Nápoje

Pili ste už hriatvo???

simonkamatkova - fotkasimonkamatkova, 24. decembra 2012

Moj dedko to robi doma už dlhee roky to je taka palenka čo sa
doma vari snoralnej palenky a skaramelizovaneho cukru a potom ma
chut kramelu a je vyborna na zahriatie a zahnanie chripky tak či je
vhodne dat receptik?

@zareaguj


Diskusia k téme

vini55
Len pridaj, u nás sa robilo so slaninou /neznášal som to/, ale sem tam sa dá.
stevca
no ano u nás to nesmie chýbať, aj ked ja to nepijem
a receptik? tu je:
na roztopenej masti sa opraží pokrájaný cesnak, niekto ho nakrája najemno, niekto na väčšie kúsky - pridá sa cukor a takto sa to praží až kým cukor neskaramelizuje a zaleje sa to domácou pálenkou. niekto to ešte zvykne trocha rozriediť vodou ked mu je to velmi silné
sovka62
U starkej hriatô (také ako v recepte podľa starej mamy) čakalo na sporáku na začiatku každej zabíjačky. Lebo tá sa začínala tým, že sa ľudia zišli, čosi zjedli (zvyčajne perkelt alebo paprikáš s chlebíkom) zapili hriatym, aby im vonku neboli zima a šlo sa k prasiatku. Počas dňa sa už hriatô nepilo, zato na kraji sporáka stál hrniec s vareným vínom rozriedeným vodou, komu bolo príliš zima, chlipol si.
Nepamätám si, že by ktokoľvek bol pripitý, (až občas pri večeri), tá zima a mastné jedlá to spálili.
bubaya
Najlepšô hriatô bolo, akô variu pán richtár Liptovskiej obce. Len cukrík dau skaramelizovať na liatinovú panvičku. Keď cukrík voňau, crkou trošku vody, a miešau, nak sa cukorík rozpúšťa. No a po chvíľi naliau na to páleního. Najlepšô bolo od žida, špiritus, ale keď bou konzum otvorení, kúpiu aj vuodku. A na ten voňaví karamelík naliau toho páleního. No ale na šparhelte sa miselo, nie na plyne ako to teraz je môda, bo bohuotcu by kolibka ľahla popolom. Teho páleního bolo tak pou litra a cukoríku zo 4 ližice. vraj 10 deka, hovoriu, bou to študovaní človek. Ale bolo to dobrô, sladkô, a ráno po pou fľaši si človek nič nepamätau.
meryfri
ja robim hriatu z rumu ...spražim najprv maslo, pridam cukor, pomaly sa skaramelizuje, pridam vodu asi 1 dcl, postupne sa cukor rozvari a ked je rozvareny , odstavim a vylejem rum, ked by sa nahodou všetko nevypilo, tak už len opatrne prihrejem...moja mama vždy len takto robila...bez cibule, bez cesnaku ...v začiatkoch z domacej slivovice, teraz už nepalime tak musí byť dobrý aj rum
turistka
Ale áno, pila a bola som prekvapená. Boli sme veľký kolektív v Demänovskej jaskyni a keď sme po prehliadke vyšli von, čakal nás stôl a na ňom poukladané štamperlíky s čímsi a na povrchu plávali kúsky vyškvarenej slaninky. Vtedy som sa stretla s hriatym a od toho času nie.