Chcela by som sa opýtať na Vašu skúsenosť s častou konzumáciou pohánky. Začali sme ju pravidelne
zaraďovať do jedálnička, cca 2-3 krát do týždňa. Ale stalo sa to, že mne aj manželovi vystúpil krvný tlak. Nemáte niekto podobnú skúsenosť? V článkoch som našla rozporuplné informácie. Niekde sa píše, že tlak znižuje a inde zasa, že zvyšuje. V každom prípade je vraj dobrá na cievy. Moja osobná skúsenosť je, že mne tlak zvyšuje. Nateraz som ju na dva týždne vylúčila a je to v pohode.
Vysoký tlak má viac príčin. Tu mi logika hovorí, že mohli byť cievy ochabnuté, rozšírené a pohánka tým, že ich spružnila a stiahla, zmenšil sa objem v cievach a tým stúpol tlak, lebo regulačný mechanizmus tela ešte nezareagoval.
Ale je to len úvaha, nemám to podložené.
Chemik se s tímto případem zatím nesetkal, ale pokud má Natasha na sobě opakovaně ověřenou závislost tlaku na pohance resp. rutinu, přikláněl bych se k logice účinku, o které uvažuje @smejkad a zkonzultoval to s internistou.