Zdravá výživa

Pohánka a krvný tlak

natascha1 - fotkanatascha1, 27. decembra 2022

Chcela by som sa opýtať na Vašu skúsenosť s častou konzumáciou pohánky. Začali sme ju pravidelne
zaraďovať do jedálnička, cca 2-3 krát do týždňa. Ale stalo sa to, že mne aj manželovi vystúpil krvný tlak. Nemáte niekto podobnú skúsenosť? V článkoch som našla rozporuplné informácie. Niekde sa píše, že tlak znižuje a inde zasa, že zvyšuje. V každom prípade je vraj dobrá na cievy. Moja osobná skúsenosť je, že mne tlak zvyšuje. Nateraz som ju na dva týždne vylúčila a je to v pohode.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
Osobnú skúsenosť nemám, až tak často si tú istú, čo aj zdravú vec nedávam. Aj dobrého veľa škodí.
Vysoký tlak má viac príčin. Tu mi logika hovorí, že mohli byť cievy ochabnuté, rozšírené a pohánka tým, že ich spružnila a stiahla, zmenšil sa objem v cievach a tým stúpol tlak, lebo regulačný mechanizmus tela ešte nezareagoval.
Ale je to len úvaha, nemám to podložené.
bugout
Skúsenosť tiež nemám. Ale predpokladám, že keďže sa dá "predávkovať" väčšinou vitamínov a v podstate všetkým, môže sa to stať asi aj s rutínom. Myslím, že @chemik by vedel odpovedať presne.
natascha1
Ja len dedukujem, že ten zvýšený tlak a s tým spojené hučanie v ušiach a závrate mohli byť spôsobené častou konzumáciou pohánky. Už som to raz mala pred mnohými rokmi, keď som každý deň na raňajky jedla instantnú pohánkovú kašu a tiež som dočasne mala veľmi vysoký tlak až dokiaľ som ju nevysadila. Naviac už dlhé roky užívam sartany a betablokátory proti vysokému tlaku. Chcela by som sa len utvrdiť v tom, či je na príčine naozaj pohánka. Nechcela by som ju vyradiť z jedálnička.
1x bugout
bugout
Detaily si nepamätám, ale v minulosti som čítal, že pohánky by sa nemalo jesť veľa. Neviem čo to znamená veľa a asi to bude aj individuálne a taktiež bude mať vplyv aj ďalší príjem rutínu. Ak to teda spôsobuje rutín, na ktorý je pohánka bohatá.
chemik
@bugout (27.12.2022 20:11)

Chemik se s tímto případem zatím nesetkal, ale pokud má Natasha na sobě opakovaně ověřenou závislost tlaku na pohance resp. rutinu, přikláněl bych se k logice účinku, o které uvažuje @smejkad a zkonzultoval to s internistou.