Rôzne

Pomoooc

milad - bez fotkymilad, 4. októbra 2013

Nedozreli mi paradajky, kvantá paradajok. V noci prišiel mráz, neskutočných -8,5°C. Primrzli v skleníku, spriesvitneli, nesčerneli. Dá sa z nich ešte niečo vyrobiť, alebo sú už len do kompostu? Ak áno, dajte tip. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
my sme dali do kompostu..lebo-už sme skúsili všeličo-ale nie je to ono..chuť je najlepšia do mrazov-dozretých na koreni..nosíme domov-do pohárov-ale je to nanič..neľutovať-vyhodiť..
rulik
@milad neviem, ale zdá sa mi, že toho roku bolo toľko paradajok, že mi pripadá zbytočné plytvanie prostriedkov a námahy na ich nejaké zachraňovanie, moja mama už nevedela čo s nimi
radost
inak ťa chápem..my si priesady pestujeme sami-takže odf marca máme postarané o "zábavu"-a úrodu zbierame od prvého týždňa augustového do...no-podľa počasia..tento rok daždivý september a včasné mrazy ukončili výbornú chuť už prvý septembrový týždeň..potom z nadmerného množstva vody začali práskať..kvasiť..a mrazy ukončili ich život..tiež by som chcela-by sme mali svoje aspoň štvrť roka...bo tú chuť nemajú žiadne kupované...no-bohužiaľ..
milad
...rulik, ok, som zmierená, ale nevieš, čo je za tým...tu na severe konečne začali červenieť, u nás to nie je ako na juhu. TU nedopestujeme nič, tak som sa na nich tešila, išlo ma šľahnúť, to bola prvá normálna úroda. Celé leto som okolo nich chodila, až deti mi vyčítali, že mám radšej skleník ako ich. Chcela by som byť ako tvoja mama, že nevedela čo s nimi...hm. Zas budem kupovať tie bez chuti z obchodu. Normálne mi bolo do plaču, aj som si zahrešila, verte. Tak skúsim na budúci rok. Hádam prídu také mrazy neskôr. Hoci sme na chlad relatívne pripravení, toto nikto nečakal. Rozdiel medzi vonkajšou teplotou a v skleníku máme cca 10°C. Zajtra vyšmarím cca 30 kg- odhadujem, už sa mi do tej zimy nechce.
helca103
@milad , ak Ti úplne nezamrzli,tak ich všetky /zelené/ ober a daj do 3-4l pohára s jedným jablkom a daj do tmavej špajze. Paradajky Ti budú postupne dozrievať a kedže sú v pohári vieš si to aj kontrolovať ... urobila som pokus s jablkom aj bez jablka a pekne dozrievajú jedny aj druhé.
izabella929
Taký mráz je veru silný a podľa môjich skúseností sú paradajky súce už iba do kompostu...
evanaaa
Kedysi som mala záhradku, najviac ma bavilo pestovať paradajky. Priesady som dostávala od kolegyne z južných oblastí, boli to vynikajúce paradajky, aké som od tých čias nejedla a nevidela, skoro dozrievali, mali sladkú chuť a okolití záhradkári ich chodili obdivovať, že mi tak skoro zrejú a mali bohatú plodivosť. Na jednom malom konáriku ( kríčkové) ich bolo aj 25 kusov, nestačila som ich oberať, až do jesene. Preto sa divím, že aká je to sorta, keď len teraz na jeseň dozrievajú, tak neskoro. Ja záhradu dávno nemám, v záhradkárení som bola nováčik, skúsenosti som čerpala s kníh, ale tieto paradajky boli môj tromf, o ne som sa dôkladne starala, hlavne ich vyštipovala. Až mi je za nimi ľúto.
kuchticka
@milad - ak tie rajciny nenamrzly, nevyhadzuj! Je tolko roznych receptov ako spracovat a vyuzit zelene rajciny. Klini na Google a skus zistit :"recepty na zelene rajciny - green Tomatoes". Good luck!
sovka62
@kuchticka , naše zelené rajčiny nie sú vhodné na konzumáciu. V tých receptoch, ktoré spomínaš sa síce používajú zelené rajčiny, ale to sú odrody, ktoré sú zelené a dozreté. Naše zelené sú nezrelé, obsahujú jedovatý alkaloid solanín, takže konzumácia vo väčších množstvách by bola rizikom.
1x janger
milad
evanaaa, nediv sa, to nie je sortou, ale klimatickými podmienkami. Žijeme v akomsi " oku" medzi Tatrami a Pieninami. Všetko zachytávajú hory a ak tu už niečo prenikne, zas sa toho nevieme dlho zbaviť, či už je to dážď, zima, psota...jedine vietor je tu len občas silný. Človek je tu vďačný aj za burinu, ak mu narastie väčšia ako susedovi. Aj ačokču na plote porazilo, ale tú už skôr, pri prvých chladných nociach a to bolo ešte nad nulou. A ona potvora ešte kvitla, plody len začala mať. Možno vyzerám ako blbec, no verte, nechceli by ste to zažívať. Asi budem musieť pozháňať nejaké odrody s krátkou vegetačnou dobou.
kuchtička, ďakujem za povzbudenie, ale oni zamrzli na kosť, lepšie povedané, boli ako sklo. O solaníne viem dosť, nebudem riskovať.
manya
@milad nesmúť, aj u nás všetko pošlo a to sme na juhu, mali sme krásne georgíny a stačila jedna noc, paradajky a papriku sme stihli spratať, maslová fazuľa ešte kvitla, potrebovala by ešte jedno leto a to ju sadím skoro, riskujem májové mrazíky, je aj po nej, prírode nerozkážeme.
kuchticka
@sovka , dakujem za poucenie. Solanin, ktory je niekedy i v zemiakoch ked su niekedy nazelenale je toxicky, to viem uz dlho, ale o rajcinach som to nevedela.
Ty si nasa "ENCYKLOPEDIA" :-)))
arasidka
Včera som si zašla na záhradku. Nebola som tam pár dní, lebo je od domu asi dva kilometre . Skoro som skamenela, georgíny spálené mrazom, slnečnice záhradné detto, jediné, čo krásne kvitlo, boli tzv. Papuľky popri plote. Aby som nezabudla, oranžovo-melírované šípové ruže boli tak krásne, akoby im ten mráz robil dobre. Ale je to des, tak skoro a tak zničené všetko, čo ešte pred 3 - 4 dňami rozkvitalo.