Rôzne

Pomarančový džem

verka1 - fotkaverka1, 16. marca 2011

Prosím Vás, milí priatelia o pomoc pri príprave pomarančového/ mandarínkového džemu pre moju dcéru do Španielska. Našli sme síce recept, ale ona nevie, čo s gelfixom, ktorý ešte v obchode nevidela. Ja tu gelfix a ani želírovací cukor nepoužívam, lebo mi džem redol. Sú tu aj varecháči, čo žijú v Španielsku, tak ich prosím o prípadný názov, alebo radu čím to nahradiť. Alebo o radu, ako ho pripraviť, bez jeho použitia. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
Ja som nerobil z pomarancov ale z comquatov.Co mi povedali miestny ze netreba pridavat ziadne chemikalie lebo pektin je v kostkach - zrnkach , treba ich varit s lekvarom , ja som pridaval trochu kyseliny - citron ako mi povedali. Ide tam len rovnaka vaha ovocia a cukru .( dava sa aj na drobne pasiky nakrajana supka).
Tak sa vraj robi klasicka anglicka "orange marmelade"...
verka1
vyzerá to super julica, ale čo s tým gelfixom. Tu to nie je problém urobiť.
2010, ja som to vymyslela tak, že by sa tie pomaranče ošúpali, nakrájali a rozvarili spolu s cukrom. Potom rozmixovať a podľa chuti pridať škoricu, mletý klinček alebo vanilku a citronovú šťavu, nech to má říz. Horúce naplniť do pohárov a hore dnom nechať vychladnúť. Len taraz si mi dal chrobáka do hlavy s tými kôstkami.
Myslíš, že rozmixovať aj s nimi? Nebude to horké? A šupky z pomarančov varím v cukre , takže tá tam môže ísť, ale asi nemixovaná, aby to aj nejak vyzeralo, nie? Ďakujem za príspevky.
alena45
Z Korfu som si doniesla kumquatový džem (na Vianoce som s ním potierala koláčiky), neboli tam kôstky. Ale boli tam tie kúsočky šupky.
babidka
Nezijem sice v Spanielsku a ani dzem z pomarancov som este nerobila , takze neviem ako pomaranc zeliruje -teda kolko ma pektinu aby dokazal zhustnut . Ale gelfix sa da nahradit aj inym -vela prirodneho pektinu obsahuje napriklad jablko , ribezle. Dokonca sa aj predava - zabudla som pod akym obchodnym nazvom:-((( Skus sa informovat v predajniach so zdravou vyzivou , tam som to kupovala . Alebo nech sa dcera jednoducho opyta v obchode - ved mozno staci vysvetlit predavajucim a oni uz budu vediet co potrebuje .Drzim palce .
tizian1cat
P.s. určite pri pomarančoch dobre očistiť od bielej šupky, lebo som jednu celú várku musela vyhodiť, bolo to horké.
hubata
Keď som varila džemy alebo lekvár aby sa mi z dlhého varenia nezničili vitamíny, tak som odobrala trochu šťavy, nechala vychladnúť a od oka tam dala napr. maizeny alebo vanilkového pudingu. Rýchlo mi to zhustlo, nekazilo sa mi. Možno by to išlo aj v Španielsku.
honestka
@tizian1cat : mas pravdu, ja korku supem jednoducho skrabkou na zeleninu - mam jej dostatok a zarucene sa tam nedostane biela horka supka. aj ja som raz nieco pokazila jej chutou.
takto si odkladam aj kozu z citrona
a ovocny pectin ak nezozenie od znacky "Jell-O" sa dostane kupit aj pod znackou "Fruit jell, alebo Sure jell". Nech si da dcera pozor aby nekupila ziadny vyrobok "No-sugar pectin" tento nerobi dobru pracu. - je rozdieny od tych ktore su oznacene ako "Low sugar pectin"- tie su vhodne aj vtedy, ked chces nahradit cukor inym sladidlom pre cukrovkarov.
ja som varila takuto marmeladu na rychlejsiu spotrebu aj tak, ze som pouzila iba dzus jablkovy a rychlo sa to odparilo.
Vyskusajte v malom mnozstve a uvidis aka hustota sa dosiahne.
verocris
Tiez zijem v Spanielsku a nenasla som tu taktiez nic podobne. Nedavno som robila dzem z citronov a len som pouzila citrony (aj so supou), cukor a vanilkovu prichud a momentalne sa chystam na pomarancovy dzem s bananom ;-) Nech si nerobi tazku hlavu a nech pouziva jednoducho normalny cukor, to uz musi clovek dat od oka, aj ked vacsina dzemov sa dava 1:1 - kolko ovocia tolko cukru, ale urcite moze dat aj menej...treba kontrolovat.
astheart
Našla jsem to zrovna teď, i když je to už stará diskuze. Teď někdy byl přidán recept na pomerančový džem a mně to připomnělo tu anglickou dobrotu. Poslední přidaný recept se mi však nelíbil, protože v orange marmalade znám tenoulinká kolečka pomerančů a ne jen pokrájené slupky. Hledala jsem na netu nějaký původní anglický recept, ale nebyla jsem úspěšná, všude krájeli kůru zvlášť. Ale, semínka balili do gázy a vařili spolu se směsí právě kvůli pektinu. Tady na diskuzi je prima recept z kucharka.jednorozec.cz, který se zdá být ten pravý. Takže ten zkusím, akorát tam přidám ta semínka. :)