Kuchyňa a vybavenie

Poradíte odšťavovač na viničky?

frezia68 - fotkafrezia68, 1. apríla 2015

Lekvár malinovo-viničkový považujem za najlepší,lebo je pikantný,chutný.Staré zásoby sa mi dávno minuli,záhradu nemám,ale aj by som zavarila,len ako najlepšie získam šťavu z viničiek tak,aby som ich nemusela odstopkovať? Tie najdrahšie šnekové mi neraďte,lebo 2 dôchodky na to neobetujem,ale za každú radu vopred ďakujem :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

marcel83
Viničky sú ríbezle? Ak hej, tak ja používam na lisovanie ríbezlí /na víno/ ten istý "preš", ako na lisovanie hrozna /na víno/ :)





Neodstopkovávam ani hrozno, ani ríbezle.

V malom či také dačo zoženieš, neviem, ale tuná chlapík malý lis má. Možno by niekto zručný taký príručný lis do kuchyne vedel spraviť ;)




frezia68
Ďakujem @marcel83 ,ten malý je šikovný,len nemám zručného kamaráta.Veď kým ríbezle dozrejú...a to si sám urobil? A či niekde kúpil?
marcel83
To nie ja. To som nasiel na nete. :) Ale inak uz mam chrobaka v hlave, ze si taky spravim. :)
frezia68
Jasné,že som našla predajcu,aj cenu cca 100.-eur,len treba čítať všetko :-). Dal by sa využiť,ďakujem.
bubaya
Ja nemám žiadne prístroje, ale rada ríbezľový lekvár. Robím ho veľmi jednoducho - ríbezle prepláchnem, ak treba, presypem trochou cukru. Nechám postáť, najlepšie cez noc. Potom varím, kým nie sú mäkké. Uvarené nechám trocha vychladnúť, najprv precedím cez sito. Zbytok dám po dávkach do silonovej podkolienky, tú zauzlím na kohútik v drese, podložím miskou a vytláčam pekne ručne. To je taký môj ručný lis.
klukodvody
No máme lis na elektrickém robotu a tady se prodávají i přídavná zařízení .Je tam nastavitelná volba a když děláme rybízový džem ,tak to děláme na tom a zbývá jen suchá drť.
frezia68
@bubaya :Ty si ale výmyselník a šikovnica.Ale asi odstopkuješ,veď nevaríš so stopkami,však? Ďakujem za komentár :-)
frezia68
@klukovody :ďakujem a nemusíš ribezle odstopkovať?To ma zaujíma,pozriem si tie roboty :-) už začínam mať prehľad,vďaka múdrym radám.
radost
@frezia68
tak ja to takto jednoducho:
1.ríbezle oberiem..so stonkami i bez..ako príde..
2.donesiem na bicykli 5km domov /to môžeš vynechať/
3.umyjem
4.hodím do veľkého hrnca
5.dám trošku vody/ha..koľko..?..toť otázka..tajomstvo../
6.sparím pod pokrievkou..
to vlastne večer..po návrate zo záhrady
ráno:
7.prepasírujem cez obyčajné plastové sito..ja..niekedy aj spolutrpiteľ..:-
8.odparujem koľko chcem
9.pridám cukor koľko chcem
a potom už len na koláčoch a chlebíku s chuťou jem..
potešila som ťa..ja to viem..
prajem pekný škaredej stredy deň..:-)
/lis na ovocie-nástavec na mixer ETA-je už roky v polici..nechce sa mi to umývať../
frezia68
@rados ť:raz mi doniesol dobrý sused vedro viničiek.Vtedy som ešte mala staré zásoby fajného lekváru a odmietla som,lebo môj starý lis z Užhorodu tak štrajkoval,že som pri ručnom lisovaní ostriekala aj stenu,fučala som ako lokomotíva.......teraz by som chcela bez veľkej námahy,asi som lenivejšia a nemám ani plastové sito.Niekedy sme mali také okrúhle,pasírovali sme aj šípky.....kto vie,kam sa podelo?Ale jasné,že si ma potešila a páči sa mi najmä bod č. 9 ! Ďakujem za želanie,ale u nás je ozaj pekný a slnečný deň,len trocha veterno.Ťažko uverí ten,kto pozerá na sneh,tak nech sa už roztopí a veľa slnka všetkým :-)))
radost
noo..to sito-to máš určite-ked nie-v domácich potrebách zapýtaj..meriam:priemer 18 cm..
ty dobre vieš-čo chceš..a to potrebuješ toľko komentárov..kým pustíš pírko..??že hotový..fajný je..trošku aj čiernych niekedy prihodím..
a nemusíš odstopkovať..som ti splnila želanie no nie..??
klukodvody
@frezia68 no právě že ne jen to vypereme a celé se to tam dává .Kdybych věděl jak tak bych Ti dal fotky je to úplně jednoduchý nástavec .
frezia68
@rados ť:veď poznáš náš dobrý kolektív,každý rád poradí a ja si môžem vybrať....kým pustím pírko...ale ma poznáš :-)))... a maliny tam nepridávaš?Tak mi chutí viac.Ale k tomu situ treba aj pasírovač,aký máš????
radost
že pasírovač..!!
xi-xi
takú drevenú plochú varechu..abo gumenú stierku..a-ruky..stačí pravá..oddychuje tá ľavá..
maliny-áno..milá dámo..ale bez zrniečok-bo muž -už-má krásne bezchybné biele všetky zuby..a vyťahovť pod sprchu pre zrniečko sa mu moc neľúbi..:-)
frezia68
@rados ť:ale my sme mali taký pasírovač-valček asi 15 cm široký,ľahšie sa pasírovalo.Som za uľahčenie každej práce v kuchyni...že stierka :-)....to robíš ťažšie a dlhšie.Lenivý hľadá východisko-uľahčenie,výhovorky...:-)))
frezia68
@marcel 83:Ty ma vždy potešíš....veď mne by to na takých 5-6 ks bohato stačilo a to dostať voľakde a či zlepšovák osobný?No vidíš,@rados ť: uľahčovať treba :-)))
babidka
Vies ze mam rada vsetky kuchynske strojceky a vsetky vychytavky - ale ribezle iba oberiem , oplachnem , popucim rovno v hrnci , necham zovriet a povarim asi 10 min . Neodstopkovane , nechavam tam este aj listky ktore sa mi tam dostanu pri oberani :-) Potom prepasirujem cez obycajny drislak /sito / , do stavy pridam cukor a varim ....kolko chcem :-) Poznas ma , vies ze sa nebudem piplat s kileckom ci dvoma ribezli , ja robim vsetko vo velkom:-)
@marcel83 , prosim ta daj link na toto sitko - to je presne to co hladam !!! A mozno sa mi zijde aj na ribezle :-)
frezia68
Ďakujem všetkým za milú diskusiu a rady.Taká má byť Varecha a ak ešte niekto má nápady-poteší.Ale,nestráca sa vitamín tým kovom??????
ela77
Ja som mala podobný problém ako ty @frezia68 , kovový mlynček lis, mi nefungoval, raz šiel odpad suchý a ucpával mlynček, raz zase mokrý, tak som sa dala nahovoriť a kúpila drahý Catler, no napriek odporúčaniam, tak na maliny a ríbezle (viničky), teda nie je vôbec vhodný. Všetok akože odpad nebol dostatočne odšťavený a sťava čo vytekala do nádobky bola nekonečne napenená (nepoužiteľná). Tak som sa rozhodla že kúpim obyčajný drevený lis na ovocie ako ma v príspevku @marcel83 , ibaže ja som si kúpila menší, myslím že 6 litrový, ale skôr než som šla ovocie lisovať, tak som ho dala aspoň na jeden deň do mrazničky opláchnuté v sáčkoch, veď malín aj tak na jedno oberanie nie je dostatok na naplnenie toho lisu,.Potom šla šťava po rozmrazení lepšie vylisovať . Som s ním spokojná,šťava ide krásna číra a už je len na mne či ju použijem na robenie sirupu, alebo džemov, alebo samotnej šťavy, len sme museli dorobiť ešte doštičky , pretože tie čo boli pridané nestačili, lebo toho ovocia nebolo vždy dostatok a nebola by som mohla krútiť tyčou a stláčať ho. Catler zatiaľ odpočíva na polici, semtam sa použije na nejakú inú šťavu, skôr zo zeleniny, len mi vadí na ňom to silné spenenie vylisovanej šťavy a zlá forma sitka, ktoré dovoľuje ešte nie poriadne odšťavenému ovociu vyhadzovať ho do nádoby akoby odpad.
frezia68
Ale ten malý lis,čo pridal @marcel83 má len 3 l a mne sa veľmi páči...Ďakujem @ela77 za skúsenosť,len by sa mi nepáčilo,ak by som musela dopĺňať doštičky,snáď na ten malý netreba?A takú číru šťavu už vidím pred sebou a kombinujem v duchu s čím..,akým ovocím a či len čistý lekvár?Škoda Catlera....preto som sa zbavila odšťavovača,ľúto mi bolo vypiť len šťavy,veď aj vlákninu treba a tá mi nechutila,ak som robila z odpadu napr. pyré.
aroooo
a nepomohol by hrniec odšťavovač, ktorý sa skladá z 3 na seba postavených nádob, vrchná má dierované dno-dáva sa ovocie, stred - tam steká šťava z naparovaného ovocia, spodná nádoba - voda, zo strednej zo spodu ide hadička na vypúšťanie šťavy ?
frezia68
@aroooo :mala som aj ten a nechala som ho v záhrade,ktorú som predala.Nechával veľa šťavy-neosvedčil sa mi,ale ďakujem za komentár :-)
frezia68
@sovka :veď ja som Tvoj nápad aj pochválila a zabudla :-( ,tak Ti veľmi pekne ďakujem za pripomenutie.Mikrovlnku už síce nemám,ale budem variť, pomôžem si a máš pravdu,že sitko sa často zapchávalo a viac zlosti,ako osohu. Lebo tie drobné zrnká tak prilnuli k sitku,že som nožíkom oškrabávala.Z nápadov si môžem vyberať,no povedz,nie je tá Varecha skvelá?
ruzenka65
ja odporucam kuvings, je to snekovy odstavovac, siroke hrdlo a je vykonny, odstavy vsetko
frezia68
Ďakujem,Ruženka65, kvalitu šnekových poznám.Ale dať 1 1/2 dôchodku na odšťavovanie je pre mňa príliš veľký luxus.