Varenie

Používané ingredience a vychytávky "varechárov"

mijaita - fotkamijaita, 7. júla 2012


Napadlo me, ze kazdy ma nejake sve oblibene ingredience, potraviny, ktere pouziva, ruzne napady, .... a v diskuzich pod recepty se o nich nezminuje . Tady bychom se mohli podelit na jednom miste. Napriklad kdo jaky pouziva kecup, olej, uzeninu .... kde to kupuje, cim je to zajimave.
Pro zacatek zminim za sebe treba pred rokem objeveny, neskutecne vyborny, vonavy, chutny, rajcatovy protlak MIKADO, ktery jsem jinde nez v Lidlu nevidela a kupuju ho po 10 sklenickach.
K jednomu receptu jsem uvedla KLOBASY SLEZSKE, take z Lidlu, jsou temer sunkove, vynikajici.
Dalsi vychytavky samozrejme mam, ale zalezi na tom, jak se tahle diskuze ujme ?

@zareaguj


Diskusia k téme

mijaita
Kdekoliv je v receptu smetana, nebo kam ji chci pridat, pouzivam smetanu GRAN CUCINA sojovou. Je to husty krem, netucny, vynikajici chuti, zadna soja neni patrna, davam i na ovoce, do polevek, omacek. Kupuji ponejvic v Makru, nekde maji i v obchode se zdravou vyzivou, nebo v Tescu. Stoji kolem 1€ .
abdul
Moja vychytávka : kde sa len dá, sypem vlastnoručne vypestovanú pomletú štiplavú papriku. :-))).
dajanca
Dobrý nápad... :-) vďaka za typ na pretlak, musím vyskúšať, kupujem aj tatarku a chren značky MIKADO a celkom mi chutia...
mijaita
@dajanca , protlak Mikado je krasne cerveny, vonavy a dlouho vydrzi . Kdyz das vedle sebe s protlakem plechovkovym, nebudes verit vlastnimu oku jaky je to rozdil. A plechovkovy za chvili chyta plisen.
Ja zkusim kren !
irenaw
pretlak kupujem v Kauflande, je v sklenej fľaši, na etikete je značka, že je to slovenský výrobok a zloženie sú len paradajky a soľ. majú 7 dl poháre aj menšie. v Kauflande je aj najlepší výber múky, ak niekto hľadá inú ako pšeničnú. v Lidli kupujem tvaroh v kocke z ČR, chutí mi ako tvaroh, čo sa predával kedysi. od rovnakého výrobcu tam kupujem aj kyslú smotanu. z Lidlu ešte chladené lístkové cesto, dostala som od cukrára tip, že je najlepšie. okrem toho, dá sa tam nájsť slušný výber zeleniny zo Slovenska a ČR, ak potrebujem kúpiť v obchode. kakao pužívam Rapunzel, kupujem v zdravej výžive, je pekne tmavé a výborne chutí. ak klasické, tak s obrázkom holanďanky v čepčeku. v zdravej výžive kupujem aj sójovú omáčku, je prírodne fermentovaná za dobrú cenu. alebo omáčku Kikkoman v Bille. mlieko z mliekomatu. syry a maslo v stánkoch na tržnici, musím pozrieť ako sa volajú. do sladkého dávam štipku soli (aj do zaváranín), do slaného trochu cukru, to sú vychytávky mojej babky...zatiaľ toľko :-)
babidka
Nuz , kazdy mame svoje chutky :-) Ja vsade kde sa to len da davam posekanu petrzlenovu vnat :-) No a cerstve alebo mrazene bylinky z vlastnej zahradky - koriander, bazalku , saturejku , majoran , oregano , yzop , estragom , tymian , trebulku , salviu atd . Mame radi azijsku kuchynu a kedze mam moznost si ju "nazivo ochutnat "aj v originali , tak si vzdy donesiem aj originalne koreniny a prisady . Ale niektorym znackam som verna uz cele roky - napr. sojove omacky Kikkoman/japonske/ pouzivam v kazdej azijskej kuchyni :-) Co mozeme , tak si dopestujeme svoje - hydinu , domace vajicka , zeleninu , jablcka , hrusky ,slivky ...Mlieko priamo od farmara , ovci syr z bacovne .Bryndzu si robim sama . Maslo a tvaroh taktiez . V ociach svojej rodiny a priatelov vyzeram obcas ako cudacka ----ale je mi to srdecne jedno :-))))))
mijaita
Kdo nema rad rybi omacky (nesnasim je) objevila jsem kdysi uz ustricovou thajskou. Neni vubec citit po rybach, je to sladoucka, husta, dobra a vonava omacka, kterou pridavam do polevek misto maggi , pokud poleju varenou brokolici a na to gran cucinu, je to uzasna, lahodna kombinace. Omacka je thajska .



Maji vsichni prodejci asijsti kam se jen podivate. Stoji kolem 2€ .

irenaw
medzi kamoškami sme sa zhodli, že najlepšie sušené droždie je v bielom vrecku s modrou lastovičkou, ešte nikdy nesklamalo. myslím, že ho majú všade.
evanaaa
Mám rada tvaroh v tégliku z Lídla, dá sa použiť na krémy aj miesto Mascarpone, mimochodom, majú tam, ako už spomínate dosť dobrých výrobkov. Tiež som kupovala značku Mikado, ale neviem, či mám aj ďalej, lebo sa mi zdá, že je to poľská výroba a som na rozpakoch.....kúpila som si škoricu mletú tej značky a musela som ju vyhodiť, mala divnú chuť, ani vôňu škorice, no, neviem, možno všetko nie je zlé. Ináč, raz som pozrela testovanie kečupov, tie drahé z toho vyšli zle, najlepší bo Spak, či tak nejak sa volá. Z jogurtov kupujem Jogobella light a Milblu , je aj pre diabetikov. Smotany tiež v spomínaných , tada Lidl a Kaufland.Momentálne si nespomeniem, čo ešte a kde kupujem.
mijaita
@evanaaa ten tvaroh zkusim rada !
Mikado neznamena zaruku kvality, ale ten protlak se jim vyjimecne povedl, stejne jako od Pilosu ten tvaroh se skorici a jablkama a rozinakam a vubec jogurty Pilos.
bozulka
@babidka , ty sa máš...ale tú prácu ti nezávidím hoci zamlada som robila všeličo sama,smotanu,jogurty,zavárala o dušu všetko,zo záhrady aj z lesa,domáce paštéty,dokonca sme si kupovali prasiatko a robili domáce zakálačky...v činžiaku :-)) Dnes som odkázaná už iba na ochod alebo tržnicu a to len to čo mi deti donesú ...vďaka aj zato.
viera1
Mikado,pilos,milblu sú len obchodné značky,nie výrobcovia.Napr. Mikado-400gr tatárska omáčka je vyrobená na Slovensku,Pilos,grécky jogurt (10%) a 18% smotana má dvoch výrobcov v Poľsku,smotanové ochutené nátierky Pilos dodáva Agro-tami Nitra.Pokiaľ ja viem,len Chorvátsko (HR) má zákon,že na obale musí byť krajina pôvodu,inak je napísané EU.Ja už nakupujem len podľa výrobcov a napr. Krásno (CZ) nemá chybu (párky a klobásy).
celeblith
ja mozem odporucit kremovu 18% kyslu smotanu Pilos a tiez cmar, pomer kvalita/cena, z lidlu este u mna vyhralo kakao, tmavsie kakao som nenasla :) Tvaroh Babicka tucny hrudkovity z mliekarne Levimilk, mlieko je asi najchutnejsie v sackoch, tiez levimilk, ale da sa aj cerstve vo flasiach, vraj najuzasnejsie jogurty su z Lovcice, ale tie sa k nam nedostavaju a mojim poslednym mliecnym objavom bol jahodovy cottage syr od Sabi :) Tuniak v konzerve je skvely Franz Jozef, uzasny do salatov alebo len tak na chlebik, ale celkom chutny je aj z tesca 3x80g za 2.70€ Doma sme zistili, ze Terno ma vyborne vazene salaty (vlassky, parizsky, treska) a vcera sme mali kysnuty marhulovy osuch, z marhul z pezinskeho rynku :) najlepsie je ist tak okolo 11hod, dostala som marhule za 0,80€/kg :) to sa oplati :)
sylvinka
ja oodporúčam mrazené zemiakové halušky Vinica,mám ich vždy v mrazáku a keď potrebujem rýchly obed či večeru,stačí rozmraziť,pridať kapustu,slaninku a mám napr.strapačky. Sú veľmi chutné :-)
kuchticka
@babidka , robim presne oko ty. Cerstve bylinky z moje zhradky pouzivam hojne po cely rok. Samozrejme, ze na jar, v lete a najesen pouzivam v stave cersvom, na zimu namrazim, nieco nasusim, lebo mrazena sa do vsetkeho dat neda. Najviac sa mi dari a rastie libecek (ako po slovensky?), salvia asi 3 druhy, mata asi 10 druhov, tymian obycajny i citronovy, oregano dva druhy a to ostatne uz pomenej, ale statocne skusam pestovat setko co mi v nasich podmienkach vyrastie.
@majajita , bol to vyborny napad zalozit tuto diskuziu.
mijaita
Delam temer denne nejaky salat, rada ho jim k snidani s cernou kavou (logrovou) a vecer. Zakapavam olejem citronovym, ale i cesnekovym. Pouzivam vynikajici, lehky olej od fy Estermann . Prodaval se i maslovy a bazalkovy. Vetsinou, co je dobre, se prestane dovazet nebo vyrabet a tak uz tenhle olej maslovy a bazalkovy nesezenu. Zjistila jsem, ze byl importovan z Rakouska do Veseli nad Luznici, kde ho pro CR plnili do lahvi. Cesnekovy a citronovy mivaji v Bille, nekdy v Tescu. Do plastoveho vicka dratem zhavym vytavim dirku abych mohla olej kapat a ne lejt. I to je jeho vyhoda. Tyhle oleje jsou naprosto dokonale pod vajicka, do salatu, pod restovanou zeleninu, nasucho orestovane prouzky masa nakonec pocakam olejem . Mnoho stranne vyuziti. ochucene oleje se prodavaji v drazsi variante jeste. Tyhle stoji kolem 2€, olivove ochucene 6€ a je jich v lahvicce mene. Radim vyzkouset, oleje jsou doslova lahodne !



marianne69
V poslednej dobe som si oblubila biely zivy jogurt tami z Nitry..Mala som oblubeny svrcinovsky alebo zvolensky,ale tych 10% tuku uz mi nie je treba...Tento je velmi chutny.Snazim sa kupovat domace slovenske produkty maximalne z Ciech,aj ked nie vzdy je to uplne mozne...pred rokmi sa ludia zhanali po zahranicnych vyrobkoch,sama si spominam na tie rady pred Zilinskym tuzexom,teraz vyhladavam ,co je domace od vajiciek,zeleninu,maso a pod....kakao pouzivam asi holandske,lebo sa mi paci ta pani v cepceku:-) mam asi 50 rocnu plechovu krabicu,kde je odfotena,uz je aj hrdzava,tu doplnam...Ryzu- natural a stukoviny mam rada od vyrobcu LARGIS,myslim,ze ceska firma to je....paradajkovy pretlak kupujem MIKADO aj koli sklenenemu obalu.Mliecne vyrobky vratane syrov ako kedy...parmezan,gouda,chedar,ale aj slovenske a ceske..muz ma v oblube ceske masove vyrobky,tvrdi,ze su kvalitnejsie,neviem posudit,ja to nejem,ale raz za uhorsky rok si dam domacu klobasu,ktoru nam tu vyraba miestny masiar,je perfektna,chodia tu na nu zosirika-zdaleka....
marianne69
a este kava mi chuti len popradska,ked som byvala v UK vlacila som jej tam pol kufra,viem,ze su aj ovela kvalitnejsie,ale tuto rozoznam medzi dalsimi desiatimi,je moja srdcovka...a tiez melta kava,denne salku vypijem....
mijaita
@marianne69 s kavou je to asi tezke. Ja rada kavu cernou jak uhel, tureckou. Melu doma sama. Odpustim si ledacos, za dobrou kavu zaplatim. A tak si kupuju zrnkovou Bella Giana. Neni kysela, je do tmava prazena. Kdo ale rad kavu prekapavanou, coz ja tez nekdy s mlekem rada, prodavaji nasi vietnamsti spoluobcane jejich kavu, mletou NGUYEN . Chutna po cokolade, je fantastickaaaaa!!!! A s mlekem, nebo se slazenym mlekem kondenzovanym nema konkurenci. Za 250g zaplatite 4€ ale stoji to za to!
marianne69
@mijaita ani ta popradska nie je zrovna najlacnejsia,tiez okolo 3,5-4 eur,jeden cas som pila Lavazza,ci tak nejako sa volala,tiez nie zla,vyborna bola,ale aj tak som sa vratila k popradskej...milujem jej vonu a chut a ver mi kavy mam odpite,neviem ci to tu vobec pisat,pijem ju od 12-13 rokov, co som ku mame ako decko chodila na lyzicku tak mi vonala....prvu kavu mi mama uvarila asi v 13,ale dala mi polovicu kavy a polovicu granka,aby to nebolo silne:-)))...ja mam rada len zrnkovu kavu,nie instantnu,bez mlieka,bez cukru,horucu a tmavu ako cert...uz som ju obmedzila,ale bez nej neviem....
mijaita
@marianne69 az pojedu na podzim k vam, zkusim koupit popradskou, napis kde sezenu?
Tu uplne cernou az nejcernejsi si nechavam prazit na zakazku, vypada pak uplne mastna, ma silen zemitou vuni i chut a bud piju samotnou (odpoledni salek kavy) nebo micham s tou prazenou o stupen mene. Ovsem stale je to Bella Giana. Objevila jsem super cloveka, ktery ma prazirnu prave techhle luxusnich kav a tak si vzdy objednam kilo a ctvrt kila a od mi doveze az pred dum. sluzba k nezaplaceni, kterou ocenime asi nejvic my dve :-)
irenaw
aj v našej rodine koľko ľudí, toľko obľúbených káv :) moja naj je zlatá Lavazza. sestra objavila v Tchibo nejakú zvláštne praženú s príchuťou karamelu, tiež mi dosť chutí. niekto tu spomínal tuniaka Franz Jozef, poznám, kupujem, aj morské potvorky v konzerve tejto značky. kakao z Lidlu kamošky chvália. v našom Lidli som našla na výrobkoch Pilos výrobcov z Nemecka, Poľska, Česka, Slovenska, tak vyberám aj podľa toho. V Lidli majú aj dobré sušené slivky veľké, mäkké, teraz neviem odkiaľ sú. v Kauflande je veľký výber obilných vločiek, nie len ovsené. minulý rok som objavila Považský cukor extra jemne mletý, 500 g balenie, je fantastický na polevu na zdobenie medovníčkov.
marianne69
@mijaita kupis ju asi najlepsie v jednote,bille,v Lidli nemaju a kup si male balenie,vyskusaj, uvidis ci ti zachuti,ked nie,nic sa nedeje:-)
marianne69
Je cervena,na obale je napisane original najvyssia kvalita Popradska kava extra special,je na nej salka s kavickou a slahackou:-) je aj v peknej plechovej doze,ked nic ine,aspon ta Ti ostane,je naozaj pekna:-)
rulik
ja používam z Lidlu tvaroh v takom malom vedierku asi Pilos,urobím vanilkový puding Dr.Oe len dám 650 ml mlieka a 5-6 polievkových lyžíc cukru a keď je už trochu vychladený tak metličkou zamiešam do pudingu ten tvaroh,rozdelím do mištičiek, za málo peňazí veľa muziky
alena45
ja furt rozmýšľam, aké mám vychytávky, neviem na nič prísť. Ale keď hovoríte o káve, tak mám problémy so zmenou značky, nerobí mi to dobre, teraz si rada robievam tú dexterovskú, zatlačím piest a už som dostala niekoľko druhov kávy, aj Lavazzu, neviem akú, ale vždy sa dostavia bolesti žalúdka. Tak som si kúpila riadnu Standardku, jéjda, to bola konečne chuť kávy ! Teraz mám tiež popradskú, ale keď ju miniem, vrátim sa znovu ku obyčajnej Standardke.
mijaita
@marieanne69 dekuji za doporuceni i popis, uz mam ulozeno do seznamu co a kde na Slovensku koupit, videt a pod. kamoska si jiste take koupi.

Nekdo tu zminil tunaka od fy Franc Josef - dneska jsem se divala, videla v Albertu. Cena je ponekud vyssi, ale az budu na neco potrebovat, urcite rada zaplatim, vyzkousim. Rozhodne ma hezky obal , pro oko pekna konzerva.
mijaita
pred chvili jsem zacala varit leco a to mi pripomnelo dva figle. Jednak mam pro pripady pouziti rajcat vzdy dostatek v mrazaku. Ty jen oplachnu teplou vodou a slupka je dole. krajet jdou i zmrzla hned. Zadne zdlouhave maceni ve varici vode !

A druhy figl, naucila me jedna stara pani do hotoveho leca nedavat vejce, ale zalit slehackou, ve ktere se rozmicha 1PL hladke mouky.
20 let uz jine leco nez takove nebo jen "hole" bez niceho, nedelam a nejim. Zkuste, se smetanou je uzasne!
viera1
40 rokov pijem popradskú Štandard - 500 gr balenie (červený obal),nosím si ju sebou všade a je pre mňa nenahraditeľná (vec zvyku ?).
Momentálne majú v Lídli americký týždeň a vynikajúce brusnicové džúsy.A tiež výbornú restovanú cibuľu (0,99€),keď ju vmiešate do zemiakovej kaše,objavíte novú chuť.Vhodná aj do šalátov,na viedenské roštenky,pizzu,k párkom a klobáskam.Moji ju chrúmu ako čipsy na posedenie.
mijaita
@viera1 pokud kavu doprucis ochutnat, zkusim!
restovanu cibulku kupuji a pouzivam nejmene 6 let. U nas v trznici ji prodavaji 0,5 kg pytel za 2€ Vietnamci a je vynikajici. Davam ji na stul spolu s krupkama, pouzivam kdyz se mi nechce delat cibulku , do kase bramb i hrachove, proste vude kde se da. Ano, doporucuji i ja !
marcy
@viera1 , :-) u nás je v červenom obale extra špeciál káva,v hnedom je štandardka a my ju máme hnusnúúú...pijem iba v červenom,alebo rovno z pražiarne čerstvo namleté exotické,nemám rada mastné,kyslé chute kávy
viera1
@marcy spod Tatier,píšem o 500gr. balení (voľakedy sa mu hovorilo reštauračné) a mrkni na ňu v Sintre,videla som ju aj v Coop a v Tescu.Tú hnedú štandardku som už aj ochutnala,tá je fakt otrasná (taká kyslo-horká),nechápem prečo výrobca predáva pod jedným názvom dve rozdielne kvality,aj keď balenie je iné.
evanaaa
@viera1 , vďaka za objasnenie tých značiek Mikado, ap., fakt som si myslela, že je to len poľská. A ten tvaroh vo vedierku je ten, čo som vyššie spomínala, len som napísala, že v tégliku. A tú sušenú praženú cibuľku kupujem v Rakúsku, mám jej dosť, ale ako čítam a vidím v letáku, bude aj v Lídli. A budú mať aj formu na donutky s receptami.Popradská káva je aj v Kauflande, a Jednote, ale to asi je aj tu spomenuté. V Rakúsku kupujem aj ocot, jemný ,len 5%- ný, Salatfein, na šaláty alebo Lomee, je ich viac značiek, tam som ani 8%-ný nevidela.