Rôzne

Pirohy

mimka946 - fotkamimka946, 24. apríla 2014

Ahojte,viem každý ma svoj osvečeny recept na brndzove pirohy a chcem sa s vami podelit v tejto diskusii o ten môj.Doteraz som robievala pirohy podla klasickych receptov - muka,voda,sol alebo zemiaky,muka,sol,voda no po mojej prvej navšteve v piroharni som zýskala osvečený recept na pirohy - chutia inak ako tie zo zemiakoveho cesta. Ak chcete skúste,nutiť vam nejdem.A ak nahodou vyskúšate dajte mi vedieť ako ste obstáli.
Recept
suroviny : kysle mlieco (acidko,alebo nejake obycajne,je to na vás)
múka polohrubá a štipka soli
POSTUP : muku,mlieko vymiesime na cesto - v pomere 2:1 , ciže 2 diely múky a jeden diel mlieka. Dajte sol a vypracujte cesto.
Cesto bude aj na pohľad aj na dotyk iné ako tie na ktoré ste zvyknutý no nebojte sa vyskúšať nieco nove,možno dokonca niekto z vás tento recept pozna a použiva ho :)
A ešte maličkosť ak bude cesto tuhe pridajte par kvapiek vody ( napr.vychladnite krabicu od mlieka) :))

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
@mimka , máš pravdu .Je to iné cesto .Ja tak robievam pirohy stále:-) Dávam kyslé mlieko , jogurt ,cmar alebo aj kyslu smotanu.Čo mám doma.Naučili ma to kamarátky Rusínky. Moja mama síce dávala iba vodu ale v niektorých dedinách v okolí sa vždy dávalo voda aj kyslé mlieko. Cesto je potom pružnejšie , môže sa vyvaľkať aj na hrubšie a keď sa pridá plnka -tak sa oveľa lepšie zlepuje .Cesto sa trošku natiahne pirohy sú malé a tenké.Ani sa nerozlepujú ani sa cesto nerozpadne pri varení.Tak sa to varieva aj na Ukrajine a v Polsku/mame tam na skok, asi preto tie rovnake jedla/ no a ako som zistila na Vareche -aj v okolí Bardejova, Stropkova a Svidníka.
misa1
tak toto vyskúšam. :-)...ale mimka, ako čítam tak čítam tu poslednú vetu, ale tomuto .."( napr.vychladnite krabicu od mlieka)" ..vôbec nerozumiem. :-)
denyany
Pirohy som už dáávno nevarila. Vďaka za recept, vyskúšam, potom dám vedieť.
rela
@misa1 , asi malo byť "vypláchnite krabicu od mlieka"...
diabambulka
Tento recept nepoznám a veľmi sa mi páči, ďakujem za inšpiráciu určite vyskúšam:-):-):-)
marikafil
no škoda, že si to nedala ako recept, diskusiu si veru neuložím:-( a celkom rada by som vyskúšala
mimka946
no dala som ako recepr ale redakcia ho nezverejnila lebo ze je tu receptov na pirohy vela bolo to uz davnejsie.A ano prepacte malo tam byt ze vyplachnite krabicu od mlieka :) drzim palce nech sa vam vydaria
ela77
už som skúsila rôzne recepty, najdlhšie som však pri slaných receptoch do istej doby vydržala so zemiakovým cestom, ale ako som raz objavila recept na pirohy z nakrájaných rohlíkov, tak odvtedy robím iba toto cesto. Dobre sa s ním pracuje a hlavne pirohy po uvarení neoschnú tak ako u iných receptov. Dá sa použiť rovnako pri sladkých ako aj slaných . Vždy sa najde doma nejaký ten rohlík, môže byť aj suchý. Rožky nakrájam na kolieska a zalejem mliekom aby dobre nasiakli, nemali by plávať v tom mliečku. Keď sú dobre nasiaknuté a mäkké pridám iba polohrubú múku aby sa dalo cesto dobre spracovať a aby sa s ním dobre robilo, preto múku pridávam postupne. Zo 4 rohlíkov urobím pirohy tak 70 ks.Buď sa vyvaria vo vode hneď, alebo ich poukladám na tácky aby sa nezlepili a dám zamraziť do mrazáku. Keď sú zamrazené, tak ich zosypem do sáčku už sa nezlepia) a dám ich znovu do mrazničky ako polotovar.
evanaaa
Dobrý nápad, @mimka946 , pirohy som ešte nerobila, bolo by na čase, ale tie z rožkového cesta som skúšala, vlastne ako ovocné knedlíky, recept sem dala tuším @sovka , mám ho aj v KK.
klotilda
Výborný recept ! Najbližšie cesto na pirohy urobím podľa Tvojho receptu.
monnikka
škoda, že ho nezverejnili, vyzerá to byť úplne netradičný rp, ja si ho teda odpíšem....vďaka
jozka2
misa1,ona ma preklep urite ma byt,,vyplaknite".Tieto pirohy ma naucila jedna nasa slovenska rusnacka,velmi mila pani sestricka u mojej doktorky,ale nie varene ale porobit pirohy a ich iba spierkom potriet olejom co maslom a dat upiect do truby,vydrzia aj dlhsie ak sa hned nepojedia lebo su velmi zrave,potom ich mozno este omastit alebo jest,len tak s kyslim mliekom,kto naco ma hut.Musim ich vyskusat tak ako ty robis musia byt velmi dobre.
jozka2
jaj boze ,,ci maslom' a ,,kyslym mliekom'.
mimka946
skuste su fakt uzasne a chutia uplne inak ako tie na ktore ste zvyknute