvoj fasa recept @milan2
zirafninka1
Ano, pouzivam aj vegetu. Mam zopar receptov, v ktorych ju proste chcem. A samozrejme v inych by som ju nezniesla. Zalezi od konkrétneho jedla. A bujony? Daju sa kupit aj fajnove. Plus ako nahradu bujonov mam v mraznicke zamrazeny silný zeleninový vyvar. Pekne po 2 dcl. Ked potrebujem do omacky a podobne tak je to fajn.
sracz
Používam Vegetu už dlhé desaťročia, aj sám si ju robievam a mám s ňou iba dobré skúsenosti! Nič nemám a neodsudzujem ani tých, ktorí nie sú jej fanúšikmi. Vďaka za "nakopnutie" @milan2 - okamžite idem zháňať aj variant Špécia. Toto mušim mac vo svojej špajze! Super fasa kombinácia "omastený chleba s kryštálovým cukrom" - v mojich "pamätiach" určite bude aj story, ako ju milovala aj moja nebohá mamka Aňuci - naviac aj chlieb namočený v mlieku, posypaný kryštálcukrom a zajedala ho domácou kyslou uhorkou = kvašákom "šikačom". Jedla ho zvlášť pred asi 64 rokmi, keď ma nosila pod srdcom. Preto som vraj od narodenia taký "rozbujačeny" a "kuščik trafeny"! Ale inak, aj zelenina mi chutí a ani to nemá na zmenu mojej povahy žiaden vplyv! Áno aj týmto spôsobom môžeme trpieť za "hriechy" svojich milovaných rodičov! Aj ja sa teším na Tvoj fasa rcp! Delo del Prala aj Tvoja hepro čaládis!
havino
milan2@ty poznáš, čo u mna v okolí nikto, jedla som v detstve chlieb s bravčovou masťou a posýpaný kryštálovým cukrom, spomínam dodnes a odvtedy som to nemala v ustach, zabudla som na to a teraz mi to dieta nedovolí
vegetu používam len dobrotu, bez glutamanu,ale aj to s mierou
evusik
maslový chleba s vegetou alebo hrianka posypaná vegetou, to boli špecialitky našej dcéry, nikdy som nechápala ako to môže jesť ... ja vegetu doma mám a musím povedať, že za čias socializmu sme iné asi ani nepoužívali pretože v obchodoch nič také ako 95 druhov korenín nebolo. A na záhrade sa pestovala tak akurát pažítka a petržlenová vňať. Až oveľa neskôr k nám prišlo bylinky a zdravšie varenie. Vegeta skrátka musela byť. Teraz mám doma vegetu, ale bez glutamanu ale ani tú moc nepoužívam. Je to asi fakt len na zvyku. Ak mám dosť byliniek nemusím používať iné dochucovadlá. Ale bujóny doma mám a občas ich používam do hnedých omáčok
2010
Je to jedno kazdy ako mu chuti,
Altyn .... na spicku noza vsimni si toho kuchara co ma tu velku sufanu s takou sa vsade vari v azii a nemenia ju, lebo spravia chinu 2-3 minuty.. chacha a naberu aj na "spicku trosku "glutamatu. Keby bol az tak skodlivy tak by bola cela Cina uz davno mrtva.




jarca
Dakujem Vam za vtipne komentare, @arasidka , @sracz a dalsi. Myslim ze sme jedna generacia, ja tu vegetu tiez pouzivam a jedla som ako dieta chlieb s mastou a horcicou, bol vynikajuci a tiez pelendreky a
zemiakovy cukor, take tablicky, dufam ze sa nemylim. Budem zaspavat s usmevom, tato diskusia je lepsia ako nejake thrilery v telke (tu telenovelu nepozeram).
milan2
@sracz ten omastený (bravčovou masťou!) chlieb s kryštálovým cukrom len dokazuje aká zázračná potravina je chlieb. Posolený chlieb. Strapec hrozna s chlebom. Jablko s chlebom. Alebo rožok s ničím. Bez chleba by som si život nevedel predstaviť.
evusik
u mňa to bol chlieb z jednej strany omočený vo vode a posypaný kryštálovým cukrom, alebo mastný osolený chleba s jablkom :-)))
milan2
@havino a vieš ako sme jedávali lokše v detstve? Babka ich vždy napiekla aspoň dvesto a my sme ich jedli - s kyslou fazuľovou polievkou, s makom, so slivkovým lekvárom, holé a..... s kryštálovým cukrom.
Raz som načapal bratranca ako si do pohára vody dal kryštálový cukor, zamiešal a vypil. Keď som sa ho opýtal, čo to robí, vieš, čo mi odpovedal? "Ná šak ked sirup nemáme?!" :-)
evanaaa
Používam vegetu, Podravku, Zdravitu a Dobrotku, podľa možnosti bez glutamanu, dokonca som kupovala Podravku bez cukru ale už je asi len v Čechách. Teraz je aj Podravka Natur, a najnovšie Vitana - Vegeta Natur. Veď je to zelenina, myslím, že v tom až tak veľa chémie, najmä v tých novších nie je. A soľ kupujem so zníženým obsahom sodíka, tzv. kardiosoľ Mary alebo prešovskú kardiosoľ. Veľa nesolím, práveže by si každý moje jedlá dosoľoval, ak by ich jedol.
evanaaa
A ešte tie chute - ja som mala rada maslový chlieb s kalerábom. Moja mama zasa rohlík s čokoládou alebo s jabĺčkom. A susedove deti zasa ten mokrý chleba s kryšt. cukrom, my sme sa tomu divili, že čo to jedia.
kuchticka
Ja som jedavala chlieb so slivkami, ked boly v septembri zrale, to bola pochutka!!!
Vegetu nepouzivam, ani nema, vobec neviem aka nahrada by bola za nu tu u nas. Jedla dochucujem bylinkami, obcas bujonom bez gluta.
sovka62
Vegeta sa u nás objavila v šesťdesiatich rokov, pašovaná z Juhošky, pol kila za päťdesiat korún. Viete aké to vtedy boli peniaze!? Tak za tie prachy to predsa musí byť niečo fajnové, nie? Všetky kamošky chválil, takže keď som na Obchodnej stretla babky, ktoré hovorili prekrásnou mäkkou slovenčinou a ponúkali ten zázrak, neodolala som. Je fakt, že má výraznú chuť a myslím si, že je návyková. Ale skutčnosť, že bola taká drahá (za byt so službami sme vtedy platili 240 korún mesačne, to len pre predstavu o tom, koľko bolo vtedy 50 korún), spôsobil, že som ju používala veľmi opatrne, po štipkách. A taká zeleninová polievka s ňou dostala veľmi dobrú chuť a napr. dusenom keli ani nehovorím. Takže Vegetu mám doma stále, ale používam len občas, nie kvôli glutamanu, ale hlavne kvôli soli.
sovka62
A čo sa týka detských chutí, mastný chleba som nejedávala vôbec, protivila sa mi tá bravčová masť. Mojou pochúťkou bol krajec chlebíka jednou stranou omočený vo vedre s vodou a hooooojne posypaný cukrom, ale práškovým, kryštál som skúsila nepáčilo sa mi, že chrúpe pod zubami. Ale chlieb a pečivo mám tak rada, že taký čerstvý rohlík alebo žemlička s ničím sú pre mňa ideálne raňajky. Veď si rozumieme, Milan, že?
tetrisss
hehe, to sa mi paci, tieto detske chute, veru, vtedy neboli cukrovinky doma na stole, malokedy nam nieco take kupili, aj ked zase musim uznat, ze napecene sme mali hojne, to zase dnesne deti od svojich matiek moc nemaju. Este jednu taku specialnu pochutku si pamatam, do salky krystalovy cukor a kakao a lyzicou som ho jedla, fuuuj, dnes si to ani nechcem skusit. Takze inak s tou vegetou je to tak 50 : 5O, ja osobne si bez nej kuchynu neviem ani predstavit :), ale samozrejme pouzivam aj ine korenia, bylinky si doma pestujem a aj tu vegetu si robim doma zo zeleniny a aj tu podstatnu prichut-ligurcek mam v zahrade, hoci sa dnes uz tazko zhana.
morenajea
kedysi sme doma pestovali jednu bylinku, neviem ako sa volala. ale keď ste ju rozmrvili medzi prstami voňala presne ako vegeta. sušili sme ju a dávali do varenia. Kupovanú vegetu nepoužívam, hodí sa iba keď treba nepodarené jedlo "zachrániť" - vtedy funguje dobre.
lucylee
vegetu vôbec, keď už, tak zdravú solčanku bez chémie, aj to len sporadicky, tak isto bujóny som obmedzila na minimum, keď, tak si uvarím sama z mäsa alebo zeleniny, tie kupované sú hrôza, veď keď si človek prečíta zloženie, tak sa mu mdlo robí, ale keď potrebujem rýchlo uvariť a nemám zamrazený čerstvý bujón a nemám čas si robiť vlastný, tak tam šupnem aj kupovaný, ale fakt len raz za uhorský rok...
eraserhead
ono, slovenská kuchyňa nie je kulinárska bonanza, vegeta a kečup je barbarstvo a dekadencia "chute". Niečo podobné ako keď horký bylinný likér niekto riedi s colou.
tati2008
Pouzivam aj Vegetu,ked treba aj bujony ale mam aj bylinky.Ta bylinka co pripomina vegetu sa vola,,Ligurcek".Ked tak spominame na detske jedlo aj my sme jedavali chlieb namoceny vo vode a potom v cukre,chlieb natrety maslom a horcicou a zajedali sme nakladanymi uhorkami,,znojemskymi".Ja mam do teraz rada aj tan nalev z uhoriek.Alebo kocku cukru namocenu Alpou.Nas otec si raz natrel chleba so smalcom a jahodovym dzemom a to sme uz boli dospele.Vzdy sa pri tejto spomienke so sestrami smejeme.
marianne69
@moreneja mali sme tu bylinku v zahrade,vonou pripominala magi,tak sme ju tak volali,ale odborne neviem...ale nie vzdy sa jej dari napr v Anglicku mi ju vzdy napadnu nejake vosky a chudera padne...ale na Slovensku sa mi to nestalo,mozno zalezi od vlhkosti,velmi rada som ju pouzivala do slepacej polievky....
evas13
Vegetu-Podravku som používala vždy, až v 90-tých rokoch som ju začala obmedzovať kvôli soli a vo všetkom jedna chuť, ako tu už niekto písal. Teraz mám doma Solčanku a použijem ju iba ak do polievky zeleninovej.
Omastený chlebík s kalerábom, alebo maslový s cukrom a to bola delikatesa.
samanka
keď som bola dieťa, mala som veľmi rada Glutasoľ. Mama, aby som si to nesypala do polievky, hovorila, že sú to pomleté kravské kopytá (vôbec mi to neprekážalo). Používam podravku, ale minimálne. Do niektorých jedál mi jednoducho "pasuje". Bujóny minimálne, do mäsovej polievky nasekaný ligurček, alebo petržlenová vňať. A stále nechápem, čo má proti kečupu @eraserhead veď mu nikto nekáže, aby ho jedol. Ja si varím doma kečup, nikdy som ho ešte v obchode nekupovala. @erasehead prihlás sa, jeden Ti venujem. Potom možno budeš vedieť, ako chutí dobrý kečup.
garanco
Sto ľudí- sto chutí! Ja vegetu používam už dávno, keď boli deti malé, s obľubou jedli chlieb s maslom (živým - tak volajú dodnes skutočné maslo) a s "begetou" . Názov "begeta" sa u nás používa stále. A chlieb so "šmaľcom" a kr. cukrom, a tiež chlieb s kožkou s prevareného mlieka -bola taká hrubá - a s kr. cukrom som zbožňovala :-)) !
lubjak
pouzivam vegetu,ked varim ryzu,je to zvyk,ale ryza chuti celej rodine.Ked spominame na detstvo,u nas letel chlebik s horcicou.
marcy
vegetu som vymenila za sušené,mrazené bylinky,pridávam akurát kurkumu do polievok...bez ligurčeka ani ňňňňň :-)
kata50
Tak vidím, že chýr o čerstvom chlebe s masťou a horčicou letel ďaleko...aj ja som ho jedávala s veľkou chuťou. Stačilo, že jedno dieťa na dvore vyšlo von a v ruke malo tento chlieb, a všetci razom boli doma a pýtali si to isté. A tak sme si spravili desiatovú prestávku.
Vegeta v kuchyni musí byť. Aj keď dlho vydrží. Dávam ju přiměřene, ( fuj to je slovo- ani ho neviem správne napísať...) hlavne do zeleninových jedál na vyzdvihnutie chutí. Tak si hovorím, že všetko čo ponúka príroda, treba s mierou prijať. :-))
julica
V niektorých reštauráciách vegetu cítiť už vo dverách, stávalo sa nám to najmä v Poľsku - Katoviciach. Keď ju aj u nás zacítim v jedle, zvyčajne to nedojem, rovnako ako keď mám v zeleninovej polievke zmäknuté kocky dajakej aro mrazenej zeleniny. Pripadá mi to najväčšie šmelinárstvo, a zlozvyk z gastronómie čias minulých. V iných krajinách ako v bývalom socbloku som sa s touto pachuťou nestretla (nepočítam čistý glutaman)
evusik
mne to pripadá ako hon na čarodejnice.... vegeta je zlá, jogurty sú zlé, masť je zlá, margaríny sú zlé.... a potom sa dočítate že v bio potravinách namerali zvýšené dusičnany.... tak si vyberte.... osobne si myslí, že platí to čo preferuje môj 90 ročný otecko - striedmosť ..... no na stromy sa už asi nevrátime tak si doprajme čo nám chutí, ale s mierou :-)
duschko
Pri vareni pouzivam podravku aj bujony. Mojim stravnikom chuti. Vratim sa este k detskym chutiam. Bolo tu spominane od chleba s br. mastou a cukrom cez namacany chlebik vo vode. Spominam si velmi dobre na zemiakovy cukor, pendreky, turecky med na vahu, ale co mi najviac utvelo v pamati boli sumienky. Dve platnicky, jedna biela a jedna nahnedla. Kto si pamata mi da za pravdu tie nase vystipane jazyky od oblyzovania tych kociek. A to uz vobec nespominam tie velke gumenne cukriky obalene praskovym cukrom. Kolko malo stacilo nam detom.......
jozefj
Neznášam zacítim ju na ....honov.Na západe sa podávaju bežne.
tizian1cat
1.vegetu nepouzivam, lebo mi nechutí
2.bujony nejem, lebo mi nechutia
3.1000+1 noc nie, lebo....medved nemá zips
ALE preboha:zit a nechat zit!!! V poslednej dobe tu má kazdý patent na rozum! Ved toto je portál o láske k jedlu a varení, amatérsky portál...tak sa vzájomne tesme, ze sa tomu druhému nieco podarilo a ked nás jeho jedlo neláka, tak nan nekliknime alebo si ho neulozme.
julica
Moja mama vegetu používala, teraz už menej, ale vždy ju má doma. Keď som však doma, snaží sa trošku vyhovieť aj mojim chutiam, tak ju do jedla nepridá. pamätám si z detstva, že u tety v kuchyni tak čudne voňalo, aj všetko jedlo u nich tak ináč chutilo... bolo to maggi a vegeta. Veď nech si každý používa, čo chce, otázka však bola, či ju používame, tak nás nechajme odpovedať, ako chceme. :)
babi
@tetrisss ja som mala tiež komentár na jedan recept, kde mi bola vytknutá vegeta. Núž ako tu veľa krát odznelo, každému chutí niečo iné a @tizian1cat , /aj keď vegetu nepoužíva/ to vystihol najlepšie.. @julica , na jednej strane kritizuješ vegetu, ale čínske reštaurácie v Bratislave máš zmapované. /viď jeden komentár/. Ak by bol glutamán taký nebezpečný ako tu niektorí píšu, presne ako napísal @2011 by Čína a Japonsko, nemalo šancu a pritom je tam väčšia dlhovekosť ako u nás.
Radšej si dám do doma uvareného jedla trošku vegety, ako jesť párky salámy, konzervy, a rôzne iné potraviny ktoré obsahujú kopu E-čok. Som za zdravé stravovanie ,ale trochu vegety nikoho nezabije
julica
@babi , nijako sa to nevylučuje, keď si hladná a nemáš veľa času vymýšľať, skočíš aj na čínu. iste si postrehla, že chválim tú čínsku reštauráciu, kde po jedle nemusíš vypiť kýbel vody, lebo soľou a dochucovadlami naozaj šetrí a je nad panda štandardom. Vegeta nikoho nezabije, ale dokáže spriemerniť aj inak vynikajúci segedínsky, napríklad.
hannah22
Vegetu a kečup som si roky robila vlastné, aj za socíku sa dal nájsť dobrý recept, bola som členkou klubu Receptáře , ale keď manžel doniesol vegetu ako darček z Juhošky tak som sa potešila a varila aj s ňou, teraz ju občas použijem keď sa mi zdá polievka "hluchá " ale najlepší je libeček(ligurček), ale teraz na konci zimy už zásoby dochádzajú, takže súhlasím s @ babi, každý podľa svojej chuti a chlebík s masťou a cibuľou, alebo s dobrou hruškou maslovkou , to bolo nebíčko v papuľke, veru chlapci majú pravdu a na recp.@ milan2 som zvedavá, bude nová skúsenosť, do varenia .... :))
egreska
používam aj bujóny aj vegetu v rozumnej miere a nehambím sa za to :-))
alenka0901
Veľmi málo používam vegetu, bujony vôbec. Ale na chlieb namočený vo vode a posypaný kryštálových cukrom si spomínam. Ako deti sme sa tým išli zadrhnúť. /Teraz by som to nedal do úsť ani za svet/
babidka
:-)) A ja nepouzivam a tiez sa za to nehanbim :-)))) a ak v nejakom recepte vegetu objavim , tak ju tam nedam. Ale otazka naozaj znela "pouzivate vegetu ?" tak neviem preco sa niekto citi dotknuty ...Komu chuti , tak nech ju pouziva . Je to ako s politickym nazorom - ten moj je spravny :-) Ako s krasou - to je pekne , co sa paci mne :-)))) A to je chutne ---co chuti mne !:-)
trencanka
Bohatá diskusia! Tu je nieco o tolko diskutovanom glutamane  www.sme.sk/c/4181303/glutaman-sodny.html...

Ja pouzivam vyhradne bujovy zo svajciarskych potravinovych doplnkov Nahrin. Kvalita prvotriedna. Samozrejme s mierou! Moj otec dava vela lacnych bujonov a je to citit, to mi uz nechuti.
Vyrabam si sama na jesen mletu korenovu zeleninu zmiesanu so solou, dam do poharov a vydrží celý rok. S tým dochucujem polievky, ryžu...
jozefj
A čo tak švábka s kyslým mliekom,aj tam je vegeta?
bozulka
Vegetu/Podrávku/,bujóny, používam už 50 rokov a dlhé roky ich používala aj moja maminka.Samozrejme s citom ale tiež si varenie niektorých jedál neviem bez ochucovadla predstaviť.Keď použíjem samozrejme menej alebo vôbec nesolím.
vcelka
Škoda, že je poštovné také drahé. Všetky vegety a alavegety, čo mám (darované) doma, by som rozdala Varešuľkom. Ja to jednoducho nemám v láske. Vegetu, bujóny a Tisíc dielov nepoužívam a nepozerám, lebo mi to nič nehovorí. Ale... vedno s C hurchillom (tuším) vravím, že nech si to ostatní užijú dovôle. Ja som napríklad za kečup a sú mi smiešni antikečupáci. Veď je to jednoducho omáčka z paradajok tak, ako sa robí sto iných omáčok, horčíc a ďalších vo svete slávnych dochucovacích nálevov, resingov, omáčok... Závisí len od kvality, aké konkrétne to je. Domáce "vegety" a kečupy sú celkom iná záležitosť, ja by som ich takto ani nenazvala. Tlo prvé radšej - vlastná koreniaca zmes a to druhé - vlastná paradajková studená omáčka... No a detstvo - to s masťou a cukrom vôbec nepoznám, s vodou a cukrom už absolútne, ale môj hriech bol maslový chlieb natretý plnotučnou horčicou. Milujem djonskú horčicu, ale na maslový chlieb sa mi hodí len tá najobyčajnejšia.
hubata
Veru za socíka som tiež kradla mame na mastný chleba drahú podravku. Ale sa priznám že moc čínu nemusím hlavne kvôli tým omáčkam, grgá sa mi z nich ešte dlho po obede. Kečup som tiež za socíka varila podľa Přemka Podlahu, a keby som mala záhradu (neviete o nejakej?) tak to robím dodnes. Myslím že my gazdinky môžme aspoň zdravšou stravou eliminovať to množstvo chémie okolo nás. Je to len blbý zvyk sypať si do polievky vegetu alebo maggi bez toho že by ju človek okoštoval.
frezia68
Som vojnová generácia,bol nedostatok masla,skôr margarín a miesto cukru občas sacharín,kým sa sitácia nezlepšila.A tak mi z pamäti nevymizli návštevy u babičky,ktorá mala veľkú záhradu,kde sa dalo vyšantiťa keď nás drobizg zavolala na olovrant a podávala každému krajček chleba natretý maslom a ja rozmaznaná som si vypýtala aj domáci džem a ten mi natrela nie na maslo,ale opačnú stranu chlebíka a potom každému....to chutilo :-)) ale aj dnes preferujem domácu masť s cibuľkou a najlepšia jarná.Vegeta niekedy obľúbená,dnes postraším Natur.
honestka
tiez sme boli odchovani "Vegeta-Podravka" po dlhe roky a ked sa prestane pouzivat nic nechuti rovnako.
Dnes ju pouzivam velmi zriedkavo, pretoze si robim vlastne zmesi /aj samotnu domacu vegetu/ ale najdu sa chvile, ked siahnem po korenicke s tou originalnou.
Keby sme vsetko brali doslovne ako nam predkladaju media - este len vtedy by nastal pre nas tazky zivot a preto si vyberam sama- nie co mi je diktovane.
Tieto doplnky a co a s cim varime idu s nami od kolisky a viem, ze ked je potrebne, da sa ovyknut od vsetkeho.
samanka
ale ako sa ťažko voľakedy vegeta zháňala?? Mama robila v potravinách a keď im prišla škatuľa vegety, tak si ju rozdelili medzi sebou(teraz to už môžem prezradiť :-))) a stála 8 Kčs!!! To malé vrecko...fakt sme ju vtedy sypali do všetkého...ja mám rada slané, takže ak mám chuť, nasypem si ju do polievky bez výčitiek svedomia
mery8658
Ešte niečo k tomu chlebíku keď sme mame chodili do špajze kradnúť smotanu ktorú si pripravovala na mutenie masla a jedli sme ju na chlebe taktiež posypane cukrom tak to bola dobrota, a to sme ešte vtedy nevedeli o tom že o pár rokou budu tomu hovoriť nepečena smotanova torta akurat namiesto chleba sú tam piškoty. Vegetu používam lebo mi chutí a nakoniec aj tí ktorí ju nepoužívali už tu niesu.
mery8658
Tak som to myslela že nepoužívať vegetu nie je liek na dlhovekosť. je to diskutabilné , a vec názoru tak ako už sa tu písalo o tých činskych reštauraciach a ich priem.dlžke života.
vcelka
Preboha a to Ťa ako napadlo? Nepomýlila si si to s "nevegetovaním na svete"..? Nikto nikoho nepresviedča, aby vegetu nejedol, že bude dlhšie žiť. Mne, napríklad, iba nechutí a tak som to pochopila aj u iných Varešuľkov...
evanaaa
Vegeta, Podravka, ako som už spomínala je len sušená zelenina so soľou a s cukrom, to ostatné sa väčšinou aj inde nachádza. No a glutaman niekomu chutí , iný ho neznáša, niekto má z neho migrénu, a kto sa rá d stravuje a často v čínskych reštauráciách, má z neho nábeh na DNU, je to tzv. syndróm čínskych reštaurácií ( dostal to jeden známy), kde sa glutaman používa vo veľkej miere. V menších množstvách nemusí mať vždy zlé účinky.Tak ako aj iné potraviny či pochutiny.
julica
Inak neviem, kto prišiel s tým, že v Číne sa ľudia dožijú vysokého veku - nemýľte si to s Japonskom a japonská kuchyňa vieme, aká je: pre našincov často nemastná-neslaná
kuchticka
@marianne69 , spominas, ze ti v Anglicku nerastie to korenie co sa vola: libecek, ligurcek, magi a neviem ako este. Mne to rastie ako burina. Mam to vsade kde to necham rast. Ked to odkvitne a vysemeni sa do pody rastie samo. Ja harvestujem i tie semena, ktore pouzivam do chleba namiesto kminu, tiez si ho pomeliem a miesam s inymi bylinkami na dochucovanie jedla.
marianne69
@kuchticka ja to magi kupujem zo zeleznou pravidelnostou kazdy rok v garden centre,vysadim ho do zahradky a za par mesiacov ho napadnu nejake vosky a je po nom...mam taku bilinkovu zahradku,vsetko sa tam pekne drzi okrem tohto magi....na Slovensku sa mi to s nim nikdy nestalo...je tu velmi vlhko,mozno to mu nepasuje,neviem...
samanka
@marianne69 s ligurčekom sa to stáva aj mne. Hlavne keď je slnečné počasie. Vlani celé leto pršalo, tak som mala ligurček krásny. Nikdy som to neskúmala, ale asi nemá rád priame slnko. Všetky bylinky mám inak krásne zelené.
abdul
Vegetu nie. Podravku nie. Ligurček áno.
roiboos
Vegetu používam. S mierou samozrejme. Je slaná, takže potom treba opatrne so soľou. No jedlá príjemne dochutí. Lepšie povedané podchytí, zvýrazní chuť jedla, ktorú práve treba. Práve skrz ten spomínaný glutaman.
Bujóny neobľubujem a nepoužívam.
marcy
ligurček stále ošklbávam v záhrade.....časť použijem do jedla a časť zamrazím...tým docielim,že stále púšťa nové zelené listy,do neskorej jesene nemám problém.Po druhé roky som pestovala v tieni i na slnku,stále bol problém,akoby ho napadla hrdza či plieseň....
julica
Dnes som si schválne pozrela to "zázračné" zloženie vegety od vitany a viete, koľko sušenej zeleniny obsahuje? presných 15,5 percenta! aká drahá táto soľ! To je ďalší dôvod, pre ktorý nekupujem ani zmesi korenia...
richardkorenie
To čo tu predvádzame je na zamyslenie. Toľko chytrých ľudí pokope? Ja viem jedno. Každý sa môže rozhodnúť sám, čo je pre neho to správne čo mu vyhovuje. Neznamená to však, že keď sa druhý rozhodne inak tak je barbar a pod. Prečo je život takí krásny? Lebo mi ľudia máme ten dar rozhodovať sa. A keby si poniektorý vyzliekli tie sudcovské plášte tak by sa určite cítili slobodnejší.
julica
Ja som sa na základe tejto témy pustila do pátrania a celkom veľa vecí ma zaujalo, napríklad to, ako sa najskôr neškodné aditíva, napríklad farbivá, po čase zmenia na zakázané, a to na základe neustále prebiehajúcich výskumov. Lebo v odborných článkoch sa nepíše, že tá a tá látka je bezpečná, ale že sa u nej nezistili škodlivé účinky - a to je rozdiel. Tu je celkom komplexný článok o toľko omieľanom Glutamane sodnom, vraj bol svojho času zakázaný pre deti (údajne pre svoje účinyk an nervové bunky). Jeho dávky by si mali dobre rozmyslieť ľudia s vysokým krvným tlakom a migrénami - pre množstvo sodíka.  www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=v...


PS pre citlivých: toto je delenie sa s informáciami, nie presviedčanie :)
viera1
@richardkorenie ,rozhodnúť sa správne, môžu informovaní .A s požívaním glutamanu je to u mňa ako s fajčením a alkoholom.Vieme,že škodia a sú návykové,no ale čo už,keď chutí...
richardkorenie
Ambulancia klinickej výživy akv zniesla glutaman sodný zo zemského povrchu a odporúča firmu FOOD PLANETA s.r.o., ktorá predáva alkohol, ktorý je podľa štúdií najnebezpečnejšia droga na svete. Neviem o prípade, že by glutaman sodný rozvrátil čo i len jednu rodinu. Je mi to dosť smiešne. Neodvolávajme sa na články od takýchto tendenčných skupín. Všetko BIO a bez glutamanu je zdravé? To neviem, ale viem, že je to obrovský biznis. Tak a teraz čo?
richardkorenie
@viera1 , ako si prišla na to, že glutaman škodí. Nie je napríklad zaradený ani ako alergén, na rozdiel od takého zeleru alebo pšenice.
2010
Dakdo to napisal krajsie :
"Ako roky rozvadení susedia sme sa kedysi dávno rozkmotrili s glutamátom - teda presnejšie s jeho soľou glutamanom sodným. Hneváme sa už celé generácie a ani sa už nepamätáme prečo, ale muselo to byť niečo strašné, keď naša fóbia trvá z hlbokých čias socializmu. Ten nás masíroval nielen ideologickými zvrátenosťami, ale aj nezmyslami z oblasti výživy, čím ovplyvňoval náš každodenný život. Sme jednou z mála krajín, kde sa stále verí v mimoriadne škodlivé, karcinogénne, neurotoxické a iné zdraviu škodlivé účinky glutamanu sodného, čím sa takmer vyrovná negatívnemu vplyvu predĺženej návštevy svokry alebo dôsledkom hasenia černobyľského reaktora holými rukami. Je glutamát skutočne takou pliagou? A ak áno, prečo sa vo svete stále používa v neregulovanej miere a prečo už dávno nevykapali jeho stároční konzumenti - Číňania alebo Japonci? "

Čítajte viac:  www.sme.sk/c/4181303/glutaman-sodny.html#ixzz1H5e7...

julica
@richardkorenie , pekná ukážka argumentácie ad absurdum... :) PNuž ale iné som chcela, vôbec glutamát nezniesli pod čiernu zem, skôr naopak - to si ale treba prečítať ten článok, všakže :) @2010 , v tom texte sa uvádza, že rozlišujeme D- a L-formu molekuly glutamátu - prírodný a syntetický...
julica
Zdroj toho článku zo sme.sk je podravka...
2010
julica,
PS: Ja ,Vegetu nepouzivam , ani Podravku.
Len mi je to take smiesne tu sa bojuje proti dacomu ale ze kazdy kusok zakusku tu na Vareche ma cca 2000 kalorii ...to je pomaly ako cely obed , ale obezita sa tu neriesi to nikomu nevadi a pritom je hlavny zabijak.Hlavna vez ze riesime zdravy zivotny styl.
julica
Neviem no, stále to nechápem ako boj, len som zvyknutá pozrieť sa na veci z rôznych uhlov a keď niečo zaujímavé nájdem, čo sa ešte nespomenulo, podsuniem... Táto téma je z iného súdka ako oblížprst verzus 90-dňová diéta, takým ľuďom to ťažko vysvetlíš, pri niektorých takých šialených "dobrotách" som už párkrát napísala približný počet kalórií, dokonca výpočet, koľko hodín behu stojí 1 kúsok koláča :) čo myslíš, aká bola reakcia? :)) Toto vnímam ako itému pre trochu iného adresáta
richardkorenie
Ak Ti pripadnú argumenty, na ktoré protiargument nemáš, pretože neexistuje absurdné tak potom to nie je diskusia, ale presadzovanie vlastného názoru za každú cenu. Predávam korenie a v ponuke mám len Vegu bez glutamanu, logicky by som mal obhajovať verziu, že glutaman je škodlivý. Ale mám klamať sám seba? To odomňa nemôže nikto chcieť. Neberiem nikomu jeho názor. Kto chce vegetu nech ju má, kto nechce nech ju nemá. A vidím, že @1010 ide tak isto o princíp ako mne.
tornadolue
@richardkorenie ja akv nepovažujem za tendenčnú skupinu a vďaka tomu, že som dodržala Bukovského stravovacie odporúčania k chorobe, ktorá ma trápi už 12 rokov, som ju konečne dostala pod kontrolu aj bez liekov. Musela som vyradiť nielen niektoré skupiny potravín, ale aj potraviny s množstvom prísad. Z vlastnej skúsenosti viem, že sa na zdraví prejavujú.
viera1
@richardkorenie ,áno,je to obrovský biznis - aj Tvoj.
@2010 argumentovať PR podravky je pre mňa málo dôveryhodné.V podstate by som nemala nič proti tomu,keby s tým nekŕmili malé deti.
richardkorenie
@tornadolue naozaj mám radosť že Ti pomohli. Ty však určite nebudeš presadzovať názor, že to čo pomohlo Tebe pomôže všetkým ostatným. Sme ľudia, ale každý sme iný jednému pomôže liek ktorý druhému spôsobí problémy a opačne. Preto zastávam názor, že každý si môže vybrať to čo vyhovuje jemu. Mám mať výčitky z toho, že používam glutaman? To by som bol jednou nohou u lekára. A ešte raz som veľmi rád, že sa Ti polepšilo pripisujem to tomu, že si hľadala riešenie, našla si ho a správne si sa rozhodla. Držím palec.
richardkorenie
@viera1 nedal som sa na cestu, ktorá je daná tým, že ľudia ktorý majú zdravotné problémy nemôžu napr. jesť ako mi zdravý. A musia za to platiť nielen obmedzeniami,ale aj Eurami. A súhlasím s Tebou v tom, že deti sa rozhodnúť sami správne nevedia a rodičia, by túto obrovskú zodpovednosť za svoje deti nemali podceňovať.
tornadolue
@richardkorenie nie, ja nepresadzujem názor, že to, čo pomohlo mne, pomôže aj ostatným. Ale myslím si, že sú veci, ktoré škodia všetkým (a nemyslím tým len glutaman), viď civilizačné choroby.
julica
@richard , nie, že nemám argument, ja nemám slov :)) "Nepočúvajme akv, lebo oni majú na stránke odkaz na niekoho, čo predáva alkohol.... " Nehnevaj sa, ale strašná to somarina, veď to potom nepoužívaj varechu, lebo je tu veľa informácií o víne a kadejakej reklamy... Radšej si ten článok prečítaj - explicitne sa tam píše, že jasné ohrozenie glutamát predstavuje pre kardiakov a ľudí s migrénami, iné sa ZATIAĽ nedokázalo. Či ťa nahnevali tie informácie o falošnosti údajne prírodných surovín? @tornadolue , blahoželám ti k pevnej vôli
tetrisss
Nuz, myslim, ze ste uz davno odisli od mojho zameru, keby sme isli dnes na vyzivu takym striktnym sposobom, tak pomaly nemozeme nic jest, kto ma zahradu, musi uz aj doma hnojit a striekat, malokto ma cas a moznost si vsetko vyraba sam a ked si precitate napr. len o vyrobe chleba , tak sa zhrozite. Trochu mi bolo smiesne a preto som tuto otazku polozila, ze niekto je schopny sa na mna nahnevat za recept, kde sa pouzije nejaka prisada, ved ked sa mi to nepaci, tak pouzijem nieco pre mna prijatelne, alebo nic. Recept je recept a kazdy ho tvori na svoju chut ale zase prebraty recept malokedy ja osobne urobim presne. Takze mozno trochu tolerancie a velkorysosti by nam vsetkym nezaskodilo, ved toto je jedna z tych uzasnych stranok, kde mame tolko podnetov na dobru kuchynu .
richardkorenie
@julica , akv priamo odporúča firmu, ktorá predáva BIO potraviny a na tej istej stránke aj alkohol, nejak mi to nejde do kopy odporúčajú firmu, ktorá podporuje legálnu drogu. Mám veriť, že táto firma v niektorých veciach nie je tendenčná? Nikto ma nepresvedčí, že glutaman je škodlivejší ako alkohol. Všetkého z mierou a je to v poriadku. Hnevá ma akurát to, že niekedy proste slepo veríme všetkému možnému aj nemožnému. Ale to sa hnevám na seba, pretože sa mi to tiež stávalo. Môj záver? Nehľadajme problém kde nie je.
vcelka
Mne sa to teraz tiež zdá trošku čierno-biele a tendenčné zatracovať alkohol. Však tá "legálna droga" má mnohé dobré účinky, preukázané a dokázané lekármi i biochemikmi...
julica
@richard , ty ten článok nevieš prečítať??? už ma to nebaví, dobre, glutamát je absolútne neškodný, neškodí ani deťom, ani ľuďom chorým na srdce, ani nikomu, a to preto, lebo alkohol je škodlivejší. toto je tvoja argumentačná logika, veď to je smiešne. V tvojom zanietení ťa ospravedlňuje jedine to, že si predajca korenia, alebo vlastne to by ťa nemalo ospravedlňovať :)
jozefj
Julica Vy si vo všetkom vystačite sama. Ani Vasilisa nebola taká múdra.Ale čo už ..Není umenie sťiahnuť článok z inej stránky a potom sa tváriť ako autor.
lucccka
To závisí od toho do akého jedla. Do slepačieho vývaru vždy a hodne. Ale napríklad moja babka ju dáva aj do zeleninovej polievky. To naozaj nechápem. Keď poviem, že je jedlo málo slané, nech mi podá soľničku, podá mi vegetu. A pritom to je úplne iná chuť.
@jozefj Nechápem, prečo ste sa tak pustili do @julica. Čo vám urobila. Nie som jej kamarátka, ale už mi je s tých vašich komentárov zle. Čo máte problémy v osobnom živote a potrebujete sa na niekom vyventilovať?
janadelfi
Tiež som ako dieťa vyrastala na omastenom chlebe domácou masťou a posypanom cukrom, alebo vegetou, alebo pokvapkaným maggami, suchý chlieb s čokoládou (to milovala moja babička - vždy mala kúsok chlebíka, alebo kôrky vo vrecku, vraj pre istotu). Ešte aj dnes si niekedy natriem chlieb masťou (domácou), alebo maslom a posypem vegetou... Mám ju doma, ale nedávam vždy....
betka11
skúsenosti máme rôzne,pokial sa prísady do jedál používajú v správnom množstve mali by byť ok,ďalšia vec je zdravotný stav stravníkov ja tiež nemôžem používať vegetu dcéra máva migrénu tak jej lekárka povedala,že treba obmedzovať alebo úplne vynechať jedlá/prísady v ktorých sa nachádza glutaman a čo sa týka detských chutí milujem pletenku, obyčajnú nie sladkú, posypanú makom natrenú maslom a ku tomu šťavnaté jablko,chlieb s masťou a horčicou alebo chlieb s husacím tukom a kopec cibule mňam.........idem si dať plnenú papriku
duri24
zdravim, vegetu pouzivam vsetky druhy, najradsej original podravka..ku glutamanu asi tolko: je zaujimave ze v azii pouzivaju na dochucovanie glutaman a ludia sa tam dozivaju vysieho veku ako napriklad europania, vratane slovenska, samozrejme ze pouivanie prilis vela soli skodi zdraviu, da sa zit aj bez soli, je vo vela vyrobkoch.
 sk.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD...


 www.sme.sk/c/4181303/glutaman-sodny.html...


vid clanok, tak ze ludkovia kludne dochucujte kolko chcete, samozrejme okrem malych deti, tie maju ine organizmy ako dospeli..pekny den prajem a prijemne varenie..
dogagador
nepouzivam, lebo : 1) mi nechuti a 2) ma v sebe rychlosol/ glutaman a 3) sa mi nechce vyrabat si svoju kvoli bodu c.1
sebo
Súhlasím s mnohými diskutujúcimi, ktorý tvrdia, že vegeta je len drahá soľ. Treba si uvedomiť, chute sú do veľkej miery len otázkou zvyku. Už roky nepoužívam práškové dochucovadlá typu vegeta (kedysi mi chutili, ale dnes mi klasická vegeta vyslovene nechutí, je v naj kopec zbytočných vecí) V tejto súvislosti som napísal zaujímavý článok o glutamane. Mnohí si myslia, že je škodlivý v akomkoľvek množstve. Len málo ludí vie, že naše telo ho v skutočnosti potrebuje na správne fungovanie:  www.i-potraviny.sk/glutaman-sodny-e621-argumenty-za-a-prot...
(Odporúčam prečítať celý článok na objektívne pochopenie fenoménu glutaman. :))
daanoo
Vegeta u mňa blbosť tak ako je maggi a podobné chemické dochucovadlá... varím len so soľou, červenou paprikou, peprom a cesnakom... ale používam aj iné koreniny keď varím napr. segedinský guláš... a chutia moje jedlá výborne... kde niekedy používali glutamany